НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Май 07, 2024 3:28 am Вижте мненията без отговор
Чушката с Нобел за полезност
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Окт 05, 2007 10:27 am
МнениеЗаглавие : ??????? ? ????? ?? ?????????
Отговорете с цитат

В суров вид по съдържание на витамин С тя бие останалите зеленчуци.Регулира храносмилането,симулира паметта,действа профилактично проти редица сериозни болести,вкл.рак.

По ниво на витамин А отстъпва само на моркова.В ранглистата на полезните и съставки влизат още витамини от групата В,пектин,цинк,калций,калий,захари,етерични масла.

/През 1936 г. унгарският учен Алберт Сент Георги пръв открил съдържанието на vit.C в чушките и за това получил Нобелова награда/.

Една от най-ценните и съставки е жълтото багрило лутеолин.Тайвански учени са установили,че възпрепятства отрицателното влияние на някои молекули върху процесите на запаметяване.

Техни колеги от Корея са направили друго важно откритие - лутеолинът действа благоприятно при рак на стомаха.

Важна роля играе капсаицинът - растителният алкалоид,който се връзва върху рецепторите на езика и предизвиква усещане за парене.Това вещество е способно да потиска болката при хирургически интервенции,да унищожава бактерии,стимулира храносмилането,подобрява кръвообращението.

Усещането за парене,което предизвиква,в мозъка води до освобождаване на ендорфин,в резултат на което се подобрява настроението.

Чушките съдържат редица антиоксиданти,ограничаващи безчинстването на свободните радикали.Едни от най-важните са vit.C,ензимът каталаза и супероксидът дисмутаза.

Испански учени са изследвали дали съдържанието на тези вещества е различно в свежите и в съхраняваните продължително време при Темп. 20о С червени и зелени чушки.

Резултатите показали,че червените чушки запазват по-добре от жалените действието си на антиоксиданти.Установено било също,че съдържанието на wit.C не намалява и след 20-дневно отлежаване на червените чушки.За това за разлика от някои други зеленчуци не е задължително да бъдат консумирани свежи.

Бритънски учени правили изследване в друга посока:дали чушките,отглеждани в екологични условия,се различават от останалите и по какво.

Резултатите показали,че особени различия няма.Неекологичните чушки се отличавали единствено с повишено съдържание на пестициди,което е напълно обяснимо.

Сушени и смлени,чушките заемат сред подправките едно от почетните места.Използват се във всички европейски кухни.Навлезли са и в алкохолната индустрия - от тях се произвежда чудесна ракия - палинка.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov