НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Нед Яну 23, 2022 6:24 am Вижте мненията без отговор
Реалности и заблуди за края на света - 1 и 2 част
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Дек 18, 2012 12:09 am
МнениеЗаглавие : Реалности и заблуди за края на света - 1 и 2 част
Отговорете с цитат

Социален експеримент: Как ще реагира не отделният народ, а цялото човечество, ако му внушим, че на дата еди коя си предстои глобален апокалипсис?

Темата за 2012-а и нейния финален период нашумя твърде много в медийното пространство. Тя има своите исторически, астрономични, психологични, конспиративни, астрологични и езотерични ракурси. Пред Bulgariautre.bg ученият Филип Филипов прави опит да анализира накратко всички тях. В серия от статии той ще разкрие пред нас истините и заблудите, свързани с теориите за Календара на Маите, парада на планетите, галактическото подравняване и страховитите очаквания за три дни мрак, супер соларна буря, навлизането на астероид, комета и тайнствената планета Нибиру и свързаните с това очаквания за катаклизми.
Масовата психоза "2012" и апокалиптичната индустрия

Психологията отдавна е изследвала и е описала т.нар. явление масова психоза. На няколко десетилетия и векове, особено на кръгли числа или в края на нечий календар, в колективното несъзнавано протичат ударни вълни на грандиозно безпокойство. Знае се, че това се случва поради потиснатото желание на хората за промяна. Почти всеки днес говори за това, че не харесва конструкцията, устройството и начина на живот на социалната среда и то до такава степен, че всеки ден по улиците на големите градове по света има многохилядни протести и улични боеве.

Народите са критично недоволни, политиците се опитват с какви ли не мерки да удържат властта, но практически сериозна и съществена промяна към по-добро липсва. В такива моменти силният импулс за промяна в колективното несъзнавано се трансформира в убеждението, че външен фактор спрямо човечеството ще промени завинаги и ще ликвидира досегашния начин на живот, а дори и цялата планета. С други думи, отразеният естествен импулс за промяна към по-добро се насочва към опасни разрушителни посоки.

Точно тук се намесват и конспиративните манипулатори, които искат да яхнат тази разрушителна вълна в колективното несъзнавано и да я насочат в свой интерес, та дори и да изкарат милиарди от това. Невъзможно е да не ни направи впечатление как в рамките на поне 5 години какви ли не автори от цял свят изписаха стотици и хиляди книги за 21.12.2012.

В медиите систематично се разпространяват видимо фалшиви и понякога сериозни материали за всякакви странни явления. Почти всяка голяма телевизия бълва не само репортажи и новини по темата, а цели многочасови поредици за това как света щял да свърши в края на 2012 година. В кината могат да се видят свръхнапудрени холивудски клишета, показващи какви ли не видове апокалипсиси. Прави впечатление как реакцията на учените, религиозните лидери и хората на изкуствата по света е определено вяла, елитарно игнорираща и безрезултатна.

Всеки с логическа мисъл, наблюдаващ тази добре оркестрирана медийна кампания, лесно забелязва модела, структурата и методите на т.нар. социален експеримент. Там е работата, че ако до сега са се правили локални социални експерименти (припомнете си случая с Орсън Уелс в САЩ и неговата радиопиеса „Война на световете”), ние вече живеем в епохата на глобалното човечество и може да се каже, че е дошло времето на първия глобално-психологически експеримент. Има определени среди в западния свят, които си задават въпроса: „Как ще реагира не отделният народ, а цялото човечество, ако му внушим, че на дата едикоя си предстои глобален апокалипсис?”

Речено и сторено, машината се завъртва и резултатът вече е видим за всички. Хора в САЩ се готвят с какви ли не методи за оцеляване за поне 10 вида апокалипсис и това се дава всяка вечер по канал Нешънъл Джиографик. Във Франция са почистили всички бомбоубежища, че да се ползват около 21.12.2012 от хората. В Русия са по-практични и силово поставени: всеки, проповядващ края на света, бива надлежно заточен в Сибир, за няколк годишно или доживотно разсъждение. А каква е ползата от всичко това за конспиративните среди, пуснали пипала в почти всяка властова структура по света?

Ползата е масовия, параноичен, истеричен и животинско брутален страх, който прави от човешкото същество животно, което може да бъде подкарано в стадо в точно определена, полезна от финансова гледна точка посока. Вече са налични цели апокалиптично насочени производства и фирми, застрахователни дейности, банкови процедури, борсови операции и силово изкупуване на злато и диаманти. С други думи, развива се нова индустрия – апокалиптичната!... Няма да се учудя, ако по световни телевизии и медийни канали умишлено се пуснат фалшиви сигнали, които да стресират максимално хората по света около споменатата дата и това с една главна цел – новата индустрия да получи своята мащабна, но фалшива кулминация.

От духовна гледна точка, това е ясен симптом, че управленският елит тотално се е отдалечил от естествените духовни процеси и дори нещо повече, вече систематично и целенасочено се работи срещу естествената еволюция на човека, като същество на Любовта и Свободата. Защо?... Консумиращия всякакви параноични състояния човек-животно, ръководен от страха и робството е много по-лесен и удобен за употреба във финансово отношение.

Само че тези тъмни люде, които насочват хората в бездната на масовата психоза, са пропуснали да осъзнаят, че дълбоко в човека има заложена един могъщ стремеж към цялостност, хармония и внасяне на ред и порядък. Мисля и желая, чрез астрологичните си статии, прогнози и демонстрации за това как работи Цялото спрямо човечеството и отделния човек, достатъчно ясно да демонстрирам това.

Колективното несъзнавано на хората, може да се преобрази и да стане Колективно съзнавано и то чрез един универсален стремеж към единство и хармония с Цялото. Точно този стремеж може да се пробуди в тези изключително благоприятни условия в момента и това да внесе крайно изненадващи промени в глобалните процеси по лицето на Земята. Това е силата на хората в момента и всеки, искащ промяна, е призван да я направи, като на 21.12.2012 поиска от Христос и Вселената да се реализира Божествената промисъл за човечеството и планетата ни.

Това именно ме мотивира да напиша този материал целящ да разсее заблудите около мита за 2012 година.

И така...Какво знаем за календара на маите от историческа гледна точка

Цивилизациите и културното развитие на маите, ацтеките, толтеките, инките, хопите и др. са били с твърде различни прояви спрямо познатите цивилизации. Като цяло тези народи са имали изключителен интерес към процесите на небето и са създали различни календарни системи, пророчества и астрологични концепции.

Най-общо казано ако нашите култури са базирани преди всичко на цикличните процеси свързани със Слънцето и Луната, то културата на двете Америки са позиционирали своите календарни и астрологични идеи относно цикъла на зенитна кулминация на Слънцето (пряко свързан с цикъла, основан на продължителността на бременността при жената и цикъла на развитието на царевицата), Венериния хелиакален цикъл, Слънчево-лунния цикъл, прецесионния цикъл спрямо центъра на Галактиката и др. Ако нашата визия за времето може да се представи с метафората „реката на времето”, то тяхната гледна точка по тази тема може да се опише като сложна динамична структура, съставена от голям брой циклични процеси, които са се измервали, наблюдавали и тълкували на базата на емпирично и систематично записване на фактите относно даден цикъл, ден или сегмент от календарните им системи.

За съжаление маите преживяват голяма демографска катастрофа благодарение на климатични, епидемични, политически, социално-културни и военни причини. Милиони буквално измират от болести, глад и унищожителни войни. Езотеричните причини за този сложен процес ще разгледаме по-късно в тази статия. Същественото тук е, че ние практически нямаме ясна и пълна представа за това как точно се е използвала календарната им система в житейски и духовен смисъл, защото тяхната оригинална традиция не е запазена цялостно и автентично, поради систематичното унищожение на културните ценности от страна на европейските завоеватели на тези региони.

Наличен е и друг проблем – изключително трудно е да се намери точната синхронизация между календара на маите и нашия съвременен календар и то не поради несъвършенства на техния метод за измерване на времето, а заради големите промени, прекъсвания и проблеми с точното астрономично начало на нашия собствен календар. Поради тази причина, моментът, който са визирали древните мезоамерикански астролози в техния календар като свършека на един голям прецесионен цикъл и започването на нов, не може прецизно да се отнесе към нашата стандартна календарна система. Ето защо фиксирането на масовото съзнание около датата 21.12.2012 г. е доста неоснователно и почива на цяла верига от неясни предположения и смътни хипотези, които са по-известни като корелациите на Гудман-Мартинез-Томсън относно синхронизацията между календара на маите и нашата сложна система от календари.


В резюме: Главният проблем се състои в това, че началото на нашия съвременен календар не е поставено достатъчно точно и прецизно и за около 2000 години са се натрупали сложни последователни корекции, което значително затруднява точната синхронизация с календара на маите.

Ето защо, няма смисъл човек да разсъждава за края на света относно датата 21.12.2012 и това е така, по простата причина, че синхрона между двата календара е доста съмнителен и непрецизен. А да не говорим, че в последно време излизат и много артефакти, които показва, че краят на този голям календарен цикъл погрешно се интерпретира не само по време, но и по смисъл.Астрономическа гледна точка към 21.12.2012

В поредица от прекалено експресивни телевизионни предавания, интернет видео лекции, блог статии и фалшиви бестселъри на книжния пазар се изтъкна преди всичко от западни автори, че бил наличен Парад на планети и някакво галактично изравняване на много светила и планети спрямо галактичния център и точката на зимното слънцестоене.

Ако се подходи от строга научна гледна точка, такова подравняване на планети или парад на светила и обекти от Слънчевата система не е налично на датата 21.12.2012 г. (виж снимките и графиките в слайдшоу). Не е налично дори през целия декември месец на същата година. За парад на планети в по-прецизен смисъл може да се говори когато поне 5 планети и светила от нашата Слънчева система застанат твърде близо една до друга в рамките на 10-20, максимум 30 градуса от зодиака. Обикновено, ако съчетанието включва някои планети от Меркурий до Сатурн и не включва Слънцето, то тогава космическите обекти се виждат ярко и силно и това прави впечатление на всеки, погледнал небесните простори.

Казано конкретно, такава конфигурация не е налична през декември месец и поради това не може да е насочена към центъра на галактиката.

За последен път на 28.09.2011 г. Слънцето, Луната, Меркурий, Венера и Сатурн са били в рамките на 20 градуса в зодиакалния знак Везни, а на 10-11.02.2013 Слънцето, Луната, Меркурий, Венера и Плутон са в област от около 20 градуса в зодиакалния знак Козирог – сравнително близко до Млечния път. Други по-съществени паради на планети са били на 4.05.2000 г. когато Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн (общо 7 фактора) са се намирали в рамките на 27 градуса; а през далечната дата 9.11.1662 г. отново Слънцето, Луната, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн са били в област от 24 градуса и то по посока на центъра на галактиката.

Всеки може да провери тези факти чрез свободно достъпните астрономически и астрологични компютърни програми, които достатъчно точно и прецизно симулират процесите в Слънчевата система, и после да сравни с реалността данните, наблюдавайки самото небе. Като казвам всеки, разбирам наистина всеки: препоръчвам сайта: http://www.solarsystemscope.com/ – експериментирайте с него и ще се уверите сами.

И така, нека изясним – на 21.12.2012 и от астрономическа, и от астрологическа гледна точка няма никакъв парад на планети, камо ли парад на планети, насочен към центъра на галактиката ни.Подравняването в една линия на 21.12.2012 – има ли го или го няма - астрономическа гледна точка

Ако разгледаме точното преминаване на точката на зимното слънцестоене през централното струпване от звезди в нашата галактика Млечен път, то този процес е започнал приблизително през далечната 800 година сл.н.е. и ще приключи в далечното бъдеще – през 3200 година сл.н.е. Точното изравняване в една линия на точката на пресичане на Галактичния екватор с Еклиптиката(която точка е много близо до центъра на галактиката ни) с точката на зимното слънцестоене и съответно Слънцето и Земята е станало на 22.12.1998 г. и няма да се случи на 21.12.2012 г. (виж графиките в слайдшоу).

Тук има и друга важна допълнителна информация.

I. Ако изберем за основа галактичната перспектива, ТОЧНОТО ПРЕМИНАВАНЕ НА СЛЪНЦЕТО през точката на зимното слънцестоене, която съвпада максимално прецизно с точката на пресичане на Галактичния екватор с Еклиптиката(която има други имена – „зодиак” или „път на Слънцето”), се е случило на 22.12.1998 г. Подобен, но не толкова прецизен процес ще се случи на 21.12.2012, защото тогава точката на зимното слънцестоене вече не е точно върху галактичния екватор.

II. Обаче, ако изберем не галактичната перспектива, а вземем равнината на Слънчевата система и еклиптичния измервателен метод за отправна координатна система, то тогава Слънцето, гледано от Земята, се намира максимално близо до галактичния център на 18.12.1998, когато едновременно с това имаме съвпад на точката на зимното слънцестоене с галактичния екватор. Подобен, но не толкова прецизен процес имаме всяка година след 1998 г. на 18-19.12.

Ако първата гледна точка визира преминаването на Слънцето през галактичния екватор и точката на зимното слънцестоене, наблюдавано от земна гледна точка, то дата 18.12 –показва кога между Галактичния център и Слънцето, отново гледано от Земята има най-малко разстояние.

Извод: Точното преминаване на Слънцето през точката на зимното слънцестоене и точката на пресичане на галактичния екватор с пътя на Слънцето е станало на 22.12.1998, и няма да се случи толкова точно на 21.12.2012. Всяка година в рамките на векове и десетилетия Слънцето преминава през тази област на 20-21.12.

Слънчевата активност, зависи не само от механичните процеси на Слънцето.
В първата част на статията бяха разгледани теориите за календара на Маите, Парада на планетите и подравняването с Галактическият център. А сега продължаваме с останалите астрономически феномени, които според Филип Филипов са обект на спекулации и интрумент за създаване на масова психоза.
Преминаването през гравитационната равнина на галактиката

Някои специфични теории относно годината 2012 намекват, че през тази година ще стане преминаването на цялата Слънчева система през общата галактична равнина на Млечния път(виж графиките в слайдшоу). Ако това се случи, то Слънчевата система ще е силно повлияна от гравитацията на галактиката ни и в рамките на няколко хиляди години може да се реализира астероидна бомбардировка на вътрешните области на планетната ни система. Такива процеси със сигурност е имало в миналото на Земята и вероятно такъв процес е причината за ликвидацията на динозаврите.

От научна гледна точка, позицията, че това ще се случи точно на 21.12.2012 е доста глупава и неадекватна, защото човечеството трябва да има странична гледна точка спрямо цялата ни галактика, че да прецени, кога точно ще стане цикличното преминаване на Слънчевата система през равнината на Млечния път. Ние нямаме такава гледна точка на този етап и това не може да се прецени прецизно.

От друга страна, това преминаване не може да се случи само за една определена дата на дадена година, защото глобалния цикъл на синусоидално движение на Слънчевата система спрямо галактичната равнина се измерва с десетки милиони години(а периода на ротация на Слънцето около галактичния център е от порядъка на 240 милиона години). Поради тази причина едно конкретно преминаване на цялата ни звездна система през равнината на галактиката трае стотици хиляди земни години, а не един единствен календарен ден. Ето защо, всеки разумно мислещ човек, притежаващ достатъчно задълбочени познания както в астрологията, така и в астрономията игнорира фалшивите медийни изяви на редица „пророци” на свършека на света.

И ако тябва отново изясним, преминаването на Слънчевата система през гравитационната равнина на галактиката на този етап не може да бъде точно прецизирано по време чрез съвременните научни подходи. Само Бог или ангелските йерархии (духовните творци на Слънчевата система) или Духовните учители на човечеството или свръхнадарени ясновидци с галактична визия за процесите в космоса или извънземни цивилизации, опериращи в цялата галактика могат да дадат точна информация кога точно гравитационното поле на галактиката може да дестабилизира Слънчевата система.

На този етап няма сериозна информация по темата и поради тази причина е безсмислено хората да се страхуват от това. И дори да има такава информация, със сигурност, тя няма да звучи по следния начин: „преминаването през гравитационната равнина на млечния път ще се случи на 13.02.2013 петък и тогава ще дойде астероид, който ще унищожи Земята....” А ще звучи така: Слънчевата система навлиза за няколко десетки хиляди години в ситуация на астероидна и метеоритна бомбардировка от 10-то хилядолетие до 110 хилядолетие...Смяна на магнитните полюси на 21.12.2012

В интернет пространството често се говори за смяна на магнитните полюси на Земята, за изключително мощно Слънчево изригване или пък за навлизане в Слънчевата система на планетата с нестандартна траектория – Нибиру, избухването на свръхнова звезда, мощно гама избухване в близкия космос, падането на астероид и някакво странно явление, характеризиращо се с „тридневен мрак”, които щели да предизвикат грандиозни катаклизми или край на човешката представа за подреден свят.

Определено се знае, че смяната на магнитните полюси на Земята предстои и съвременното човечество като цивилизация не е наблюдавало в своята история такова явление. Специфичното тук обаче е, че този процес не може да протече за един ден, а трае десетки или стотици години.

Ако започва трансформация на магнитното поле на Земята, то това ще има важни симптоми, които ще бъдат видими от всеки с обща култура, например: странно и необикновено поведение на магнитната стрелка на компаса, нетипично поведение на животните и нарушаване на техните миграционни цикли, наличие на северно сияние на географски ширини, които обикновено не се свързват с това явление, дестабилизация на магнитното поле и поява на магнитни аномалии по цялата земя – трансформация на магнитното поле от дипол в мултипол(от двуполюсна структура в структура с многобройни по-слаби точки на северно и южно магнитно поле - виж графиката), нарушаване на нормалното действие на електронната апаратура особено при самолети и поява на по-силна космическа радиация, проникваща до земното равнище.

Тъй като такива симптоми в Природата не се наблюдават в момента, трябва да се отхвърли възможността за такъв род скорошен катаклизъм. Той може да се случи през 2013 или всяка следваща година в близките хилядолетия. В такава ситуация най-опасна би била космическата и слънчевата радиация и ако човечеството открие способи за създаване на силни магнитни полета за екранировка на алфа и бета радиацията, както и метод за екранировка от рентгенови и гама лъчи, би увеличило шансовете си за оцеляване.

В резюме: в момента не се наблюдават сериозни симптоми, че предстои смяна на магнитните полюси до няколко дни и седмици и хората не трябва да се страхуват, че това ще се случи до края на годината или в началото на следващата.Супер соларна буря на 21.12.2012

Слънчевата активност е ключов фактор за развитието на човешката култура, живот и съзнание. Нашата звезда, гледана от Земята с просто око, има спокоен и уравновесен вид, но ако използваме вече свободно достъпните в Интернет данни от различни спътници, които постоянно следят светилото ни от достатъчно близо, ще видим, че то има изключително динамичен и бурен живот. За радост дори мощните изригвания на Слънцето да достигат планетата ни, тя е способна да защитава своите организми, чрез магнитното си поле.

Главна и то сериозна опасност ще възникне, ако при евентуално свръхмощно соларно изригване, държавите по света не реагират навреме и не изключат своите електрически мрежи, електроцентрали и трансформатори, в следствие на което те претърпят авария. Тогава дадена малка държава, която няма ресурс за бързо възстановяване след такава критична ситуация, би изпаднала в затруднено положение за десетилетия. Ето защо, всяко правителство има специална служба за реакция при нестандартно Космическо време, която получава наличната информация от световните наблюдателни мрежи.

Остава само да вярваме, че администрация в българското правителство ще успее да свърши навреме своята работа, ако случайно грандиозна слънчева буря все пак се случи. Полезно би било, ако българските граждани и по-специално депутатите в настоящото народно събрание потърсят отчетност, как работи и готова ли е за спешна реакция тази администрация в изпълнителната власт. По този начин хората ще имат повече информация и няма да се подават на страх и масова параноя. За радост настоящата Слънчева активност не може да се характеризира с наличие на твърде чести свръхмощни изригвания и едва ли в близките няколко месеца тази тенденция ще се промени.

Освен това българското езотерико-християнско учение на Учителя Петър Дънов и антропософската традиция на Рудолф Щайнер ни дават информация, че Слънцето е всъщност физическото тяло на космическия Христос, а Логосът – Христовият Дух, е макрокосмичното съзнание на Слънцето. Освен това според тези духовни учения, разумен живот има навсякъде във Вселената – буквално на всички планети и звезди, включително и на самото Слънце, дори нещо повече - самите планети и звезди са живи разумни същества от висш порядък. Знае се, че слънчевата активност и процесите на Слънцето пряко зависят от работата на т.нар. Слънчеви посветени и великата духовна цивилизация, която обитава Слънцето.

Ето защо, всяка една мощна слънчева буря зависи не от някакви материалистични и механични процеси на Слънцето, а от разумната дейност на изключително напреднали и еволюирали в духовно и морално отношение Велики същества, които се грижат постоянно за повдигането и добруването на цялата Слънчева система, включително и на човешката цивилизация на Земята-единствената, която в нашия локален космос се проявява на материален план. Знае се също така, че ако човечеството прояви тенденции на духовно извисяване, миротворчество, справедливост и прилагане на Христовото учение, във всички нива на цивилизацията, то Слънчевите посветени ще помогнат на земните разумни души да се повдигнат и да имат стабилни условия за живот и развитие.

Обаче, ако човечеството продължава да се подчинява и робува на онези сили, които съзнателно и активно се борят с Христовия Дух, като създават войни, позволяват ужасни престъпления, хаос, дестабилизация в духовния и физическия живот на хората и ги превръщат в роби на консуматорските идеали, то вероятността от слънчеви шамари към цялото земно човечество става много, много голяма. Те ще припомнят, че Христовото съзнание на Слънцето е центърът на системата ни и че ние хората на Земята сме призвани да да ги следваме в духовно и морално отношение, както на лично, така и на общочовешко ниво.

В следващата статия очаквайте разсейването на заблудите за очакванията за приближаването на Нибиру, астрероид, комета или голям метеорит, както и смразяваща прогноза за тридневен мрак.

----------------------------------------------------
Филип Филипов, астролог
bulgariautre.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov