НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Май 07, 2024 1:19 am Вижте мненията без отговор
Лакомият град
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 10, 2008 11:41 pm
МнениеЗаглавие : ???????? ????
Отговорете с цитат

Навлизаме в ерата на мегаполисите с огромни и растящи енергийни нужди.

Хората вече официално могат да бъдат наречени градски вид. Повече от половината от глобалното население на земята днес живее в големите градове, а от ООН казват, че до 2030 г. това ще важи за 60% от нас.

Въпреки това според U.N. Habitat световните градове излъчват почти 80% от общото глобално количество въглероден двуокис, както и “значителни количества други парникови газове”.
Казано с прости думи, ако искаш да се пребориш с климатичните промени, справи се с градовете.

Британският Tyndall Centre за изследване на климатичните промени наскоро стигна дотам да каже, че “съдбата на климата на Земята е неразривно свързана с това как нашите градове ще се развиват през следващите десетилетия”.

Преди два века на планетата е имало само един град с 1 млн. жители – Лондон. Днес над 400 града могат да се похвалят с това ( по-точно 408 според Earth Policy Institute).
Но днес население от 1 млн. души не означава нищо; вече навлизаме в ерата на мегаградове с над 10 милиона обитатели.

В момента има 20 т. нар. мегаградове, чието население и съответно енергийни нужди с лекота надвишават тези на някои държави, твърдят от Earth Policy Institute. Днес повече хора живеят в Токио, отколкото в Канада, например.

Естествено, тези градове са и ще продължат да бъдат гладни за ресурси.

Въпреки че представляват едва 2% от земната повърхност, те отчитат 75% от световното енергийно потребление. Лондон, например, изисква ресурси, равняващи се на зашеметяващите 125 пъти повече от наличните на собствената му площ, за да поддържа съществуването си, според сп. New Scientist.
Населението на Лондон е около 7.4 млн. души, т.е. той още далеч не е близо до статута на мегаград, но според Tyndall Centre британската столица вече потребява повече енергия от Ирландия и горе-долу толкова, колкото Гърция или Португалия.
Все пак, на пръв поглед някои модерни градове не са чак толкова лоши, колкото мнозина си мислят. Да вземем за пример Ню Йорк: въглеродните емисии на града за 2005 г. са били 1% от общите за страната, като 79% от тях идват от алчни за енергия сгради, докато на база глава от населението емисиите са представлявали по-малко от една трета от средното ниво за държавата, според Environmental News Service.

На Ню Йорк понякога се гледа като на толкова по-ефективен енергийно от предградията или селските райони, че някои са започнали да го наричат “Голямата зелена ябълка”. Още през 2004 г. сп. New Yorker пише: “Ако ни беше предоставен статут на държава, Ню Йорк би се класирал на 51-во място по енергийно потребление на глава от населението”.

Защо? Значителна част от хората живеят в ограничени пространства и по-малко хора карат коли. Според проучваве за широката област Вашинтгон, например, транспортните газове на глава от населението в града са по-ниски от средните за страната.

Въпреки това, макар че големите градове може да са вътрешно за себе си ефективни, въпросът е не само в енергията, която се консумира в чертите на града. Много по-често по-големият проблем за околната среда е как тази енергия достига до града.

Пекин, например, се снабдява с вода от басейна на река Янцзъ, намираща се на 1500 км от града, а петролът, осигуряващ по-голямата част от енергията за придвижване на ресурсите към и от градовете, често също идва от отдалечени петролни полета, според екологичното издание TreeHugger.

Икономистът Тайлър Коен казва за Ню Йорк: “Манхатън продава услуги, и в замяна привлича индустриални производства, които, естествено, включват стомана и стъкло. Не е случайно също, че Гари, Индиана, е близо до Чикаго, или че естетически сензационните фабрики покрай магистралата на Ню Джърси са точно извън чертите на град Ню Йорк. Да се възхвалява Манхатън е малко като да гледаш само покрива на една кола и да заключиш, че не харчи много бензин. Манхатън поддържа своята компактност само защото е обграден отвън с много боклук”.

Независимо дали са енергийно ефективни, или не, градове като Ню Йорк и Лондон прилагат амбициозни програми за подобряване на ефективността.

Някои програми са по-прости от други. В Маями, например, са открили, че засаждането на дървета може да помогне за намаляването на сметките за климатици през летните месеци. Едно дърво може да отдели до 400 л вода всеки ден, която да охлажда въздуха. Наскоро Маями установи, че сметките за електричество са с 10% по-ниски в райони с над 20% дървесно покритие, в сравнение с тези без дървета, отчита New Scientist.

Това може да промени градските райони. През летния сезон градовете са с около 1ºС по-топли през деня и с до 6ºС през нощта, според New Scientist.

Развиващите се страни поставят нови предизвикателства

Но някои градове са далеч по-напреднали от други. Шведският град Ваксьо генерира 51% от енергията си от източници, непроизхождащи от минерални горива, като соларна и геотермална енергия и биомаса, според програмата Clinton Initiative C40.

За малко повече от 10 години градът е намалил вредните си емисии с 24% на глава от населението до 2.5 тона въглероден двуокис годишно (средното световно ниво е 4 т годишно). От програмата вярват, че до 2015 г. той може да бъде първият в света истински свободен от минерални горива град.

Но проблемът според учените е, че бъдещото разрастване на градските райони ще се случва в по-голямата си част в развиващите се страни. Манхатън и Ваксьо могат да са екологични колкото си искат, но до 20 години светът ще е много по-загрижен какво се случва в градовете на Азия, Африка и Латинска Америка, твърдят много анализатори.

В момента 75% от най-бедните 1 млрд. хора на планетата живеят в градски райони. От Tyndall са убедени, че до 2030 г. развиващите се страни ще добавят още 2 млрд. души към своите градове, докато развитите държави се очаква да допълнят списъка на градските си обитатели само с около 100 млн. души за същия период.

Междуправителственият съвет по климатичните промени към ООН смята, че през близките години две трети от ръста на глобалното енергийно потребление ще спадне до нуждите на развиващите се страни и най-вече до тези на техните градове.

Очаква се до 2010 г. световното потребление на енергия да нарасне с 37%. До 2020 г. скокът ще е със 76%.

Без допълнителни инвестиции от компаниите и подходящи стимули от световните правителства този ръст на търсенето ще трябва да бъде обслужван с минерални горива. По тази причина се очаква използването на въглища да нарасне с 50% до 2020 г.; употребата на природен газ също може да се удвои.


bm-businessmagazine.bg




_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юли 11, 2008 10:08 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И таккаааа ...

Цитат:
Едно дърво може да отдели до 400 л вода всеки ден, която да охлажда въздуха.


А колко дървета изсякоха най-брутално и безотговорно из улиците на нашата София, дето растеше и не старееше ...?!, а сега хем расте и хем старее!!! Sad

Това просто е равносилно на убийство!!! Evil or Very Mad ... защото лишиш ли един човек от кислород смъртта при него настъпва много бързо.

Челопеченските крадльовци предизвикаха земетресение чрез взривовете си, а някой да се е замислял как "грозните бучала с черни пушилеци" наречни леки автомобили в София правят същото нещо?! Cool

Не знам дали сте чували онзи тътен и грохот от градския шум, когато се качите на Витоша - да речем, но точно той е онзи фактор, който може да предизвика в София невиждано земетресение!!!

Мъхъмммм ... ама никак не се очудвайте! Twisted Evil

Този унищожителен шум не дейсва единствено на нервната система на човека, той действа преди всичко на самите тектонични плочи, върху които е разположена нашата невероятно отровна столица.

Той се увеличава все повече и все повече - всеки ден!

Увеличават го болните и алчно-ненаситни мозъци на безумците - любители на високия адреналин, няма значение дали това са жени или мъже - те и без това отдавна вече не се различават като пол помежду си.

Така например се слагат специални устройства - накрайници на гърнето - на леката кола, които да правят шума му страховито-ревящ като на състезателните коли. Shocked Shocked Shocked

Ами изживяват се хората, имат си своите удоволствия и евентуални трепети на желанията безумни - без да им "светват" при това "сигналните лампички", че това може да е последното, което ще чуят през този си живот - живот, който явно е съвсем безсмислен и излишен, след като се отдават с цялото си същество да реализират единствената си мечта - да чуят рева от собствената си бракма такъв, какъвто се носи от състезателните коли!!!

А после ще вият затрупани под развалините на падналите блокове, че ги е сполетяло такова бедствие - видите ли!

Какво тотално безумие!!!

Ами вибрациите на шума от "кушиите" (състезанията), които се правят вече буквално по всяко време на денонощието от най-различни "еквилибристи-мотористи" и "автомобилни състезатели"?! Sad

То просто би било щастие, ако изведнъж вкупом загинат всички на място пред вероятността от голямо унищожително земетресение!!!

Може би всички знаете, че София е разположена върху най-подвижните тектонични плочи в цялата ни страната?!

Може би знаете, защо има толкова топли извори около нея?! Витоша е била действащ вулкан преди хилядолетия.

А може би вече някой от вас се досеща, че ако съвпадне резонансната честота на големия градски шум с вибрацията на вълновата честота на самата тектонична плоча, която по принцип се движи непрекъснато (няма значение дали ние отчитаме това), че може да настъпи внезапно едно невиждано по размерите си земетресение не само в България, ами и по света даже?! Sad Shocked

Така, че не само това, което е постнала Кати в горния пост е толкова опасно за живота ни като ... потребителски същества - в никакъв случай преобладаващата маса не би могла да бъде вече човешка след като е станала безумно невнятна и безотговорна за действията си.

И не града е лаком, а потребителските безумци в него!

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov