НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 2:40 pm Вижте мненията без отговор
Биоцитрин - екстракт от грейпфрут
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Ное 22, 2009 4:24 pm
МнениеЗаглавие : Биоцитрин - екстракт от грейпфрут
Отговорете с цитат

Използването на растения с лечебни свойства от човека е старо колкото света. Съществуват дълбоко вкоренени традиции в предаваната от поколение на поколение вяра на хората в тяхната целебна сила. Вяра, на която е отредено специално място в народния фолклор, съхранена е в редица писмени източници и устно предавани указания и съвети.

И без да вярват в някакви свръхестествени и магически сили на лечебните растения, в хората и досега съществува дълбоко убеждение, че организмът на човека може по-добре да понесе вещества, които са продукт от жизнената дейност на растителни живи клетки.

А в дългия ход на еволюцията човешкият организъм се е приспособил към употребяваните като храна растения и съдържащите се в тях активни вещества, които оказват влияние върху биологичните процеси, протичащи в него.

Би възникнал въпросът: "На какво се дължи този нарастващ интерес към природните продукти?" А отговорът е прекалено лесен и е донякъде естествена реакция от застрашаващото лавинообразно нарастване на броя на получаваните по синтетичен път лекарства, някои от които се оказват доста агресивни към човешкия организъм.

Като например антибиотиците, които наред със своя терапевтичен ефект, оказват и сериозна вреда на организма (алергична реакция, дерматит, пренатоварват черния дроб и бъбреците). Но съществува природен, биологично-активен и нетоксичен продукт, наречен биоцитрин, който се оказва особено добра алтернатива на антибиотиците, тъй като действа срещу гъбички, бактерии, вируси и паразити. Биоцитринът представлява екстракт от грейпфрут.

Малка част от историята на екстракта от грейпфрут...


През 60-те години на миналия век Якоб Хариш, немски физик и имунолог, чрез експериментални изследвания доказва, че екстрактът от грейпфрут е особено добро средство за съхранение на плодове и зеленчуци. Двайсет години по-късно нови изследвания показват, че той е ефикасен не само при дрожди, но и при паразити, вируси и гъби. Едва през 90-те години на миналия век лекари, практикуващи холистична медицина, започват да използват този ценен продукт с терапевтична цел.

Биоцитрин - една добра алтернатива на синтетичните антибиотици

Екстрактът от грейпфрут е органичен продукт, който се получава от семената и месестата част на плода. Носи химическо наименование дифенолхидроксибензен и представлява комбинация от различни природни съставки: флавоноиди, аминокиселини, захариди, полифеноли, витамини от групата В (особено биотин, който е важен за обмяната на веществата) и витамин С, който достига до 30 мг/г. В екстракта могат да бъдат открити и следните минерали: фосфор, калий, желязо, натрий и магнезий.

При процеса на получаване на биоцитрин, екстрактът се концентрира, което води до преобразуване на флавоноидите, съдържащи се в сладко-горчивия плод в изключително ефективна противомикробна, антибактериална, противогъбична и антипаразитна смес. Факт е, че този екстракт със своята широкоспектърна антимикробна активност унищожава повече от 800 разновидности на бактерии и вируси, над 100 щама гъбички и плесени, както и много паразити. Лабораторни изследвания потвърждават ефикасното му действие срещу: E. coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus, Salmonella enteriditis, Pseudomonas aeruginosa, Helicobacter pilori, Herpes simplex, Candida и др.



Крайният продукт, получен при извличането на екстракта от грейпфрут, е течност с жълт цвят с висок вискозитет и с характерен горчиво-сладък вкус. В концентрирана форма той е силно киселинен и е абсолютно неподходящ за директна консумация. За редуциране на характерния вкус до поносимо ниво се прибява вода или растителен глицерин, който значително намалява възможността от инцидентен директен контакт, което може да доведе до дразнене на кожата или лигавицата. Ако по невнимание този продукт попадне в очите, дори и при най-слаба концентрация, може да предизвика сериозно дразнене, при което задължително е необходима консултация със специалист. Трябва да се отбележи, че хората, алергични към цитрусови плодове, може да проявят алергия и към екстракта от грейпфрут.

Чудодейната сила на екстракта

Поради широкоспектърните си качества, екстрактът се използва успешно при редица заболявания, свързани с понижаване на имунитета. Непрекъснато нараства броят на хората, които го използват като предпазно средство срещу гъбички, бактерии, вируси и паразити. Екстрактът от грейпфрут съдържа горчиви кръвоспиращи флавоноиди, които подпомагат процеса на храносмилане, намаляват нивото на холестерола и редуцират част от артериалните отлагания. Установено е, че неговата продължителна употреба значително намалява натрупаните в червата вредни бактерии и гъбички. Екстрактът от грейпфрут е полезен при:



* алергия, астма, грип, простуда, кашлица, ринит, синузит, отит

* гастрит, язва, подуване на стомаха, инфекции на пикочния мехур, цистит, диария

Чрез своите терапевтични съставки екстрактът убива голямо количество от вредните патогени, които отделят токсини, попадащи в кръвта. Много често се случва количеството вредни патогени и токсини да бъде по-голямо, отколкото организмът може да обработи. Това предизвиква в отговор имунна реакция, което от своя страна води до влошаване на общото състояние на организма, характеризиращо се с определени симптоми (например главоболие, запек, кожни обриви, диария). А редица изследвания показват, че приемът на този екстракт оказва благотворно влияние върху цялостното състояние на организма.

* лош дъх, зъбен камък, кървене на венците

Опитът показва, че използването на този продукт намалява кървенето на венците с 67%. Той е ефикасен и за намаляване на гъбичките в устната кухина, които предизвикват побеляване на езика и лигавицата, известни като "млечница". А освен това е полезен и при пациенти с пластмасови протези в устата, както и при деца с ортодонтски апарати, които много често водят до появата на различни гъбички и алергии в устната кухина. От друга страна раните в устната кухина зарастват много бързо след проведена хирургическа интервенция, в резултат на използването на екстракта.

* акне, пърхут, гъбични заболявания, контактни дерматити

Екстрактът от този плод намира приложение и в козметиката като консервант. Като природна антимикробна и нетоксична смес, с подчертани консервиращи свойства, биоцитринът успешно се бори с някои неприятни последствия вследствие употребата на козметични средства, като нежелани екземи, кожни гъбички, херпеси и обриви. Това от своя страна означава, че козметичен продукт, който съдържа такъв екстракт, е с подчертани оздравителни свойства.

Може да се използва дори за дезинфекция на ръцете, особено през есенно-зимния период, когато простудните инфекции и грипа са силно разпространени. Доказано е, че екстрактът от грейпфрут е от 10 до 100 пъти по-ефективен в унищожаването на микробите спрямо йода и маслото от чаено дърво. А една-две капки, втрити в ръцете в продължение на 1-2 минути, се оказват много по-добро антивирусно и антибактериално действие от повечето сапуни.
=====================================
bb-team.org

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov