НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Апр 20, 2024 10:57 am Вижте мненията без отговор
УСТАНОВИХА ТОЧНАТА ПРИЧИНА ЗА БЕЗСЪНИЕТО
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 12, 2007 4:15 pm
МнениеЗаглавие : ?????????? ??????? ??????? ?? ??????????
Отговорете с цитат

Умственото напрежение през деня оставя мозъка без енергия да превключи на друг режим

Учени от Чикагския университет, които проучват проблемите на съня, назоваха причините за безсънието. Медиците отдавна са установили, че системно работещите през нощта имат по-лошо здраве. Те носят в себе си от 5 до 8 пъти по-висок риск от хипертония, язвена болест, инфаркт на миокарда, захарен диабет, мигрена и много други заболявания включително снижаване на имунната защита.

Учените от Чикагския университет установили, че само 6 дни недоспиване могат да предизвикат в младия организъм нарушение на обмяната на вещества и хормонални промени, които увеличават риска от съдови заболявания и диабет, проявяващи се обикновено на по-късна възраст. А за това, че една от основните причини за катастрофите по пътищата е заспиването на водача зад волана, не си струва и да се споменава. Само че нуждата от сън е индивидуална. Особеностите на физиологията на всеки организъм са такива, че в юношеството, например, човек може дълго да си дружи с възглавницата, а, преминавайки 40-годишната бариера, да спи с 3-4 часа по-малко и при това да се чувства добре.

Най-разпространената причина за безсъние е умствената преумора. Работниците на умствения труд не могат да заспят, макар и да им се спи и не разбират защо става така. А тайната е проста. Умореният през деня мозък няма необходимата енергия, за да включи механизма на несъзнателното забавяне на провеждащите се в организма процеси. Ако при това в главата е заседнала мисъл за неприятности на работата или в семейството, настъпва депресивно състояние, което само задълбочава разстройството на съня. Тогава и като лавина растат неблагоприятните фактори, пречещи на заспиването: шум, неудобно легло, светлина в очите- всичко това, което човек със здрав сън обикновено не забелязва. С други думи, случайното безсъние се превръща в хронично.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov