Автор |
Съобщение |
Маг Живин
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 5:39 pm
Заглавие : ????? ???? ????? ????????????-?????????? ???????? ?? AUDAN
|
|
|
Нашата авторка Катерина е бисер безценен - открива и изпраща най-различни материали. Изпратила ми е и този, който поствам тук, защото темата е много дискусионна и оборва тотално теорията на Herr AUDAN за целесъобразното хранене с месо и прочие убити продукти.
Намаляването на консумацията на месо - средство срещу глобалното затопляне
В селското стопанство около 80% от отделяните газове с парников ефект идват от животните - главно под формата на метан
Намаляването наполовина на ежедневната консумация на месо в развитите страни до 2050 г ще помогне да се намали климатичното затопляне. Това сочи проучване, публикувано в авторитетното британско медицинско списание "Лансет".
"Ако се приеме, че населението на планетата ще се увеличи с 40% до средата на века, и ако не настъпи никакво понижаване в отделянето на газове с парников ефект, свързани с добитъка, консумацията на месо трябва да спадне до 90 г дневно на човек, за да се стабилизира количеството излъчвани газове с парников ефект", пише списанието.
Според учените консумацията на червено месо от тревопасни (крави, овце, кози), които отделят метан - газ с доказан силен ефект за глобалното затопляне, трябва да се намали до 50 г на ден.
Сега средната консумация на месо дневно е 100 г на човек, като обаче това усредняване се получава при силна неравномерност на консумацията в различните страни - 200-250 г в развитите държави и 20-25 г - в бедните.
Когато стане въпрос за месо, смятам че хората ядат невероятни "екохрани". В тази връзка ще ме извините, но ще онагледя със снимка на прясно опечено куче. В крайна сметка е все едно - важното е да е печено и да е мръвка
Според учените, ръководени от Антъни Макмайкъл от Националния център по епидемиология и обществено здраве в университета в Канбера, 22% от отделяното количество газове с парников ефект идва от селското стопанство, като този процент е сходен за индустрията, но по-нисък отколкото от транспорта.
В селското стопанство около 80% от отделяните парникови газове идват от животните - главно под формата на метан.
Според учените освен за глобалното затопляне намаляването на консумацията на месо в богатите страни е благоприятна и за превенция на сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяване, рак на дебелото черво и др.
В същото време известно по-голяма консумацията на месо в бедните държави би имало благотворен ефект върху здравето на хората там.
Ние сме подготвени за намаляването на месната дажба. А останалите? Нима ще унищожите планетата, за да си угодите? Или в крайна сметка ще донаждате с домашни любимци? Очаквам ценните ви мнения. |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 5:52 pm
Заглавие :
|
|
|
Малее.Мерси,че е отделено специално място на м-ла ми,но тази снимка с кучето направо ме убива.У нас не се ядат домашни любимци,може би не само защото ги обичаме,а защото представяйки си ги като храна будят отвращение.Това е голям парадокс - живи ги обичаме и са ни много "сладки",а ако ни ги поднесат като месо за ядене...бррр.../освен ако не ни излъжат и сме в неведение/.Такива сме хората в по-голямата си част. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 6:50 pm
Заглавие :
|
|
|
Хм!И к'ва стана тя?Парниковият ефект го правели пръ...ъъъ...изпуснатите газове от овце,кози,охлюви и друг дребен рогат добитък...и едър такъв.
Не отричам,че има логика,ама си мсиля какви ли количества газове са испускали динозаврите допреди няколко хиляди години,пък не са умрели от това,нито хората около тях...
а и мога и без месо,стига сготвеното да има същият вкус.Казвам напълно сериозно,защото лично ядох кюфтета ,в които вместо кайма имаше ...сварен зрял боб.с подправките кюфтенцата си бяха вкусни,та вкусни.
Е,.който иска да откажа месото,да се запасява с рецепти и като се оджакпотя,ще пробвам и ще си кажа тежката дума дали са успешни заместители или не |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 6:55 pm
Заглавие :
|
|
|
То по времето на динозаврите е имало повече растителност,та е имало равновесие,а не се знае дали е нямало да умрат и от това/а сигурно ли е,че не са?/.То и дезодорантите-спреове били опасни за атмосферата,че отваряли озоновата дупка,но аз не употребявам такива,а само течни-ролон и пазя околната среда.И соевите продукти заместват месото понякога,имаше една "кайма",дето се говти вместо истинска,ползваха я и заради по-ниската цена по едно време/не съм я пробвала/. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 6:59 pm
Заглавие :
|
|
|
Я попрочети,kati,какво има освен соята в "каймата от соя"... А какво още не пише... |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 7:06 pm
Заглавие :
|
|
|
Тоя продукт не ми е попадал,иначе ще прочета.Ама като знам напследък колко полуфабрикати праскам,та и да чета и да не чета... |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пон Сеп 17, 2007 9:35 pm
Заглавие :
|
|
|
Бедата е в това, че към каквото и да посегнем, за да се нахраним, все е вече "отровно" ... но да посегна да ям куче или пък коте!!! по-добре да умра от глад или те да ме изядат ... |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
Маг Живин
|
Пуснато на: Вто Сеп 18, 2007 10:19 am
Заглавие :
|
|
|
AUDAN написа: | Хм!И к'ва стана тя?Парниковият ефект го правели пръ...ъъъ...изпуснатите газове от овце,кози,охлюви и друг дребен рогат добитък...и едър такъв.
Не отричам,че има логика,ама си мсиля какви ли количества газове са испускали динозаврите допреди няколко хиляди години,пък не са умрели от това,нито хората около тях...
..... |
Правилно, Mein Herr! И според мен проблемът не е в добитъка, а в тези, които го ядат. Стават все повече и повече. Откакто се помня броят на човешките биоединици, които също не са чужди на метана се е удвоил... Нищо месоядните ще лапат мръвки, а немесоядните ще папкат растителността... и така докато не опоскаме всичко до шушка, щот сме много и ще се множим още повече. Едните ще стигнат дотам да си посегнат на любимците, другите - на мушкатата .... Какво да се прави - доминиращ вид! |
|
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Вто Сеп 18, 2007 9:41 pm
Заглавие :
|
|
|
Замислих се сериозно за яденето на месо.Всъщност и аз ям, и кученце яде и кой ли не.Да, разбира се, никога не бих яла месо от домашен любимец /то е като канибализъм/, но това е всъщност лицемерие - хората имат най-различни домашни любимци.Истината е, че всъщност не съм кой знае колко месоядна /ям по малко пиле, риба и кремвирши/.Любимите ми храни са вегетариански.И се питам защо ям месо.Първото, което ми идва на ум е, че защото е бързо.Пояснявам.Прибирам се вечер около 8-8,30.Докато направим салатата става 9 часа.Гледам да си легна около полунощ, че на другия ден трябва да съм във форма.Е, кога да го сготвя това вегетарианско ядене?Тези неща, които най-много обичам /пържени тиквички, чушки-бюрек, зеленчуков гювеч, боб, ориз със зеленчуци и т.н.да не изреждам, че ще стане като кулинарен форум/искат готвене.А кремвиршите са готови.И много други храни си ги купувам готови или полу-готови.Не че съм им фен, но това мога през седмицата.В събота и неделя е различно.Мисля си, колко ли много хора са като мен - всъщност нямат време да ядат, това което искат, да правят това, което искат и т.н. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Вто Сеп 18, 2007 9:48 pm
Заглавие :
|
|
|
Винаги можем да се придържаме обаче към известна хармония - по магазините има вече достатъчно вегетариански храни, пък и диетични храни - особено тези, които ги произвежда "Кенар" са много добри и доста чисти - т.е. до колкото е възможно, с оглед на "чистата" ни екология.
Преди и за като теб я карах, Пенка, но от началото на 2006 год. станах вегетарианка и често да си призная, болестите ми не само, че намаляха, ами повечето от тях изчезнаха тотално ...
А пък и от както "открих", че авокадото е пълно с много протеини и т.н. още благинки, направо съм в невероятна форма ...
Който иска - може да го постигне, който не иска - просто не го прави. |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
Маг Живин
|
Пуснато на: Сря Сеп 19, 2007 5:06 pm
Заглавие :
|
|
|
Важното е да (си) изяждаме всичко |
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|