НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 1:26 pm Вижте мненията без отговор
Видове мантри за хармонизиране и възстановяване
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Май 30, 2012 9:34 pm
МнениеЗаглавие : Видове мантри за хармонизиране и възстановяване
Отговорете с цитат

Видове мантри за хармонизиране и възстановяване на физическото и енергийно тяло на човека

Мантрите са свещени думи или фрази, които се произнасят на глас или наум и често се използват в будизма и индуизма. В превод думата означава средство за предаване на мисли. Някои учени предполагат, че медитирането върху мантрите е ведическа традиция, където те са заклинания, способни да окажат влияние върху околния свят и боговете.


След това, дълго време хората са вярвали в силата на думите и са смятали, че с произнасянето на определен набор от думи или имена могат да се управляват незрими сили и външния свят. Според някои хора, за да придобие магическа сила мантрата, трябва да съдържа в текста си името на Бог. По своята същност и мантрата и молитвата са диалог с Бога, но разликата между тях е голяма. Мантрата не е обръщение към Бог, а само съдържа неговото име и всяка мантра съдържа имената на различни Богове, поради което повтарянето и произнасянето им също е различно.

Четенето на мантри настройва човека към определено състояние и в резултат животът му се променя. Съществуват лечебни мантри, мантри за процъфтяване и богатство и т.н. Мантри се четат основно по време на медитации и се повтарят многократно. Най-значимото повторение на мантрите е 108 пъти, а най-действените мантри се повтарят хиляди пъти. Мантрите могат да се произнасят и по-малко пъти, но числото им трябва да е кратно на 9. Мантрите не просто се произнасят, а се пеят, затова състоянието на човека в този момент трябва да е радостно. Произнасянето на мантрите, звукът им трябва да е в резонанс с вътрешните органи и да предизвика колебания в организма на човека.

Счита се, че в същността си, мантрите не са литературни произведения и имат божствен произход. Всяка мантра има своя покровител. Всички мантри по характера на въздействието си могат условно да се разделят на две групи – магични и духовни. Четенето на магични мантри може да предизвика промяна в природата. Тази група мантри притежава голяма сила, която позволява да се постигне успех във всяко действие. Духовните мантри предизвикват промени в съзнанието на човека. Ефектът от четенето на магични мантри се проявява много бързо, а духовните изискват продължителна практика, защото, за да се получи нужния ефект, съзнанието на практикуващия трябва да е прочистено и подготвено. Съзнанието не може да се промени веднага.



Очертават се няколко стадия в повторение на мантрите. Първият – способства концентрацията на ума само върху звуците на произнасяната мантра. Вторият – позволява на практикуващия да осъзнае значението на съдържимите думи в мантрата. В третия стадий, тя постоянно присъства в ума, при четвъртия – практикуването на мантрите се характеризира със състоянието на транс. На този стадий практикуващият престава да осъзнава себе си и тогава съзнанието му се слива с идеята на мантрата. За постигането трябва да се обедини цялата воля, сила и концентрация на ума.

За да се настрои физическото тяло към правилната работа, трябва да се въздейства на менталното тяло. Мантрите са определен код, който съдържа в себе си набор от вибрации, настройващи организма към правилния и здрав ритъм на работа. Произнасянето на мантрите програмира енергетиката на човека, а задействаните енергийни процеси прочистват грешките във физическото тяло.

При това може да се решават проблеми не само от физически характер, но и от психологически, защото психоемоционалната сфера на човека е тясно свързана с материалното му тяло. Четенето на мантри оказва въздействие върху кръвообръщението. При правилно звучене и произношение на мантрите, носоглътката и дробовете работят в определен режим, а кръвта, циркулираща по многобройните съдове в тялото ни, насища всички органи с кислород. В същото време енергийните кодове на мантрата, активизират енергетиката и прочистват чакрите. А без правилно функциониране на всички енергосистеми, не може да има емоционално и физическо оздравяване.

Едно от въздействията на мантрата може да се нарече защита на ума. Умът на човека е зает с постоянни разговори и мисли. Този безкраен диалог не му позволява да оцени случващото се с него, а го отвежда или в миналото или в бъдещето. Съсредоточен в този процес човек не може да види причините и оцени последстивята на всичко случващо се. Мантрата спомага за извеждането от такова състояние и за концентрация.

За хармонизиране и възстановяване на аурата в медитацията се използват различни видове мантри според целите. Има мантри, с които могат да се балансират енергийните чакри:

1 чакра – мантра LAM
2 чакра – мантра VAM
3 чакра – мантра RAM
4 чакра – мантра YAM
5 чакра - мантра HAM
6 чакра – мантра KSHAM
7 чакра - мантра AUM.


Превод: Анита

Източник: yosif.net

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov