НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 8:01 am Вижте мненията без отговор
Служене на света
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 02, 2013 2:04 pm
МнениеЗаглавие : Служене на света
Отговорете с цитат

Служене на света

Служенето на света е дълг, който се събужда в човека заедно с желанието да служи на света. Това е приятен и радостен дълг, който той с готовност приема, тъй като сега, когато се е събудил за съзнателен живот, му е приятно да съзнава, че отсега нататък и той може да внася своя дял във великата съзидателна работа, извършвана от единното духовно братство на служителите на света. Тук се цени дори и най-малкия и незначителен принос, затова всяка позитивна мисъл, всяко позитивно чувство, всяка позитивна постъпка са също ценен влог във великото братство и сдружение на всички хора с добра воля, които навсякъде по Земята, по всички нейни кътчета творят колосална светлоносна мисъл-форма, която подобно на въздушен балон обхваща цялата Земя и я храни с позитивни, светли енергии.



Много е важно всеки ученик, независимо нов или посветен, да знае, че и той също може да допринесе не малко в тази титанична работа. Човек стъпва на Пътя на Ученичеството тогава, когато желанието да се пожертва и да служи на света и човечеството става най-важната доминантна в неговия живот. Тук е важно да се разбере, че качества като любов, жертвеност и готовност да се притече на помощ са необходими не само във всекидневния живот, но и в дейността в по-глобален плана, пряко свързан с оказването на постоянно растяща помощ на цялото човечество и на планетата като цяло.

Животът на всеки Посветен е непрекъснат принос в това свято дело. За Посветения отдавна е станало истина, че такава помощ е действена, полезна и неизмеримо важна. Но за младия и неопитен ученик все още си остава загадка как може той да бъде полезен в дейност от толкова глобален мащаб. На него още не му достигат онзи запас от езотерични знания, които могат да му открият обикновената, простичка, но не по-малко фантастична окултна истина, че голямото множество отделни позитивни мисли и чувства, свързани с пожелание за мир, добро и благо на цялото човечество, се сливат в огромна мисъл-форма и тази колосална мисъл-форма осветява, извисява и обогатява цялото човечество, което със своите страшни, негативни мисъл-форми, свързани с войни и разрушения, отдавна вече да е поставило под заплаха от пълно унищожение самата планета и своето съществуване върху нея.

Колкото по-активно хората на добрата воля от всички краища на земята обединяват своите светли, положителни енергии, толкова по-бързо навсякъде по земята ще надделеят жизнеутвърждаващите фактори, които ще доведат до окончателната победа на силите на Светлината. Колкото е по-близко Светлината, толкова е по-ярка, а най-ярката и ослепителна Светлина ни чака накрая. Но очите трябва да бъдат отворени постоянно и постоянно трябва да се помни огромните войски на Князете на Тъмнината, които улавят и събират такива запаси от негативни, черни мисъл-форми, че могат да станат сериозна опасност за по-нататъшното съществуване на човечеството на една от светлите планети.

За всички хора, вървящи по пътя на светлината, е полезно да знаят, че ползата от всички положителни натрупвания в действителност е много по-голяма, отколкото са свикнали да мислят. Затова Йерархията денонощно се грижи да поддържа и подхранва всичко добро, истинско, правдиво, особено любовта и готовността да се служи на хората; при това обаче хората в авангарда или на върха на пирамидата на човечеството трябва постоянно да помнят, че всяка инициатива за сближаване или съдружие трябва да изхожда не от нас, а от самото човечество. Всяка мирна инициатива, подета от световните държави или народи, както и всяка проява на добрата воля, трябва на първо място да идват отдолу, а не отгоре. Когато волята и желанието за мир бъдат достатъчно силни, те неизбежно ще се проявят и на физическия план и ще станат Закони.

Затова всеки ученик, действително претендиращ за знанието на Ученик, трябва да посвети няколко години от своя живот на тази благородна работа в защита на света и планетата. Тази работа, изграждана в момента по принципа на триъгълниците и осъществявана по цялата земя, е най-яркият пример за създаването на онази глобална, общопланетна мрежа, с която всички доброволни помощници и служители на света любовно са обхванали нашата планета и която под влияние на техните непрестанни мисли и грижи за мира, единството и всеобщността, братството и сътрудничеството, въпреки всички държавни граници и пречки, обкръжава Земята с магически защитен пръстен. Тази светла жизнетворяща сила бавно, но сигурно привлича и разтваря негативните мисъл-форми, с които хората век след век са насищали духовната атмосфера на Земното Кълбо.

Ученикът трябва не само сам, но и в групи по трима (а понякога и повече) човека да работи над своите желания, мисли, чувства, постъпки, като ги преобразува в положителни. Тази работа на принципа на триъгълниците, особено ако тя се оживотворява от позитивна, целенасочена, съзнателна дейност, оказва наистина магичен ефект, чието действие се простира във всички сфери на живота; но най-висока кулминация се достига, когато учениците координират своята дейност на принципа на Бялата Магия. Ако такава езотерична група действа съвместно и съгласувано – независимо каква работа изпълнява: физическа или ментална – тя може да постигне фантастични резултати в служба на Бялата Магия.



В тази работа трябва да се включат всички езотерични групи. Вие всички сте Ни нужни, всички, които се считате за помощници и служители на света. И ако само можехте да прекратите всички безсмислени раздори, клюки, разпри и борби, раздиращи ви отвътре, и да насочите разпиляната напразно енергия към позитивна, съзидателна работа, това би допринесло колосална полза за делото на общопланетното сътрудничество. Общопланетно сътрудничество – това е девизът на настъпващата Нова Епоха, Епохата на Водолея. Запомнете това! И се включете в работата!

Дори високоразвитият, напреднал ученик, стигнал далече по Пътя на Посвещението, често хаби твърде много енергия за преодоляване на своите собствени трудности и проблеми; това общо взето е неизбежно и в него няма нищо лошо. Но много често той проявява завидно упорство в повторението на едни и същи грешки и заблуди и остава само искрено да съжаляваме, тъй като тези енергии, които той много пъти изразходва за преодоляване на стари навици и защитни механизми, сформирани от неговата личност, биха могли да бъдат от много по-голяма полза насочени към много по-важната работа за благото на човечеството и другите царства на природата.

Ние, Йерарсите, често мислим за това, че ако поне половината от енергията, която всеки ученик в настоящия момент хаби за преодоляване на своите собствени негативни тенденции, бъде отдадена за вършенето на позитивна работа за доброто на цялата планета, то Земята и човечеството като цяло само биха спечелили от това, тъй като цялото жизнеутвърждаващо, позитивно развитие, извършващо се сега толкова бавно, би тръгнало с гигантски темпове, с невиждана бързина, защото цялата тази енергия, която сега се изразходва напразно, би се вляла внезапно и мощно и десетки пъти би увеличила сегашния духовен потенциал на Земята.

А и самият ученик би могъл значително да ускори своето собствено духовно развитие, тъй като всичките му негативни настройки скоро биха се свели до нулата от енергиен глад, а всичките му тела биха се усъвършенствали и всичките му благородни чувства и мисли биха били значително активизирани. Несъмнено, всичко това би съдействало за по-мощно, по-ускорено развитие и духовен ръст на самия ученик. Всяка мисъл е енергия. Къде и за какво използват учениците тези свои енергии? За да поддържат своята агресивност? Или за да се грижат за своето раздразнение? Или за да продължат живота на своя собствен негативизъм и да подхранват своята безотговорност?

Колкото повече енергия се влага в тези неприятни качества, толкова повече те растат и укрепват, а нали точно това учениците най-малко биха искали. Ако те влагат тази енергия в планетарната работа за укрепване на мира, ако я насочват към езотерична работа в групи, към актове на добра воля, към развиване на дейност, на принципа на триъгълниците или за универсалното служене в името на човечеството, то в този случай цялата им душевна ориентация, всичките им позитивни тенденции и качества значително ще се активизират и ще захранват тяхната воля и стремеж за работа в името на цялото.

Самолюбивите, ограничени, негативни чувства и мисли не способстват за нищо друго, освен за развитието на също толкова ограничен, самолюбив, съсредоточен в себе си човек-егоцентрик, роб на своята личност. И обратното, глобалните, високи, позитивни чувства и мисли винаги и във всичко способстват процеса на разкриване на цялото както в световен, така и в индивидуален план. Помислете над това.

Това, което на първо място е необходимо на всеки ученик, е единство и солидарност, а не разединение и сепаратизъм. На света е необходим ключ за решаването на проблемите на цялото във всички области на живота: политическа, икономическа, културна и други, необходим е, за да могат всички нации и народности да станат интегрални части от единното човечество. Когато тази цел бъде постигната, старият като света разрушителен сепаратизъм ще започне най-накрая постепенно да отстъпва в небитието – като някаква изначално зла, авторитарно-личностна и тясно-национална система, каквато тя си остава и досега, като не съдейства за нищо друго освен за вражди, разкол и войни, преразпределяне и обособяване.

Хайде да насочим всички сили към това да може нашата Земя, нашата планета да продължи и по-нататък да се стреми напред по звездните орбити на Космическия Път на Посвещението и всички хора с добра воля на планетата да й помагат в този грандиозен процес, като ускоряват момента на това Космическо Посвещение, на чийто праг тя се намира. Нека всеки ученик, осъзнаващ се като служител на света, разбере това и внесе според силите си своя дял в настъпването на новата светла ера в историята на Земята и на цялото човечество. В това е същността на цялото, същността на сътрудничеството, които са свързани помежду си много по-тясно, отколкото е прието да се мисли. Наистина, няма по-важна задача в живота от тази, да се служи на света.

Източник: http://suvarnavishudha.blogspot.com/2013/02/blog-post_5520.html



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov