НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Май 02, 2024 7:11 am Вижте мненията без отговор
СВЕЩЕНОТО АВОКАДО И УНИКАЛНИТЕ МУ КАЧЕСТВА
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 11:40 am
МнениеЗаглавие : ????????? ??????? ? ?????????? ?? ????????
Отговорете с цитат

Ето какво можете да научите за авокадото и динамиката на демократичния преход!

Заради формата на плода ацтеките вярвали, че е могъщ афродизиак.

В разгара на корупционно- психиатрично- епикризисния скандал, който разтърси съдебната система миналата седмица, социологът Андрей Райчев обяви във в. "Труд", че причина за всичко това бил краят на прехода и по-точно една група адвокати, които в неговото начало били полазили държавата и станали причина за дефектите в съдебната система.

Тук няма да се спираме на това кой точно, как, кога, защо и срещу какво извади съдебната власт на политическата сергия, защото кулинарната страница не се занимава със същинската политика, а с нейните резултати.

Ще отбележим обаче нещо любопитно - в началото на прехода парчета от държавната власт бяха отстъпени на някакви адвокати, а към края на прехода на зеленчуковия пазар се появи авокадото. Един ден може да се окаже, че връзката между двете неща е била по-дълбока от фонетичната близост между двете думи.

Авокадото (Persea americana) е вечнозелено дърво от семейство Лаврови. Неговата родина е в земите на Мексико и Централна и Южна Америка. Най-ранните данни са от Перу, където при археологически разкопки са открити костилки от авокадо, употребени в погребални ритуали през VIII в. пр. Хр.

Дървото достига на височина около 25-30 метра, започва да ражда след третата година и дава от 100 до 400 плода годишно. В момента най-старото дърво се намира в Калифорнийския университет и е засадено през 1879 г. Плодът е с крушовидна форма и маслена консистенция с лешников аромат и костилка с цвят на кестен.

Известни са десетки разновидности на растението, които се различават по големината, цвета и вкуса на плодовете. Те най-често се ядат сурови или се използват са приготвяне на различни салати. Най-популярното ястие, при това в целия свят, е гуакамоле - нещо като кьопоолу с авокадо, домати, лимон и различни подправки.

У нас като правило плодовете се продават преди да са узрели напълно, поради което е добре да се оставят няколко дни в хладилника, за да омекнат.

При контакт с въздух разрязаният плод лесно се окислява и потъмнява. Затова се препоръчва да се яде веднага. Процесът може малко да се забави, ако плодът се напръска с лимонов сок. Независимо че на пазара се предлага почти през цялата година, същинският сезон на авокадото е в края на зимата и началото на пролетта.

Английската дума avocado е произлязла от ацтекското име на дървото и плода - ahuacuatl, което пък на езика на индианците означавало тестикул. Името изглежда съвсем логично, тъй като плодовете растат по двойки и с формата си доста напомнят за мъжката анатомия.

Явно поради същата причина индианците вярвали, че плодът е могъщ афродизиак. Испанското му име aguacate най-силно се доближава до индианската фонетика. На френски е станало avocat, което значи и адвокат. На италиански плодът е avocado, а съдебният защитник - avvocato.

Когато през 1519 г. испанският конкистадор Ернандо Кортес покорил Мексико, той заварил авокадото като основен продукт в менюто на ацтеките. Летописецът на експедицията Фернандес де Овиедо няколко години по-късно направил следното описание: "В средата на този плод има семка, подобна на обелен кестен. Между нея и кората е онази част, която се яде. Тя е много хранителна, прилича на масло и има твърде приятен вкус."

Европейците оценили вкуса на авокадото, макар да не били наясно дали е точно плод или зеленчук. Някои го ядяли със сирене, а други го подправяли със сол, черен пипер или захар. Испанските моряци обичали да го мажат върху сухари, поради което едно от имената му било "моряшко масло".

През XVII век англичаните, заселени на остров Ямайка, наричали авокадото "алигаторска круша" (alligator pear). Според някои причината била в характерния тъмнозелен цвят на плодовете и специфичната грапавина на кората, но други допускат, че и в този случай alligator е деформирано от индианското ahuacuatl.

Днес световната си кулинарна слава авокадото дължи на Америка. Към края на XIX век в Калифорния започнали първите опити в промишленото отглеждане на тази култура, а през 20-те години на миналия век пощальонът Рудолф Хас успял да селектира най-подходящия сорт за местния климат. Днес сортът Хас е най-широко разпространеният и предпочитан от търговци и готвачи по целия свят.

След 50-те години консумацията започва чувствително да расте, а по данни за 1995 г. около 40 на сто от американските домакинства ядат авокадо. Причината не е само във все още живото убеждение, че авокадото е мощен афродизиак. Доказани са и други негови хранителни и лечебни свойства. Според учените това е най-еволюиралото хранително растение в света. Биохимичният състав на плода напомня повече на ядки. Освен това съдържа достатъчно протеини, за да замества пълноценно месото и сиренето.

Установено е, че помага при диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, бъбречни и чернодробни заболявания, предпазва от тумори, действа благоприятно на нервната система и укрепва психиката. Иначе казано появата на авокадото, макар и към края на демократичния преход у нас, може да се приеме като малка, вкусна и здравословна компенсация за някои неблагополучия, предизвикани от група адвокати в неговото начало.

Ето ви и една рецептичка за авокадо:

ПАСТЕТ ОТ АВОКАДО
Продукти: 2 броя авокадо, 4 скилидки чесън, сок от половин лимон, смляна морска сол, ситно нарязан магданоз, 1 твърдо сварено яйце.

Плодовете се обелват, почистват се от костилките и се пасират. Добавят се счуканите скилидки чесън, лимонов сок, сол, магданоз и ситно нарязаното яйце. Сместа се разбърква добре и се поднася с препечен хляб.

Повече за авокадото можете да порчетете в статията за него в "Публикации"-те в "Любопитно".

А вие какво знаете за авокадото?!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 12:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Чувал съм,че там,където расте ахуакати,родителите НЕ ДАВАТ НА ДЕЦАТА си да хапват от плода!!!
Подобно ставало и с какаото.Защото и какао е афродизиак.

Но листата от кока са желано средства за отвара,дори за деца.Нищо,че от това растение правят кокаин.
Бещо подобно е и със семената на мака,който се дава и на родилки,за подсилване.Макар от засъхналият сок по плодника да се събира смола,коят мирише много приятно и й казват ... хашиш.

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 1:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Авокадото действа "като" афродизиак, а не е афродизиак, нито пък някакъв вид наркотик.

Жълтият кантарион - също, и още много, много български храни, които също не са обаче наркотици!!!

Има голяма разлика между едното и другото.

И ти казах вече, че георафските ширини и ... дължини са толкова промемени, че е крайно време да започнем да приучваме физическите си тела към нагласи в тези промени ... включително и в това да си променим менюто в обичайното хранене като българи, каквито сме престанали да бъдем много отдавна - и правилно.

Ето това тук са най-малките промени, които са станали вече, какво остава за самото хранене ...

"През 2012 година плоскостта на нашата Слънчева система ще се подравни с плоскостта на нашата галактика(Млечния Път). Това става на всеки 26 000 години. В резултат на ставащите изменения времето се забързва. За хиляди години сърдечният ритъм на земята е бил 7, 83 цикъла на секунда, но от 1980 година този резонанс се покачва - в момента е 12 цикъла за секунда. Това означава, че времето бърза- вместо за 24 часа то изтича за 16, а ще стане и за 12. През времето между световете хиляди хора ще преминат през дълбоки лични промени."

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 5:44 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тооо що се отнася до храната,българинът отдавна е променлив Smile
Едвали някой може да си представи "бългаска манджа' без доматче,картофче,чушчица и какво ли не още влияние от Запад,по-точно-от Америките.
А и в близките 20г видяхме феномена:"Бананите по-евтини от БЪЛГАРСКИТЕ ябълки!".Та по едно време доста пенсионери,студенти,безработни и др, се банабнизираха...включително и аз Rolling Eyes

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 9:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Cool Изброените зеленчуци отдавна са станали традиционни за българската/и не само/кухня.Когато се промени климътат по нашите географски ширини,което вече е на път да стане и се наложи да преустроим земеделието си с култури,които ще виреят при създалите се условия ще се промени и продуктовта гама на масата./За месоядните - спомням си,че в зората на демокрацията имаше ентусиасти,които ни убеждаваха колко вкусно и питателно е месото от кенгуру,та да си внасяме от Австралия,ама скъпо,та да си направим ферми тук може би,как вече има за щрауси./ Laughing
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 08, 2007 9:44 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тая зима нямаше ... ЮзимаЮ.Та като нищо след някоя година да се отглежда и ахуакуати (оригиналното звучене на авокадо).

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Сеп 09, 2007 9:41 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Тая зима нямаше ... ЮзимаЮ.Та като нищо след някоя година да се отглежда и ахуакуати (оригиналното звучене на авокадо).


Това имам и аз впредвид ... вече в България растат лимони, даже портокали, нектарини, които си ги внасяхме от Гърция, а също така и АВОКАДО.

И още доста стопански култури взеха да виреят тук, нищо че не се садят масово, но и това ще стане ... само е въпрос на още малко време, ама колко, не знам, часовника ни куца много, та съм в неведение по този въпрос ... впрочем мързи ме да изчислявам, иначе и това мога да ви кажа ... ама я да си го изчислите вие, щото знам, че можете. Razz Laughing

И спрете да дъвчете това авокадо, виждам ви ... просто трябва баланс, значи ... по по-малко ...
Razz Laughing Wink

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Сеп 09, 2007 11:10 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ето ви и няколко рецепти за приготвяне на авокадо:


СОС ГУАКАМОЛЕ
(Мексиканска рецепта)

Сосът "Гуакамоле" е най-известното в света ястие с авокадо.

Продукти: 2 плода от авокадо, 3 ч.л. пресен лимонов сок, 1 средно голям ситно нарязан домат, 1 ч.л. сол, 1 с.л. ситно нарязан кориандър или магданоз, ситно нарязани пресни люти чушки на вкус.

Начин на приготвяне: авокадото се разкашква с вилица на крем и се разбърква добре с останалите продукти, докато се получи сос. Топи се с царевична тортила.



СПЕЦИАЛНА РЕЦЕПТА НА "ХАНЛИН"

Продукти: 2 плода от авокадо, 2 средно големи домата, 4-5 скилидки чесън, сол, лимонов сок и зехтин на вкус.

Начин на приготвяне: авокадото се пасира и се прибавят ситно нарязаните домати, последвани от скълцания чесън и подправките по желание.

Убедени сме, че незабравимото усещане ще ви накара често да си приготвяте тази салата.



ЦИТРОСОВА САЛАТА С АВОКАДО

Продукти за 6 порции:
1 авокадо, 4 портокала, 4 грейпфрута, 2 с.л. мед, 2 с.л. ябълков или друг плодов оцет (може да се замени с лимонов сок).

Начин на приготвяне: Обелете и нарежете портокалите и грейпфрутите на кубчета. Разбъркайте ги с оцета и меда. Украсете ги с нарязано авокадо отгоре.



ГАСПАЧО
(мексиканска кухня, супи)

ПРОДУКТИ: ЗА 2 ПОРЦИИ
6 средни домати, 1 1/2 ч.ч доматен сок, 1 склидка чесън, 2 с.л. лимонов сок, 1 ч.л. захар, 2 с.л. зехтин (олио), 1 с.л. оцет, 6 стръка зелен лук - нарязан на ситно, 1/2 краставицабез семената - нарязана на ситно, 1-2 люти чушки (по желание), 1/2 ч.л. ситно нарязан джоджен, 1 авокадо нарязано на ситно, 1 чушка (зелена или червена) нарязана на ситно, резенчета лимон и сметана за гарниране - по желание

За хлебните кубчета: 4 филийки хляб, 2 с.л. зехтин, 3 склидки счукан чесън, 1/4 ч.л. червен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете доматите(без един), нарежете на парчета, добавете доматения сок и чесъна и ги разбийте с миксер до получаване на хомогенна смес.

Прецедете за да отстраните семките. С бъкане добавете към доматите лимоновия сок, зехтина, оцета, захарта, солта и джоджена. Останалия домат нарежете на ситно и добавете към сместа заедно с лука, каставицата, лютите чушки и добре разбъркайте.

Оставете в хладилника за около 12 часа. Пригответе хлебните хапки, като остраните кората и нарежите на кубчета. В сгорещената мазнина добавете чесъна и червения пипеер и запържете хапките, докато сепокрият равномерно с мазнина.

След това ги запечете в тавичка докато се зачервят. Охладете ги. Супата се сервира гарнирана с хапките, лимонови резенчета и сметана на вкус.



ПЪСТРА МЕКСИКАНСКА САЛАТА

ПОРЦИИ: 5

ПРОДУКТИ:
1 авокадо или 1 краставица
125 гр рулца от раци
300 гр.(1 кутия) млечна царевица
300 гр. (1 кутия) червен фасул
1/2 глава лук
По възможност: 2-3 месести дръжки керевиз (листна целина)
магданоз
горчица
черен пипер и сол
зехтин


ПРИГОТВЯНЕ:
Авокадото /гледайте да е меко/ или краставицата като заместител се нарязват заедно с рулцата от раци на ситно--като кубчета за таратор.

Добавят се царевицата и фасулът, нарязяният лук. Добре е ако се снабдите с месести дръжки керевиз/ могат да се ядат направо със сол или да си гребете с тях топене сиренцеSmile/ или поне листа български. Те също се режат ситно.

Става една пъстра мозайка с основни продукти за Мексико. Поливате обилно с горчица, сол,черен пипер и зехтин. Особено подходяща за месеци без пресни зеленчуци.


ПАСТЕТ ОТ АВОКАДО

Продукти: 2 броя авокадо, 4 скилидки чесън, сок от половин лимон, смляна морска сол, ситно нарязан магданоз, 1 твърдо сварено яйце.

Плодовете се обелват, почистват се от костилките и се пасират. Добавят се счуканите скилидки чесън, лимонов сок, сол, магданоз и ситно нарязаното яйце.

Сместа се разбърква добре и се поднася с препечен хляб.






_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
AUDAN




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 2260
Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Нед Сеп 09, 2007 12:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Когато за първи (и последен,засега) път си купих ахуакуати,смятах,че нещо сладко,но мазнината по ножа ме накара да предположа "солено" приложение.
То е като пакетче краве масло около костилка Laughing Затова и просто намазах на една филия част от плода,а отгоре сложих малко сол,резенчета краставица,домати и стана чудесен сандвич.
Плодът беше твърд,както са повечето в България.

_________________
"Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Сеп 09, 2007 4:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Пастета от авокадо просто е чудесен!

Пък и авокадото се приготвя с всички онези зеленчуци и плодове, които са ми любими, така че проблем няма ...

Авокадо му е майката на природосъобразното хранене!

Само дето една бройка авокадо струва 1,60 лв. в "Била", но затова пък засища за много дълго време.

Просто е страхотно ... Embarassed

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Окт 12, 2007 5:40 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Лесен десерт с авокадо

Необходими продукти:

около 250 грама авокадо, 2 броя обикновено са толкова

2 чаени лъжички прясно изцеден лимонов сок

около 500 грама пресята пудра захар

няколко капки лимонова есенция

Начин на приготвяне:

Обелете плода и извадете ядката от вътре. Сложете го в купа, където да го разбиете с миксер. Използвайте телената приставка за разбиване на яйца.

Сипете лимоновия сок и разбийте добре, докато сместа побелее, ще са ви нужни около 2-3 минути. Добавете бавно пудрата захар, лъжица по лъжица, и бийте до гладкост.

Накрая сложете лимоновата есенция и разбийте до пълно смесване. Ако няма да консумирате веднага, оставете за около час в хладилника. Поднесете с плодове по избор, можете да добавите и печени ядки без сол.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov