НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 7:56 pm Вижте мненията без отговор
ЙОГА НЕ Е ПРОСТО МОДА или забавна приумица ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 05, 2007 5:23 pm
МнениеЗаглавие : ???? ?? ? ?????? ???? ??? ??????? ???????? ...
Отговорете с цитат

През последните години йога става все по-разпространено и модно занимание. Хиляди хора по света се запалват по йогата и започват да я практикуват, макар малцина от тях да го правят правилно и да знаят реално какво представлява тя.


Има няколко общоприети представи сред обществото – за едни е вид гимнастика с причудливи пози и упражнения, за други е някакво странно медитиране, а някои дори си мислят, че йога е основана на религиозен принцип, нещо като секта.


Истината е, че йогизмът е начин на живот, който се стреми да постигне хармония между тялото, ума и душата. Именно затова в практикуването на йога се използват разнообразни техники, които често остават недоразбрани. Йога не е пряко свързана с религията, но често хората, които се занимават с тази дейност са набожни поради вътрешната си хармония и духовна извисеност. Причината за мистицизма, с който е забулена йогата вероятно се корени във факта, че древните индийски учени са пазели ревниво своите техники и са посвещавали в учението си само избрани хора. С годините това учение все повече се разпространява и добива световна популярност. Днес има хора, които практикуват йога за здраве, като спорт, за релаксация и душевно равновесие или просто защото им е интересно.

Основната цел на йогата е да се достигне максимално себепознание и контрол над себе си. Един от най-популярните йогисти, гуро на много йоги, Парамахамса Сатянанда обяснява йогата така: „Още от древността йога принадлежи на човечеството.Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешкото същество е съставено от тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата и да достигнем до равновесие между тези три състояния на съществуването – физическо, умствено и духовно, това е йога”.

Практикуването на йогистката наука се състои от различни компоненти и практики. Най-основните са: асана – това са различните физически пози, пранаяма - упражнения за дишането, йога нидра – направлявана медитация и същинска медитация. Важно е да се знае, че има различни степени на йогизма – хата-йога, раджа-йога, дниана-йога, карма-йога и бхакти йога. Разликата между тях е в степента на овладяване – за да преминеш към по-горно ниво трябва да се усъвършенстваш в предното. Най-разпространената е хата-йога.

Работата върху физическото тяло е началото, което трябва да усвоят йогистите. Редовното практикуване на различни асани укрепва тялото, прави го устойчиво, здраво и жилаво. Особено важно за един йогист е да е добре изправен, за да получава положителна енергия.

Начинът на хранене е много важен аспект от живота на един йога.
Според йогистите съвременният човек не оценява истинската стойност на храната, яде прекалено много и бързо и така губи цялото удоволствие от този „ритуал”. Йогите са категорични, че храната трябва да се дъвче много внимателно, докато стане на каша. Една хапка е добре да се дъвче около 40 пъти. Йогистко правило е течностите да се дъвчат и храната да се пие. Така добре сдъвканата храна се обработва много по-лесно от организма и е сигурна предпоставка за добра фигура. Човек трябва да яде само тогава, когато изпитва глад и да се храни природосъобразно. Йогистите избягват месото, ядат максимално много зърнени храни и ориз, не пържат, а варят храната и пият много вода. Важно правило е, когато човек яде да мисли за храната, да й се наслаждава и да стане от масата преди да се е почувствал прекалено сит.

Постигането на физическо равновесие е само част от това, към което се стреми йогата. Различните йогистки методи се целят и към постигане на благосъстоянието на ума. Човек трябва да се научи да преодолява депресиите, раздразнението, стреса, напрежението, нервността. Това се постига чрез специални техники за релаксация, предмедитация и медиативни упражнения. Редовното им практикуване има учудващо положителни резултати върху тези, които наистина се потапят в света на йогата. Именно затова йогисите са винаги спокойни, с положителна нагласа и притежават изключително остър ум и способност за бърза концентрация.



Емоционалното равновесие е следваща много важна крачка за йогите. Те смятат, че човек трябва да се научи да има контрол над емоциите си, да ги трансформира и да промени вътрешната си нагласа, за да не се отприщват негативните им страни. Това разбира си не означава, че трябва да се подтискат реалните емоции, а благодарение на умственото израстване да се хармонизират и душевните състояния.

Йогите смятат, че когато човек успее да овладее и хармонизира тялото, ума и душата си, той достига до висше себепознание, което го прави по-мъдър и му помага да преоткрие в себе си неподозирани заложби. Популяризирането и неправилното тълкуване на йогата не се нрави много на истинските йогисти. Едно „аматьорско” начало обаче е добра предпоставка за навлизането по-надълбоко в това учение, което може положително да промени живота ви завинаги.


Тъй като здравето на физическото, както и психическото тяло е от много голямо значение за човека, то с удоволствие бих побеседвала с вас и върху темата тук ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
penka




Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 1488
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 19, 2007 3:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ние тук в Европата сме психически обременени от християнството, което има точно обратното виждане за нещата - трябва да се стремиш да пренебрегнеш тялото, за да извисиш душата. Very Happy Не знам дали на някой му се е получавало това, но на мен ми се струва, че йога-принципа е по-естествен, защото тялото и душата не трябва да се противопоставят, а да бъдат в хармония.Всяко залитане в едната или в другата крайност /т.е. - пълно пренебрежение към тялото или пък - пълно отричане на духовното/ води до дискомфорт - това е все едно да слушаш разбалансирана цигулка.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 19, 2007 4:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Доколкото аз успях да разбера,учението Йога отрича всяко насилие над тялото,т.е.над организма,чрез лишаване от жизненонеобходимите му неща,защото така се нарушава жизнената хармония.Но трябва да му се дава само необходимото,без да се товари с вредности.Отказът от ненужното се постига чрез вътрешно осъзнаване и в процеса на практикуването тялото само се отказва от ненужните неща без насилствено ограничение,предизвикващо неприятни усещания.Тук няма забрани и регламентирани ограничения,при неспазването на които се натрапва чувство за вина.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Орлин Баев




Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 40
Пуснато наПуснато на: Пон Авг 06, 2007 11:31 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Сега дори психологията започва да разбира древните учения и да извлича мощните психотерапевтични похвати от тях!
Най-интегралната и обхващаща школа в психологията - Трансперсоналната - обема не само всички останали психологични направления, но и по научен начин разучава и използва истините на религиозните, мистични и езотерични учения!
Медитацията например, е мощен психотерапевтичен инструмент за стабилизиране на невротични състояния! Медитацията първо овладява ума - мислите, после слиза до емоциите, докато стигне до самото тяло! Носи спокойствие ,баланс, емоционална стабилност, устойчивост и радост! Медитацията не е само абстрактно упражнение, но чрез контрол анад коровите и подкорови структури директно повлиява хормоналното отделяне, а оттам и цялостното здраве!
ОМ Smile Smile Smile
...
Йога е всичко друго, но не приумица!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Авг 06, 2007 1:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Йога според мен е да живееш в синхрон със себе си и Твореца, няма значение как го наричат - Бог, Господ, Брахман или нещо друго!

Ако живееш в синхрон със себе си и Първоизточника на всичко, значи живееш в синхрон с това всичкото.

Йога ни учи именно на това!!!

Аз предпочитам да наричам Бога ПЪРВОИЗТОЧНИКА НА ВСИЧКО - живо или неживо.

Медитативните техники на йога, а и не само те, наистина навлязоха в психологията, което и трябваше да стане много много отдавна - поне Юнг се е опитал да направи именно това, но защо не се е получило - просто не проумявам.


Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Чет Авг 09, 2007 7:09 pm; мнението е било променяно общо 1 път

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
ASD




Регистриран на: 07 Юни 2007
Мнения: 177
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 09, 2007 4:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Преди месец реших, че трябва да намеря школа по йога за начинаещи. Никога не съм се занимавала, но искам да започна от някъде. Разгледах обявите в интернет, но как човек да се ориентира къде да отиде. После излязох отпуска, почивка и т.н. после пак работа и сега сме на изходна позиция. Моля ако някой от Вас има опит с школите или учители в София да пише.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 09, 2007 4:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile По този въпрос домакините ще ти кажат най-добре,не търси в интернет,има много ментета,това е сериозно нещо.А и йога с "нероден Петко"/ако е на път де/,може би трябва да изчакаш. Smile Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
ASD




Регистриран на: 07 Юни 2007
Мнения: 177
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 09, 2007 4:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy благодаря за бързината на отговаряне, ще попитам. А"Петко" е нероден защото е само в мислите и сърцето ми все още.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 09, 2007 4:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Е,в такъв случай ти пожелавам да се въплъти от мислите и сърцето на яве,когато ти решиш и хубаво име да му измислите и всичко да бъде наред! Very Happy Very Happy Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 09, 2007 5:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Сега се замсилих над заглавието и ми хрумна,че и е така и е обратното.ето защо.
Йога е мода,т.е. нещо,за което се говори,пише м,мисли...Но е сособена мода-на няколко хиляди години Laughing
А е и забавление,защото е забавно да откриваш нови неща за себе си и околния свят.

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 09, 2007 5:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Cool Трудно ми е да я възприема за забавление все още,но съм изключително назад с материала.Заради модата се появиха много псевдойогистки учения и сколи, и естествено с комерсиална цел,което не е добре,защото могат да заблудят много хора.няма опасност засега да компрометират учението,но могат да навредят. Cool
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 09, 2007 7:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

ASD написа:
Преди месец реших, че трябва да намеря школа по йога за начинаещи. Никога не съм се занимавала, но искам да започна от някъде. Разгледах обявите в интернет, но как човек да се ориентира къде да отиде. После излязох отпуска, почивка и т.н. после пак работа и сега сме на изходна позиция. Моля ако някой от Вас има опит с школите или учители в София да пише.


Отиди при ГУРУДЖИ ШИБЕНДО ЛАХИРИ - ВЗЕМИ ВОДА ОТ ИЗВОРА!

Не се занимавай с хора, които са заимвствали от къде ли не неприемвливи и доста изопачени йогически практики, които могат да ти навредят много!!!

Практиките на Гуруджи Лахири са много силни и са от чистите първоизточниците на йога.

Не доумявам къде си тръгнала да търсиш някакви си бългаски школи!!! Shocked Sad

През февруари, 2008 год., Гуруджи Лахири отново ще бъде в България

Започни да следиш редовно сайта на "Крия йога"-та, който можеш да намериш в "Линкове"-те на нашия сайт.

Това е истината, просто няма какво да се лъжем.

Или все още не си разбрала, че аз, маг Живин и Кати практикуваме крия йога и сме получили Посвещение точно при Гуруджи Лахири?! Sad

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 09, 2007 7:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Сега се замсилих над заглавието и ми хрумна,че и е така и е обратното.ето защо.
Йога е мода,т.е. нещо,за което се говори,пише м,мисли...Но е сособена мода-на няколко хиляди години Laughing
А е и забавление,защото е забавно да откриваш нови неща за себе си и околния свят.


Йога е мода за хората с ограничени разбирания и схващания за живота! Именно чрез модерната йога повечето "светски личности", а и всякакви други, които се чудят как да изглежда по-значителни тръгват да си "отсичат "главите", както естесвено и да се забавляват, и попълват излишното си време.

Но ... ако се практикува онази йога, отпреди хилядолетия, то това вече не е само практика, а начин на живот, духовно равновесие и правилно разбиране за живота!

Йога не е само практики, чрез които да стоиш в асана (поза) и да правиш дадени упражнения (хатха йога), а междувременно да ти кажат и някое друго "дишане", което може да ти вентилира мозъка до убийствена хиперкарбонизация, при която можеш да получиш припадък или да загубиш психическото си равновесие!

Йога е правилен начин на живот!!!

Чрез йога не откриваш нови неща за себе си, а преоткриваш просто себе си и започваш да възприемаш околния свят не чрез илюзорните представи на невежеството, а чрез вътрешните ти фини сетива, които започват да черпят директно информация от много по-фисши нива от туй в материалния свят.

Това е. Rolling Eyes

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
ASD




Регистриран на: 07 Юни 2007
Мнения: 177
Пуснато наПуснато на: Пет Авг 10, 2007 9:23 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Права сте Маг Селена Embarassed .............. когато се регистриах във Вашия сайт всичко ми беше интересно и четях постоянно, но не задълбочено, срещнах интересни неща в Крия йога, но сега ще се върна и започна отначало. Тук разбрах че Вие, Маг Живин и kati от скоро сте последователи на Крия Йога. За човек който никога не се е занимавал с нищо подобно, се радвам че намерих посоката както и отговори на много мои въпроси.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
ASD




Регистриран на: 07 Юни 2007
Мнения: 177
Пуснато наПуснато на: Пет Авг 10, 2007 9:42 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati Smile благодаря за пожеланието, в една друга тема "смяна на име" разбрах, че трябва да спра да мисля и да говоря за неродения "Петко". Нека душите които искат да се преродят сами да изберат пътя си.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov