НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 8:38 pm Вижте мненията без отговор
Внимание, предупреждение: опасна слънчева буря!
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Апр 25, 2012 10:00 pm
МнениеЗаглавие : Внимание, предупреждение: опасна слънчева буря!
Отговорете с цитат

Това е от едно видео, което гледах и намирам ,че трябва да се знае какво казват специалистите по въпроса. Понеже не ми се занимаваше да правя тайминг за субтритри за него, затова направо преведох по слух разговора между водещия и специалиста по електронни системи.Сами преценете какво казват и как ще го приемете.


- Добър ден и добре дошли в mundodesconocido.com. Тук сме пак отново с всички вас и тук с нас е Хавиер Перевиендо, специалист по електротехника

- Как си Хавиер?

- Здравейте...

- Хайде да говорим за Голямата Слънчева Буря - Перфектната Буря. Приближава се една брутална слънчева буря.

- Да, такава предварителна прогноза за огромна турбулентност. Да, този понеделник /23.01.2012/ мина една такава, но завърши благополучно. Не се даваха много новини за тази буря сега, защото има хора, които ще изпаднат в паника и да не знаят какво ще правят. Но, ако ни застигне една Слънчева буря много силна от клас по-горен, от М. Не като тази, която мина сега/от клас М/, а от следващия най горен клас Х, каквато е имало през 1859г, тогава положението ще стане много сложно за всички хора.

- Разкажи какво се е случило през 1859г, какво е станало?

- Добре, ние знаем за слънчевите петна сравнително достатъчно. Имаме достатъчно картографии на тези петна и статистика за тях. Знаем какво предизвикват те като въздействие например над Мадрид , над Панама.

- Знаем и какво е страничното въздействие на Северна Америка. Ако живеем на един остров ,не можем да оповестим нищо на другите, ако ни застигне нещо подобно.

- Да така е. И не само това, трябва да се скрием някъде. И ефекта на този вид извънредна торбулентност ,наречена Карингтън, е че всички електрически апарати ще се повредят напълно.

- Няма структурни графики на Европа или на Америка? Всичко ли се поврежда?

- Да, всичко. По целия свят всичко, което има електрически компоненти в него – се поврежда напълно. Всичко след времето на телеграфа, което е направено да работи с помощта на електричеството си отива. И така, могат да работят нещатата от времето на конкистадорите. През 18 в. е можело с ттт-ттт-ттт-да се изпрати едно съобщение.



- Добре, какво става, ако има една буря тип Х, със сателитите?

- Извън строя.

- Пречиствателните станции за вода?

- Извън строя.

И какво тогава-без електричество всичко ще се развали-храната в магазините се съхранява от хладилници, и те замиват на боклука. Всички системи за аларма и сигурност - спират да действат. Бърза помощ, всичко което е спешна помощ изчезва.

- Да, да, комуникации - всичко прества да функционира.

- Не мога да съобщя на родителите си, на съпругата си, на никого. Минаваме направо в 19 век в началото му. Слушам те....

- Винаги, когато хората използват технологиите, за да си улеснят живота, трябва да знаят, че знаят, че условието за тях е, че винаги могат да бъдат върнати в каменния век, при определени условия, ако настъпят.

- Добре, да видим сега - през 70-те години е имало една подобна буря, но не много силна. Имало една ужасна вълна от убийства, кримнални прояви изключително и много като брой. Отделно от това и много инциденти - като например такива , заседнали в асансьори и много други странични ефекти. И имайте пред вид, че тези ефекти са били поне една седмица, след слънчевата буря.

- Една седмица - минимум. Но имайте пред вид, че това засяга не само нашите телевизори, но и централите, в които се произвежда електроенергия, трансформаторите и докато се възстанови всичко това, ще минат много месеци...

- И колите също няма да работят, защото те работят с електричество.

- Да така е, но аз имам малко съмнение, че някои по стари модели, такава кола има моя свекър, може и да работят, защото технологията е почти без електричество там. Мисля, че може да работят някои коли, но преди всичко, тези които са доста старо производство. И преди всичко тези, които са дизелови, може би.

- Какво остава тогава - велосипеди, стари коли и не много.

- Да, и аз мисля, че ще е много удачно и най добре, ако имаме един кон за превоз.

- Разбира се, много ясно - не иска грижи за бензин, нито подръжка.

- Да, също и комуникациите, няма да позволяват да се потърси помощ за снабдяване.

- И да продължа - няма да имаме радио за да съобщим на други хора, за рисковете и опасностите, телевизията ще е парализирана, полицията няма да може да предложи никакви мерки, защото няма да може да получи, нито да обяви информация от и за населението. Както казах и по рано, услугите за спешна помощ ще са колапсирани.

- Да, да.



- И в заключение - ако сега точно ни сполети една буря от клас Х, знаете ли какво ще стане?...

- Ужасно.

-Впечатляващо!...и има възможностите за това точно.

- Това е така.

- Спомняме си за 1859г. и сега сме на точката на възпроизвеждане на голяма слънчева буря, според циклите на Слънцето.

- Хайде да си преставим, какво се е случвало и какво следва да се очаква да се случи. С къщата ви, с вратите и с търсенето на роднините ви, в търсене на храна, на вода. Какво мислиш, че ще стане?

- Така, ако се помисли, може да се подготви едно решение предварително. Една резерва от храна и вода, защото когато това стане, няма как се подготвяме.

- Значи, базовите храни и вода в един малък резервоар, разбира се, кой както може?!..

- Да, точно това ще коментирам сега. Английския парламент, Американския и Австралийския – също са издали един документ, казва се Слънчева буря, вярно малък е, но съществува. Там с кратки съобщения, се казва на населението, как да се действа при един инцидент с такъв магнитуд. Тук в Испания, обаче нищо такова не е правено. Гражданска защита не е направила нищо подобно.

- О да, разбира се това е отговорност на вашето управление на държавата ви!

- Да, разбира се, че е така, ясно. Тогава ето, ако някои види и каже – аха, ясно. И види, че силата на Слънчевите бури прогресира равномерно нагоре -интензивността, той ще знае че тази интензивност има един максимум, за който учените много добре знаят, че ще настъпи закономерно. И ще знае, че Х-лъчите и всички други параметри на бурята ще стават все по- големи и по- големи. И това е само прелюдия! Също, както когато имаме няколко малки земетресения някъде за кратко време, то следва едно голямо земетресение . При слънчевите бури е същото.

- Имаме малко оставащо време, хайде да направим базирано резюме.

- Значи, най- малкото се препоръчва на хората да се запасят поне с малко вода за пиене. И храна за няколко дни. Не се знае какво ще се случи - емисиите на радиото няма да функционират! Също, в някоя метална каса да се запазят батериите на за радиото и самото радио. Може и да се ползва метално фолио, и без да ги отваряме.

- Не, не, всичко което отворим ще престане да работи. И искам да коментирам, че само механичните часовници ще могат да действат. Да и освен всичко, което ти каза, аз искам да препоръчам като нещо фундаментално, да не изпадате в паника! И внимателно, когато общуваме с нашите родители и роднини, защото те може да не знаят за това.

- И искам да кажа, че ако има една такава Слънчева буря и Испания не е подготвена, не защото управляващите не са били отговорни да предупредят населението, а защото никой просто никой не е възприемал това като истина,която може да се случи, тогава това ще е една много ужасна ситуация! Опитай те се освен изброените неща да скриете в метална кутия и прожектор и батерии за него. Това всичко за да издържи повече от една седмица.

- И извинете ме,не мислете че това ще е нетрайно,тази ситуация!

- Всичко това е за наша помощ, и всичко това е достатъчно тежко и ужасно сериозно.

- Добре, накрая искаме да кажем, че се надяваме това да не ни сполети и това е само една аларма...но това съществува и статистическите данни показват, че точно сега е много вероятно да се случи. И не забравяйте, че графиката на слънчевите бури, откакто се регистрират, изобщо отива силно нагоре в едно кресчендо. Миналия понеделник/23.01./имаше една буря- клас М. От М до Х има само една стъпка. Една бъря от клас Х и с нашите електронни системи е свършено. Интернет-мобилни тел. - всичко...Това е, не сме казали кой знае какво, просто искаме хората да знаят какви са реалните факти на параметрите, които регистрират учените.

-Добре, Хавиер, благодаря ти и - един поздрав .



Източник: blogzaserioznihora.blogspot.com

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov