НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Май 04, 2024 2:35 am Вижте мненията без отговор
Хром
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Авг 07, 2007 6:29 pm
МнениеЗаглавие : ????
Отговорете с цитат

Хром

Препоръчителна дневна доза: 120 микрограма
Безопасна горна граница: 1 000 микрограма
Добри хранителни източници: бирена мая, броколи, гроздов сок, шунка.

Лечебни свойства

Мислете за хрома като за лопатата, която хвърля гориво в пещта. Този незначителен по количество минерал се свързва с инсулина, за да подпомогне транспортирането на глюкозата (кръвната захар) през мембраните на клетките и вътре в клетките, където тя може да бъде изгорена и превърната в енергия.

Но дори балансирани хранителни режими, създадени от специалисти диетолози, съдържат по-малко от 50 микрограма хром – много по-малко от препоръчваните 120 микрограма. Това е установил в свой анализ Ричард Андерсън, доктор на науките, водещ учен в Лабораторията по хранителни изисквания и функции в Центъра за изследване на човешкото хранене към Американското министерство на земеделието. Следователно, недостигът на хром вероятно е доста чест и може да предвещае определени неприятности за хора с проблеми с кръвната захар.

Хора, които не получават достатъчно хром, могат да развият “нетърпимост към глюкозата” – състояние (което може да доведе до два вида диабет), при което нивата на кръвната захар не спадат след прием на инсулин.

Нивата на кръвната захар при тези хора обаче спадат, когато те приемат нужното количество хром. Според специалистите, най-голяма вероятност да се облагодетелстват от хромови добавки имат хората, на които току-що е била поставена диагноза диабет и имат лека нетърпимост към глюкозата и леко повишени нива на кръвната глюкоза. (Но хромът не се е доказал като толкова добро лечебно средство за хора с дългосрочни или тежки случаи на диабет.)

Тъй като хромът помага на инсулина да работи по-добре, той също така може да повиши нивата на кръвната захар при хора с ниски нива на кръвната захар, както се вижда в редица научни изследвания.

Хромът също така подпомага повишаването на липопротеините с висока плътност – добрия холестерол, който помага за изхвърлянето от тялото на липопротеините с ниска плътност – лошия холестерол.

Наръчник на купувача

Хромът понякога се продава под формата на фактор на толерантност към глюкозата – комбинация от хром, никотинова киселина (форма на ниацин) и аминокиселини.

Но факторът на толерантност към глюкозата може да варира толкова много в съставките си, че според Андерсън не е източник на хром, на който може да се разчита. По-добър от фактора на толерантност към глюкозата е хромовият пиколинат – форма, използвана в много изследвания на хрома, защото е много лесно усвоима.

Други форми на минерала са хромовият никотинат и аминокиселинните форми на хранителното вещество, които не се усвояват толкова добре, колкото хромовия пиколинат, но пък могат да доставят достатъчни количества. Най-малко усвоимата форма е хромовият хлорид, който се среща в някои добавки от мултивитамини и минерали. Този вид обаче се свързва с други компоненти в храната до такава степен, че става почти безполезен.

Контрол за безопасност

Безопасността на дозировки от до 200 микрограма хром дневно е установена със сигурност, и дори и сега продължават изследвания с количества от до 1 000 микрограма дневно, без да са установени никакви токсични ефекти.

Все още предстои да се определи небезопасната доза, защото никое количество, с което са експериментирали учените от Американското министерство на земеделието, не се е оказало токсично.

Все пак е най-добре без медицинско наблюдение да се приемат не повече от 200 микрограма дневно от добавки.

А хора, страдащи от диабет, които приемат хром, трябва да го правят под медицинско наблюдение, защото инсулиновата им доза може да се наложи да се намали в съответствие с намаляването на кръвната захар. (Забележка: Ако работите сред хромосъдържащи смеси, стойте настрана от праха и парите. Промишленият хром е съвсем различен от този, който се среща в храната, и е токсичен и изключително опасен. Така нареченият хром 6, който се използва за индустриални цели предизвиква образуването на тумори, рак, разпад на костите и трайни малформации).
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov