Автор |
Съобщение |
Light&Love
Местожителство: София
|
Пуснато на: Съб Сеп 24, 2011 12:47 pm
Заглавие : Техники за медитация, моля споделете!
|
|
|
Здравейте! Започвам тази тема, тъй като отскоро медитирам (или поне се опитвам) и бих искал някой да сподели някоя и друга техника, която прилага. Лично аз си изтеглих Оранжевата книга на Ошо и започнах да правя един прост метод оттам. Но все още, докато медитирам, в съзнанието ми се прокрадват мисли. По-нататък ще започна да практикувам и другите техники, посочени в книгата, но ще ви бъда много благодарен, ако споделите как медитирате вие и кои техники ви помагат и са подходящи за начинаещи като мен! Приятен ден! |
|
_________________ Добри мисли, добри думи, добри дела... |
|
|
|
taniuga
|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2011 8:14 pm
Заглавие :
|
|
|
Здравей!
Ще ти предложа моето разбиране за медитацията. Какво е медитация? В Уикипедията пише, че това е състояние на осъзнаване. Но осъзнаване на какво?
Според мен състоянието на медитация е състояние при което осъществяваме връзка с по-високото ниво на нашата същност или нашия Висш Аз. Но тъй като Висшия ни Аз от своя страна е свързан с други Визши Азове, защото всичко е части от Единно цяло то се чувстваме свързани с Цялото и това е прекрасното преживяване - Нирваната. Така написано изглежда прекрасно , но каква е причината да не се получана лесно това състояние на свързаност с Висшия Аз.
Мисля, че външните техники, като упражнения, заклинания, определени ритуали и т.н. не помагат особено защото това са механични действия, като да учиш стихотворение наизуст, без да осъзнаваш смисъла му, затормозен, че трябва да го научиш. Полагането на усилия от подобен род създават усещането, че нещата не се получават добре и това допълнително затормозява медитацията
Какво е по-добре да се прави? Отпусни се, погледни вътре в себе си и потърси онова духовното - Висшия Аз. Не гони мислите, щом като идват значи нещо е неизяснено - отдай им внимание и те ще си отидат сами полека-лека. Това според мен е "техниката" - без техники, не прави нищо, само се отпусни и ще влезеш в състояние на медитация от самосебе си |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2011 8:51 pm
Заглавие :
|
|
|
При мен медитацията е съвсем естествен процес...вече.
Използвам двата вида медитация: активната и дълбоката.
В активната си пиша ченелингите и всички останали статии, както и всичките мнения тук и във Фейсбук.
А при дълбоката се сливам с тишината и поокя, и навлизам в автоматичните видения.
Не използвам никакви техники, пак повтарям - това при и за мен си е чист естествен процес, винаги е било така.
Не съм го учила, не съм се насилвала да постигна медитацията, но когато я правиш просто се отпусни, остави мислите да тичат коя в която посока си иска, не се бори с тях...нека си препускат. Отпусни се просто и...медитацията ще се случи.
Давай...
Вече времето на насилствената медитация отмина, на насилствената йога в нея - също. Дойде просто новото време... |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
taniuga
|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2011 9:22 pm
Заглавие :
|
|
|
И една случка от живота на Парамаханса Йогананда:
...Един ученик се беше отдал на непрекъснато себе-изследване и постоянно търсеше признаци за духовен напредък. Учителят му каза:
“Ако си посееш едно семе и след това всекидневно го разкопаваш, за да видиш дали е покълнало, то никога няма да пусне корени. Отдай му необходимите грижи, но не бъди любопитен!
За търсещия Бога, който се намира на истинския път, духовното развитие става естествено и незабележимо като дишането – каза учителят. Който изцяло е отдал сърцето си на Бога, се е потопил така дълбоко в Него, че почти не забелязва как се разрешават всички трудности в живота му.... |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пон Сеп 26, 2011 9:52 pm
Заглавие :
|
|
|
Как да не го харесваш и обичаш този Парамахамса Йогананда! |
|
|
|
|
|
Light&Love
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2011 9:08 am
Заглавие :
|
|
|
И двете сте прави! Между другото и Ошо казва същото! Ще се опитам да последвам съветите ви! Приятен и слънчев вторник! |
|
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Вто Сеп 27, 2011 10:11 pm
Заглавие :
|
|
|
Има много техники, които да ти помогнат в началото. Прочети ги в нета и си избери тази, която ти пасва като ръкавичка. И започни. В началото няма да става, после ...лека-полека. В един момент ще го изпиташ и после ще се чудиш за какво са ти били необходими техниките, тъй като то е толкова естесвено, като дишането. Просто опитвай. |
|
_________________ Най-същественото е невидимо за очите... |
|
|
|
Light&Love
|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2011 5:12 pm
Заглавие :
|
|
|
Започна малко по малко да се случва между другото. Вече успявам да достигна до медитативно състояние! |
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2011 8:21 pm
Заглавие :
|
|
|
Ще се случи, няма да се размине след като го търсиш и искаш...Чакай го спокойно. |
|
|
|
|
|
Light&Love
|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2011 8:46 pm
Заглавие :
|
|
|
Реших да правя и техниката Тратака, ама ми е доста трудно да се взирам все още! Но тази вечер пак! След това забелязвам, че ми е по-лесно да медитирам! |
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Сря Сеп 28, 2011 8:50 pm
Заглавие :
|
|
|
Именно взирането предразполага към медитацията.
Естественото й проявление е предшествано точно от това състояние, наречено тратака.
При мен си става автоматично, и ти ще се научиш, след като разпознаеш състоянията. |
|
|
|
|
|
taniuga
|
Пуснато на: Чет Сеп 29, 2011 6:00 am
Заглавие :
|
|
|
Light&Love написа: | Реших да правя и техниката Тратака, ама ми е доста трудно да се взирам все още! Но тази вечер пак! След това забелязвам, че ми е по-лесно да медитирам! |
След като попрочетох какво е Тратака, установих, че съм прилагала взирането и все още го прилагам по отношение на огън или пламък от свещ. Не мисля за нищо - само гледам и сякаш потъвам или се сливам с пламъка, толкова много ме привлича... |
|
|
|
|
|
Light&Love
|
Пуснато на: Вто Окт 04, 2011 4:45 pm
Заглавие : Може ли да се медитира след упиотреба на 1-2 бири?!
|
|
|
А може ли да се медитира след изпиването на една-две бири, защото днес много искам да медитирам, но и биричка ми се допи! |
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Сря Окт 05, 2011 11:52 am
Заглавие :
|
|
|
Тези две неща са несъвместими едно с друго, макар че биричката те унася и имаш усещането,че медитираш...само дето не е така.
Познавах един алкохолик, който като се напиеше сядаше да медитира и...завърши много злополучно, окончателно се побърка. |
|
|
|
|
|
Light&Love
|
Пуснато на: Сря Окт 05, 2011 12:41 pm
Заглавие :
|
|
|
Точно затова и вчера пропуснах медитирането! |
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|