НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пон Ное 25, 2024 3:39 am Вижте мненията без отговор
Шоколадът намалява риска от инфаркт
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 05, 2007 6:46 pm
МнениеЗаглавие : ????????? ???????? ????? ?? ???????
Отговорете с цитат

Има хора, които са толкова пристрастени към шоколада, че не могат да се откажат от него дори в името на науката. Точно тази слабост обаче помогнала на изследователи от университета "Джонс Хопкинс" в САЩ да открият, че шоколадът намалява риска от инфаркт, предаде Ройтерс.

В хода на изследването си специалистите установили, че подобно на аспирина шоколадът намалява съсирването на кръвта и запушването на артериите - причина за многобройни сърдечни кризи.

Всъщност целта на специалистите била да проучат как аспиринът влияе върху тромбоцитите в кръвта.В изследването участвали 1200 души, в чиито семейства били наблюдавани случаи на сърдечни заболявания. Сред изследваните лица имало и 139 души, наречени "кръшкачи", защото не могли да се съобразят с едно от условията, поставени от лекарите - да не
употребяват шоколад.

Преди да получат съответните дози аспирин, доброволците били предупредени да спазват строг режим - да правят упражнения и дd се въздържат от употребата на съдържащи кофеин напитки, вино, сок от грейпфрут и шоколад.

Специалистите изключили "кръшкачите" от изследването, но продължили да следят кръвните им проби. Когато наблюдавали времето за съсирване на кръвта, те установили, че тази на любителите на шоколада се съсирва по-бавно от тази на изследваните лица, които устояли на изкушението да похапнат сладко. В урината на "кръшкачите" лекарите открили и по-ниски нива на отпадъчен продукт от тромбоцитите, наречен тромбоксан.

Експертите признават, че шоколадът наистина оказва благоприятен ефект върху сърцето. "Това не е покана към хората да започнат да се тъпчат с него в огромни количества. Трябва да напомним, че той съдържа много захар и мазнини. На ден са достатъчни само няколко парченца тъмен шоколад", обяснява Даян Бекър.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
valeria-anita




Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 49
Пуснато наПуснато на: Пет Юли 06, 2007 1:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Дааа, супер! Ама талията ми вече е по-широка от ханша Sad
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юли 06, 2007 5:36 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ееееее ... ама всяко прекалено нещо е вредно, нали занаеш сега ... Razz Wink

Карай я по-кротко ,дееее ... Laughing

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov