НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 12:12 pm Вижте мненията без отговор
Лапад - вкусен дар от пролетта
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Май 24, 2010 11:27 am
МнениеЗаглавие : Лапад - вкусен дар от пролетта
Отговорете с цитат

Ефикасно средство за борба с пролетната умора



Лападът (Rumex patientia) или т. нар. обикновен лапад представлява вид многогодишно тревисто растение от семейство Лападови, растящо в изобилие по поляните в голяма част от Европа и отглеждано като листен зеленчук. Среща се най-често в области с умерен климат. Съществува близко родство между киселеца и лапада, което се изразява не само във външната им прилика и вкусови качества, но и в латинските наименования: Rumex patientia и Rumex acetosa (киселец).

Лападът е бил познат още в Античността и за него се носят цели легенди. Този зеленчук бил предпочитан от римските войници, тъй като намалявал чувството им за жажда по време на военни походи. Хораций заявява, че лападът е отлично слабително средство, а Вергилий го споменава като задължително растение за градината на всеки порядъчен селянин.

През Средновековието лападът постепенно навлиза във всички аристократични готварски рецепти. В Западна Европа листният зеленчук успява да намери място в различни супи, докато по-късно с негова помощ започват да приготвят специален зелен сос, който е отлична подправка към редица меса и риби.

Още с пукването на пролетта лападът избуява в градините и залива нашия пазар. Богат на витамини и минерали, листният зеленчук се превръща в едно от най-ефикасните средства за борба с пролетната умора. Редовната му консумация пък от своя страна го превръща в едно от най-разпространените ядливи тревисти растения у нас.


Видове лапад

Познати са около 100-150 вида лапад, като само в нашата страна са познати около 20 вида от листния зеленчук. Най-често срещаните видове са:

* широколистен
* обикновен
* лионски
* майкопски


Хранителен състав на лапада

По количествено съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, както и без никакво наличие на мазнини, лападът заедно с копривата и спанака се превръща в един от най-здравословните зеленчуци. Редица специалисти препоръчват консумирането на лапад от хората, практикуващи вегетарианство, тъй като той успешно може да замести месото на тяхната трапеза.


В химичния състав на лапада влизат:

* витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К;
* белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения;
* минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора;
* яблъчна, оксалова и лимонена киселина.

В половин чаша лапад има около 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий. Много диетолози препоръчват да добавяте лапад в супите, защото по този начин увеличавате количеството белтъчини, но е необходимо преди това добре да изплакнете листата.



Здравословни ползи

* Елементът желязо превръща зеленчука в добро помощно средство при лечение на анемия.
* Антрахиноновите съединения оказват благоприятно действие при лениви черва.
* Богатото съдържание на хлорофил превръща лапада в универсално средство в борбата с рака.
* В народната медицина листният зеленчук намира приложение като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване.
* Повишава апетита и подобрява храносмилането.
* Понижава кръвното налягане.
* Отвара от лапад помага при възпалителни процеси в устаната кухина, но действа добре и при колити. Неговите корени, счукани и наложени върху проблемното място, лекуват обриви, лимфни отоци и циреи.


Здравословни рискове

Лападът не се препоръчва при хора, проявяващи склонност към образуване на оксалатни камъни в организма.
Как да изберем и съхраним лапада?

Винаги избирайте свежи и зелени листа лапад, тъй като съдържанието на витамин С намалява правопропорционално с остаряването на зеленчука. Например, при беритбата на лапада съдържанието на витамин С е 75 мг%, а след 16 часа - едва 16 мг%. Лападът можете да го съхранявате в хладилник, поставен в полиетиленова торбичка.



Идеи за използване на зеленчука

* Супа от лапад

Необходими продукти: 600 г лапад, 100 г ориз, 1 връзка зелен лук, 80 мл зехтин, 2 яйца, 3 с. л. брашно, 3 с. л. доматено пюре, червен пипер и сол на вкус
Приготовление: В сгорещената мазнина се задушават едновременно ситно нарязаните лук и лапад, доматеното пюре и брашното. След като се задушат, се прибавят 3-4 чаени чаши вода, добавят се и подправките. Супата ври 15 минути, след което се прибавя оризът. Когато омекне, котлонът се изключва, прибавят се разбитите яйца и супата кипва още веднъж.


* Лапад на фурна

Необходими продукти: 1 кг лапад, 1 ч. ч. брашно, 4 с. л. олио, джоджен, сол и черен пипер

Приготовление: Нарязаният на ситно лапад се задушава в част от олиото, добавят се подправките. Тавичката се намазва с олио и се поръсва с половината от брашното. В нея се разстила лападът, след което се поръсва с останалите брашно и мазнина, приглажда се с лъжица. Пече се до зачервяване и се поднася с кисело мляко.
===============================================
Източник: bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
radea




Регистриран на: 01 Май 2008
Мнения: 586
Пуснато наПуснато на: Вто Май 25, 2010 11:56 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Лелее, киселец Laughing Колко сме го джвакали като малки докато обикаляхме по ливадите Smile)) Много е приятен на вкус, много го обичах.

Ама тук къде да го намеря в този чуждоземен град като няма нашенски ливади... Sad

_________________
Поймите, всё в жизни должно быть заработано. И ценная информация - в первую очередь, - иначе она не усвоится...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Май 27, 2010 8:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ооооо...лапада и киселеца са две различни неща, Радея! - от едно семейство само че...

Е, така е по чуждите земи. Като си дойдеш тук в България пак ще си хапваш от тези вкусотийки - няма страшно. Wink

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
цецка33




Регистриран на: 13 Май 2010
Мнения: 96
Пуснато наПуснато на: Пет Май 28, 2010 9:02 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

здравейте, искам да споделя с вас рецептата на баба за лапад. Задушавам лук , по възможност пресен. Прибавям към него чушка, червена /ползвам замразена , печена /, след това слагам лапад /количеството на око, имайте в предвид, че той се стопява/. Когато омекнат продуктите слагам домат /от буркан/. Като остане само на мазнина ястието разбивам яйца и ги прибавям. Сол на вкус. Да ви е сладко
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеПосетете сайта на потребителя Върнете се в началото
taniuga




Регистриран на: 11 Мар 2008
Мнения: 223
Пуснато наПуснато на: Вто Апр 19, 2011 2:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Връщам се към лапада, защото пак му е сезона, а и защото ми е един от любимите зеленчуци. Всяка пролет си приготвям даже консерви от лапад и го консумираме в къщи през цялата година. Ще ви споделя две рецепти - лично мое изобретение:

Постни лозови сармички с лапад - Лападът се задушава в олио с пресен лук, прибавя се ориз и се запържва. Малко червен пипер, джоджен и се добавя вода за да стане оризът до полусварено състояние. След това тази смес я увивам в лозови листа и пека сармите в йенска тенджера, като добавям още малко вода и олио. Тези сарми ги сервираме с кисело мляко или млечно-чеснов сос.

Пица с лапад - Задушаваме лапада в малко олио с лук в тиган.
Отръпваме сместа да изстине и прибавяме яйца и натрошено сирене. Разбира се не може лапад без джоджен Confused , но който не обича може и с магданоз, копър и т.н. зелени подправки. Това е плънката за пицата, която намазваме върху тестото и запечатваме с настърган кашкавал /пармезан.../.
Когато ползвам консерви няма нужда от задушаване, защото лапада е бланширан и не пуска вода, а направо го запържвам с лука.

Нарочно не пиша количеството на продуктите, защото всичко е въпрос на предпочитания.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov