НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 11:00 pm Вижте мненията без отговор
Удовлетворението
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Юни 16, 2013 9:04 pm
МнениеЗаглавие : Удовлетворението
Отговорете с цитат

Послание 2601, Париж
6 Май 2013
Удовлетворението

Това е превод от английския превод на Послание 259, което е оригинално на Хинди. Английският превод е направен от един криябан на име Камакхия Прасад.



Всичките слова на Сатгуру са за благото на човешките същества, ако те бъдат слушани от човеците в състояние на отдаденост и разбиране. Но както се вижда, някои разбират тези слова твърде буквално, докато други ги приемат или отхвърлят в зависимост от това доколко съдържанието им отговаря на вече натрупаното знание и обуславяне. Много малко са тези, които вникват в дълбокото вътрешно разбиране, бликащо от тези слова. А може би благословията на Гуру-процеса е в дълбокото разбиране, съдържащо се в тези слова и Гуру иска то да бъде разкрито пред всички с еднаква сила, но това не се случва точно както едно дърво, изникнало от семенце, дава различен плод в зависимост от природата на почвата. Гуру не казва нищо на никого. Той е като божествен фонтан на мъдростта, който непрестанно тече, за да утоли жаждата на търсачите на истината. От човека зависи доколко дълбоко той или тя може да се гмурне в божествения фонтан, за да получи благословия и да бъде благословен.

Умът е материален и безчувстен, докато животът е чувствителен и съзнаващ. Докато има “аз” и прилежащата към него “аз”-ност, умът се скита безспирно, а когато умът не е в покой, как може да има правилно поведение, осъзнаване, разбиране или Живот?! Ще има само безкрайно преследване на реализация и придобиване на още и още. Колко е странно противорението как някои криябани, които имат възможността да бъдат с Гуру често и да слушат словата му, все още не са докоснати от Живота! Може би докато слушат, умовете им са заети с това да приемат или отхвърлят казаното и слушането в неговата цялостност не се случва.

Наскоро един криябан разказа на Гуруджи за възходите и паденията на житейския си път. Той знаеше, че Гуруджи не предлага надежда и утеха, но въпреки това ситуацията му не беше безнадеждна. И така, той разказа историята си: “Гурудев, моята работа едва подсигурява преживяването на семейството ми. Но по всичко личи, че шефът ми ще ме изгони от работа и тогава какво ще стане със семейството ми?” и после вдигна празен поглед към Гуруджи. Гуруджи спонтанно изрече: “Който планира да гони, самият той ще бъде изгонен.” Не след дълго стана ясно, че неговият шеф е бил изгонен от работа и въпросният криябан е сложен на негово място с повече отговорности. След известно време Гуруджи научи още, че криябанът пак не е доволен, защото е бил повишен в длъжност, но заплатата му не е увеличена.

Ето и една забавна история. Един бизнесмен плачеше и нареждаше как е понесъл загуба от 1 милион рупии. А след това жена му усмихната обясни, че всъщност съпругът й е очаквал печалба от 1.5 милиона рупии, но е спечелил само половин милион и затова смята разликата от 1 милион за загуба.

Този живот игра на печалба и загуба ли е? В този живот имат ли някаква стойност благословията, божествената благодат и естествения поток на Живота? Винаги остава недоволство от това, което не е придобито или постигнато. Възможно ли е коридорът на ума да бъде свободен от недоволство? Невъзможно е, защото недоволството е продукт на ума и матрицата на ум-его постоянно подтиква към придобиване на още и още. Няма благодарност за вече придобитото, но има постоянно оплакване за това, което не е било придобито. Само когато тази истина бъде видяна, човек ще може да танцува щасливо в изпълнения си с удовлетворение живот.



Епилог:

1. Сунандаджи: Да не искаш да кажеш, че за последните двайсет години не съм те чувала?Кришнамуртиджи: Няма значение. За слушането един ден е достатъчен. Докато чуваше, ти само реагираше. Никога не чу Кришна.

2. Пробуждането за всяко движение на замърсена мисъл е Свадхая. Известната формула на Айнщайн е E=mc2, където Е=Енергия, m=маса, c=скоростта на светлината. Но за криябаните, тази формула значи:
Енергията на Разбирането = метод (крия абхая) x съзерзаниe2 (проникновена свадхая)

3. Без наблюдаващ – тоест, без товара на паметта – възможно ли е наблюдаването? Ако е възможно, то тогава това е началото на Свадхая и тази е единствената врата, която дава достъп до Цялостното Осъзнаване или Божествеността.

4. Ако човек иска да разбере вътрешният си конфликт, той трябва да е буден по отношение на мисловния си процес и да е възприемчив за огъня на виждането. Никой друг не може да помогне в този процес. Безсмислиците на психолозите нищо не могат да направят. За това разбиране човек се нуждае от огромно търпение и не-фрагментирана сила на духа.

5. Помислете над това:

Аз съм светлина за себе си, аз нямам водач или психолог. Аз няма да се оставя на ескплоатацията на Ашрамите на така наречените Гурута. Няма да имам никаква връзка с такива хора. Където има фрагментация, има поквара. Не искам да попадам в капана на жонглирането с думи, но искам да остана верен на фактите. Виждането на фактите означава да бъдеш с “Това, което е” в пълно осъзнаване, тоест с пълно внимание и любов. Затова ще остана верен на фактите и изпълнен с любов.

6. Ако работата се извършва заради резултата, тогава идва правенето с цел самоизява, а когато няма загриженост за резултата, тогава правенето е протичане на мъдростта.

7. Мислите не могат да донесат фундаментална трансформация. Те просто разкрасяват и привидно променят положението в момента. Състоянието на осъзнаване в не-мисълта е единственият начин да се случи най-висшата и свята трансформация – а това е радикална промяна.

8. Обикновеният Санскрит е най-святия език:
Sanaatanatwam pratikshanam asti,
Sanaatanatwam asmin kshane asti.
Ayam kshanah na gatakaalasya pratibimbam,
Naapi gatkaalasya bhavishyakaalam prati nirantaragamanam.

Безсмъртието е във всеки момент.
Безсмъртието е в точно този момент.
Този момент не е нито отражение на миналото,
Нито непрекъснатото движение на миналото към бъдещето.

9. Организираната религия е измама, която разделя човешкия вид от човешкия вид. Истината там не е свободна, а е заплетена и прикрита в концепции и системи от вярвания. Извършва се фалшива пропаганда, натиск и празнословие в името на смяната на религията и затова културата да убиваш и бъдеш убит е навсякъде.

10. Благостта, правдата, истинността и търсенето на истината са възможни само в състояние на свобода. Човек не може да бъде в състояние на разбиране и истинност, докато е оплетен в мрежите на организираната религия и окован в системи от вярвания.

11. Идеалите са аморални и имагинерни. Те пречат на разбирането на “Аз-ността”. Човешко същество може да бъде само някой, който не е под товара на системи от вярвания и който обича всички.

12. Появата на мъдростта не е възможна без прекъсването на корените на невежеството. Когато илюзията бъде позната, тогава се разкрива истината – и тогава има екстаз, не его, има танц, не доминиране и има безкрайна радост, не ласкателство.

Джай Удовлетворение!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov