НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Апр 18, 2024 2:05 am Вижте мненията без отговор
Христос, христовият дух - как го разбираме?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Орлин Баев




Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 40
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 15, 2007 11:20 am
МнениеЗаглавие : ???????, ?????????? ??? - ??? ?? ??????????
Отговорете с цитат

ОМ Скоро бях на братското лозе във Варна и говорих с един много светъл човек, брат, който познавам отдавна, на темата за Христовият дух, разбирането за него, за чистотата и първоизточника на учения като Агни Йога и Теософията, нашето земно Бяло Братство и прочие! Този брат наблегна на това, как Агни Йога и Теософията омаловажават мястото и ролята на Христос и Христовият Дух и го правят умишлено, защото идват от "другата" ложа! Как мислите, дали е така? Как да разбираме Христовият Дух - личностно или като висш принцип? Не може ли този Дух да се прояви във всяка една Религиозно Философска система, без значение на наименованието и, стига резултатите от нея да са чистота и безкористност? Не работи ли този Дух във всеки един добър човек, дори той да не е чувал за Христос? Какво е Христос? Личност от космически и над космически порядък, или ниво на вибрация, вътрешният ни висш принцип? Последното например е било разбирането на Гностиците - първите езотерични Християни!
А може би Христос е личност на един по-конкретен план - по-приземен и близък до разбирането ни - последното го казвам във връзка с книгите на Зечария Сичин! Много научни изследвания водят до това становище!
Нека чуя вашите мнения - благодаря! Желая стремеж към Истината! И нека Любовта и Мъдростта ни водят!!! ОМ
п.п.: Искам само да кажа че вибрацията на Новият Завет и думите на Учителят от Юдея са една от най-силните, чисти и истинни вибрации давани на човечеството... само лично мнение..
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Орлин Баев




Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 40
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 15, 2007 11:22 am
МнениеЗаглавие : ????? ??!
Отговорете с цитат

За достигането на Духът Христов чрез името му - не знам чрез кое име обаче - чрез гръцкото Христос, или чрез арамейското Месая(или както и да е), или чрез английското Christ, или чрез китайското Дао, японското До и прочие - сигурно на различните езици п света произмошението му е различно - така че за какво говорим - различното произношение не променя ли вибрацията - не е ли по -важен смисълът, съдържаниетоо, а не опаковката. Може би това което ние наричаме Христос Индийците наричат Маха Пуруша, истината над проявеностите. И дори обясняват как този Христос, Пуруша може да бъде непроявен, но и проявен, като Създател, Поддръжник и Разрушител, Безличностен принцип, движещ цялото битие, самият живот, но може да бъде и личностен, проявен, което в нашият малък диапазон на съществуване ние наричаме Аватар, или Божи Син. Теософията нарича Христос просто духоматерия(Ин, Ян) на различно вибрационно състояние, Кабала Го нарича Айн Соф Аур - вечна непроявена светлина, а проявленията му - Йерархията на същности, ангелски същности от различен порядък и фубкция, изразява чрез т.н. Дърво на Живота. Всичко това е Христос - аз не знам какъв ще е този суетен лидер, водещ, супервайзер(което значи Господ, господар) който иска да му се слави името, а той да се радва и доволно да се захласва във величието си - това е явна нелепост - ако някой може смислено и научно да ми го обясни - слушам! казва се - по делата им ще ги познаете - не по думите ! Простичко, по делата!!!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Орлин Баев




Регистриран на: 06 Авг 2007
Мнения: 40
Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 15, 2007 11:32 am
МнениеЗаглавие : ???? ???????? ??????? ?? "?????? ????????"...
Отговорете с цитат

Само мнение, предположение: според революционният учен, теолог и изследовател Зечария Сичин всички религии, както и Християнството са ни дадени от астронавти, жители на планетата Нибиру(Мардук), която е пришълец в нашата система, обикаля слънцето за 3600 г. и жителите и живеят около 120 техни, или около 500 000 наши години. Според Г-н. Сичин символа на тези астронавти е кръста, същият този Християнски кръст - поради това че планетата при всяко обикаляне пресича астероидният пояс между Марс и Юпитер, създаден от самата нея при унищожаването на древна планета от нашата система преди много години. Сичин разглежда старият завет като научен документ, доказва че той е само съкращение от много по-древни документи... Но да се върнем на нашата тема - Бащата, лидерът на въпросната планета изпратил един от синовете си - Енки - да разработва и експлоатира нашата земя - той като добър генен инжинер селекционира съществуващото животно подобно човечество, генетически го моделира - създава Адам - тоест Господ, тоест Господарят, Елохим - създават нас, разумните хора. Елохим е в множествено число и Бог е един доколкото лидерът на Планетата е един, но жителите и - боговете са много, разбира се. Но по-късно Ану, Бащата отец изпраща като ръководител на планетата ни другият си син - Енлил - може и да бъркам но мисля че беше от собствената му сестра - всичко е описано ясно в Шумерските, Бабилонски,Акадийски, Египетски текстове, папируси и таблети! И започва борба между двамата братя - Енки става противник на брат си - става Сатана(значи противник)! Интересното е че Енлил на един етап е искал напълно да премахне човечеството, бил е против въвеждането на способността му да се размножава самостоятелно (да познава доброто и злото - историята с райската градина и ябълката) , а Енки ни е спасил - чрез Ной и корабът му - А ако Енки се явява Сатана, то Енлил много ми прилича на първородният син, Христос... Всички тези въпроси могат да се тълкуват многопластово, символично или буквално. Но теорията на Господин Сичин е най-малкото обоснована и силно различна от мъглявото религиозно вярване...
В контекста на горните размисли искам да реферирам към "несериозния фантазмен" филм "Стар Трек". Струва ми се, че зад този направен за гледане търговски продукт на филмовото изкуство стоят интересните открития например на квантовата физика, генното инжинерство, дълбинната психология, езотериката! Може б исме по-близо до боговете и космическите йерархии и тяхното обяснение може д абъде лишено от църковната символика, но облечено в научна форма и знание, да придобие един съвсем различен съвременен изказ!
Що се отнася до фантазиите на авторите на филма, Жул Верн да речем също си е фантазирал за подводници и подземни земни обиталища. Подводниците отдавна са реалност, а за Шамбала и Агарта самата наука вече говори и изследва ...
Чувал бях, е мислетворчеството на писателите от жанра на научната фантастика е само проява, улавяне на спускащи се към по-плътното измерение мислеформи...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Сеп 16, 2007 12:14 pm
МнениеЗаглавие : Re: ???????, ?????????? ??? - ??? ?? ??????????
Отговорете с цитат

Орлин Баев написа:
Този брат наблегна на това, как Агни Йога и Теософията омаловажават мястото и ролята на Христос и Христовият Дух и го правят умишлено, защото идват от "другата" ложа! Как мислите, дали е така?

Как да разбираме Христовият Дух - личностно или като висш принцип? Не може ли този Дух да се прояви във всяка една Религиозно Философска система, без значение на наименованието и, стига резултатите от нея да са чистота и безкористност?

Не работи ли този Дух във всеки един добър човек, дори той да не е чувал за Христос? Какво е Христос? Личност от космически и над космически порядък, или ниво на вибрация, вътрешният ни висш принцип? Последното например е било разбирането на Гностиците - първите езотерични Християни!

А може би Христос е личност на един по-конкретен план - по-приземен и близък до разбирането ни - последното го казвам във връзка с книгите на Зечария Сичин! Много научни изследвания водят до това становище!

Нека чуя вашите мнения - благодаря! Желая стремеж към Истината! И нека Любовта и Мъдростта ни водят!!! ОМ

п.п.: Искам само да кажа че вибрацията на Новият Завет и думите на Учителят от Юдея са една от най-силните, чисти и истинни вибрации давани на човечеството... само лично мнение..




Белият брат е пропуснал да ти каже, че там, където има разделение, в случая става въпрос за "ложи", Христово съзнание липсва - няма такова.

Всъщност Христовото съзнание просто е алегоричен израз, но твърде показателен, който определя една висша степен на духовно развитие и себе- и самоусъвършенстване, което се доближава до първоизточника и Създателя на всичко и всички.

Христовото съзнание е: съзнание, с което са сдобити всички Възнесени Учители (нека не бъркаме възкресението с Възнесението, щото туй са две различни понятия).

Възнесението просто е така нареченото ШЕСТО ПОСВЕЩЕНИЕ на дадената човешка личност.

Какво означава точно ХРИСТОС?! Означава в пълен смисъл на думата "ПОСВЕТЕН", високо посветена личност във Висшите Духовните Науки, свързани със сътворяването на живота и всички взаимозависимости в него.

Би могло да се каже още, че е и надсъзнание, но едва ли е от ранга на над космичния порядък - това не е така.

А ХРЕСТОС пък означава ученик или последовател на Високо Посветен Учител.

Христовият дух е: личностово усъвършенстване във Висшия Духовен Принцип.

Религията е канон, който лишава човека от неговата свободна воля и право на избор - религиите са много и те сами по себе си представляват основното разделение на всичко живо и съществуващо, и те поради този факт винаги водят до войни и масово изтребление в тези войни.

Религията няма нищо общо с Христовия Дух.

Да, този Дух работи във всеки един човек. и всеки един човек е негов носител.

Христос е самото олицетворение на всяка една дадена личност, която също може да се себе- и самоусъвършенства до нивото на самото Христово съзнание!!!

В това е и основния смисъл на човешкият живот.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Маг Живин




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 1558
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 1:09 pm
МнениеЗаглавие : Re: ???? ???????? ??????? ?? "?????? ????????"...
Отговорете с цитат

Орлин Баев написа:
... и тяхното обяснение може д абъде лишено от църковната символика, но облечено в научна форма и знание, да придобие един съвсем различен съвременен изказ!...


Very Happy Това им е хубавото на знанията, че можеш да ги облечеш във всякаква форма и изказ и пак да не загубят оперативността си в проявения свят, защото са оперативни единствено в него. Обяснението (прилагането на знанията, чрез волно съчетаване), от друга страна, е временно подреждане на събития, факти, убеждения и т.н., за да сформираме нещо като приблизително достоверна за нас картина на някаква обективна ситуация. То е пренаситено със субективност и рядко е свързано с онова, което определяме като Реалност или Истина. Rolling Eyes

А онова, което определяме като Реалност или Истина е свързано с Познанието, което пък не е особено пряко оперативно в проявения дуален свят. Да се смесват знанието и познанието е доста взривоопасно и червиво от изкушения за ума, т.е. даваме му подхранване, за да ни държи още по-здраво в наличните илюзии, вместо да прекрачим отвъд. Защо да насъскваме и без това разбеснял се "доберман"? Sad

_________________
"Всекиму своето!"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov