НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 24, 2018 2:47 am Вижте мненията без отговор
Какво е Проектът „Венера“?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 31, 2012 7:04 pm
МнениеЗаглавие : Какво е Проектът „Венера“?
Отговорете с цитат

Много накратко, Проектът „Венера” е организация, която предлага осъществим план за действие с цел социална промяна: една холистична социално-икономическа система, наречена „ресурсно базирана икономика“. Проектът работи за постигането на мирна и устойчива глобална цивилизация. Той очертава алтернатива, към която да се стремим, където човешките права няма да са само на хартия, а ще са начин на живот.

Проектът „Венера” представя визия не за това какво бъдещето ще бъде, а какво би могло да бъде, ако приложим това, което вече знаем, с цел да постигнем една нова устойчива световна цивилизация. Проектът призовава към пълно подновяване на културата ни, в което вековните проблеми като войните, бедността, глада, дълговете и ненужното човешко страдание да бъдат разглеждани не само като можещи да се избегнат, но и като напълно неприемливи. Всичко друго ще означава продължаване на същия низ от проблеми, съществуващи в днешния свят.

Проектът „Венера” представя алтернативно виждане за устойчива световна цивилизация, различаваща се от всяка политическа, икономическа или социална система, съществувала досега. Той предвижда време в близкото бъдеще, когато парите, политиката, личният и националният интерес ще изчезнат. Въпреки че този възглед може да звучи идеалистично, той се основава на години проучване и експериментални изследвания. Проектът обхваща всичко от образование, транспорт и чисти източници на енергия до цялостни градски системи.

Много хора смятат, че се нуждаем от по-силен усет за етичните стандарти и от въвеждане на международни закони и споразумения, за да се осигури постигането на едно устойчиво глобално общество. Дори и най-етичните хора да бъдат избрани за политици, без достатъчно ресурси пак щяхме да имаме много от същите проблеми, които имаме днес. Докато няколко нации контролират повечето земни ресурси и печалбата е в основата на всичко, същият кръг от събития ще се случва отново и отново.

С разпространението на глобалните предизвикателства и на научната информация, нациите и хората се изправят пред общи заплахи, надхвърлящи националните граници. Пренаселването, недостигът на енергия, глобалното затопляне, замърсяването на околната среда, недостигът на чиста вода, икономическите катастрофи, разпространението на неконтролируеми болести и технологичното заместване на хора от машини заплашват всеки един от нас. Въпреки че много хора са се посветили на облекчаването на тези условия, обществените ни проблеми, както и тези на околната среда, ще останат непреодолими докато няколко силни нации и финансови интереси контролират и консумират по-голямата част от световните ресурси и докато паричната система продължава да господства.

Ако наистина искаме да сложим край нашите продължаващи международни и социални проблеми, трябва да обявим Земята и всичките ѝ ресурси за общо наследство на всички хора по света.

На Земята има изобилие от ресурси. Практиката ни да ги разпределяме чрез паричен контрол вече не е удачна и е контрапродуктивна за оцеляването ни. Днес разполагаме със силно развити технологии, но обществената и икономическата ни система не се е развила наравно с техническите ни възможности. Лесно можем да създадем свят на изобилие за всички хора, свободен от слугуване и дългове, който да е в съзвучие с капацитета на Земята. Чрез интелигентната и хуманна употреба на науката и технологиите хората на Земята могат да направляват и оформят бъдещето си заедно и същевременно да опазват околната среда. Нямаме достатъчно пари, за да постигнем тези цели, но имаме повече от достатъчно ресурси.


- Какво е „ресурсно базирана икономика“?

За да преодолеем тези ограничения, Проектът „Венера” предлага да насочим усилията си към постигането на световна, ресурсно базирана икономика – една холистична социална и икономическа система, в която всички земни ресурси са общо наследство на всички жители на Земята. Настоящата практика на разпределяне на ресурсите чрез парични методи е неадекватна, контрапродуктивна е, и е далеч от това да задоволи нуждите на човечеството.

Просто казано, в ресурсно базираната икономика ще използваме съществуващите ресурси – вместо пари, – за да осигурим справедлив метод на разпределяне по възможно най-хуманния и ефективен начин. Това е система, в която всички продукти и услуги са достъпни за всеки един без необходимостта от пари, кредити, бартер или каквато и да е друга форма на дълг или слугуване.

За да разберете по-добре ресурсно базираната икономика, помислете над следното. Ако всички пари на света изчезнат внезапно, но почвата, фабриките, персоналът им и другите ресурси останат непокътнати, то ние все още ще можем да построим всичко, което ни е необходимо, за да задоволим повечето човешки нужди. Хората искат не пари, а по-скоро свободен достъп до повечето неща, от които се нуждаят, без да се притесняват за финансовата си сигурност или да трябва да се обръщат към правителствена бюрокрация. В една ресурсно базирана икономика на изобилие парите ще станат ненужни.

Стигнали сме до момент, в който новостите в науката и технологиите могат лесно да осигурят изобилие за всички хора на планетата. Вече не е нужно да се продължава съзнателното възпрепятстване на ефективността чрез планираното остаряване, поддържано от остарялата ни система на печалба. Ако сме искрено загрижени за околната среда и другите хора по света, ако наистина искаме да прекратим териториалните спорове, войните, престъпността, бедността и глада, трябва съзнателно да преосмислим обществените процеси, които са довели до такъв свят. Независимо дали ни харесва, или не, нашите обществени процеси – политическите практики, системите на убеждения, базираната на печалба икономика, нормите на поведение, задавани от културата – са тези, които водят до и подпомагат глада, войните, болестите и увреждането на околната среда.

Целта на това ново обществено устройство е да насърчи система на мотивация, която да не е насочена към повърхностните и егоцентрични цели за богатство, имущество и власт. Новите стимули ще насърчават хората към личностна реализация и творчество, както материално, така и духовно.

Защо смятате, че е необходим такъв революционен подход като Проекта „Венера“?
Сегашната ни система не е способна да предостави висок стандарт на живот за всички, нито пък може да осигури запазването на околната среда, понеже основният ѝ мотив е печалбата. Компаниите не са изцяло виновни; те са принудени да действат по този начин, за да останат конкурентноспособни. Също така, с навлизането на автоматизацията, кибернетизацията и изкуствения интелект все повече хора ще бъдат замествани от автоматизирани системи.

В резултат на това все по-малко хора ще имат възможност да купуват продукти и услуги, въпреки че способността ни да произвеждаме в изобилие ще продължи да съществува. Това е добре документирано в книгата на Джереми Рифкин The End of Work: The Decline of the Global Labor Force and the Dawn of the Post-market Era („Краят на труда: Упадъкът на световната работна ръка и зората на постпазарната ера”) (Putnam, 1995 г.). Проектът „Венера” предлага нов подход, който преобръща негативните аспекти, присъстващи при сегашната ни употреба на автоматизацията и изкуствения интелект. Този проект отстранява ужасните последици за обществото, т.е. изместването на милиони работници, било то специалисти, или не.


- Не ни ли трябват просто честни хора в правителствата?

Не е достатъчно просто да се критикува, да се посочват недостатъците на обществото или да се настоява хора с високи морални ценности да се назначават в правителството; тези неща не биха помогнали много за напредъка на цивилизацията. Това, което е необходимо, е интелигентното управление на ресурсите на планетата и цялостен, работещ модел на организиране на човешките дела, отнасящи се до околната среда и обществото, в тясно съответствие със съществуващите ресурси и капацитета на Земята.

Дори и да се назначат безпогрешни мъже и жени в правителството, без достатъчно ресурси и развити технологии войните, бедността и безнравствеността ще продължат да съществуват, независимо колко нови закона се приемат или колко международни договора се подпишат. Не демокрацията е повишила стандарта ни на живот, а ресурсите, водата, обработваемата земя и новите технологии. Законите на хартия и реториката не са от значение при управлението на човешките и обществените дейности.


- Бихте ли разяснили вижданията си относно парите?

Дори всичките пари на света да бъдат унищожени, ако все още имаме достатъчно обработваема земя, фабрики, необходимите ресурси и техническия персонал, ще можем да построим всичко нужно и даже да създадем изобилие. По време на Голямата депресия имаше прахосмукачки по витрините, както и автомобили в автокъщите. Земята си беше същото място. Просто хората нямаха пари, нямаха покупателна способност. В началото на Втората световна война САЩ имаха едва около 600 първокласни бойни самолета. Този недостиг беше преодолян бързо чрез производството на 90 000 самолета годишно. Въпросът в началото на войната беше: имаме ли достатъчно парични средства за създаването на необходимото въоръжение? Отговорът беше „не", нямахме достатъчно пари или злато, но имахме предостатъчно ресурси. Наличните ресурси и техническият персонал бяха това, което позволи на САЩ да постигнат продуктивността и ефективността, необходими за спечелването на войната.

Изглежда, че истинското богатство на всяка нация е в нейните естествени ресурси и в хората, които работят за един по-хуманен начин на живот чрез елиминиране на оскъдността. Всички социални системи, независимо от политическата им философия, религиозните виждания или обществените нрави, в крайна сметка зависят от природните ресурси – чист въздух и вода и обработваема земя – и индустриалното оборудване и техническия персонал за постигане на висок стандарт на живот. Паричната система е била създадена преди стотици години и дори тогава не е била особено подходяща. Ние все още използваме тази остаряла система, която вероятно е отговорна за почти всички днешни проблеми. Нямам съмнения, че дори и най-богатият днес човек ще живее много по-добре във високоенергийното общество, което Проектът „Венера” предлага.


- Кои са някои от пагубните последици от паричната система?

Има много недостатъци при използването на този остарял начин на размяна на стоки и услуги. Тук ще разгледаме само някои и ще ви оставим сами да довършите списъка.

1. Парите са само пречка между нуждите на човека и това, което той може да си набави. Хората не се нуждаят от пари, а от достъп до ресурси.

2. Употребата на пари води до социално разслоение и елитизъм, основани най-вече на икономическо неравенство.

3. Хората не са равни, ако нямат равна покупателна способност.

4. Повечето хора робуват на работа, която не харесват, само защото се нуждаят от парите.

5. Съществува потресаващо много порочност, алчност, престъпност, злоупотреби и прочие, породени от нуждата за пари.

6. Повечето закони се издават за облагодетелстване на корпорациите, които имат достатъчно пари, за да лобират, да подкупват и убеждават държавните служители да създават закони в техен интерес.

7. Тези, които контролират покупателната способност, притежават по-голяма власт.

8. Парите се използват за контрол на поведението на хората с ограничена покупателна способност.

9. Стоки, например храни, понякога се унищожават, за да се поддържат високи цените; когато нещо е оскъдно, цената му се повишава.

10. Съществува огромно прахосничество на материали и изтощаване на наличните ресурси, причинени от ежегодни повърхностни промени в дизайна заради краткотрайни модни тенденции, чиято цел е да създадат постоянни пазари за производителите.

11. Огромно е замърсяването на околната среда поради високите цени на по-добрите методи за отстраняване на отпадъците.

12. Земята бива разграбвана с цел печалба.

13. Ползите от технологията са достъпни само за онези, които имат достатъчно покупателна способност.

14. Най-същественото е, че когато основната цел на корпорациите е печалба, решенията не се взимат в полза на хората и околната среда, а главно за придобиването на богатство, собственост и власт.


- Споменахте за икономически крах в книгата си. Смятате ли, че това е единственият начин за обществото да се освободи от паричната икономика?

Нито едно правителство досега не е мислело за бъдещето и не е насочвало обществото към следващия етап в социалната еволюция. Установеният ред се стреми към самосъхранение. За жалост може да е необходим икономически срив и загуба на вяра в лидерите, преди хората да започнат да търсят алтернативна посока за обществото. Обществените промени винаги са били предизвиквани от икономически сривове, поквара в правителствата, злоупотреба с обществото и др. Правителствата са съставени главно от бизнесмени, адвокати и други самозвани личности, които преследват лични и корпоративни интереси, а не подобряване на обществото като цяло.


- Няма ли да има съпротива от страна на богатите и влиятелните?

Това, което казахте за съпротивата на богатите и влиятелните срещу едно такова общество, в много случаи е вярно. Ако обаче те продължат да използват автоматизация в индустриите си, както и ще им се наложи, за да останат конкурентноспособни, милиони хора ще бъдат заместени от машини. Това включва не само работниците от цеховете, но също и лекарите, инженерите, архитектите и пр. Когато те загубят своята покупателна способност, самите индустрии, зависещи от тях, няма да могат да продължат да функционират. Това ще сложи край на остарялата парична система. Въпросът не е богатите да се откажат от индустриите си; тяхната алчност рано или късно ще ги направи излишни.

Само когато науката и технологиите бъдат използвани със загриженост за човека в един свят, където всички земни ресурси са общо наследство на всички хора на планетата, ще можем да твърдим, че съществува разумен живот на Земята.

В бъдеща перспектива, мислите ли, че местните различия ще продължат да оказват най-същественото влияние, както е днес? Или тези различия ще изчезнат?
Проблемите ни днес са огромни и са глобални по обхват и въздействие. Те не могат да бъдат разрешени от която и да е отделна нация. Идеята за общо благо е глобална по своята природа, но локална по изпълнение.Трябва да започнем с това, което е общо между нас. Всички социални системи, без значение от политически нагласи, религиозни убеждения или обществени обичаи, в крайна сметка зависят от природните ресурси като чист въздух и вода, обработваема земя, както и от технологиите и работната ръка, с които се поддържа висок стандарт на живот. Това може да се постигне чрез интелигентното и хуманно приложение на науката и технологиите, използвайки глобален системен подход. Когато парите и егоизмът бъдат надраснати, взаимодействието между нациите няма да е на база собствен интерес, а на взаимен такъв. Този подход ще помогне да се заличат изкуствените граници, които разделят хората.


- Какви видове напрежения и стрес ще бъдат облекчени в Проекта „Венера“?

Най-големият урок, който бихме могли да научим, е, че освободени от дългове, несигурност и страх, човешките същества стават много по-добронамерени. Никой няма да продава нищо на никого и няма да иска да лиши някой друг от имущество или пари. В ресурсно базираната икономика мотивите за нездравословната човешка агресия ще бъдат надраснати. Хората вече няма да са натоварени с непрестанните тревоги, които поглъщат толкова голяма част от вниманието ни, като например ипотеки, плащане за здравни услуги, застраховки, икономически рецесии, загуба на работните места, депресии и данъци. С премахването на това бреме и на условията, които създават чувства на завист, алчност и съперничество, нашият живот би бил далеч по-пълноценен. Може би за първи път ще започнем да разбираме какво означава да бъдеш човек.

Като подобряваме живота на другите, опазваме природата и работим за постигане на изобилие, животът на всички ни ще стане по-богат и по-сигурен. Ако приложим на практика тези ценности, това ще ни позволи да постигнем много по-висок стандарт на живот в рамките на сравнително кратък период от време; стандарт, който постоянно ще се повишава.

Хората ще са свободни да се занимават с каквато конструктивна дейност си изберат, без икономическия натиск, ограниченията или данъците, които са присъщи на паричната система. Под конструктивна дейност имаме предвид всичко, което подобрява живота на индивида и на другите. Когато образованието и ресурсите са свободно достъпни за всички, тогава няма да съществуват граници за човешкия потенциал. Чрез тези значителни промени хората в крайна сметка ще живеят по-дълго, по-смислено и по-здравословно. Критерият за успех ще бъде постигането на индивидуалните цели, а не придобиването на богатство, имущество и власт.


- Кой е най-важният аспект на Проекта?

Най-важният аспект на Проекта е новата обществена насока, в която всички нации работят съвместно за възстановяване на околната среда в условията на една ресурсно базирана икономика. Целта е всички земни ресурси да станат общо наследство на всички хора. За нас това е единственият начин да се сложи край на сегашния цикъл на войни, бедност, глад, политическа корумпираност и замърсяване на природата. Технологиите, които представяме, могат да осигурят на световното население много висок стандарт на живот; по-висок, отколкото някога сме си представяли.

Впоследствие бихме могли да преодолеем изкуствените прегради, които разделят хората. Ако не разбирате колко значимо е това, обмислете следното: в САЩ, когато отделните щати се обединили в една държава, войските по границите изчезнали и вече нямало териториални спорове. Този процес може да се приложи глобално, като цялата наука и технологии се използват за благото на всички жители на Земята.


- Какъв е планът?

Много по-ефективно е да построим нови автономни градове от нулата, отколкото да възстановяваме и модернизираме старите. Новите градове ще се възползват от най-новите технологии и ще бъдат чисти, безопасни и привлекателни за живеене. В много случаи ще се използва кръговата подредба.

Нуждаем се от текущо изследване на всички налични земни ресурси. Първият експериментален град или проектантски център ще проведе глобално проучване на обработваеми земи, производствени съоръжения, транспортни средства, технически персонал, население, както и всички други елементи, нужни на една устойчива култура. Чрез това изследване ще можем да определим параметрите на глобалния план за хуманизиращо обществено и технологично развитие, съобразено с носещия капацитет на Земята и нуждите на жителите ѝ. Най-добрият начин това да се постигне е чрез постоянно обновяващ се компютъризиран модел на ресурсите на планетата.

Предназначението на първия град ще бъде да се тества валидността на параметрите на дизайните и при нужда да се правят промени. Той ще подпомогне новата обществена насока чрез книги, списания, телевизия, радио, семинари, театър, тематични увеселителни паркове, а също така и с проектиране на и експериментиране с автоматизирани строителни процеси за следващия град. Изследователската дейност също така ще бъде насочена към разработването на чисти алтернативни източници на енергия, а също и ще търси начини за преодоляване на недостизи чрез разработването на нови материали.

Новата система ще осигури всичко нужно на хората по време на преходния период. За да поддържаме цивилизацията, трябва да координираме напредналите технологии и наличните ресурси в рамките на един хуманен, глобален системен подход. Например, характеристиката на населението в дадена област ще определи колко болници и училища ще бъдат построени и какво оборудване ще е необходимо. Някои медицински системи ще бъдат подвижни, а други ще бъдат предварително конструирани на суша или по вода.

По време на прехода ще се предоставят топлинни концентратори за готвене и стерилизиране на вода на региони в недостиг. Храната за тези региони може да бъде дехидратирана и компресирана, за да се намали товарният обем. Пакетирането ще бъде от биоразложими материали и ще може да се използва и като екологично чист тор. В региони, където няма обработваема земя, ще се използват хидропонни и наземни рибни ферми, както и морски ферми. Енергия ще се добива от вятъра, слънцето, топлинни концентратори, фотоволтаици, морските вълни, биомаса, геотермални източници и др.

Интердисциплинарен екип от квалифицирани кадри ще работи върху автоматизирани системи в съгласие с изискванията на проекта, за да произведе и достави стоки и услуги в огромни мащаби. Това могат да бъдат армиите на бъдещето – голяма мирна мобилизация за възстановяването и съхранението на Земята и населението ѝ. Това не е било осъществявано никога преди; то може да се постигне само когато парите не са пречка. Въпросът не е дали имаме парите, а дали имаме ресурсите и средствата, за да реализираме тази нова насока.


Първи етап

Първата фаза от дългосрочните планове на Проекта е вече в действие. Жак Фреско, футурист, изобретател, промишлен дизайнер и основател на Проекта „Венера", и неговата съдружничка Роксан Медоус са завършили изграждането на изследователски център от 90 декара във Винъс (Venus), щата Флорида, за да представят предложенията на Проекта „Венера". Четири видеоматериала, брошури и книгата „Най-доброто, което парите не могат да купят: отвъд политиката, бедността и войните" са създадени, за да повишат осведомеността за този проект и многото му предложения. Стотици футуристични модели и много компютърни анимации и графики са създадени, за да ни помогнат да си представим това постижимо бъдеще.

Достъпен е пълнометражен документален филм за живота и труда на Жак Фреско, заснет от Уилям Газеки, филмов продуцент, носител на наградата Еми и номиниран за Оскар.

http://www.FutureByDesignTheMovie.com
Също и филмът „Духът на времето: Допълнение", показващ идеите и насоките на Проекта „Венера", може да бъде гледан на адрес: www.ZeitgeistMovie.com


Втори етап

Вторият етап включва създаването на пълнометражен филм, показващ как би функционирал един свят, който е възприел предложенията на Проекта „Венера". Този филм ще представи позитивна визия за мирно общество, в което всички хора са част от едно световно семейство на планетата Земя. Една цивилизация, в която всички хора се стремят към по-добро разбиране на света, който споделят. Този филм е замислен да бъде забавен и образователен както за възрастни, така и за деца. Той също така ще предостави и методология за преодоляване на различията между нациите.


Трети етап

За да тества проектите и идеите си, Проектът „Венера” работи за прилагането на практика на своите идеали чрез изграждането на експериментален изследователски град. Започната е работа по проектирането на повечето начални технологии и сгради. В момента се проучват възможностите за финансиране на изграждането на първия експериментален град. Предназначението на този град ще бъде да работи за осъществяване на целите на Проекта „Венера”, които са:

1. Признаване на световните ресурси за общо наследство на всички хора.

2. Преодоляване на изкуствените граници, които разделят хората.

3. Еволюиране от паричните националистически икономики към глобална ресурсно базирана икономика.

4. Действия за стабилизирането на числеността на населението чрез образование и доброволен контрол на раждаемостта с цел съобразяване с капацитета на земните ресурси.

5. Възстановяване на околната среда по възможно най-добрия начин.

6. Преустройването на градовете, транспортните системи, селскостопанските индустрии и промишлените предприятия така, че да бъдат енергийно ефективни, екологично чисти и способни да посрещат нуждите на всички хора.

7. Споделяне и прилагане на новите технологии за доброто на всички нации.

8. Разработване и използване на чисти и възобновяеми източници на енергия.

9. Произвеждане на най-висококачествените продукти за благото на всички хора.

10. Изискване на проучването на въздействията върху околната среда преди изграждането на големи проекти.

11. Насърчаване на най-широк обхват от творчество и мотивация в посока конструктивни занимания.

12. Надрастване на национализма, тесногръдието и предразсъдъците чрез образование.

13. Надрастване на всякакъв тип елитизъм, бил той технически, или друг.

14. Достигане до методологии чрез щателни изследвания, а не чрез лични мнения.

15. Подобряване на комуникацията в училищата така, че езикът ни да съответства на физическата действителност на света.

16. Осигуряване не само на жизнено необходимото, но също и предлагане на предизвикателства, които да стимулират ума, подчертавайки индивидуалността вместо еднообразнието.

17. И накрая, подготвяне на хората интелектуално и емоционално за промените и предизвикателствата, които предстоят.


Четвърти етап

След построяването на експерименталния град е планирано изграждането и на тематичен парк, който ще забавлява и информира посетителите относно възможностите за хуманен и природосъобразен начин на живот. Този парк ще включва интелигентно проектирани градове; къщи; високоефективни и незамърсяващи транспортни системи; напреднали компютърни технологии и много други нововъведения, които за най-кратко време могат да подобрят живота на всички хора.

Ясно съзнаваме, че никой не може да предскаже бъдещето. Можем само да правим предположения на базата на днешната информация и текущите тенденции. Нарастването на населението, технологичното развитие, състоянието на околната среда по света и наличността на ресурси са основните критерии при правене на проекции в бъдещето.

Не съществува нито една философия или гледна точка, била тя религиозна, политическа, научна или идеологическа, която да няма свои противници. Ние сме сигурни обаче, че единствените аспекти на Проекта „Венера", които може да изглеждат заплашителни, са онези, които сами си налагаме.

Проектът „Венера” не е утопичен или „оруелски", нито пък отразява нереалистичните мечти на идеалисти. Вместо това той представя постижими цели, които изискват само интелигентното приложение на това, което вече знаем.

Насърчаваме ви да се запознаете с предложенията на Проекта чрез нашите книги, видеоматериали и семинари. Ако тази насока ви допада, окуражаваме ви да се присъедините към нас и да работите за нейното осъществяване. www.TheVenusProject.com- Как си представяте разпадането на сегашната система?

Правителството и индустрията ще продължат да възлагат все повече и повече вземането на решения на интелигентни машини. Днешните машини обработват трилиони битове информация в секунда, което далеч надминава възможностите на какъвто и да е брой промишлени или политически управници. Тези машини могат също да събират и управляват постоянно обновяваща се информация.

Другата страна на тази тенденция е, че толкова много хора ще бъдат изместени, че вече няма да имаме покупателната способност, нужна за поддържането на парична система, която претоварва населението и правителството с неизплатим дълг.

Докато остарялата парична система продължава да заменя все повече хората с автоматизация, тези хора ще престанат да почитат властта на индустрията. Почитаният с години еталон на работа в индустриализирана страна, балансирането между професионалните и семейните интереси, ще станат невъзможни за поддържане за повечето от изместените хора.

С развитието на изкуствения интелект на машините ще бъде възложено вземането на сложни решения в индустриалните, военните и правителствените дела. Това не означава завземане на властта от машините. По-скоро това ще е плавно прехвърляне на процеса на вземане на решения към машинния интелект като следващата стъпка на социалната еволюция.

Много хора смятат, че държавните лидери правят промени с дълбока загриженост за благоденствието на своите граждани. Това далеч не е истината, нито пък обществените промени в миналото са настъпвали вследствие на промени в училищата или в дома. Всички установили се правителства се стремят да запазят и защитят своите интереси и власт.

Същинските сили, отговорни за промените, по-скоро са свързани с непредвидени, външни събития или биосоциални напрежения, които физически изменят средата ни и установения обществен строй. Например: навлизането на машини и методики, които изместват хората и премахват техните средства за препитание; неблагоприятни природни условия като суша, наводнения, бури и земетресения; причинени от човека икономически колебания или външни заплахи от враждебни нации.


- Как ще стигнем от тук до там?

Проектът „Венера" е в процес на представяне на система от ценности и похвати, които ще ни помогнат да създадем ядрото на ново общество. Нашият проект ще предостави проектите и скиците за прототипна общност, чрез която да проверим валидността на идеите си. Ще се стремим да постигнем една адекватна ориентация, чрез която хората да могат да се приспособят умствено и емоционално към новата технологична епоха. Считаме, че всичко по-малко от едно цялостно обществено устройство би било неподходящо и неефективно.

Тъй като живеем в рамките на парична система, начините за набиране на средствата за построяването на тази експериментална общност са няколко. Единият е чрез създаване на голяма филмова продукция, която да представя предимствата на новата социална система за всички хора. Друга възможност е да се построи тематичен парк, където посетителите ще могат наистина да изпитат някои от многото преимущества от предложенията на Проекта. Вече са налице книги, видеоматериали, скици, модели, филмов сценарий и изследователски център с площ 85 декара.

Всички средства, набрани по споменатите начини, както и от други приноси, публикации, видеоматериали, семинари, лекции и дарения, ще бъдат използвани за инициирането и построяването на първия експериментален град.

Нашите предложения са представени пред обществото и пред всички образователни институции. Каним ви да вземете участие. Ако достатъчно хора възприемат идеите ни и се присъединят към това ново движение, ще можем да формираме ядрото на организация, която по-решително да превърне целите на Проекта „Венера" в реалност.

По време на Голямата депресия от 1929 г., когато банките фалираха и имаше съкращения, нещата изглеждаха безнадеждни. Тези условия доведоха до появата на нови организации за справяне с многото проблеми – „Обединено човечество", социализъм, комунизъм, технокрация и световните федералисти. Те постигнаха обществен отзвук в големи мащаби. Тези условия понякога се наричат биосоциални напрежения или ход на събитията.

В момента хората не са достатъчно добре информирани, за да създадат една адекватна и работеща социална система чрез рационални методи. Проектът „Венера" няма да бъде въведен от днешните политици, чиято функция е да запазват нещата такива, каквито са, а не да ги променят. Само заради провала на съществуващите социални институции и политическата некомпетентност хората ще започнат да търсят алтернативи за обществото. Те биват мотивирани най-вече от тежките условия, застрашаващи собствената им безопасност и оцеляване.

Никоя нация днес няма да се откаже от суверенитета си в името на обществен строй, който никога не е бил изпробван. Следователно ще се стигне до разпад на обществото, който да подтикне търсенето на алтернативи. Именно това се е случвало през цялата човешка история.


Разпадът

Проектът „Венера" не може да се пусне в действие в глобален мащаб, докато икономическите системи по света не престанат да задоволяват нуждите на хората.

Това, което ще доведе до срива на световната парична система, е навлизането на автоматизацията и изнасянето на работни места. Това включва не само цехови работници, но и лекари, инженери, архитекти и др. С намаляването на покупателната способност на работниците и професионалистите самите индустрии, които разчитат на тях, няма да могат да функционират. Това ще сложи край на паричната система. Въпросът не е в това, собствениците да изоставят индустриите си; просто хората няма да имат покупателната способност да поддържат системата. Дори филмовата индустрия създава виртуални хора, които ще заместят много телевизионни водещи и знаменитости.


Този разпад вече е започнал в световен мащаб.

Въпреки че тези екстремни условия ще създадат мотивация за обществена промяна, никоя личност или организация не е посочила какви промени са необходими и как да се постигнат. Сегашната ни система не работи. Освен ако хората не са добре осведомени какво е необходимо, те ще продължат да повтарят същите грешки – войни, рецесии, растеж и спад, глад, бедност и много излишно човешко страдание.

Целите на Проекта „Венера" не могат да бъдат постигнати, докато хората не бъдат запознати с неговите идеи и предложения. Най-доброто средство да се представи тази нова социална насока е чрез голяма филмова продукция. Тя ще представи по прост и разбираем начин предимствата за всички нации от участието им в ресурсно базираната икономика. Този филм ще бъде както забавен, така и образователен. Ще бъдат представени неограничените възможности на едно развиващо се общество, надраснало политиката, бедността, парите и войната.

Такъв значим филм би достигнал до най-много хора по света за най-кратко време. Според нас е нужно да се направи такъв филм преди разпада на обществото, за да се подготвят хората за прехода и да им се предостави посока, към която да работят. Има много работа за вършене. Надяваме се достатъчно хора да разберат за идеите на Проекта „Венера" преди социалния срив, така че това ново обществено устройство да може да бъде приложено.

Друг начин да се представи и ускори възприемането на тази амбициозна визия е чрез телевизионен сериал.

Затова нашата основна цел е образование посредством медиите. Ако достатъчно хора научат за тази насока, приемат идеите и поискат да се организират, за да я осъществят, тогава ще се насочим към построяването на първия експериментален град. Проектът „Венера" разполага с проекти и скици за прототипна общност.


За да стане още по-ясно:

Експериментален град

Проектът „Венера" предлага построяването на експериментален град, който ще има две задачи:

(1) Да провери приложимостта на проектите и предложенията на Проекта „Венера" и да осигури необходимата информация, която да помогне на хората да се приспособят интелектуално и емоционално към обществения преход.

(2) Да установи постоянен център за планиране, който ще разработва краткосрочни и дългосрочни глобални проекти, с които да се подпомогне прилагането на ресурсно базирана икономика и преодоляването на оскъдността, глада, бедността и други обществени беди.

Това няма да е частна инициатива за малцина отбрани, а ще бъде отворен за широката общественост град. Предложената кръгова конфигурация на тези нови градове не е просто стилизирана архитектурна концептуализация; тя е резултат от години проучвания за това каква среда удовлетворява най-добре нуждите на жителите, но и съхранява ресурсите. Без широки познания за симбиотичната връзка на човека с природата ще бъде изключително трудно да се разработят работещи решения на многобройните ни проблеми. Проектът „Венера" е взел под внимание този и много други фактори.

Действията на едно преходно правителство в такава среда биха се ръководили от стремежа към едно хуманно, природосъобразно и технически устойчиво общество.

Както и при всички други новаторски социални проекти, всичко започва с няколко отдадени човека, които посвещават времето си, за да информират другите за хуманните ползи от тази нова насока. В началните етапи на експерименталния град хората ще бъдат поканени да помагат по какъвто начин могат. Ще е необходим също и интердисциплинарен екип от системни инженери, компютърни програмисти, архитекти, градоустройствени специалисти, социолози, учители и т.н.

Проектът „Венера" не разглежда заобикалящите ни условия като фиксирани или статични. Системата трябва да бъде проектирана за постоянен процес на адаптация. Така ще се избегне поддържането на временни решения за по-дълго от времето, в което са полезни.

Кръговият дизайн може да е прототип за редица нови градове, които да бъдат построени на различни места по целия свят. Темпът на напредък ще зависи от събраните средства и от това колко хора участват и подкрепят тази насока.

С развитието и широкото приемане на тези общности, те може да формират основата на новото общество. За предпочитане е това да бъде процес на еволюция, а не на революция.

Проектът „Венера" не проповядва разрушаването на сегашната капиталистическа система – ние вярваме, че тя сама ще доведе до собствения си край като част от социалната еволюция. Насърчаваме ви да се запознаете по-добре с идеите ни чрез нашите книги и видеоматериали и ви каним да се присъедините към нас, за да работим за постигането на една нова цивилизация, която да осигури по-добър живот за всички.


В заключение:

Много хора искат да знаят какво могат да направят още сега, за да обединят света. Ако се отъждествявате с предложенията на Проекта „Венера", можете да помогнете за реализирането им, като научите повече за нас чрез книгите и видеотата ни. Можете да помогнете за разпространяването на тази насока по какъвто начин ви е възможно. Всичко е от полза – разговори с хората за тези идеи, набиране на средства, субсидиране, разгласяване, съдействие за лекционните турнета, помощ при съставянето на промоционални материали. От голямо значение ще е, ако имате възможност да инициирате създаването на филма. Много работа чака да бъде свършена и ние се нуждаем от много хора, за да стигнат тези идеи до публиката.

Нашите изводи и идеи ще бъдат предоставени на обществото и на всички образователни институции. Ако достатъчно хора са съгласни с предложенията и се присъединят към нас, това ще формира ядрото на организация, която ще изпълни целите ни.

Бъдещето е наша отговорност; ако не приемем тази отговорност, други ще мислят вместо нас.- Кои ще са първите стъпки към постигането на световна ресурсно базирана икономика?

След като се постигне съгласие между всички нации за обединение и споделяне на ресурсите, трябва да се направи глобално проучване на наличните ресурси, техническия персонал, заводите, обработваемата земя и т.н., което ще ни осигури необходимата информация за определянето на параметрите на социалното устройство. По време на началните етапи кибернетизираната система ще служи като база данни за всичко налично. Така ще можем да продължим с планирането. Първата голяма задача ще бъде да осигурим храна, вода, подслон, медицински грижи и чисти източници на енергия.

По време на прехода ще се предоставят топлинни концентратори за готвене и стерилизиране на вода на региони в недостиг. Храната за тези региони може да бъде дехидратирана и компресирана, за да се намали товарният обем. За да се изхрани населението в недоразвитите региони, ще бъдат произвеждани хранителни продукти с високо съдържание на протеини. Пакетирането ще бъде от биоразложими материали и ще може да се използва и като екологично чист тор. В региони, където няма обработваема земя, ще се използват хидропонни и наземни рибни ферми, както и морски ферми.

Повечето от университетите по света ще вземат участие в основното проектиране на градовете, производствените съоръжения, транспортирането на стоки и услуги. Основните параметри на проектите ще са насоките и крайните цели на Проекта „Венера". Например – ефективното, икономично и безопасно използване на ресурсите за благото на хората и природата, взимайки под внимание рециклирането на материалите. Сградите ще се сглобяват и разглобяват лесно чрез използването на предварително изработване, автоматизация и материали с памет за формата.

Чистите източници на енергия ще бъдат приоритет в цялата инфраструктура. Енергия ще се добива от вятъра, слънцето, топлинни концентратори, фотоволтаици, морските вълни, биомаса, геотермални източници и др.

Въпреки че много идеи ще бъдат предлагани, изборът ще се основава на енергийни фактори, или необходимата енергия за производството на даден продукт. Много материали няма да са лесно достъпни. На изследователските екипи по целия свят ще бъде възложено да разработват алтернативни системи и материали, за да се преодолеят недостизите. Трябва да се има предвид, че изследователската дейност няма да бъде зависима от финансиране, а ресурсите ще бъдат разпределяни там, където са най-нужни, като така развитието ще бъде забързано изключително много.

Наред с всичко това, ще ни трябват и отдели за бърза реакция при непредвидени обстоятелства.

Ролята на компютрите ще бъде да осигуряват информация за наличните ресурси по време на прехода от парична към ресурсно базирана икономика. Докато необходимите неща, споменати по-горе, биват осъществявани на практика, ще се разработват автоматизираните системи за справяне с недостизи.

Всички медии ще бъдат използвани, за да се покаже на хората тази нова, развиваща се насока.

Новата система ще осигури всичко нужно на хората по време на преходния период. Във всички области ще работят хора за премахване на оскъдността. За да поддържаме цивилизацията, трябва да координираме напредналите технологии и наличните ресурси в рамките на един хуманен, глобален системен подход. Например, характеристиката на населението в дадена област ще определи колко болници и училища ще бъдат построени и какво оборудване ще е необходимо. Някои медицински системи ще бъдат подвижни, а други ще бъдат предварително конструирани на суша или по вода.

Интердисциплинарен екип от квалифицирани кадри ще работи върху автоматизирани системи в съгласие с изискванията на проекта, за да произведе и достави стоки и услуги в огромни мащаби. Това могат да бъдат армиите на бъдещето – голяма мирна мобилизация за възстановяването и съхранението на Земята и населението ѝ. Това не е било осъществявано никога преди; то може да се постигне само когато парите не са пречка. Въпросът не е дали имаме парите, а дали имаме ресурсите и средствата, за да реализираме тази нова насока.

Каква може да бъде „повратната точка“ на бъдещето? Имате ли някаква идея?
Виждам „повратната точка" на бъдещето като произтичаща от социалния и икономически разпад на съществуващите обществени системи – резултат от все по-голямата неефективност на остарелите ценности. Насоката, към която ще поемем, ще бъде наложена от социалните обстоятелства и развоя на събитията. Освен ако не поемем отговорност за едно по-подходящо обществено устройство, сме обречени да повтаряме същия цикъл на войни, бедност, глад, бездомност, престъпност, териториални конфликти и т.н. Ще превъзмогнем тези проблеми само чрез интелигентното управление на земните ресурси. Социалните ни структури също така трябва да отразяват капацитета на планетата и нейните ресурси. Трябва да осъзнаем някой ден, че единственото решение е да направим всички ресурси общо наследство на всички хора.


- Как ще опишете скорошната икономическа криза? Може ли тя да послужи за урок на обществото?

Тя би могла да бъде полезен урок, ако в резултат на нея поемем курс, който никога да не доведе до повторението ѝ. Но повечето хора не са наясно с най-съществените фактори на общественото развитие и как това влияе на ценностите и поведението им. Въпреки мъките, през които преминават, те не научават нищо. Винаги е имало войни, икономически растежи и спадове, но изглежда че повечето хора не научават много от всичко това.

За жалост, дори когато се представят рационални решения, хората не са достатъчно образовани, за да оценят валидността на алтернативните предложения. Повечето хора не са обучени как да мислят критично, а единствено как да вършат някаква работа за препитание.


- Между другото, какво мислите за „Новата световна цивилизация“?

Трябва да подчертая, че подходът на глобално ръководене, който поддържам, няма нищо общо с целите на елита да сформира световно правителство, управлявано от тях самите и големите корпорации, подчинявайки мнозинството от населението. Визията ми за глобализация дава възможността на всеки човек да бъде най-доброто, което може, а не да живее в подчинение на корпоративна организация.


- Не може просто да пльоснете първия град и да очаквате хората да го зачитат... трябва бавно да развивате градовете, докато влязат в такт с еволюиращото обществено съзнание. Кои са някои от стъпките за постигането на тази цел?

Както казахте, не можем да „пльоснем първия град и да очакваме хората да го зачитат" или да го приемат. Първо хората трябва да бъдат информирани за тази насока, и то по начин, който да е приемлив за широката публика. Считаме, че трябва да покажем филм, с който да представим една устойчива ценностна система, и че това трябва да стане преди построяването на града или проектантския център. Тази нова ценностна система е нужна, за да стигнем от тук до там. Тя ще включва набор от ценности, по-подходящи за нашите нужди да оцелеем и просперираме.

Филмът ще има за цел да предостави информацията, нужна за изграждането на глобална и устойчива култура посредством използването на чисти източници на енергия и адекватна образователна система, освободена от национализъм и пропаганда. Този филм ще направи опит да обедини всички нации, като им предостави методи как да преодолеят ограниченията си. Например на страните, които не разполагат с обработваема земя, ще се предоставят средства за хидропонно земеделие. Ще бъдат показани също така параметрите за устойчиви градове и подходяща международна транспортна система за стоки и услуги. Тези градове ще разполагат с жилища, промишленост, вятърни генератори, фотоволтаични системи, топлинни концентратори, здравни грижи, образование и всички други нужди, които са жизненоважни за подобряването на живота на всички членове на обществото. Много от градовете ще бъдат външно независими.

Филмът ще посочи проблемите, обхванали днешния свят, както и най-добрите начини чрез сегашните технологии да преодолеем много от тях. Ще покаже как да осигурим устойчиви методи за изхранване на гладуващите по света. Ще бъдат разгледани и начините за осигуряване на здравни грижи за всички хора по света чрез ефективно придвижване на медицинско оборудване и персонал по въздух, вода и суша, подобно на аварийните системи.

Филмът ще представи методи и процеси за обезсоляване на вода не чрез употребата на изкопаеми горива, а чрез подвижни фотоволтаични системи, топлинни концентратори, ветрогенератори и др. Където е рентабилно, ще улавяме енергията на океанските течения като Гълфстрийм, Исландското течение и всички други, които могат да бъдат използвани за получаването на електричество.

Ще бъде показано и как жилищни комплекси, градове, заводи, транспортна инфраструктура и мостове могат да се изградят в най-кратки срокове чрез използването на предварително изработени структурни елементи. Ще се покаже как полярните области могат да се използват за съхранение на семена и храна за извънредни ситуации по света. Ще се демонстрира как да се разработят отводни канали против наводнения и други бедствия. Ще се представят техники за справянето с маларията и други болести, широко разпространени в изостаналите страни.

Ще бъдат използвани много компютърни анимации, за да се изобразят тези неща по един разбираем и вълнуващ начин. Филмът ще опровергае схващането, че ще има технически елит или някаква друга група с предимство, контролираща системата. Той ще покаже какво точно ще постигнем с прилагането на методите на науката и технологиите към начина ни на живот. Ще се демонстрира как се достига до решения, с крайната цел да се подобри животът на всички и да се запази околната среда, без групи с частни интереси, елиминирайки необходимостта от военни системи.

Филмът се различава от всички други филми по това, че ще предостави решения и начин на действие за постигане на единна, устойчива световна култура. Това трябва да бъде интелигентна и добре направена презентация, която да е едновременно забавна и информативна.

Само построяването на нов град няма да постигне нужните промени, ако в същото време хората не бъдат подготвени да поемат в нова, приемлива за тях посока и да развият ценностите, необходими за реализирането ѝ. Филмът ще информира и ще представи възможна, позитивна алтернатива на войните и обществените катаклизми. Той ще наблегне на това, което е общо за нациите: всички се нуждаем от чист въздух, вода и обработваема земя. Ще изложи една адекватна гледна точка за устойчивото развитие, както и образователна система, която да поддържа тази нова посока. Замисълът тук не е да се налага нова ценностна система на нациите, а по-скоро да се поканят всички нации да участват във възстановяването на околната среда, представяйки метод за постигане на по-добро бъдеще.

Това ще е начин да се съберат хора, които са загрижени за околната среда и за обществото, и да им се предостави повече информация относно тази нова насока. Филмът ще изложи осъществим план за развитие. Тогава ще можем да създадем организация и да съберем пари за построяването на първия град, който ще служи като планировъчен център за развиването на целите ни.


- Каква е връзката между естествената среда и мястото за живеене и какво мислите за нея? Кои променливи вземате предвид при проектирането на дадена архитектура или дори на цял град?

Градът на бъдещето трябва да бъде проектиран като цялостно интегрирана среда, с чисти и възобновяеми енергийни източници, училища, центрове за стоки, медицински центрове, образование, транспорт, рециклиране на отпадъците, земеделие и забавления. Тези градски системи не могат да бъдат построени само от архитекти – те ще изискват интердисциплинарни екипи от професионалисти като социолози, програмисти, учени по материалознание и околна среда, системни инженери, поведенчески учени, учители и т.н.

Забелязах известна сходност между вашето мислене и това на френския архитект Льоду (Le Doux) относно концепцията на идеалния град: вярвате ли, че идеята за идеален град от осемнадесети век може да се приложи в проект за бъдещ град?

Няма идеални градове, така както няма и идеален телевизор. Бъдещето изисква гъвкавост и способност за промяна, както и адаптиране към нови схващания и технологии без каквато и да било утопична идея за крайна фаза на развитието. Смятам, че бъдещите поколения ще развият свои собствени обществени принципи. Не мисля, че има някакви крайни граници; бъдещето ще продължава да се променя, следвайки последващите етапи в общественото развитие.

Да бъдеш цивилизован, е постоянен процес, а не крайна цел, която достигаш. Същото важи за интелигентността. Един интелигентен електроинженер отпреди 75 години не би могъл да си намери работа днес. Той би бил обучен с остарели понятия, които са се развили от по-ранни времена.


- Какво считате за най-голямата технологична трудност, която трябва да се преодолее преди построяването на кръгообразния град?

Социалното и културно изоставане. Всички хора са въвлечени в някаква култура, която е отговорна за различните нива на образование. За жалост днес по-голямата част от образованието е по-скоро пропаганда, а не информация, свързана с физичните закони, управляващи всички живи и неживи системи.


- Много от вашите дизайни изглежда рефлектират минали тенденции. Какъв е замисълът зад формите и черно-белите фасади на структурите ви?

Повечето от дизайните на градските системи, промишленостите, транспорта, както и свързаните с тях необходимости, като например автоматиката и кибернетиката, са основани на физическия капацитет на Земята и нейното население. Параметрите на дизайните произлизат от съществуващото оборудване, както и от днешните технологии и персонал.


- Какво ще се случи със сегашните градове?

Повечето от сегашните ни градове ще бъдат сринати и ресурсите от тях ще бъдат преработени. Те са твърде неефикасни, за да бъдат поддържани. Някои от тях ще бъдат запазени като градове музеи.


- Кои са основните концепции, по които се ръководите, когато проектирате структури или транспортни съоръжения?

Простота и ефективност, наличност на ресурси и методите за осъществяването на структурния дизайн.


- Можете ли накратко да опишете процеса при проектирането на кръгообразния град? Кои бяха най-важните фактори?

Най-важните фактори бяха да се изгради самоподдържаща се система, в която училищата, транспортът, домовете, земеделието, медицинските грижи, изследователските съоръжения и един продуктивен и здравословен начин на живот за всички да бъдат включени цялостния дизайн.


- Каква промяна очаквате да възникне в архитектурата?

Да сложим край на замърсяването и отпадъците, като същевременно запазим висок стандарт на живот, ще изиска големи промени в начина, по който планираме градовете си и извършваме ежедневните си дейности.

Докато някои предлагат да се модифицират съществуващите градове и пилеят много време и ресурси в опити за подобряването им, аз намирам това за неуместно. Модифицирането води със себе си много похарчени пари и ресурси. Да модифицираме и градим върху това, което имаме, означава да поддържаме остаряла инфраструктура и енергийни нужди, да плащаме висока цена за функциониране и поддръжка, означава и цялостна неефективност и пагубно влияние над жителите. По-евтино е да се построят нови градове от нулата, отколкото да се възстановяват и поддържат старите, също както е по-ефикасно да се използват най-новите производствени методи, отколкото да се подобряват остарелите фабрики.

Иновативният тип градове, който предлагам, използва най-добрите ресурси и строителни техники. Геометрически елегантната кръгова подредба, обградена с паркове и градини, е предназначена да изразходва възможно най-малко енергия и да предоставя възможно най-висок стандарт на живот. Градът ще използва напълно чисти технологии в хармония с местната околна среда.

Ако гледаме на града като на екосистема, която расте и се адаптира и която се нуждае от енергия, храна, вода, системи за пречистване и артерии за транспортиране на хора и блага, нашите идеи за пространство и непроменливост се изменят драстично. Днешните хаотични модели на растеж следват наличието на пространство и достъпност, вместо единен план за развитие. Свързването на градските елементи по предварително определен начин спестява енергия и предоставя лесен достъп до всички части на града.

Сглобяемите елементи, съставящи града, ще бъдат проектирани така, че да позволяват модифициране при нужда. С навлизането на нови материали градският дизайн може да бъде постоянно подобряван, съобразявайки се с тенденциите в технологичния и структурен прогрес, както и с еволюиращите човешки модели на поведение. Всички системи ще търпят развитие и ще бъдат направени така, че да позволят максимални възможности за промени. Това ще позволи на града да функционира като развиващ се интегриран организъм вместо като статична структура.

Устройството и развитието на тези нови градове ще наблегне на възстановяването и опазването на околната среда: по мое мнение, без загриженост за човека технологиите са безсмислени.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 31, 2012 7:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

- Как човек ще избира дома си?

Изборът на къща е един пример за голямото разнообразие, което ще съществува в ресурсно базираната икономика. Например, мъж и жена отиват в архитектурен център и сядат пред прозрачно полукълбо с диаметър приблизително два метра. Жената описва каква къща предпочита, както и интересите си. Триизмерен модел на къщата се появява в средата на полукълбото, въртейки се бавно, за да представи интериора и екстериора. Тогава мъжът описва своите основни интереси и предпочитания и предлага по-голяма тераса. Триизмерният модел се променя съответно. След като приключат с промените, компютърът предоставя различни варианти за обмисляне. Също така, двойката може да влезе в симулатор, където да изпробва своя дизайн и да продължи да прави промени.

Когато достигнат до окончателен дизайн, в действие се пускат процедурите по строежа. Компютърът ще избере материалите според тяхната ефективност и издръжливост. Архитектурата не е постоянна и при поискване от обитателите може да бъде изменяна и подобрявана.

Това е истински личен избор. В рамките на паричната система повечето хора живеят близо до работното си място и имат такава къща, кола и начин на живот, каквито могат да си позволят (или твърде често – не могат да си позволят), а не каквито предпочитат. Днес ние сме толкова свободни, колкото ни позволява покупателната ни способност. Нямайки истинско чувство на самоуважение, много от нас си купуват имоти, служещи като символ на статуса, само за да впечатлят другите.

В ресурсно базираната икономика смисълът на дома се променя от това да е символ на статуса, или пък само подслон, към това да е отражение на индивидуалността и личните интереси.

Ще бъде ли всичко по-удобно отколкото е днес, що се отнася до материалите, които използваме, примерно бяла техника и покъщнина? Каква ще бъде промяната?
В бъдещето хората могат да бъдат защитавани от капризите на времето чрез електронни средства. Новите технологии може да направят стените прозрачни за тези, които са вътре, но не и за онези, които са отвън. Дневната светлина може да бъде намалена или смекчена според предпочитанията на обитателите. Жилищата ще бъдат напълно изолирани от прах, звук и насекоми и в същото време ще поддържат оптимална вътрешна температура. Материята на самата сграда може да генерира електричество и да влияе на заобикалящия климат.

Домовете ще бъдат проектирани да се поддържат сами. Например, подовата настилка може да е изцяло керамична, без цимент. Тя ще бъде гравирана на микро ниво, за да не задържа влага и плесен. Из цялата къща ще има множество сензори за оптимална чистота, пестене на енергия и взаимодействие с обитателите за задоволяване на нуждите им. В някои случаи самите стени и таванът ще излъчват светлина, вместо да се използват единични осветителни тела. Цветът ще може да се променя по желание. Озвучителната система и други електронни устройства може да бъдат вградени в самата постройка. Телефонът може да е невидима част от вътрешната структура, фокусирайки звука във вашите уши. Мебелите може да се състоят от напълно различни конфигурации, които да се нагаждат към движението на тялото.


- Във вашия проект е представен нов обществен манталитет. Какви новости в архитектурните форми и конструкции предлага Проектът „Венера“?

Докато някои предлагат да се модифицират съществуващите градове и пилеят много време и ресурси в опити за подобряването им, ние намираме това за неуместно. Модифицирането води със себе си много похарчени пари и ресурси. Да модифицираме и градим върху това, което имаме, означава да поддържаме остаряла инфраструктура и енергийни нужди, да плащаме висока цена за функционирането и поддръжката им, да поддържаме цялостната им неефективност – да не говорим за пагубното им влияние върху жителите. Всъщност е по-евтино да се построят нови градове от нулата, отколкото да се възстановяват и поддържат старите, също както е много по-ефикасно и по-евтино да се изобрети нов и гъвкав метод на производство, отколкото да се правят опити да се подобри една остаряла фабрика.

За да живеем в свят без замърсяване и отпадъци и в същото време да осигурим на всички хора паркове, детски площадки, центрове за музика и изкуства и здравни грижи, ще са нужни дълбоки промени в начина, по който планираме градовете си и ръководим дейностите си. За да поддържат тази нова насока, нашите градове, заводи, водни канали, енергийни системи, центрове за производство и разпространение и транспортни системи трябва да бъдат преустроени и да работят като съгласувана и цялостна глобална енергийна система, което ще ги направи безопасни, чисти и енергоефективни. Така ще можем да използваме технологиите, за да преодолеем недостига на ресурси, да осигурим пълно изобилие и да опазим природата.

В такова общество ще бъдат застъпени строителни техники, коренно различни от днешните. Ще бъдат съчетани най-съвременните употреби на ресурси и на строителни похвати. Самоиздигащите се структури ще се докажат като най-изгодни и ефективни при строежа на промишлени заводи, мостове, сгради и впоследствие на цялата световна инфраструктура.

Това няма да създаде еднообразни градове. Идеята, че интелигентното цялостно планиране води до масово еднообразие, е нелепа. Градовете ще бъдат еднакви в това, че ще изискват много по-малко материали, ще пестят време и енергия и ще са достатъчно гъвкави, за да позволяват нововъведения. Те обаче ще запазят високото си качество, с което да поддържат човешката и природна екология. Използването на технологиите по този начин ще позволи на едно глобално общество да постигне социален напредък и да преустрои световната инфраструктура в най-кратки срокове.

Кръговата подредба използва системен подход, който пести ресурси и енергия, улеснява строителството и намалява нуждата от поддръжка. Процесът на сглобяването на цели градове чрез стандартизация на основни структурни системи, предварително изработени в автоматизирани заводи и често сглобявани на място, позволява гъвкав дизайн, както и възможност за смяна на отделни елементи. Всички системи ще се развиват и ще са проектирани за лесно приспособяване към промени. Това ще позволи на града да бъде един еволюиращ цялостен организъм, а не статична конструкция. Дори и в рамките на днешната парична система е много по-изгодно да се строят цели ефективни и устойчиви градове, тъй като се проектира само една осма част от кръгообразния град, която след това се повтаря.

Сградите ще бъдат проектирани за лесно сглобяване и разглобяване. По този начин градовете ще могат да сменят вида си в зависимост от функцията, която изпълняват. Всеки един ще е уникален. Този подход не свежда живота на хората до ниво на оцеляване; по-скоро прави достъпни всички удобства, които съвременната наука и технологии могат да осигурят. Дори и най-богатите хора днес не могат да постигнат такъв стандарт на живот, какъвто ще има в една ресурсно базирана икономика.


- Каква промяна очаквате при медицинското оборудване?

Медицинско оборудване ще има във всеки дом. То автоматично ще следи жизнените показатели на обитателите и ще прави различни промени, за да поддържа оптимално здраве.


- Каква промяна очаквате в комуникацията?

Комуникацията ще съдържа повече полезен сигнал и по-малко шум. Обучението ще бъде на много по-точен и продуктивен език. Езикът, използван от средностатистическия човек, е неподходящ за разрешаването на конфликти, но езикът на науката е лишен от неяснотите и противоречията, присъщи на ежедневния емоционално-задвижван език. Той е съзнателно създаден – а не еволюирал на случаен принцип през векове на културна промяна – да излага проблемите по начин, който може да бъде проверен и който е разбираем за тези, които го използват. Голяма част от неразбирателствата днес са резултат от неспособността ни ясно да излагаме проблемите. Половината от решението на даден проблем се състои в ясното му формулиране.

Повечето технически постижения нямаше да са възможни без това подобрение в езика. Без общ описателен език нямаше да можем да предотвратяваме болести, да увеличаваме добива от реколтите, да говорим на хиляди километри разстояние или да строим мостове, язовирни стени, транспортни системи и другите технологични чудеса на тази компютърна епоха.

За съжаление не можем да кажем същото за разговорния език. Опитите да се обсъждат или оценяват нови концепции за обществени устройства са силно възпрепятствани от съществуващите системи и вярвания.


- Какви промени очаквате да претърпи транспортът?

Транспортът ще бъде бърз, чист, тих и безопасен. В новите кибернетизирани градове ще има магнитно левитиращи транспортни средства, които се движат хоризонтално, вертикално и по окръжност, навън и навътре. На далечни разстояния хората ще могат да пътуват с влакове, движещи се в тунели. Тези влакове ще отблъскват въздуха от повърхността си по електрически начин, което намалява въздушното съпротивление и позволява скорости от порядъка на 4800 км/ч. Това ще замести повечето самолети.


- Възможно ли е да видим летящи коли в близко бъдеще?

Индивидуалните транспортни системи са по-неефективни в сравнение с интегрираните транвейери. Предвиждам цялостно интегрирани глобални транспортни системи за пътници и товари. Тази интегрирана транспортна мрежа ще се състои от магнитно левитиращи трансвейери, подводници, товарни кораби, самолети с вертикално излитане и кацане и системи с променлива вектор-тяга. Считам тези методи за най-енергоефективните транспортни средства, възможни с днешните технологии.


- Какви промени очаквате в проектирането на средата?

В тези нови цялостни градски системи всички аспекти на града ще бъдат напълно интегрирани. Например, в земеделския пояс ще бъдат разположени електронни сензори в почвата, които ще следят за водното съдържание, почвените показатели, хранителните вещества и др. и автоматично ще реагират на промени без нуждата от човешка намеса. Този метод на електронна обратна връзка може да бъде приложен в цялата система.

Новият град ще бъде среда с чист въздух и вода, здравни грижи, качествена храна, развлечения, жилища, достъп до информация и образование за всички. Ще има центрове за изкуство и музика, напълно оборудвани механични цехове, научни лаборатории, зони за спорт и хобита и производствени райони. Новите градове ще предоставят развлечения в близост до жилищните зони. Тези технологии са неизбежни. Системите за рециклиране на отпадъци, системите за чиста и възобновяема енергия, както и други услуги, ще бъдат управлявани посредством интегрирани и използващи кибернетизация методи. Отделният индивид ще има пълен контрол върху начина си на живот и личните си предпочитания.

Някои градове ще бъдат кръгообразни, а други – линейни, подземни или плаващи по вода. Много градове в крайна сметка може да бъдат проектирани като затворени системи, също като големите кораби, готови за шестмесечни пътувания.


- От технологична гледна точка – правдоподобен ли е Проектът „Венера“?

Технически, Проектът „Венера" е осъществим още днес.


- Има ли днес необходимите материали и технологии за конструирането и поддържането на еко-градове?

Налични са повече от достатъчно материали за построяването и поддържането на такива еко-градове.


- Кои съвременни материали и технологии могат да се използват в Проекта „Венера“?

Днешните материали ще се прилагат по-ефективно, за да се постигне по-голяма здравина и по-малко тегло. Някои от материалите, които могат да бъдат използвани, са композитни материали с висока якост на вътрешните и външните повърхности и с пореста сърцевина. Външните повърхности могат да бъдат от керамика, стъкло или олекотен, предварително напрегнат бетон. Всичката електроника може да бъде съставна част от модулните компоненти на къщата и лесно да се свързва към чисти източници на енергия. Много сгради ще бъдат самостоятелни, с термогенератори, колектори на топлина и фотоволтаични панели, вградени във външния слой на сградата. Ще има също и термостъкла, които ще намаляват ярката слънчева светлина чрез променливи затъмнявания. Външните повърхности ще си сменят цвета в зависимост от сезона, за да се възползват от топлообменните процеси. Тези свойства ще осигурят повече от достатъчно енергия за функционирането на цялата сграда.

Сградите могат да съдържат и точно определена комбинация от различни метали, за да използват ефекта на термодвойката за отопление и охлаждане, както и други материали, вградени в пластмаса или в керамика. Колкото по-топло става отвън, толкова по-хладно става вътре. Приложението на този принцип може да служи за отопление и охлаждане на сградите.


- Какви научни нововъведения (материали, технологии) трябва да бъдат направени, за да се осъществи вашият Проект?

Иновациите и проучванията ще бъдат основна грижа в тези нови градове. Бъдещето ще създаде нови материали и методи, които ще намерят изражение в напълно различни структури, форми и функции, всяка една в съгласие с един еволюиращ и изменящ се свят. Бъдещите технологии, използвани за построяването на новите градове, представляват екстраполация и проекция на днешните технологии и могат да бъдат разработени още сега.

Най-вероятно тези нови материали ще изпълняват множество функции. Те могат да бъдат леки, с висока якост, с малко нужда от поддръжка и с акустични свойства, каквито няма в днешните сгради. Някои нови структурни материали ще са с конструкция като на сандвич – полугъвкави, с полирана керамична повърхност и с пореста сърцевина, което да позволи разширяване и свиване без риск от напукване. Няма да изискват поддръжка. Тънката им конструкция може да бъде масово произведена в рамките на часове. С този начин на строене щетите от земетресения, урагани, термити и пожари ще са минимални. Новите материали могат да направят тези свойства част от структурните компоненти.


- Как си представяте строителната техника на проектите – стандартна, използваща предварително изработени компоненти или пък някакви други технологии?

За да реконструираме света за висок стандарт на живот, ще са нужни големи машини, които да боравят с големи строителни секции, подобно на корабостроенето днес. Мегамашини може да строят цели сгради чрез предварително програмирани инструкции, което значително намалява необходимото време. Това програмиране може лесно да се измени, за да се нагоди към различни условия.

Много от архитектурните елементи на града могат да бъдат построени на сух док и после да се пренесат по вода към крайната си дестинация. Елементите могат да се преместят от плавателния съд чрез водни струи. При водните струи за поместването на един тон тегло е нужна струя със сила половин килограм. С други думи, готовите сгради могат да бъдат преместени от плавателните съдове директно към основите им, като така се избягва нуждата от материали и строеж на място.

Накрая тези сгради ще се строят сами и ще използват композитни материали, като например материали с памет за формата. Последните могат да бъдат предварително оформени за изделия като профилни мебели, след което биват сгънати за по-лесно транспортиране и впоследствие биват активирани по електричен път, за да възвърнат първоначалната си форма. Този метод може да се приложи и за части от сградите. С напредването на нанотехнологиите ще се подобрят и характеристиките и издръжливостта на тези материали, така че те да започнат да се поправят и поддържат сами.


- Има ли предварителни разходи за този комплекс? По-евтин ли е, или не?

Много по-малко струва построяването на цели такива ефективни и автономни градове дори и в днешната парична система, защото се проектира само една осма част от кръгообразния град и после се възпроизвежда, а също и заради другите ефективни строителни методи, които вече споменахме.


- Според вас кога ще бъдат построени такива градове?

Никое правителство не е проповядвало социална промяна. Установеният ред се стреми към самосъхранение. За съжаление може да се стигне до икономическа разруха, преди хората да загубят вяра в своите лидери, за да започнат да търсят алтернативна обществена насока. Но, ако насоката на Проекта „Венера" не е широкоразпространена, ние със сигурност ще продължим с разрушителните си дейности. Кога ще бъдат въведени тези нови социални методи ние не можем да кажем. Това не зависи от нас, а от това какво всички ние правим, за да постигнем тази промяна.


- Що се отнася до технологичния напредък, има ли някоя дисциплина или област, която намирате в момента за най-обещаваща? Архитектурата? Може би материалните науки?

Гледната точка на генералиста, която съчетава всички фактори, необходими за поддържането на една високотехнологична и напреднала цивилизация.


- Ще може ли човек да живее извън градовете?

Да, хората ще могат да живеят където пожелаят, особено след като се направят повече проучвания в посока енергонезависими жилища, но като цяло предимствата на новите градове ще са много.

Това, което новите градове ще предлагат, е една цялостна среда с чист въздух и вода, здравни грижи, качествена храна, достъп до информация и образование за всички. В градовете ще има центрове за изкуство и музика, напълно оборудвани механични цехове, научни лаборатории, зони за спорт и хобита и производствени райони. Новите градове ще предоставят всякакви видове развлечения в близост до жилищните зони. Тези технологии са неизбежни. Системите за рециклиране на отпадъци, системите за чиста и възобновяема енергия, както и други услуги, ще бъдат управлявани посредством интегрирани и използващи кибернетизация методи. Човек ще има пълен контрол върху своята дейност, начин на живот и лични предпочитания.

Разбира се, хората ще са свободни да избират къде да живеят. Но новите градове са проектирани с много отворени площи, паркове и залесени райони. В зоните с индивидуални къщи ще има достатъчно растителност и дървета между отделните жилища, така че да се придаде чувство на уединение.

Нашето предложение за град на бъдещето представлява осъществима, устойчива и усъвършенствана среда, създадена да развие максимално човешкия потенциал. Тези градове не само ще осигуряват ресурси и информация, те ще бъдат университетски типове градове, които постоянно се развиват, ще насърчават индивидуалността, креативността и сътрудничеството, като се грижат за целия човек и за средата, в която живее.

Намерението на Проекта „Венера" не е да насърчава еднообразието. Наша цел е да осигурим най-добрите средства и информация, съответстващи на нуждите на всеки индивид. Системата също така приветства и конструктивна критика към своите предложения, към архитектурата и всички други аспекти на общественото устройство.


- А ако някой иска да отиде някъде далеч от градовете?

За далечни пътувания ще има летящи коли, задвижвани от пръстеновидни вихрушки. Ще има индивидуални летателни апарати, достъпни за всеки, които не изискват днешните пилотски умения. Тези транспортни единици са на 10-15 години от нас.

Не се опитваме да „кърпим“ старите неща. Първо проектираме инфраструктурата, транспорта и градовете, а после за прехода използваме конвенционални превозни средства – наземни, водни и въздушни, както и всичко друго от хеликоптери до високопроходими машини. Можем да снабдим днешните коли с радари, сонари и други подобни уреди за предотвратяване на катастрофи, които при нужда намаляват скоростта. Ще се използват специални джанти, които позволяват да се кара при спукана гума, както и всякакви други обезопасителни методи, докато не приведем в действие новата транспортна система и новите градове. Наистина зависи от това какво е ново за времето.

Участието по време на прехода е доброволно. Не са необходими чак толкова много хора. Не е нужно да убеждаваме всички.

Опитвах се да измисля временно решение за автомобилните катастрофи. Любопитно ми е какво мисли той за такъв широкоразпространен проблем. Годишно стават 6 289 000 произшествия.

Разбира се, може да направите колите напълно безопасни, но струва много по-малко да преустроим градовете си да имат вграден транспорт до всяка точка, също както в големите сгради се използват общи асансьори, а не индивидуални. Тези асансьори превозват милиони хора всяка година без нито една катастрофа.

Като временно решение може да се сложат сензори на автомобилите, за да се намалят злополуките. Колите може да се задвижват от електромотори, които да спират колата, преди да се блъсне в нещо. Сензорите ще помогнат да се поддържа безопасна дистанция между колите, но тяхната цена ще е голяма, ще изразходват много ресурси и ще отклонят вниманието от истинските решения на проблема. Този подход ще е неефективен и по-скъп в сравнение с проектирането на нова транспортна система, която да е част от цялостен дизайн. Този начин на мислене единствено ще отсрочи появата на една по-ефективна система. Опитите да се поправи сегашната инфраструктура са нерентабилни, вредни и изразходват повече енергия в дългосрочен план.

Транспортирането на хора е предвидено до известна степен в цялостния дизайн на днешните летища. Подвижни ленти и автоматизирани влакове благополучно предвижват хората навсякъде из летището.

Или ще си поставим за цел да съхраняваме ресурсите, или ще се изправим пред последствията. Проблемът не е само в катастрофите при колите; представете си например колко много труд е бил положен в Бостън, за да се изградят подземни магистрали. Това е абсурден и скъп подход, който в крайна сметка не решава проблема. Помислете също и колко е неефективна ситуацията, когато стане произшествие на натоварен път и се образуват километрични опашки. Това може да се случи дори и с коли със сензори, защото има и други технически причини за катастрофите.

Има много правила за колите по магистралите и когато тези правила бъдат нарушени, в действие влиза друга много скъпоструваща система, която да глоби хората. Всичко това трябва да бъде включено в цената на автомобилите. Хората не се сблъскват с каквито и да било правила за скоростта или работата на асансьорите, когато ги използват. Правилата съществуват единствено за справяне с техническата неефективност.

Причината Жак да проектира градовете наново е, че той поначало е взел всички неблагоприятни фактори под внимание. Започнал е с проектирането на по-безопасни коли, но осъзнал, че не това е решението. Дори мисълта за поправянето на старата система ни слага бариери.

След Втората световна война е имало възможност да се преустроят градовете и да се решат проблемите с транспорта, но ние сме изградили същия вид неефективна инфраструктура. Това показва проблема в мисленето ни. Трябва да преосмислим плановете си и да обновим градовете си, за да са в крак с технологичните нововъведения. Това показва колко е трудно да погледнем обществото отстрани и да зададем правилните въпроси.

Не ни трябва да се опитваме да поправим една стара установена култура, а ни трябва нов начин на мислене, за да създадем една вечноразвиваща се култура. Неуместно и опасно е да се мъчим да направим сегашната система по-ефективна. Всъщност е унизително за хората да поддържат същия начин на мислене и същите ограничаващи фактори, които са ни вкарали в тази бъркотия. Нациите, които нямат визия за бъдещето, ще бъдат задминати от тези, които имат. Да възпираш хората и технологиите, като се опитваш да правиш неефективни промени, не е начинът за преход. Това мисля и за Джон Пъркинс, който се опитва да поправи настоящата система, когато всъщност тя е източникът на проблемите.


- Защо този проект е по-добър от други проекти за идейни общности?

Идейните общности (intentional communities) се опитват да получат по-висок стандарт на живот в рамките на текущата система, но ние разглеждаме това като кърпене. Ако има икономически срив, тези общности ще се разпаднат. От наша гледна точка това не е правдоподобно решение, а само поправяне на частния капитализъм в полза на малцина избрани. Не сме против целенасочените общества, но те не се занимават с проблемите, те не обръщат внимание на националните и международните конфликти, безработицата, изместването на хората от машини, замърсяването на околната среда, политическа корумпираност и всички други изкуствености на цивилизацията ни.- Как ще се разпределят справедливо ресурсите?

Разпределението на стоки и услуги ще се извършва чрез разпределителни центрове, без употребата на пари или разменни единици. Тези центрове ще наподобяват изложения, където ще се описват и демонстрират предимствата на новите продукти. Изложбените центрове ще показват кое е ново и налично и постоянно ще бъдат обновявани. Ако например посетите националния парк „Йелоустоун", може да вземете фотоапарат или видеокамера, да я използвате и след това да я върнете в друг разпределителен център, като така не се сте ангажирани със съхранението и поддръжката на предмета.

Освен компютъризираните центрове из различните общности, в които центрове ще се показват продуктите, във всеки дом ще има и плоскоекранни устройства за триизмерно изобразяване. Ако желаете нещо, можете да го поръчате и то ще бъде доставено автоматично до дома ви без нужда от заплащане, слугуване или какъвто и да било дълг. Това включва всичко, от което хората се нуждаят, като жилище, дрехи, образование, здравни грижи, развлечения и т.н.

Суровините могат да бъдат транспортирани директно до производствените съоръжения чрез автоматизирани транспортни „последователности", използвайки кораби, еднорелсови влакове, магнитно левитиращи влакове, тръбопроводи и пневматични тръби. Автоматизирана, компютъризирана инвентарна система ще интегрира разпределителните центрове и производствените съоръжения, съгласувайки производството с търсенето. По този начин ще може да се поддържа една умерено натоварена икономика. Недостизите, излишъците и загубите ще могат да бъдат премахнати. Впоследствие стоките и услугите ще се произвеждат в такова изобилие, че ще станат прекалено евтини, за да бъдат следени.

Днес има повече от 75% загуби при производството на материални блага. В ресурсно базираната икономика всички отпадъци се рециклират. Приоритет ще бъде всичко да се създава с най-високо качество, така че да издържа максимално дълго и да се нуждае от малко или никаква поддръжка. Много електронни уреди ще използват лесни за смяна компоненти. Няма да съществува планирано остаряване, целящо да се продаде последният дизайн или мода. Това значително ще намали загубите.

Може също да се пести енергия и при товаренето и разтоварването на материалите от транспортните средства. Например вместо да се разтоварват отделни контейнери, цели товарни отсеци могат да бъдат разкачени от транспортното средство и да бъдат заменени с други, за да не се губи време в престой за товарене и разтоварване. Този метод може да се приложи и при влаковете и самолетите. Ще има отделения за пътници и багаж, които могат да се разкачват от превозното средство и на тяхно място да се поставят други, като по този начин се пести време и енергия. Цялата транспортна система ще бъде управлявана по електронен път.

В едно кибернетично общество хората ще имат повече време за индивидуалните си интереси, като ходене на училище, занимание с изкуство и наука, пътуване и др. Ще има голям избор за изследване, учене, забавляване и участие.

Професии, които нямат никакъв принос, като банкиране, застраховане, рекламна дейност, маркетинг, продажби, адвокати, брокери, военните и т.н., ще еволюират в нещо по-полезно.


- Каква роля ще играе семейството?

В момента и на двамата брачни партньори им се налага да работят. Паричната икономика е подкопала семейната сплотеност и грижата за децата. Родителите разполагат с малко време за децата си и са под постоянен стрес от покачващите се разходи за живеене, образование, застраховки, медицински грижи.

В това отношение може да бъде осъществена една от най-дълбоките ползи за тази нова цивилизация. По-късите работни дни ще предоставят повече възможности на членовете на семейството да преследват личните си интереси. Свободният достъп до стоки и услуги ще направи дома едно приятно място, лишено от икономическия стрес, който причинява толкова много семейни тревоги.


- Ще бъдат ли хората по-щастливи в това общество?

Може би се стремим не към щастие – то е относително за специфичната натура на всеки индивид и затова се определя и постига индивидуално. Стремим се да създадем общество, в което всеки е свободен да избира с какво да се занимава, да развива своя скрит потенциал и да преследва мечтите си без намеса от страна на правителството или финансови ограничения.

Ресурсно базираната икономика ще осигури центрове за изкуство и музика, театрални проекти, възможности за хората да се върнат в образователна среда, което да им позволи да преследват интересите си. Въпреки че ще бъдат икономически обезпечени, хората ще продължават да намират истински предизвикателства, които ще са източник на мотивация и творчество.


- Какво ще стане с професионалистите, управляващи новото общество?

Много от познатите ни професии ще бъдат постепенно премахнати. С днешния темп на промяна много длъжности ще станат излишни и ще изчезнат. В едно общество, използващо системен подход, тези професии биха били заменени от интердисциплинарни екипи – системни анализатори, компютърни програмисти, изследователи на операции, както и специалистите, които свързват света в големи комуникационни мрежи.

Разполагаме с уменията и знанията, за да използваме тези екипи за решаване на проблеми. Въпреки това обаче само по време на войни или бедствия свикваме и съставяме такива интердисциплинарни екипи, които да намерят приложими решения за дадени социални проблеми. Ако насочим същите ресурси, каквито използваме във времена на война, към решаването на обществени проблеми, можем да постигнем изключителни резултати в голям мащаб за сравнително кратък период от време. Можем да направим това лесно, като използваме много от университетските съоръжения и персонал, за да определим най-добре възможните алтернативни методи за справяне с тези проблеми.

Този подход ще бъде важна първа крачка в определянето на възможните параметри на бъдещето на цивилизацията.

Обществената промяна трябва да протече редом с изменящите се условия, променящи обществото, и с внедряване на нови технологии в развиващата се култура. Проектантските екипи, използващи свързани с обществото компютри, могат автоматично да бъдат известявани за всяка промяна в условията.


- Ще има ли правителство?

Що се отнася до правителството, ще бъде необходимо да използваме услугите на системните анализатори, инженерите, компютърните програмисти и др. само по време на прехода от парично общество към кибернетична високотехнологична ресурсно базирана икономика с общо наследство. Тези специалисти няма да определят начина на действие или да имат някакви предимства пред останалите хора.

Тяхната задача ще бъде да възстановят околната среда на сушата и в океаните и моретата до каквато степен е възможно. Също така, те ще изготвят икономически най-ефективния начин за управление на транспорта, земеделието, градоустройството и производството. Това също винаги ще подлежи на модификации и обновяване, за да се посрещнат нуждите на една вечно променяща се цивилизация. Не съществуват крайни предели.


- Каква е ролята на кибернетизацията при взимането на решения?

Когато впоследствие компютрите започнат да разполагат със сензори във всички области на физическия и обществен комплекс, ще можем да постигнем централизиране на процесите, свързани с взимането на решения. В една световна ресурсно базирана икономика решенията няма да се основават на местната политика, а на холистичен подход към решаването на проблеми.

Централизираната система може да се свърже с лаборатории и университети, като всички данни ще се наблюдават и обновяват постоянно. По-голямата част от технологиите, необходими за изграждането и поддържането на подобна инфраструктура, вече съществуват. Голямата разлика между днешните компютърни технологии и предлаганата от нас система е, че нашата система разпростира автономната си нервна система (сензори в околната среда) във всички сфери, свързани с обществения комплекс. Тя съгласува баланса между производството и разпределението и не натоварва икономиката. Тази технология за електронно индустриално наблюдение може да бъде приложена към цялата глобална икономика.

Например, с електронни сензори в земеделския регион, компютъризирани системи ще контролират реколтите, като следят водата и минералите в почвата, насекомите, вредителите, здравето на растенията и т.н. Обработената информация ще ни позволи да достигнем до по-подходящ процес на взимане на решения, основаващ се на обратна връзка от средата.

Компютрите и изкуственият интелект ще бъдат катализатори за промяна. Те ще зададат научни стандарти на действане. Малко вероятно е във втората половина на XXI век хората да имат някаква значителна роля във взимането на решения. В крайна сметка, на даден етап изкуственият интелект ще управлява всички ресурси за общото благо на всички.

Резултатът от това ще бъде един по-хуманен и по-смислен подход за оформяне на цивилизацията, който не се основава на мненията или желанията на определена група или личност. Всички решения ще се взимат въз основа на изчерпателно проучване на ресурсите, енергията и съществуващите технологии, без да се допуска каквото и да е преимущество на дадена нация или избрана група хора.

Това може да се постигне чрез мощни компютърни процесори, които да ни помагат при определянето на най-хуманните и подходящи начини за ръководене на човешките и природни дела. Това всъщност е ролята на правителството. Компютрите са способни да обработват трилиони битове информация в секунда, което далеч надхвърля човешките възможности. Те могат да достигнат до справедливи и природосъобразни решения относно разработването и разпределението на физическите ресурси. С подобен потенциал, ние ще еволюираме отвъд политическите решения, които се базират на власт и предимство.


- Как оценявате представата за роботите в бъдещето? Според научнофантастичните филми всичко ще се върши от роботи. Всичко ли ще бъде различно, или хората ще бъдат основният действащ фактор?

Тези филми се пишат от сценаристи и писатели, които рядко са достатъчно компетентни, за да опишат технологичното развитие, и особено неговото приложение към обществената система. Много от тях показват страх от технологиите и липса на по-дълбоко разбиране относно хуманния потенциал на технологичното развитие. Технологиите са просто продължение на човешките способности.

В технологично напредналите страни индустрията и военните възлагат все повече и повече взимането на решения на машини. Машините няма да ни превземат, но различните дейности в крайна сметка ще им бъдат поверени. Днешните машини могат да обработват хиляда трилиона бита информация в секунда. Няма човек с такива възможности. В близкото бъдеще функционирането на световното общество ще бъде твърде сложна операция за която и да е група хора.

Затова настоятелно предлагам обществото да започне да използва кибернетиката не само за събиране и сортиране на информация и за измервания, но и за обработването на жизненоважна информация и използването ѝ за доброто на цялото човечество. Само най-мощните ни компютри могат да съхраняват и обработват подобно количество информация, нужно за достигането до справедливи и природосъобразни анализи и решения относно разработването и разпределението на ресурсите в глобален мащаб.

Дори и най-напредничавите писатели и футуристи на XX-ти век трудно биха възприели възможността роботи да заменят хирурзи, инженери, мениджъри, пилоти и други професионалисти. Вече не е немислима възможността един ден машините да пишат романи и поеми, да композират музика и в един момент да надминат хората в управлението и уреждането на световните въпроси.

Тук не става дума за морала и етиката на човешкото участие, а за откровено описание на бъдещите технологични тенденции.


- Не е ли това, което предлагаше и Маркс?

Въпреки че Маркс е бил изключителен човек за времето си, той не е успял да предвиди какви методи и предимства би имала една високотехнологична ресурсно базирана икономика. Комунизмът използва пари и труд, има класово разделение и политици на власт, които пазят комунистическите традиции. Но най-същественото е, че комунизмът не е премахнал ОСКЪДНОСТТА, нито пък е имал проекти или методи за произвеждането на изобилие. В бъдещето ще доминира машинното производство, а не трудът. Може би не по тяхна вина се е налагало да поддържат и огромна военна сила, за да се защитават от нападенията на фашисти и капиталисти.


- Как Проектът „Венера“ се съпоставя с комунизма?

Погрешно е схващането, че комунизмът е подобен на ресурсно базираната икономика или на Проекта „Венера". Комунизмът има пари, банки, армия, полиция, затвори, харизматични личности, социално разслоение и се управлява от назначени лидери. Целта на Проекта „Венера" е да се преодолее нуждата от използването на пари. Полицията, затворите и военните няма да бъдат нужни, когато стоките, услугите, здравеопазването и образованието станат достъпни до всички хора.

Проектът „Венера" ще замени политиците с кибернетично общество, в което всички физически обекти се управляват от компютъризирани системи. Единственото нещо, с което компютрите няма да се занимават, е наблюдение над хората. Това би било напълно ненужно и ще се счита за обществено неприемливо. Общество, което използва технологиите без загриженост за човека, не може да оцелее. Комунизмът не разполага с проекти или методи, с които да постигне идеалите си, и ще остане в историята като неуспешен социален експеримент наред с капитализма, фашизма и социализма.


- С какво тази система се отличава от марксизма, освен употребата на технологиите?

Комунизмът е политическа система, ръководена от форма на идеология, която не е непременно свързана с човешките нужди или с тези на околната среда. Комунизмът има пари, банки, армия, полиция, затвори, харизматични личности, класово разделение и се управлява от назначени лидери. Целта на Проекта „Венера" е да се преодолее нуждата от използването на пари. Полицията, затворите, банковата и рекламната индустрия, стоковите брокери, военните и правителството няма да бъдат нужни, когато стоките, услугите, здравеопазването и образованието станат достъпни до всички хора.

Проектът „Венера" ще замени политиците с кибернетично общество, в което всички физически обекти се управляват от компютъризирани системи. Единственото нещо, с което компютрите няма да се занимават, е наблюдение над хората. Това би било напълно ненужно и ще се счита за обществено неприемливо. Общество, което използва технологиите без загриженост за човека, не може да оцелее. Комунизмът не разполага с проекти или методи, с които да постигне идеалите си, и ще остане в историята като неуспешен социален експеримент наред с капитализма, фашизма и социализма. Една от грижите на комунизма засяга положението на труда и на работническата класа. Основните грижи на Проекта „Венера" включват произвеждането на блага с ограничено количество труд, а впоследствие и без използването на никакъв труд, и същевременно даването на хората всички удобства на едно проспериращо, високоенергийно общество. Целта ни не е да създадем общество, което да не прави нищо друго, освен да се наслаждава на почивката си. Вместо това – на хората ще бъдат предоставени неограничени възможности за изследване, творене, участие и учене.


- Как се различава това от комунизма?

Макар комунизмът да е много по-хуманна социална система от това, което имаме днес, ние смятаме, че той значително се различава от това, което предлагаме. Маркс е предложил дръзка нова насока за времето си, но тя не успява да постигне това, което може да се осъществи с помощта на днешните технологии, използвани със загриженост за човека и природата.

Проектът „Венера" предлага науката и технологиите в полза на човечеството в световен мащаб и помага впоследствие да се премахнат всички изкуствени граници, разделящи хората. Системата не използва никакви пари и прави всички стоки и услуги достъпни без етикет с цена, без дългове, размяна или слугуване от какъвто и да било вид. Ако използваме технологиите интелигентно, можем да създадем изобилие на стоки и услуги за цялата планета. Ние прилагаме машини и автоматизация, за да произведем и доставим всички стоки по разпределителни центрове, където ще бъдат достъпни за всеки. Смисълът на тези напреднали технологии е да освободят хората, за да могат те да преследват собствените си интереси и личностно осъществяване.

Ще надминем нуждата от човешко участие в производството на стоки и услуги. Няма да има никакви данъци или задължения. Не препоръчваме каквото и да е правителство от хора. Хората винаги са се оказвали неподходящи. Компютъризираните системи и кибернетиката ще бъдат приложени в социалната система, като те ще трябва да се съобразяват с капацитета на световните ресурси. Смисълът на машините е да произвеждат и разпределят стоки и услуги екологично чисто, служейки на всички, без да носят печалба на никого. Когато хората имат достъп до ресурсите, повечето престъпност ще изчезне, а заедно с нея впоследствие ще отпадне и нуждата от полиция, армия и затвори. Разбира се, това ще съвпадне с необходимите промени в образованието. Надявам се, че това помага за изясняването на някои въпроси. Съзнаваме, че това е опростено описание на това как Проектът „Венера" се различава от комунизма.


- Как ще коментирате есето от 1949 г., в което Алберт Айнщайн излага възгледите си относно социализма?

Социализмът, по начина, по който Айнщайн го е схващал, е бил плод на времето, по което той е живял. Ако бъде осъвременен, социализмът вече не би бил ангажиран с това да осигури работа на милиони хора. Основната му грижа би била производството на стоки и услуги чрез използването на най-оптималните налични средства. Това означава автоматизиране, както и едно ново, по-ефективно устройство на социалния комплекс, което вече да не се основава само на мненията и идеалите на социалните радикали. Тази нова насока ще се основава на носещия капацитет на Земята, т.е. на наличността на ресурси и технически персонал. Но дори и този подход ще бъде преходен.

Трябва да вземем предвид недостатъците на установените обществени строеве и да еволюираме към една развиваща се социална система, базирана на последните социални иновации, които ще премахнат оскъдността и ще осигурят грижа за нуждите на всички.

Вместо децентрализация, вярвам, че сега е възможно, чрез компютърните технологии и кибернетиката, да се върнем към централизацията, извличайки някои предимства. И по-точно – от гледна точка на централизацията можем да следим условията по света и да правим съответните промени, за да посрещнем човешките нужди. Старата идея за централизация използва управленските органи на социалната система, за да облагодетелства само онези в позиция на предимство. Днес чрез централизацията ще бъде възможно да се предоставя информация от световен мащаб на управляващото тяло – било това машини, или персонал.

В бъдещето производствените технологии, устройството на машините и промишлените заводи няма да се базират на продажбите или паричната печалба. Вместо това, производствените съоръжения ще оползотворяват ресурсите по най-ефективния начин, за да осигурят човешките нужди в глобален мащаб. Това променя всички досегашни концепции за производствени съоръжения. Също така, в това ново развиващо се световно общество новите технологии ще бъдат прилагани във всички области по най-ефективния начин.

Целите на тази нова глобална социална система ще бъдат благосъстоянието и образованието на всички хора.

Новите технологии няма да наблюдават хората; това би се считало за обществено неприемливо и за нецелесъобразно. Смисълът зад използването на напредналите технологии е хората да бъдат освободени от отегчителните и опасни задачи. Това ще им позволи да преследват своите собствени интереси в изкуството и науката, които биха били насочени към подобряване на обществото.

Не съществуват крайни предели за общество, основано на безгранични и постоянни иновации.- Как можем да избегнем нуждата от закони?

В днешно време се опитваме да контролираме човешкото поведение, издавайки закони и подписвайки споразумения, без да променяме физическите условия, които са причина за отклоняващото се поведение. Всички ненужни закони и обществени договори ще изчезнат, когато земните ресурси започнат да се възприемат като общо наследство на всички хора.

В една ресурсно базирана икономика обществената отговорност няма да бъде функция на изкуствени закони или на насилствено принуждение. Защитни механизми срещу злоупотребите могат да бъдат проектирани като част от средата. Един такъв пример е предложеното устройство на градовете, където хората имат свободен достъп до ресурсите без акумулиране на дългове. Това би премахнало кражбите. Подобни мерки не са въпрос на приемане и прилагане на закони, които да предотвратяват и наказват злоупотребите. Те са начин недостатъците в обществените начинания да се премахнат от дизайна, премахвайки така и нуждата от много от законите.

Ние предлагаме премахването на системите, които са причина за порочността и човешкото страдание. В един град с чист и безопасен масов транспорт няма нужда от полиция, която да следи за спазването на скоростта и пътните знаци или за документите.

Други примери са въздухът и водата. Въпреки че и двете са необходими за нашето оцеляване, няма закони, които регулират колко вдишвания на час да правим, понеже понастоящем въздухът е изобилен. Никой не надзирава бликащите извори, за да следи колко вода се взима от тях, въпреки че сладката вода е абсолютно необходима за поддържането на живота. Ако нещо е в изобилие, никой не го наблюдава.

Трябва да подчертая, че този подход на световно управление няма нищо общо с настоящите цели на малък елит да образува световно правителство под свой контрол, където мнозинството от хората да им бъдат подчинени. Тази нова визия за глобализация дава възможност на всеки човек на планетата да бъде всичко, което може да бъде, без да живее в унизително подчинение към корпоративна организация.

Едно общество, което е загрижено за човека, създава обществен дизайн, който няма нужда от закони и хартиени прокламации, като прави всичко достъпно за всички хора, без значение от раса, цвят на кожата или убеждения. Когато правителството създава закони, ние сме карани да вярваме, че тези закони се създават, за да подобрят живота на хората. Всъщност законите са вторичен продукт на оскъдността.


- Въпросът е: „Можем ли да надраснем схващането, че „някой” трябва да взима решения вместо нас?".

По-доброто разбиране на природните закони включва човешкото взаимоотношение с околната среда, която поддържа живота. Цялата природа се подчинява на собствените си закони. Природните закони не могат да бъдат нарушавани, без това да доведе до сериозни последствия за индивидите или обществата. Тези закони властват над всички живи системи. Например – без вода, слънце или хранителни вещества растенията и животните ще умрат.

Среда, в която има оскъдност, глад и бедност, е заплаха за всички.

Във всички ваши книги, но най-вече в „Най-доброто, което парите не могат да купят“, освен другите теми (като нуждата за преосмисляне на приоритетите на обществото, спирането на престъпността и войните, грижата за планетата...), говорите и за нуждата да се разбере тясната връзка, която човек има към природата. Кои са чертите на света (планета–общество), които трябва да се променят, за да се възстанови тази връзка?
Големите постижения на съвременните технологии са разработени от много малко хора. Бъдещето не зависи от политически решения – а по-скоро от такива, които са технически по природа.

Обществените промени не се постигат от индивидуални идеи, а повече или по-малко зависят от еволюцията на обществото и от биосоциалните напрежения. Те се предизвикват от природни или икономически явления, застрашаващи голям брой хора.

Някои от обстоятелствата, които са причина за обществените промени, са ограничени ресурси, войни, пренаселеност, епидемии, природни бедствия, икономически рецесии, съкращения в големи мащаби, технологично изместване на хората от машините и неуспехът на лидерите да преодолеят всички тези проблеми.

Промените, които може да настъпят, не е задължително да бъдат в полза на обществото, освен ако голям брой хора не са запознати с физическата природа на Земята и с нашата взаимосвързаност с нея. С други думи, нашите решения трябва да бъдат в съответствие с природните закони и с капацитета на земните ресурси. Дадена площ земя може да поддържа само определен брой хора. Ако населението надвиши този капацитет, ще се появят териториални спорове, престъпност, войни, бездомност, бедност и безброй други страдания.

Всички създадени от човека закони и споразумения са изкуствени. Те рядко се основават на физическите фактори, отговорни за човешките ценности и поведение. Хора, израснали в условия на оскъдност, са по-склонни да крадат, независимо колко закони и споразумения са в сила. Хората не се нуждаят от закони и споразумения, а от достъп до най-важните неща за живота – чист въздух, вода и обработваема земя, заедно с адекватно образование, основаващо се на физическите науки.

Няма ли промяната да се осъществи чрез разумен и логичен прогрес?
Не вярвам, че ще се постигне само със свободната обмяна на идеи. Нужно е нещо повече от думи и диалози, за да се постигне едно иновативно общество. Промяната изисква нов набор от ценности, в по-голяма степен съответстващи на нуждите ни. Решенията на проблемите ни няма да се постигнат чрез мислене и логика. Не живеем в разумен или логичен свят. Няма случай в историята на което и да е общество, в който то съзнателно и умишлено да е променило културата си, за да се приспособи към променящите се времена. Истинските фактори, отговорни за обществената промяна, са резултат от биосоциалните напрежения, присъщи на всички социални системи. Промяната възниква в резултат на природни или икономически явления, които непосредствено застрашават голям брой хора.

Някои от тези обстоятелства, отговорни за обществените промени, са ограничени ресурси, войни, пренаселеност, епидемии, природни бедствия, икономически рецесии, съкращения в големи мащаби, технологичното изместване на хората от машините и неуспехът на избраните лидери да преодолеят всички тези проблеми.

Промяната може да дойде вследствие на бедствия или на значителен технически напредък. Появата на земеделието е причинила значителна промяна в обществото, също както Индустриалната революция, както и въвеждането на парите в процеса на размяна. От историческа гледна точка всички тези развития изглеждат положителни. По време на тяхната поява обаче, хората губели работните си места, нови умения били изисквани и цели начини на живот изчезвали.

Посоката на промяна невинаги е към добро или към подобряване на човешкото положение. Промяната носи със себе си риск. Икономическата система се задвижва от оскъдността, била тя истинска, или изкуствено създадена. Жадни за власт лидери имат контрол над оръжия, достатъчно мощни, за да унищожат цели популации и да направят планетата ни необитаема. Човешкият потенциал към креативност и иновации далеч надвишава склонността ни да разрушаваме, и все пак всеки път, когато упражним разрушителна сила, правим хиляда крачки назад за всяка една напред.

Историята показва, че не всяка промяна е била благоприятна за човечеството или за целостта на животоподдържащите системи на планетата. Поради тази причина много хора желаят връщане назад към по-прости времена.

Не призовавам към премахването на тези стари институции – просто те започват да стават нефункциониращи. За жалост най-вероятно ще се стигне до обществен и икономически разпад, за да се сложи край на старата система и нейните институции. На този етап единствената значителна обществена промяна вероятно ще настъпи, когато достатъчно хора, поради икономическия срив, загубят доверие в избраните от тях представители на властта. Тогава обществото ще поиска други алтернативи. Иска ни се да мислим, че това може да отвори светла нова страница в историята на човечеството, но е много по-вероятно да поемем към някаква форма на диктаторство, може би дори американски вариант на фашизъм, привидно представен на хората като начин да бъдат защитени от продуктите на собствената си култура и нейните недостатъци.

Но все пак не е достатъчно да се посочат ограничаващите фактори, които може да застрашат оцеляването на всички нации. Предизвикателството пред всички култури в тази технологична ера, за някои повече от други, е да се осигури плавен преход към установяването на нов начин на мислене за самите нас, за природата и за управлението на човешките дела. Вече е наложително всички нации да се обединят в едно общо начинание, в което да планират нови алтернативи в световен мащаб, с адекватно отношение към устройването на обществото. Това е единственият вариант, ако искаме да избегнем сигурния упадък на цивилизования свят. Ако човечеството иска да се обедини за постигане на взаимен просперитет, универсалният достъп до ресурси е от основно значение.


- Какво гарантира на хората правото на участие?

Когато няма интереси на капиталовложители и когато не се използват пари, малко може да се спечели от потъпкването на мнения, фалшифицирането на информация или възползването от другите. Не съществуват фундаментални устойчиви социални бариери, които да ограничават участието на когото и да било или да възпират въвеждането на нови идеи. Главната цел е пълният достъп до информация и доставянето на стоки и услуги за всички хора.

Днес всяко дете, шляещо се по улицата или в мола или използващо наркотици, е пропилян живот, за който обществото в крайна сметка си плаща. В ресурсно базираната икономика децата ще има къде да ходят, да учат и да експериментират. Колкото по-интелигентни са децата ни, толкова по-добър ще бъде животът на всички.


- Какво разбирате под „висок стандарт на живот“, на който всеки в света ще има право? И кой го определя?

В ресурсно базираната икономика много от недостизите, които имаме днес, биха могли лесно да бъдат преодолени посредством технологична изобретателност и намаляване на загубите. Например, можем да използваме форма на кондензация чрез изпарение на всички места, където има недостиг на вода. Можем да прокараме канали от морето навътре в сушата и да ги покрием с прозрачна обвивка. Те ще се използват за обезсоляване на водата чрез изпарение. Само в щата Флорида са налични близо 50 вата енергия на квадратен ярд, която понастоящем не се улавя от топлинни колектори.

В новите градове всички магистрали, паркинги и покриви ще се използват за нагряване на вода за всички нужди на общността, без да се изгарят изкопаеми горива. Само с използването на геотермалната енергия (естествената топлина на Земята) можем да задвижим световното общество за следващите хиляда години, но тази енергия е сравнително неоползотворена. Съществува също така и енергия от вълните, вятърна енергия, колектори на топлина и много други неизползвани енергийни източници. Пред науката никога не е била поставяна задачата да произведе изобилие за благото на всички хора на света.

Висок стандарт на живот означава, че всички членове на обществото ще имат достъп до всички потребности на живота – медицинска грижа, образование, храна, дрехи, жилище, забавление, свободно време и др. Човекочасовете могат значително да бъдат намалени, докато накрая не се премахнат изцяло. Лесно можем да осигурим много повече стоки и услуги на хората, като премахнем планираното остаряване и произвеждането на едни и същи продукти от множество различни производители, също и като преодолеем нуждата от рекламиране, продажби, юристи, бизнес служители, банкери и всички други непродуктивни професии. Днешната средна класа живее по-добре от всички предишни крале. В една ресурсно базирана икономика, където основната идея и цялостната цел на науката и иновативните технологии ще са насочени към по-висок стандарт на живот за всички, начинът ни на живот може далеч да надмине всичко, което можем да си представим днес.


- Кой взима решенията в ресурсно базираната икономика?

Никой. Процесът на достигане до решения в тази икономика няма да се основава на мненията на политици, на корпоративни или национални интереси, а вместо това до всички решения ще се достига, базирайки се на въвеждането на по-нови технологии и на носещия капацитет на Земята. Компютрите могат да предоставят тази информация чрез електронни сензори, внедрени в целия индустриален, физически комплекс, което ще позволи да се достига до по-подходящи решения.


- Еднакви ли ще бъдат всички хора?

Да, в тези отношения:

• Ще се интересуват от най-новото в науката и технологиите

• Никога няма да приемат нещо, освен ако не им бъде напълно обяснено

• Няма да бъдат осъдителни към различните култури

• Ще са любопитни към новите неща

• Вместо цялата нация да се издържа от малцина, всички ще участват

• Преданост към методологията; ще могат да разрешават проблеми и да разберат, че приносите идват от всички различни култури и затова ще помагат да се премахнат предразсъдъците

• Ще споделят ресурси и идеи


- Хората, които вършат повече работа, като например лекарите, ще искат ли повече ресурси в сравнение с хората на изкуството например?

Когато ресурсите са достъпни за всички без етикет с цена и не се налага да бъдат делени, човешките ценности претърпяват значителни промени. Повечето от нас са живели в условията на цивилизация, обхваната от оскъдност – изкуствено генерирана посредством планирано остаряване. Много съм подозрителен към онези, чиито стимул са парите. Аз също вярвам в системата на мотивация, обаче не в повърхностните егоцентрични мотивации, поддържани от паричните ни институции.

Няма да има нужда от високостресови работни места; може да има достатъчно голямо редуване на персонал, за да може практически да се премахнат всякакви високостресови професии, докато не бъдат постепенно изместени от иновативни технологии.


- Изобретателите и дизайнерите постоянно усъвършенстват методиките и технологиите. И все пак, могат ли хората с общи възгледи да работят за осъществяването на цели като тези, които представяте в книгата си, докато все още се намират в условията на парична система? Как предлагате да задържим идеите и технологиите вън от цикъла (да не бъдат използвани за военни цели и т.н.)?

Да, като се представят идеите за общо наследство на ресурсите и за глобална ресурсно базирана икономика, която в крайна сметка ще надрасне нуждата от политиката и парите. Паричната система след време ще изживее полезността си – нещо, което вече е започнало. С изместването на работните места от автоматизацията повечето хора няма да имат покупателната способност да поддържат една култура, чиято основна цел е печалбата.

Посоката на Проекта „Венера" може да се постигне само като се посочат ограниченията на паричната система и като се изтъкнат ползите от една глобална система на общо наследство. Това може да се постигне по същия начин, по който и другите нови идеи навлизат в обществото – чрез книги, видеоматериали, училища, публикации, интернет страници, филми, телевизионни предавания, от уста на уста, чрез модели на подражание и др.

Ако не успеем да постигнем това, статуквото ще мисли вместо нас чрез контролиране на средствата за комуникация, телевизията, радиото, филмите, публикациите и образованието. Колкото по-добре е информирано обществото, толкова по-гладък ще бъде преходът.

Проектът „Венера" не може сам да предизвика значителна обществена промяна, освен ако хора като вас самите не поемат отговорността да запознаят другите с посоката на Проекта.


- Какви са предпазните мерки срещу злоупотребата с власт в обществото, което предвиждате?

В ресурсно базираната икономика преодоляваме нуждата от парите, които са основата за повечето порочни практики. Обществото, което предвиждаме, прави всички стоки и услуги достъпни за всички хора без етикет с цена. Това би могла да бъде функцията на правителството, ако преодолеем нуждата от политиката в управлението на човешките дела.

При настоящото положение правителствените решения винаги са били повлиявани от елита. Кибернетизираният комплекс ще управлява и подобрява единствено разпределението на ресурси, за да осигури чист въздух, чиста вода и всички удобства, които подобряват човешкия живот. Още веднъж, той не контролира и не управлява живота на хората – обратното, той би могъл да насърчи развитието на индивидуална инициативност и креативност, далеч надминаващи тези на сегашната ни парично ориентирана култура.

Много хора се страхуват от въвеждането на кибернетизирана система. Този страх е неоснователен. Загрижеността ни трябва да бъде насочена не към самите бездушни технологии, а към злоупотреблението с тях.


- Имаме ли достатъчно енергия, за да елиминираме оскъдността?

Да. Потенциалът на неоползотворените енергийни източници е почти неограничен, ако използваме пустинни колектори на топлина, вятърни, вълнови и приливно-отливни източници на енергия. Дори и части от течението Гълфстрийм, Исландското течение и Японското течение могат да премахнат всички енергийни недостизи в света днес. Ако бяхме използвали парите, похарчени за военни системи през последните 40 години, за разработването на чисти източници на енергия, светът щеше да бъде далеч по-добро, по-безопасно и по-чисто място за цялото човечество.

Потенциалът на геотермалната енергия е почти неограничен и лесно може да достави достатъчно енергия за целия свят. Ако уловим дори един процент от геотермалната енергия във външния слой на земната кора, ще имаме приблизително 500 пъти повече енергия от тази на всички световни залежи на природен газ и нефт. Този източник на енергия отделя много малко или никаква сяра в сравнение с електроцентралите, изгарящи изкопаеми горива, и не отделя никакви азотни оксиди. Освен това геотермалните съоръжения изискват много малко площ в сравнение с други енергийни заводи. Сондирането за геотермалните кладенци има много по-малко влияние върху околната среда от други енергийни източници и не се нуждае от минни шахти, тунели, отворени кариери и съхранение на отпадъци.

Огромно количество от тази енергия е налично във външните слоеве на земната кора, на приблизително десет километра. Този потенциален източник на енергия е достъпен по целия свят, от Андите в Южна Америка до Калифорнийския залив, Африканската рифтова долина, Средноатлантическия хребет и покрай Беринговия проток.


- В една система, където всичко е достъпно без етикет с цена, ще изчезне ли мотивацията?

Наистина се застъпваме за това всички хора да имат достъп до всички стоки и услуги, до медицинска грижа, образование, подслон, храна и т.н.

Не е достатъчно само да се осигурят житейските потребности. Считаме, че нашите предложения ще създадат нова система на мотивация. Хората се нуждаят от предизвикателства, за да се развиват интелектуално и да поддържат високо ниво на любопитство, както и от нужда за преодоляване на недостизи. Видът образование, за което говорим, е свързано с интелигентното използване на съществуващите ресурси и със съхраняването на околната среда.

Възмутителното в системата на свободния пазар е похабяването на животите на много хора – млади момичета, стоящи зад щандовете в магазините, чакайки да направят продажба, мъже и жени, работещи в промишлени заводи, използвайки малка част от умствените си способности. В училищата на бъдещето хората ще се учат как да се отнасят един към друг по интелигентен начин, как да си сътрудничат и да споделят идеи, за да направят света далеч по-добро място, а не да прахосват ресурси за войни и военни разх

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov