НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 9:52 pm Вижте мненията без отговор
Комините на феите. Тайните на подземните градове
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 20, 2012 9:57 pm
МнениеЗаглавие : Комините на феите. Тайните на подземните градове
Отговорете с цитат

Кападокия - тази земя някой от известните хора поетично нарекъл "страната на лунните пейзажи". Да, именно тази страна, по-точно царство, където в удивителен образ се сливат и преплитат чудесата на природата и тайните на човешката история.

Кападокия - омагьосващият свят, чиито основни неръкотворни чудеса се наричат "вълшебните комини" или "комините на феите", въпреки че феите не са взели никакво участие в създаването на тези каменни шедьоври за съжаление. Конусовидните скали и кули, похлупени с каменни "шапки" - фантастични съчетания на майката природа. На външен вид те действително напомнят на комини, особено като добавим епизодично пушечните над тях тънки струйки дим...

Височината на отделните "тръби" може да стигне десетки метри. Някои от тях са оцветени в черно или, обратното, в светли тонове, а други променят цвета си по време на деня, в зависимост от слънчевото огряване.



За да се сътвори нещо такова, на природата са й трябвали милиони години. Учените са установили, главната причина да се появят тези "комини на феите" - ерозията. Някога местността, наричана Кападокия ( намира се в Турция), се явява активен вулканичен център в региона.

В Третичния период мощни изригвания покрили земята с три сантиметров слой лава и пепел, от които впоследствие се образували туф и базалт. А след това в работата се намесила природната фантазия, използвайки всички ресурси на рязко континенталния климат на Кападокия.

Внезапните и значителни различия в температурата, колебанията в почвата, лед и вода, ветрове и урагани разделяли платото на части, разрушавали скалите, отнасяли частички с вулканичен произход, а на "изсечените" скали се образували самостоятелни върхове.

Очарователния "лунен" свят на Кападокия пази множество загадки на човешката история. Хората не са могли да останат равнодушни към това каменно царство, владеещо век след век тези загадъчни земи.




ЗАГАДЪЧНИТЕ ПОДЗЕМНИ ГРАДОВЕ

И ако "комините на феите" е неръкотворното чудо на Кападокия, то подземните градове, пещерни храмове, манастири и църкви са чудото на човешките ръце. В Кападокия има 36 подземни лабиринта, чиято възраст възлиза на десетки векове. Възможно е откритите да не са всички лабиринти, наречени подземни градове.

Над тези лабиринти стотици години са стояли обикновени дървета и хората, живеещи там, даже не са подозирали, че под краката им е разположен цял свят от тунели и лабиринти, простиращи се под земята на много километри. Само благодарение на случайността ( през 30-те години на ХХ век един селянин, копаейки в мазето си, случайно пробил дупка към "второ ниво"), "външният" свят разбра за подземните градове на Кападокия.

Някои от тях имат поразителна дълбочина. Например, градът, разположен под селището Деринкую се спуска надолу на 8 нива и има дълбочина 54 метра и площад 400 хектара. Тук могат да се настанят почти 10 000 човека.

Най-дълбокия от намерените градове, наречен "Дълбокия кладенец", се спуска надолу на 12 нива. А град Каймаклъ някои хора наричат даже "столица" на подземното царство. Въпреки малката площ (само 4 кв. км) тук е създадена толкова сложна система от лабиринти, че измъкването от там без помощ практически е невъзможно.

Всички тези подземни градове са били приспособени за пълноценен живот: въздухът постъпва по специална вентилационна шахта с дълбочина 85 м, имало е комини, извеждащи дима навън, имало е хранилище за зърно и вино, кладенци за вода, храмове, където покойниците погребвали в стените.

В гръцкия историк Ксенофонт се среща любопитен коментар за подземните градове на Кападокия: ученият мъж се съкрушил, че при всички свои неоспорими таланти и достоинства, жителите на "подземията" не облагородяват виното с вода и го пият по "страшно" варварски начин - неразредено.




ЖИВОТ ПОД КРАКАТА

Историческата наука се е побъркала от множеството въпроси, свързани с тези градове. Най-напред не е ясно що за народ е живял в "подземията" и защо хората са предпочели да живеят под земята пред слънчевата светлина.

Някои изследователи считат, че тези градове са служили изключително за укритие от неприятеля, защото външните входове към подземния човешки направен свят, са щателно замаскирани (в същият този Деринкую външният вход е незабележима дупка в земята).

Входните коридори са прикрити с огромни каменни дискове, които се изтеглят, измъкват от странични ниши, при които от вътрешната страна имат механизми за придвижване, а от външната страна са съвсем гладки на пипане, а в средата - с отвор, бойница.

Други представители на учените братя възразяват: те твърдят, че през Кападокия вражеските армии, като правило, преминавали транзит, без да се задържат и да се строят под земята толкова мощни и сложни укрепления, само за краткотрайно укритие няма никакъв смисъл. А и развитието на "инфраструктурата" на загадъчното "подземие" показва, че е построено за постоянен живот под земята.

Между другите въпроси, на които няма отговор, има и такива: къде се е дянало това огромно количество, извлечено от недрата при строене на подземните градове и как се е придвижвало на повърхността? А някои учени се вълнуват от въпроса за ... канализацията. Ако в подземните градове е могло да се вместят около 10 000 човека, то как са се справяли с потока нечистотии? Какво е станало с тях? И въобще, въпроси много, отговори - нула.




БЛАГОСЛОВЕН МРАК ПОДЗЕМЕН

В самият център в "царството на вълшебните комини" е разположен уникален град - Хорем. Днес той се счита за най-големия в света музей под открито небе. Уникалността на този град е в това, че тук има удивителна "експозиция" - повече от 30 изсечени в скалите църкви, изваяни каменни параклиси и даже манастири - във византийски стил и украсени с фрески, много от които са съхранени и до наши дни.

Както гласи легендата, първите християни са се появили в Кападокия още в І век преди н.е., водени от учениците на апостол Петър. След това, в периода на гонения, християните разширили и задълбочили древните пещери, превръщайки ги в тайни убежища. Казват, че и Хорем като че ли означава "нека никой не види".

Животът в пещерите не секнал дори след прекъсване на гоненията на християните. Тези места, по мнението на "пещерните" монаси, били идеални пристанища на отшелническите манастири и, колкото и парадоксално да звучи, именно тук, под земята, праведниците са по-близко до Бога.

Първият скален манастир в долината на Хорем бил основан от един от тримата кападокийски отци и въобще стълбове е на ранното християнство - Василий Велики. На него се приписват не само основаването на монашеството, но и създаването на иконостаса, съставяне на литургии и написване на първия в света устав на манастирския живот.

През VІ век, след яростните спорове и войни с арианите, Василий се отправил към Кападокия, та сред безмълвните скали и тъмни пещери да откие мира в душата си и да започне истински праведен живот. Загадъчните подземни светове на Кападокия заобичал и светият Диодор, архиепископ Кападокийски. При това последният толкова обикнал пещерите, че пожелал на неговата крипта да изсекат само една единствена дума - «Acarus» - "земен червей".




ЧУДОТО НА МАНАСТИРИТЕ

Появяването през ІV век в долината на "приказните комини" на Манастирите на Архангелите е свързано с чудо. Според преданията, през 325 г. царица Елена, майка на император Константин, отправяйки се към Йерусалим, сънувала сън, в който Архангел Михаил възвестил, че "Светият Кръст Господен е скрит в земята, тя ще го открие и извади от там".

Изумена от видението си, императрицата обещала да построи на това място, където й се е явил Архангела, храм. Но Божият посланик й показал друго място: "... на място, обрасло с тръни, където сам ще те отведа, трябва да се построи манастир в името на Архангелите и всички невидими сили, които пазят човека и подпомагат праведника да стои в правдата, истинността си".

Събуждайки се, императрицата видяла над себе си огнена звезда, която я повела на път и спряла над място, където лежал един камък. Тук установили престола на Архангелите, а изкопаният от земята камък вградили в стената така, че да се виждат двете противоположни негови страни, различни по цвят.

Трябва да се спомене, че всички подземни църкви на Кападокия са богато изписани и фреските са се съхранили до наши дни. Някои от светите ликове имат следи от саблени удари, нанесени някога от войнствените селджукските турци/

По тези места и в наше време се откриват нови църкви с недокоснати стенописи, входът на които е бил прикрит. И още колко тайни крие тази удивителна земя - само един Бог знае.

Това, че "царството на комините на феите" е особено място, няма съмнение.

Кападокия влиза в "петорката" места, където се отбелязва суперактивност на НЛО и паранормални явления. Поради това уфолозите заявяват, че тайнствените подземни градове са се строили за укриване и защита на жителите не изобщо от извънземни нашественици, а от нападение на Космически пришълци. През 2005 г. в една от скалните образувания на Харем даже бил открит Музей на НЛО, който почнал да работи под девиза "Ние не сме сами във Вселената".



Автор: Авентина Росси
Източник: news.bcm.ru
Превод: Лиляна Димова

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov