НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 5:18 am Вижте мненията без отговор
Приемане
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Май 17, 2012 4:39 pm
МнениеЗаглавие : Приемане
Отговорете с цитат

Животът се състои от цикли, които имат начало, среда и край. Приемането позволява на цикъла да започне, задължението – да продължи, а интегритетът – да достигне до своя естествен, съвършен край.

Не вярвайте, че знаете какво значи “приемане”. Възможно е да нямате и най-малко понятие и същевременно да сте убеден, че знаете какво е. Преди да Ви кажа какво е и какво не е приемане, искам да знаете, че то е изходната точка за задоволително преживяване на живота. То дори е единствената изходна точка. Ясно е, че нещо, което не приемате, не може да бъде задоволително. Дори ако има един аспект от живота Ви, който не приемате, в никой случай не можете да бъдете доволен от живота си като цяло. Ако не приемате някоя даденост в живота, значи не сте готов да признаете, че сте причинили нейното преживяване. Ще Ви струва много разход на енергия да докажете, че преживяването Ви е било наложено, а този преразход на енергия ще засенчи естественото състояние на удовлетвореност.

Накратко за това, кое не е приемане. Приемане не е да скръстите ръце и да не правите нищо за живота си, какъвто е в момента. Всъщност това, което може би за Вас е трудно, е не да приемете определено обстоятелство в живота си, а да приемете това, което правите по отношение на него. Докато не приемете живота си такъв, какъвто е (което включва и това как той се променя), Вие няма да имате избор. Всичко ще върви автоматично. Да приемете живота “какъвто е” обхваща и неговата промяна, т.е. трябва да приемете всичко.

Приемане определено не означава “да не правите нищо” в обичайния смисъл на думите.

Приемането е наблюдение на живота без преценяване на събитията в него като добри или лоши, правилни или грешни. Това е почти така, защото е възможно да се наложи да включите в наблюдението си и преценките на своя разсъдък по отношение на нещата и събитията. В такъв случай приемете преценките си със съзнанието, че те нямат никакво значение.



Благодарете на разсъдъка си за неговия принос и продължавайте нататък. Вие не се нуждаете от преценки за това, което е истина – те са Ви нужни, само за да дадете право на себе си и неправо на другите. Междувременно трябва да Ви се е изяснило, че това не върши работа. Не онова, което конкретно вършите или не вършите, има значение за приемането. От значение е контекстът, в който вършите или не вършите нещо.

Може би Ви се струва, че най-трудно е да се приеме това какви са или не са другите хора. Обаче не е така. Ако проникнете отвъд неприемането на другите, ще откриете неприемане на себе си. Винаги! Зная, Вие смятате, че сте изключение. Не сте. Каквото и да не харесвате у някой друг, то е нещо, което се страхувате, че имате у себе си. Вероятно наистина го имате. Така стоят нещата. Понеже се съпротивлявате срещу него в самия себе си, Вие не го “харесвате” в другите.

Външната форма на приемането е приемане на другите, а фактическото съдържание, т.е. реалното, действително съществуващото, е приемане на себе си. Сега, как ще разберете дали приемате или не? Процесът на приемане не е свързан с някакви определени чувства. Все пак по пътя има някои пътни знаци.

Отначало всичко ще изглежда непроменено. Ще се чувствувате обезпокоен от начина, по който стоят нещата. Дори ще сте обезпокоен от факта, че сте обезпокоен от безпокойството си. После ще забележите, че сте по-малко обезпокоен от нещата. Като следващо ще забележите, че започвате да намирате нещата съвсем в ред и че те неслучайно са такива, каквито са. След това ще Ви стане ясно, че Вие сте този, който създава преживяването за нещата, каквито са.

Накрая ще започнете да вземате участие и да давате приноса си. Ще станете част от нещата. Може би дори ще се чувствувате като част от тях. Ще разберете, че животът и делата Ви са от значение. Ние обхванахме цели години в един абзац.
Хората и нещата в живота Ви може изобщо да не се променят. Трансформиран контекст не означава променено съдържание.

Променило се е Вашето преживяване. Животът Ви ще бъде трансформиран в процеса на приемане. Ще разберете, че действително сте изворът на своето преживяване на живота, че сам определяте мястото си в света и начина, по който другите се отнасят към Вас.


"Просветление"
(Winning Through Enlightenment)
Рон Смодермон

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov