НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Май 03, 2024 2:08 pm Вижте мненията без отговор
Безкрайна Гръмотевична Буря
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Юни 27, 2009 8:44 pm
МнениеЗаглавие : Безкрайна Гръмотевична Буря
Отговорете с цитат

Всеки от нас има определени притеснения почти всеки път, когато вали дъжд придружен от гръмотевици. Всеки човек изпитва поне малко страх от тези “искри” от ток, което според някои учени е генетично заложено от хиляди години, според други хора това е защото все пак инстинктите са сравнително голям фактор определящ това какви сме и как се държим. И докато шанса да спечелите от тотото е по – голям от шанса да ви удари гръм, много хора предпочитат да вземат предпазни мерки второто да не се случи.





Казват, че една мълния никога не удря на едно и също място два пъти. Известно е също, така че гръмотевиците са вид статично електричество с огромно по – големина напрежение изразено в хиляди волтове, предвид този факт е почти задължително да има сблъсък между два облака, за да може да се създаде това статично електричество. За хората, които смятат, че гръмотевицата не удря на едно и също място два пъти, ще им е интересно да видят природния феномен на езерото Маракаибо във Венецуела. Феноменът, на който можете да станете свидетели там е известен още като “Гръмотевицата на Кататумбо” и се получава след такъв сблъсък на два облака един в друг при което се получава волтова дъга дълга в повечето случаи около 5 километра. И всичко това се случва в 150 до 170 нощи в годината, тоест почти половината година там има гръмотевични бури, което както и да го гледаме си е прецедент.





Също така въпреки, че факта че през почти половината година там има гръмотевични бури, има и едни други числа като примерно, че повечето такива бури на това място са с продължителност от около 10 часа всяка вечер, като на всеки час има около 280 отделни гръмотевици. Тази почти постоянна буря се разразява на мястото където река Катакумбо се влива в езерото Маракаибо и се смята, че това е най – големия доставчик на озон за нашата атмосфера. Цялото място вижда около един милион отделни мълнии всяка година, които се виждат на разстояние от 400 километра. В днешно време това място е защитено от ЮНЕСКО, за да се запази поне тази част от един наистина световен феномен.





neshtoto.com

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov