НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 4:27 am Вижте мненията без отговор
ГРИЗАНЕТО НА НОКТИТЕ Е ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Яну 03, 2008 10:31 pm
МнениеЗаглавие : ????????? ?? ??????? ? ???????? ??????????
Отговорете с цитат

Гризенето на нокти е повече от лош навик.

Лекарите го свързват с изживяването на стрес особено сред малки деца и подрастващи.

Хората по света, които гризат ноктите си до болестно състояние, са над 600 милиона. Според статистиките около 45% от подрастващите гризат ноктите си, а едва половината от тях се справят с навика след известно време.

Много хора с подобни проблеми се притесняват от деформираните си нокти. Крият ръцете си в джобовете или зад гърба си.

Новият подход на учените се състои в поставянето на подобно на шина устройство, което не им позволява да от-хапват. То се сваля при ядене. Това научава пациентите да се контролират след около 4 седмично ползване.

Онихофагията е вид психично състояние, представляващо ориентирани към тялото повторяеми движения.

Други подобни са дърпането на кичури коса, захапването на вътрешната страна на бузата или чопленето на кожички.

На подобен род патология се обръща все повече внимание. Тя е индуциране на стрес, а е доказано, че лечението на самия симптом редуцира и стреса.

Пуснато наПуснато на: Чет Яну 03, 2008 11:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз имах навика да си гриза ноктите като дете.Като пораснах се отървах почти от този навик по най-лесния женски начин - започнах да си отглеждам и поддържам маникюр и не исках да го съсипя с гризане.

Но тъй като понякога желанието се появяваше,се опитвам да оправя някоя деформация на формата със зъби,вместо с пила,както правят другите,а ако се шупеше наполовина някой нокът,пак го отстранявах със зъби,но после действах по нормалния начин,няма как. И сега понякога ми се лапат нокти,но поне не ги гриза.

Други пък мои познати или съученици/момичета/ от детинство си смучеха палците на ръцете,виждала съм и възрастни да го правят понекога.Мисля,че това е още по-неприятен навик,сигурно пак е свързан с някакви подобни проблеми.

Но аз нямам спомен да съм преживяла някакъв стрес,който да е провокирал гризането на ноктите.Освен това обичах да дъвча разни предмети като моливи и химикалки,но в ранните училищни години - пособията ми за писане бяха страшно изгризани или деформирани,но този навик отзвуча от самосебе си до началото на пубертета.

Може би и защото ме уплашиха,че зъбите ми са започнали да изхвръкват напред от лапане на предмети - добър подход,взех мерки да не застрашавам фасадaта си. Laughing

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Яну 03, 2008 11:16 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

..и накрая захапа цигарите

Пуснато наПуснато на: Чет Яну 03, 2008 11:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
..и накрая захапа цигарите

...това няма нищо общо,защото цигарите ги захапах години след това,т.е.след като завърших училище.Докато съучениците/ките/ ми пушеха масово, aз - не и бях доволна,че не ми се налага да се крия по тоалетните и да треперя да не ме хванат.В компания се случваше да се преструвам,че пуша,но рядко.за съжаление и това беше критерии по онова време дали си "готин",ама го преживях.Дори се мъчеха да ме учат как се пуши,ама аз нещо не схващах.А пропушването стана слухайно и без компания или подстрекатели,доста време ми трябваше,докато осъзная,че ми е станало навик тогава.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Яну 04, 2008 12:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Аз имах навика да си гриза ноктите като дете.Като пораснах се отървах почти от този навик по най-лесния женски начин - започнах да си отглеждам и поддържам маникюр и не исках да го съсипя с гризане.

Но тъй като понякога желанието се появяваше,се опитвам да оправя някоя деформация на формата със зъби,вместо с пила,както правят другите,а ако се шупеше наполовина някой нокът,пак го отстранявах със зъби,но после действах по нормалния начин,няма как. И сега понякога ми се лапат нокти,но поне не ги гриза.

Други пък мои познати или съученици/момичета/ от детинство си смучеха палците на ръцете,виждала съм и възрастни да го правят понекога.Мисля,че това е още по-неприятен навик,сигурно пак е свързан с някакви подобни проблеми.

Но аз нямам спомен да съм преживяла някакъв стрес,който да е провокирал гризането на ноктите.Освен това обичах да дъвча разни предмети като моливи и химикалки,но в ранните училищни години - пособията ми за писане бяха страшно изгризани или деформирани,но този навик отзвуча от самосебе си до началото на пубертета.

Може би и защото ме уплашиха,че зъбите ми са започнали да изхвръкват напред от лапане на предмети - добър подход,взех мерки да не застрашавам фасадaта си. Laughing

Стрес определено си преживяла, не е необходимо той да бъде предизвикан след раждането ти!!!

Най-вероятно си преживяла стрес още по време на вътреутробния ти живот, затова и не се сещаш за него.

А след като са "заговорили" и хормоните просто си успяла да тушираш в много голяма степен стреса и да елиминираш лошите си "навици". Wink

Пуснато наПуснато на: Пет Яну 04, 2008 3:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Възможно е да е така,след като са били на лице лоши навици.Иначе детството ми беше много хубаво,спокойно и безметежно,поне такова го помня и се сещам за него само с приятни чувства и спомени,понякога и с носталгия.

СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Яну 04, 2008 4:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност ... честно казано и аз изпитвам дълбока носталгия по детството си, въпреки, че не беше безпроблемно.

Но ... в крайна сметка какво означават някакви си там проблеми пред красивите мигове, в които съм правила това, коте оправя е сега, с тази разлика, че все още не бях така отговорна, както сега ...

Романтика и тихи детски прозрения ... Sad Crying or Very sad

Хкмкхм .. никога не съм си гризала ноктите, нито път пукала пръстите, нито пък навивала и дърпала кичури коса, нито пък смукала пръстите ... но в класа имах много съученици и съученички, които бяха останали съвсем без нокти от гризане, на места с гнездовидно опадала коса от дърпане и усукване, с тежки деформации на пръстите от непрекъснато смукане ... лудоооосссстттт до пълно побъркване ...
Razz Laughing

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта