НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Апр 19, 2024 9:04 am Вижте мненията без отговор
ЩО Е КРИЯНВИТА ИЛИ КРИЯБАН т.е Просветлен?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Окт 16, 2007 5:58 pm
МнениеЗаглавие : ?? ? ????????? ??? ??????? ?.? ???????????
Отговорете с цитат

Тук просто ще ви го цитирам много накратко, а по-надолу ще ви дам едно от посланията на Махариши Лахири, за да можете да разберете наистина що значи това ...

Човек, получил Крия посвещение, се нарича Криянвита или Криябан, което означава активиран. Това е човек, активиран към такова осъзнаване, при което той повече не мами сам себе си с различни илюзии, а следователно не мами и другите.

Цитат:

ПОСЛАНИЕ 1

Вийхен, Холандия, 22 март 1999 г.

ИЗБРАНО ОТ ГИТА (глава II: 55-72),
както е получено от Шибендо Лахири по време на дълбока медитация, докато наблюдава постепенното преминаване в отвъдното на неговата съпруга Битика, намираща се в крайната фаза на заболяване от рак.

Най-важното и разбулващо изречение в тези 18 стиха е: "Индрияни - индриярдебас тасия праджна пратищита".

Поради изключителната си важност това изречение се появява два пъти в избрания набор от 18 стиха - като втори ред в стих 58 и отново като втори ред в стих 68.

Това послание е унищожаващо, тъй като, ако то достигне вашето его, разделното ви съзнание ще бъде взривено. Мисълта ще се установи в своето естествено състояние, т.е. в прекъснатост.

И тогава във вас ще настъпи преориентация, промяна, прозрение и вашият живот ще бъде освободен от болката и безпокойството, високомерието и враждебността, терзанията и тревогите, умората и угнетеността, смута и стреса, предположенията и подозренията, задръжките и забраните, дилемите и догадките, покварата и параноята.

Мисълта ще отслаби задушаващата си хватка, давайки път на активната осъзнатост, която не е разделна, а обединяваща, превръщаща подбудите и реакциите в едно-единствено движение.

Човек, получил Крия посвещение, се нарича Криянвита или Криябан, което означава активиран. Това е човек, активиран към такова осъзнаване, при което той повече не мами сам себе си с различни илюзии, а следователно не мами и другите.

Той активно осъзнава пътищата на себелюбието, на егото, на Аза, както и самозащитния механизъм на ума.

Този най-важен ред, появяващ се два пъти в избраните стихове от Гита, заявява, че сетивните възприятия трябва да функционират естествено за целите, за които са предназначени. Мисълта (съобразяването с условностите и културата) добавя нещо към сетивата, което превръща директната сетивност в чувственост.

Мисълта класифицира усещанията на приятни и неприятни и това е началото на чувствеността. Следващата игра на мисълта е да жадува повторение на приятните усещания и да отхвърля неприятните и това е началото на чувствеността и на ужаса и опустошението в качеството на живота.

Това забележително изречение иска да каже, че сетивните възприятия са добри, но в чувствеността е коренът на нашите мъки и страдания. Така, когато сетивността не е замърсена от чувствеността, човек бива установен в състояние на мъдрост.

Следователно, когато петте сетива функционират в тяхното естествено състояние, без да бъдат повлияни от мисълта, повече не съществуват каквито и да било проблеми.

55
Когато чувствеността е изцяло "изметена", като е спряна намесата на мисълта в сетивните функции, дисхармонията между обекта и субекта в съзнанието изчезва, т.е. "мен" и изпълнителят на "мен" се сливат се появява не-аза, не-мене или не-ума. Това е абсолютно спокойствие и уравновесеност.

56
В такова състояние на спокойствие вие излизате от коридора на противоположностите. Тогава удоволствието не е ваше, болката не е ваша, привързаностите не са ваши, омразата не е ваша, страхът не е ваш, безстрашието не е ваше, малодушието не е ваше, куражът не е ваш, гневът не е ваш, дружелюбността не е ваша, победата не е ваша, поражението не е ваше.

57
В уравновесено състояние доброто не е ваше, злото не е ваше, ласкателството не е ваше, нараняването не е ваше, честта не е ваша, обидата не е ваша.

58
В осъзнаването без избор сетивата функционират точно по начина, по който е предвидено да функционират. В другите случаи те се прибират (в състояние на готовност), като краката на костенурка и така се избягва чувствеността.

59
Когато по този начин чувствеността е убита, истинното възприятие на сетивата разкрива Парам (Другостта), като неутрализира наблюдателя, аза.

60
Дори човек с дълбока проницателност има ум, претоварен с чувственост (лудостта на сетивата), независимо от неговото съпричастие към уравновесеността.

61
Когато нашите обусловености са регулирани и целият безпорядък е изчезнал, човек става цялостен (интегриран) и се установява в не-ума (Кришна). Когато сетивата са в изправност, т.е. функционират според предназначението си без замърсявания от чувствеността, тогава мъдростта (осъзнатостта) е стабилна.

62
От контакта с даден обект се появява очарование, представа или желание за него и се поражда жажда за осъществяване на породеното. И неизбежно човек стига до разочарованието и негодуванието.

63
От негодуванието се поражда покривалото на илюзията, а от там израства смущението във възприятието. И човек се оказва с прекъсната връзка към интелигентността и следва неизбежното изпадане от Благодатта.

64
Азът като енергия, т.е. като фина индивидуална уникалност в пълен порядък (а не противоречивият огромен център на егото, който е в безпорядък) осъществява себе си в естественото състояние - състоянието на свобода и необусловеност (независимост от условностите). В това състояние човек преминава в състояние на благословеност. И това е възможно само когато сетивата функционират в абсолютно спокойствие при досега им с обектите. Само в това състояние на равновесие сетивата функционират в естественото си състояние и тяхното преобразуване в чувственост и последващото желание (което е коренната причина за всяко страдание) могат да бъдат избягнати.

65
В благословеното състояние на чисто сетивно възприятие се измива цялата мъка (dukkha). И човек се установява в състояние на пълнота, в синхрон с радостното и щастливо състояние на интелигентността.

66
Този, който е прекъснал връзката си с интелигентността и осъзнатостта, не може да бъде в мир със себе си. А липсата на мир предопределя липсата на радост, т.е. създава дисхармония с целостта на живота.

67
Умът, който е в хватката на чувствеността, е изгубен за интелигентната мъдрост (не-ума) и следователно попада в буря, подобно лодка във вихъра на вятъра.

68
Човек, чиито сетива функционират естествено само за целите, за които са преназначени, не се привързва към нищо около него (тоест е свободен) и при него идва мъдростта.

69
Човек, при който обусловеностите са под контрол, е напълно буден - в състояние на активирана осъзнатост, докато другите тънат в мрака на условните рефлекси. А когато изглежда, че другите се наслаждават на своите чувствени съблазни, мъдрият възприема това състояние като мрак.

70
Човек, който иска чувствени наслади, не може да бъде в мир със себе си. Но този, при който желанията възникват и си отиват естествено, познава мира и остава несмущаван - както океанът не се влияе от реките, вливащи се и изчезващи в него.
71
Човек, който живее в състояние на непривързаност и е освободен от егото, неизбежно навлиза в царството на мира и спокойствието.

72
Човечеството остава объркано, защото тази Brahmi-Stithi (състояние на обединяваща осъзнатост) остава непостигната. Но ако дори в края на живота си един човек постигне това състояние, той преминава към една необратима, върховна свобода.

ХАРИ ОМ ТАТ САТ
ХАРИ, ХАРИ ШАМБО

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Окт 16, 2007 6:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И сега да не вземете да млъкнете като риби и да стоите в недоумение през тази тема ... и да си играете на "прескочи кобила" с нея ...

Просто базирайте се на основния цитат в нея: "Човек, получил Крия посвещение, се нарича Криянвита или Криябан, което означава активиран. Това е човек, активиран към такова осъзнаване, при което той повече не мами сам себе си с различни илюзии, а следователно не мами и другите." и... особено обърнете внимание на подчертаните, и уголемени думички, и ... споделете мнение ... говорете ...

Какво мислите вие ...?! Sad

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
penka




Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 1488
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 10:43 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Толкова съм в размисъл защо съпругата му е била болна от рак, че не мога за момента да се състредоточа върху това, което е написал.По това, което си спомням от прочетеното тук, то ракът е болест, която идва при хора, които отхвърлят себе си /най-общо казано/.То е нещо като израз на вътрешната война у човека.Та той не е ли можел да помогне на съпругата си да преодолее тази вътрешна война?Мен хич не ми е лицеприятна идеята за медитация, докато съпругата ти умира.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 11:28 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Та той не е ли можел да помогне на съпругата си да преодолее тази вътрешна война?Мен хич не ми е лицеприятна идеята за медитация, докато съпругата ти умира.


Никой на никого не може да помегне - всеки сам на себе си може да помегне чрез правилното разбиране за нещата от живота!!!

Ти забрави ли за това, Пенка?! Sad

Медитацията е процес, който ако веднъж си постигнал никога повече не можеш да изгубиш, защото тя се превръща в безусловен твой рефлекс.

И тъй като, и живота е процес, то двете линии - медитация и живот - се сливат в една компактна компонента.

Това е естествен процес, който не е зависим от смъртната агонията на някой, който е - какво?! - отхвърлил себе си, нали така?! Rolling Eyes

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
penka




Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 1488
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 11:35 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз имах в предвид - да помогне в смисъл да посочи пътя, да тласне, да отвори очите и т.н. - т.е. - създаване на условия и първоначалния подтик /това правите и вие с Маг Живин тук в този форум, нали/.А че всичко останало си зависи от човека и че всеки е сам за себе си в своя живот и своето развитие - спор няма никакъв.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 11:35 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

66
Този, който е прекъснал връзката си с интелигентността и осъзнатостта, не може да бъде в мир със себе си. А липсата на мир предопределя липсата на радост, т.е. създава дисхармония с целостта на живота.


Ето къде се крие отговора към Пенка относно израза й: "Мен хич не ми е лицеприятна идеята за медитация, докато съпругата ти умира."

Именно тук се крие отхвърлянето на живота ...

Как да не е могъл да помогне чрез откровенията на медитацията си Гуруджи Шибендо Лахири на умиращата си съпруга?!

Не само се е опитал да направи това, но го е направил дори перфектно ... ама дали тя е искала да живее?! Ето - това е по-важното ... Confused

Да бъдеш или ... да не бъдеш?!

Явно тя е взела решението "да не бъде" и е напуснала физическото си тяло ... Това е.

Хайдееее ... вие сте на ход!

Само Пенка ли е най-безстрашната от всички потребители тук???!!!
Sad

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 12:35 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Мисълта ще отслаби задушаващата си хватка, давайки път на активната осъзнатост, която не е разделна, а обединяваща, превръщаща подбудите и реакциите в едно-единствено движение.

И тогава във вас ще настъпи преориентация, промяна, прозрение и вашият живот ще бъде освободен от болката и безпокойството, високомерието и враждебността, терзанията и тревогите, умората и угнетеността, смута и стреса, предположенията и подозренията, задръжките и забраните, дилемите и догадките, покварата и параноята.

Това послание е унищожаващо, тъй като, ако то достигне вашето его, разделното ви съзнание ще бъде взривено. Мисълта ще се установи в своето естествено състояние, т.е. в прекъснатост.



Относно първият пасаж за "едното единствено движение" мога да кажа, че става въпрос за движението напред, което пък от собствена страна се разбира като центростремително движение - движението навътре към себе си, към собственото себеопознаване на личността.

Що се отнася до вторият пасаж мога да кажа, че точно в него се говори за Просветления човек, т.е. за разбиращия правилно живота и всичко онова, което е свързано с него.

Що се отнася до третият пасаж мога да кажа следното: това послание е унищожаващо, защото невежият човек просто трябва да признае пред себе си, че е точно такъв и ... да вземе мерки за собствената си вътрешна трансформация и промяна.

Ах, каква обида и унижение за самият него!!!

Щото ако си признае собственото невежество, определеният човек ще си признае и собственоното нехайство. И тогава ще му се наложи да поеме собствената си отговорност, а това вече е ... прекалено много духовен труд и духовни усилия, пък и ... губене на време. Sad

Че на кой му е необходимо да взема отговорности и то лични?!

Само това говори за невъзмутимата ленност обсебила незнаещия и невеж земен човек ... Crying or Very sad Crying or Very sad Crying or Very sad

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 1:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много ми е трудно да го разбера това,но ще се опитам....!
От това което прочетох разбрах,че едва когато се освободиш от чувствата ,от очакванията да получиш и дори да дадеш,да търсиш победа и т.н. едва тогава ще намериш спокойствието ,страха изчезва по простата причина ,че ти си спрял да очакваш каквото и да е.Всички знаем ,че щом нямаме очаквания,нямаме и разочарования,няма и страааах!Тогава започваш да живееш в хармония със света около теб!Поне аз мисля така и подчертавам,говоря само от своя позиция! Embarassed Rolling Eyes

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 1:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А сега нещо за студа и секса ...

Студа идва тогава, когато човек е отдалечен от себе си, когато е изолиран от всичко и всички ... когато не е в съпрекосновение с Бога.

А ето какво казва за секса Махариши Лахири:


"Сексуалност и секс -разликата екато между Рая и Ада. Секса и силата на секса са живота.

Сексуалността и боклуците на ума - всичко това е разделно съзнание и порсто замърсява личността.

Сексът се превръща в сексуалност или чрез отдаване на удоволствия, или чрез потискането му.

Потискането и репресията са много по-опасни от отдаването.

Така, че същността е да не бъдете достъпни за сексуалността, а до чистия секс, което е не-ума.

В действителност правенето на секса е най-красивото и освобождаващо нещо, когато се прави в състоянието на не-ума.

Защото това е налице най-успешното изпълнение без извършител.

Това е най-дълбоката мъдрост, а не вулгарност"


И е най-успешното изпълнение без извършител, защото когато ти си в не-ума си в Бога и ... всичко става именно чрез него!!!

Ми ... това е, значи ... какво да ви говоря повече ...

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 1:08 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
Много ми е трудно да го разбера това,но ще се опитам....!
От това което прочетох разбрах,че едва когато се освободиш от чувствата ,от очакванията да получиш и дори да дадеш,да търсиш победа и т.н. едва тогава ще намериш спокойствието ,страха изчезва по простата причина ,че ти си спрял да очакваш каквото и да е.Всички знаем ,че щом нямаме очаквания,нямаме и разочарования,няма и страааах!Тогава започваш да живееш в хармония със света около теб!Поне аз мисля така и подчертавам,говоря само от своя позиция! Embarassed Rolling Eyes


И правилно говориш, и правилно разбираш, и ... недей никога да губиш това свое великолепно свойство в лабиринтите на ограниченията в окултизма,защото само духовността може да ти помогне да надраснеш и самия окултизъм, щото той също е плод в много голяма степен на ума - това е.

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Didi




Регистриран на: 29 Авг 2007
Мнения: 1542
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 1:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А и още нещо относно невежия човек и неговото признание,че е такъв!
Мисля,че всеки човек вижда грешките си,рано или късно!Лошото е че едните казват"Невежия в мен ще се промени",а другия отрича че е такъв,не иска пред себе си да го признае,самозалъгва се!
Повечето се раждаме уж невежи и с времето се научаваме,но някои просто си мислят,че са родени научени и те никога не грешат.
Поне аз така го разбирам!

_________________
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
penka




Регистриран на: 04 Яну 2007
Мнения: 1488
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 2:44 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:


Явно тя е взела решението "да не бъде" и е напуснала физическото си тяло ... Това е.

А това не е ли равнозначно на самоубийство?При положителен отговор пак стигаме до въпроса защо съпруга на толкова просветлен човек не е прихванала поне малко от неговата просветленост?
P.S. Пенка не е безстрашна. Very Happy Сигурно просто е свикнала повече от другите да пита, без особено да й пука какво ще си помислят за нея.Или казано по-друг начин за мен е по-важно да разбера, отколкото да направя добро впечатление. Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 2:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Или казано по-друг начин за мен е по-важно да разбера, отколкото да направя добро впечатление. Very Happy

....и това е част от прослветлението,да не ти пука какво ще си помислят за теб,а е по-важен е стремежът за разбереш нещо важно. WinkПоне аз така смятам. Cool
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 17, 2007 9:02 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Откъс от послание 122:

Разбирането, даже да се случи в тялото, не може да се приема за даденост.

Необходима е будност и осъзнаване във всеки един момент, за да се видят вредите от ума – това е единственият начин да се държи подобния на плъх ум в краката на Ганеша (Интелигентността) в човешкото тяло.

Разделението (егото) ще бъде винаги в тялото до последния му дъх. Умът винаги ще бъде там. Нужно е внимание, за да бъде предотвратена намесата му – това е всичко.

Тогава умът не вреди, нещо повече, ако мозъкът е добър той става мощен инструмент, тъй като интелектът функционира свободен от всички психологични обвързвания.

Тогава изчезва раздвоението на двойствеността. Тогава „Две” (при центробежното) и „Нито един” (при центростремителното) съществуват едновременно без никакъв конфликт.

....„Центробежното безпокойство на разделението е „Дхара” (пресушаващ Енергията поток), докато центростремителното съзнание е „Радха” (Шакти – укрепване на Енергията) – Радха е обратното на Дхара при изписването на санскрит.

Радха е насоченото навътре възприятие на пространството на Интелигентността (Кришна), с което е свързано живото тяло.

Това е било повтаряно многократно и още се повтаря, защото слушането, което се случва, се основава на обусловеността, съществува избор и се взема удобното, а се отхвърля неудобното.

Затова, няма размишление, което се случва отвъд думите – просто удобно предположение и пресметливо присъединяване на казаното от Гуруто към това, което е известно и познато.

Слушането под натиска на миналото е само подсилване на „Аза”, което означава, че не си се отървал от „Аза”, за да си в пространството на Интелигентността на „Не-знанието”.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
reveta




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 826
Пуснато наПуснато на: Чет Окт 18, 2007 8:42 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
И е най-успешното изпълнение без извършител, защото когато ти си в не-ума си в Бога и ... всичко става именно чрез него!!!
Ми ... това е, значи ... какво да ви говоря повече ...

Значи не-ума е свързан с природната интелигентност. Чак сега разбрах. Въпреки това не мога да не цитирам една много мъдра латинска сентенция, която гласи, че: "Когато боговете решат да погубят някого, първо му погубват/взимат ума."
Затова смятам, че човек трябва да има не едно, а много неща наум. И съвсем не е задължително "погубването" да означава физическа смърт, напротив - може безброй неща - включително и да паднеш неимоверно в очите на околните без да се усетиш.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov