НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 1:06 am Вижте мненията без отговор
СЛАБИТЕ ЧЕСТО СТРАДАТ ОТ "ВЪТРЕШНО" ЗАТЛЪСТЯВАНЕ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 12, 2007 4:14 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ????? ??????? ?? "????????" ????????????
Отговорете с цитат

И при тегло в нормата, хората могат да страдат от вътрешно натрупване на мазнини, лекарството – спорт вместо диети.

Много от слабите и стройни на вид хора имат наднормено количество висцерална мастна тъкан – натрупванията на мазнини около вътрешните органи, установиха британски учени. По тази причина, въпреки нормалните стойности на индекса за маса на тялото BMI (теглото в килограми, разделено върху ръста в метри на квадрат, б. ред.), при тях значително се увеличава риска от развитието на сърдечносъдови заболявания и захарен диабет, съобщава ABC News.

В изследването на екипа учени от британския Имперски колеж (Imperial College) в Лондон, участвали 800 души. С помощта на магнитно-ядрена томография специалистите изготвили индивидуални “мастни карти”, които показвали разпределението и местата на натрупване на мазнини в организма им. Оказало се, че при 45% от жените и около 60% от мъжете с нормален индекс за маса на тялото (от 18,5 до 24,9) имат повишени нива на висцералните мазнини. Сред тези “слаби отвън и тлъсти отвътре” хора се оказали дори професионални модели, уточнява ръководителят на изследователския екип, д-р Джими Бел (Jimmy Bell).

Проведени по-рано изследвания доказали, че извънредните количества висцерална мазнина са по-опасни за здравето отколкото повърхностните мастни натрупвания под кожата, тъй като са предполагаем рисков фактор за развитието на артериална хипертония, инфаркт и диабет тип 2.

Допитването сред участниците в изследването на Имперския колеж показал, че тези от тях, при които били установени наднормени нива на вътрешната мазнина често поддържали теглото си с помощта на диети, докато тези с нормално съдържание на висцерални мазнини предпочитали редовната физическа активност.

По тази причина, според изследователите, пълните хора, водещи активен начин на живот и зцанимаващи се със спорт, могат да са по-здрави от слабите хора с уседнал начин на живот и ниска физическа активност. Така например, огромните сумисти, въпреки мастните си паласки, вероятно имат по-добри показатели на обмяната на веществата, отколкото някои от слабите зрители, наблюдаващи техните схватки, посочва Бел. Той уточнява, че при сумистите мазнините се натрупват предимно под кожата, а не около жизненоважните органи и мускулите.

Борбата с висцералните мазнини обаче не е трудна – за целта просто е нужна редовна физическа активност, която помага за разнасянето на “вътрешните отлагания”, дори и ако стрелката на кантара не мърда от мястото си.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 12, 2007 4:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes Тази информация не отдавна я съобщиха по новините и ме хвърли в потрес,защото сложи край на успокоението:"Няма наднормено тегло - няма проблеми".Затлъстелите органи водят до същите заболявания.Взимаме мерки да не сме "вътрешно дебели". Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov