НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Сря Апр 17, 2024 1:41 am Вижте мненията без отговор
Карамфил и мащерка - нов метод за консервиране
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Окт 15, 2007 7:05 pm
МнениеЗаглавие : ???????? ? ??????? - ??? ????? ?? ????????????
Отговорете с цитат

Специалисти от университета на Ню Джърси "Рътгърс" разработиха нов начини за съхраняването и консервирането на храни, както и същевременно предпазването им от гниене, съобщава "Сайънс дейли".

Използвани са естествени антибактериални вещества, получени от извлек от подправките карамфил, риган, мащерка и червен пипер за създаването на нови биоразграждащи се полимери или пластмаси.

По този начин се елиминира възможността за образуването на бактериални биофилми върху повърхностите на храни и опаковки. Тази разработка е дело на проф. Катрин Ърич и нейна дипломантка Ашли Карбоун от горепосочения университет.

Предимството на вещества, които изследователите са подбрали, е че са естествени и всичките имат общи бактерицидни свойства против разнообразни видове микроорганизми.

Както знаем, върху храните и техните опаковки често се натрупват и образуват биофилм, които представляват множество варианти на инфекциозни, болестотворни бактерии като салмонела и ешерихия коли.

Новосъздадените полимери, включващи в себе си естествени вещества на практика отблъскват много широк спектър от микроби, в сравнение с лекарствата, които потискат специфичен микроорганизъм, разяснява проф. Ърич.

Някои от новосъздадените полимерни вещества с антибактериалните свойства запазват дори вкуса и аромата на подправката, от която са извлечени.

Поради тази причина, химици и диетолози твърдят, че храната, която хората консумират е възможно да има по-добър мирис и по-приятен вкус.



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov