НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 11:04 pm Вижте мненията без отговор
Хромотерапия - аура сома
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Дек 04, 2008 8:30 pm
МнениеЗаглавие : ???????????? - ???? ????
Отговорете с цитат

Хромотерапията е наука, основана на енергийните вълни, излъчвани от светлината и цветовете. Човешкото око разпознава само 20% от тях, а останалите 80% се улавят от рецепторите на кожата и се абсорбират от клетките.

Когато даден цвят ”проникне” в организма, предизвиква определени биохимични реакции в клетките и тъканите, стимулира жлезите с вътрешна секреция, влияе благоприятно и на нервната система. Всеки цвят има собствена енергия и въздейства на организма по строго определен начин.

Хромотерапия

Цветолечението е познато и се прилага още от дълбока древност, като най-разпространено е било в Древен Египет, Индия (аюрведична медицина) и Китай (енергийна медицина). Основните елементи на съвременната хромотерапия принадлежат на д-р Ghadiali, американски доктор по химия и физика, публикувал през 1933 г. книга, в която описва лечението на 316 болести чрез използването на различни цветови комбинации.

Според него, живите организми действат като своеобразна призма, която разгражда светлината на различни компоненти, за да извлече необходимата за нормалния баланс на организма енергия.

Хромотерапията оказва многостранно влияние върху състоянието на човешкия организъм – нормализира функциите на кожата, на вътрешните органи, на ендокринната система, т.е. постига се оптимален баланс и се възстановява духовната и физическата хармония.

Най-новите научни изследвания показват, че когато цветовете се използват за лечение, те влияят по един и същи начин на хората независимо от личните им предпочитания към определен цвят.

Свойствата на цветовете са добре проучени и когато се използват поотделно или съвместно (в зависимост от необходимото лечение), може да се постигнат много добри резултати.

Какво е въздействието на отделните цветове?

Червен
Внася сила и позитивна енергия. Стимулира работата на храносмилателния тракт и стабилизира психофизическото състояние. Огромната енергия на този цвят възстановява жизнеността, ободрява и повишава увереността в собствените сили и възможности.

Оранжев
Цвят на радостта и оптимизма. Помага да се преодолеят депресията и нервните сривове. Повишава апетита, регулира обмяната на веществата и способства за възстановяване на нормалния хидробаланс на кожата. Влияе благотворно на кръвообращението, мускулите, намалява астматичните пристъпи, помага и при ревматизъм.

Жълт
Допринася за повишаване на умствената концентрация, създава отлично настроение и спомага за бърза адаптация към промените. Действа благотворно на храносмилането, нервната система и лимфния поток. Също така предпазва от артрит.

Зелен
Това е цветът на вътрешната хармония. Помага при безсъние, контролира пристъпите при нервни разстройства. Неговата неутрална енергия има мощни възстановителни свойства, дарява вътрешен мир и спокойствие. Изключително ефективен е при главоболие и невралгия, нормализира кръвното налягане, има и антисептично действие.

Син
Отпуска и успокоява организма, подготвя тялото за почивка, отстранява безсънието. Синьото е цветът на истината, спокойствието и хармонията. Помага при треска, изгаряния, раздразнителност и проблеми с нервната система.

Виолетов

Възстановява душевното равновесие и повишава степента на самоконтрол. При творческите натури е силен стимулатор за креативно мислене. Добро въздействие има при проблеми с костите и заболявания на ставите.

Бял
Чист и неутрален, това е цветът на спокойствието. Той включва в себе си всички останали цветове. Пречиства тялото и зарежда с позитивна енергия. Бялото винаги е смятано за пресечна точка на чистотата, невинността, душевната хармония.

Хромотерапията, в зависимост от зададената програма, може да отнеме натрупаното напрежение и стрес, да активира жизнената енергия и творческото мислене, да регулира работата на вътрешните органи, да нормализира дейността на ендокринната система.

Консултацията със специалист е задължителна, тъй като цветовете предизвикват определени физиологични реакции в организма. Например, не бива да се използва червен цвят при възпалителни процеси и високо кръвно налягане, или син – при ниско кръвно налягане.

Като правило, терапията със зелен цвят трябва да е не повече от 15 минути, а лечението с включени допълнителни цветове– от 3 до 7 минути.

Една разновидност на хромотерапията е цветопунктурата, при която се въздейства на точките от енергийните меридиани на човешкото тяло. За разлика от обикновената акупунктура, при която се използват игли, в случая се прилагат концентрирани цветни лъчи върху съответните точки.

В съвременните spa центрове хромотерапията се комбинира и с други методи – хидротерапия (цветни вани), геотермална терапия, звукотерапия, ароматерапия и др., за да се постигне цялостна релаксация на организма.
---------------------------------------------
beauty.bg

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov