НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 11:37 pm Вижте мненията без отговор
Тежък удар върху екосъобразно-месоядната доктрина на AUDAN
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Маг Живин

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 17, 2007 5:39 pm
МнениеЗаглавие : ????? ???? ????? ????????????-?????????? ???????? ?? AUDAN
Отговорете с цитат

Нашата авторка Катерина е бисер безценен - открива и изпраща най-различни материали. Изпратила ми е и този, който поствам тук, защото темата е много дискусионна и оборва тотално теорията на Herr AUDAN за целесъобразното хранене с месо и прочие убити продукти.

Намаляването на консумацията на месо - средство срещу глобалното затопляне

В селското стопанство около 80% от отделяните газове с парников ефект идват от животните - главно под формата на метан

Намаляването наполовина на ежедневната консумация на месо в развитите страни до 2050 г ще помогне да се намали климатичното затопляне. Това сочи проучване, публикувано в авторитетното британско медицинско списание "Лансет".

"Ако се приеме, че населението на планетата ще се увеличи с 40% до средата на века, и ако не настъпи никакво понижаване в отделянето на газове с парников ефект, свързани с добитъка, консумацията на месо трябва да спадне до 90 г дневно на човек, за да се стабилизира количеството излъчвани газове с парников ефект", пише списанието.

Според учените консумацията на червено месо от тревопасни (крави, овце, кози), които отделят метан - газ с доказан силен ефект за глобалното затопляне, трябва да се намали до 50 г на ден.

Сега средната консумация на месо дневно е 100 г на човек, като обаче това усредняване се получава при силна неравномерност на консумацията в различните страни - 200-250 г в развитите държави и 20-25 г - в бедните.

Когато стане въпрос за месо, смятам че хората ядат невероятни "екохрани". В тази връзка ще ме извините, но ще онагледя със снимка на прясно опечено куче. В крайна сметка е все едно - важното е да е печено и да е мръвка Razz

Според учените, ръководени от Антъни Макмайкъл от Националния център по епидемиология и обществено здраве в университета в Канбера, 22% от отделяното количество газове с парников ефект идва от селското стопанство, като този процент е сходен за индустрията, но по-нисък отколкото от транспорта.

В селското стопанство около 80% от отделяните парникови газове идват от животните - главно под формата на метан.

Според учените освен за глобалното затопляне намаляването на консумацията на месо в богатите страни е благоприятна и за превенция на сърдечно-съдовите заболявания, затлъстяване, рак на дебелото черво и др.

В същото време известно по-голяма консумацията на месо в бедните държави би имало благотворен ефект върху здравето на хората там.

Ние сме подготвени за намаляването на месната дажба. А останалите? Нима ще унищожите планетата, за да си угодите? Razz Или в крайна сметка ще донаждате с домашни любимци? Очаквам ценните ви мнения. Very Happy

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 17, 2007 5:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Shocked Crying or Very sad Малее.Мерси,че е отделено специално място на м-ла ми,но тази снимка с кучето направо ме убива.У нас не се ядат домашни любимци,може би не само защото ги обичаме,а защото представяйки си ги като храна будят отвращение.Това е голям парадокс - живи ги обичаме и са ни много "сладки",а ако ни ги поднесат като месо за ядене...бррр.../освен ако не ни излъжат и сме в неведение/.Такива сме хората в по-голямата си част. Sad Rolling Eyes Embarassed Embarassed
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 17, 2007 6:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хм!И к'ва стана тя?Парниковият ефект го правели пръ...ъъъ...изпуснатите газове от овце,кози,охлюви и друг дребен рогат добитък...и едър такъв.

Не отричам,че има логика,ама си мсиля какви ли количества газове са испускали динозаврите допреди няколко хиляди години,пък не са умрели от това,нито хората около тях... Rolling Eyes

а и мога и без месо,стига сготвеното да има същият вкус.Казвам напълно сериозно,защото лично ядох кюфтета ,в които вместо кайма имаше ...сварен зрял боб.с подправките кюфтенцата си бяха вкусни,та вкусни.
Е,.който иска да откажа месото,да се запасява с рецепти и като се оджакпотя,ще пробвам и ще си кажа тежката дума дали са успешни заместители или не Razz

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 17, 2007 6:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

То по времето на динозаврите е имало повече растителност,та е имало равновесие,а не се знае дали е нямало да умрат и от това/а сигурно ли е,че не са?/.То и дезодорантите-спреове били опасни за атмосферата,че отваряли озоновата дупка,но аз не употребявам такива,а само течни-ролон и пазя околната среда.И соевите продукти заместват месото понякога,имаше една "кайма",дето се говти вместо истинска,ползваха я и заради по-ниската цена по едно време/не съм я пробвала/.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 17, 2007 6:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Я попрочети,kati,какво има освен соята в "каймата от соя"... Shocked А какво още не пише... Shocked Shocked Shocked

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 17, 2007 7:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Cool Тоя продукт не ми е попадал,иначе ще прочета.Ама като знам напследък колко полуфабрикати праскам,та и да чета и да не чета... Rolling Eyes Confused Cool
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Сеп 17, 2007 9:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Бедата е в това, че към каквото и да посегнем, за да се нахраним, все е вече "отровно" ... но да посегна да ям куче или пък коте!!! Shocked по-добре да умра от глад или те да ме изядат ...

Пуснато наПуснато на: Вто Сеп 18, 2007 10:19 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Хм!И к'ва стана тя?Парниковият ефект го правели пръ...ъъъ...изпуснатите газове от овце,кози,охлюви и друг дребен рогат добитък...и едър такъв.

Не отричам,че има логика,ама си мсиля какви ли количества газове са испускали динозаврите допреди няколко хиляди години,пък не са умрели от това,нито хората около тях... Rolling Eyes

.....

Правилно, Mein Herr! И според мен проблемът не е в добитъка, а в тези, които го ядат. Стават все повече и повече. Откакто се помня броят на човешките биоединици, които също не са чужди на метана Wink се е удвоил... Нищо месоядните ще лапат мръвки, а немесоядните ще папкат растителността... и така докато не опоскаме всичко до шушка, щот сме много и ще се множим още повече. Едните ще стигнат дотам да си посегнат на любимците, другите - на мушкатата Rolling Eyes .... Какво да се прави - доминиращ вид! Razz

Пуснато наПуснато на: Вто Сеп 18, 2007 9:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Замислих се сериозно за яденето на месо.Всъщност и аз ям, и кученце яде и кой ли не.Да, разбира се, никога не бих яла месо от домашен любимец /то е като канибализъм/, но това е всъщност лицемерие - хората имат най-различни домашни любимци.Истината е, че всъщност не съм кой знае колко месоядна /ям по малко пиле, риба и кремвирши/.Любимите ми храни са вегетариански.И се питам защо ям месо.Първото, което ми идва на ум е, че защото е бързо.Пояснявам.Прибирам се вечер около 8-8,30.Докато направим салатата става 9 часа.Гледам да си легна около полунощ, че на другия ден трябва да съм във форма.Е, кога да го сготвя това вегетарианско ядене?Тези неща, които най-много обичам /пържени тиквички, чушки-бюрек, зеленчуков гювеч, боб, ориз със зеленчуци и т.н.да не изреждам, че ще стане като кулинарен форум/искат готвене.А кремвиршите са готови.И много други храни си ги купувам готови или полу-готови.Не че съм им фен, но това мога през седмицата.В събота и неделя е различно.Мисля си, колко ли много хора са като мен - всъщност нямат време да ядат, това което искат, да правят това, което искат и т.н.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Вто Сеп 18, 2007 9:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Винаги можем да се придържаме обаче към известна хармония - по магазините има вече достатъчно вегетариански храни, пък и диетични храни - особено тези, които ги произвежда "Кенар" са много добри и доста чисти - т.е. до колкото е възможно, с оглед на "чистата" ни екология.

Преди и за като теб я карах, Пенка, но от началото на 2006 год. станах вегетарианка и често да си призная, болестите ми не само, че намаляха, ами повечето от тях изчезнаха тотално ...

А пък и от както "открих", че авокадото е пълно с много протеини и т.н. още благинки, направо съм в невероятна форма ...

Който иска - може да го постигне, който не иска - просто не го прави.
Wink Smile

Пуснато наПуснато на: Сря Сеп 19, 2007 5:06 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Важното е да (си) изяждаме всичко Razz

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си