НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 10:58 am Вижте мненията без отговор
Премиерът и президентът също дишат болен и мръсен въздух
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Юли 28, 2010 4:25 pm
МнениеЗаглавие : Премиерът и президентът също дишат болен и мръсен въздух
Отговорете с цитат

Премиерът и президентът също дишат болен и мръсен въздух, но...какво им пука?!

Вентилационните системи у нас сеят тежки алергии и хронично главоболие. Синдромът на болната сграда вече е сериозен проблем – въздухът в офисите често е много по-мръсен отколкото навън

Има голяма вероятност първите мъже в държавата да дишат болен въздух. В редица обществени сгради, често посещавани от големи групи хора – НДК, Интерпред, - както и в някои бизнес и търговски центрове качеството на въздуха едва ли е добро, като се има предвид, че функционират отдавна, а клапи, въздухопроводи и вентилационни решетки не са чистени от години, може би и десетилетия.

Същото е положението със стария терминал на летище София и със спортните зали в столицата - „Универсиада”, „Фестивална” и т.н.. Извън офиса същите рискове дебнат в театралните зали, в киното или в Операта, там посетителите отново попадат в поредната ударна порция застоял въздух.

У нас вентилационните системи на обществени сгради, училища, хотели и болници и бизнес паркове са потънали в прах и сеят зарази, за които почти никой не подозира, защото не се почистват. По света този проблем е известен под името “Синдром на болната сграда”, а у нас за него се знае много малко, и то почти само от професионалистите.

Изразява се предимно в главоболие, инфекции на дихателните пътища, на очите, носа и гърлото, алергии, а също и като гадене, замайване и трудно концентриране. Затворени в офиси, между четири стени много хора се оплакват от разсеяност, отпадналост и умора, намалена работоспособност. Други получават повишена склонност към настинки, сухота в устата, вдигат често температура, стават летаргични и чувствителни към миризми.

В БОЛНИЦИ И РЕСТОРАНТИ НИ ДЕБНАТ ЗАРАЗИ

Около 40 процента от общото запрашаване на въздуха и лошото му качество в помещенията е следствие на замърсени, лошо поддържани и неправилно функциониращи вентилационни и климатични инсталации. Най-често замърсяванията във въздуховодите са три вида: запрашаване, събиране на трупове на дребни животни и развитие на плесени, съобщават специалистите.

Заразите във вентилационните и климатичните системи и не почистването им с години водят до появата на различни видове спори във въздуха на жилищни и офисни помещения - гъбички, мухъл, бактерии, вируси, а също и до отделяне на вредни газови емисии от разтворители, строителни отломки, гниещи органични вещества. Изследванията показват също, че въздухът в офиса често е много по-замърсен, отколкото навън, в големия град.

Публикации по темата в западните медии има от години. Авторитетният френски седмичник Нувел Обсерватьор (Nouvelobs.com), цитирайки RTL съобщи през 2002 г., че на 22 декември същата година е намерен човешки скелет във вентилационната система на изложбен център за матраци, който е престоял там близо 10 години.

Инженерът по поддръжката на въздуховодите съобщил, че за последен път контрол на въздуховодите е правен през 1997 г. Един от всеки двама работещи в офиси в Хонг Конг страдат от ринит, астма или имат друг дихателен проблем, сочи китайско университетско проучване през 2002 г. То обхванало 60 офиса и 1477 служители.

Повече от 60 на сто от анкетираните посочили, че когато са вътре в сградата чувстват замайване, получават сърбежи в носа, зачервяване на очите. Над 49.5 на сто от запитаните се оплакали още от смущения по време на сън, емоционален стрес и намалена работоспособност. Един от трима посочил, че симптомите се утежняват при продължително стоене в офиса, а половината отбелязали, че състоянието им се подобрява през уикенда и неработните дни.

Въздухът в тези помещения също бил изследван. Констатирано било, че най-високите нива на въглероден двуокис в офиса надхвърляли с 32 процента пределно допустимите стойности. В около 80 процента от случаите било установено, че нивата на въглероден двуокис вътре са силно завишени.

Запрашаването на въздуха в помещенията е резултат на замърсени, лошо поддържани и неправилно работещи вентилационни и климатични инсталации, което води до образуване на колонии от микроорганизми, различни видове плесени, които се пренасят чрез обработения в инсталацията въздух в сградите.

Редовното почистване на вентилационните и климатичните системи са пари, дадени за здраве. Чистият въздух е ключът към здравословния живот на хората, които прекарват от 70 до 90 процента от времето си в затворени помещения. Човек се нуждае ежедневно от: 1 кг храна, 2 литра вода и от цели 25 хиляди литра въздух, обобщават специалистите.



Внимание!

В продължение на много години хигиената на вентилационните системи е пренебрегвана и в западноевропейските, и в Скандинавските страни, както и в САЩ. В последните 20 години мениджърите там осъзнават, че прахът и замърсяването на въздуха в затворените помещения са сериозен проблем за здравето на работещите и посещаващите ги клиенти. За решаването му в тези страни са създадени директиви, описани са стандарти, публикуват се добри практики. В последните няколко години хигиенните правила за вентилационните инсталации са уредени в Канада и Китай.


КАКВО СЕ ПРЕДПРИЕМА В БЪЛГАРИЯ?

В България официално е в сила новият Европейски стандарт EN 13 779:2007, който засяга изискванията за характеристиките на системите за вентилация и климатизиране на въздуха в помещенията. Действието му обаче има само пожелателен, а не задължителен характер.

Въздуховодите на болници и лаборатории е необходимо да се почистват от плесени и запрашаване на всеки 6 месеца, а заведения и ресторанти трябва да отстраняват мазните отлагания от филтри, кухненски абсорбатори и канали също поне на 6 месеца или в най-лошия случай веднъж годишно, според евростандарта. Крайният срок това да направят бизнес сгради, хотели, жилищни кооперации е максимум 3-4 години, но е добре редовно да се почиства цялата вентилационна система поне веднъж годишно.

Водени от разбирането за особената важност на чистия въздух в затворени помещения, както и от добрата практика в хигиената на вентилационни инсталации във Великобритания, Германия, Австрия, Финландия, САЩ, на 22 януари 2010 г. беше основана Българска асоциация на фирмите за хигиена на вентилационните и климатизиращи инсталации.


ОСНОВНИТЕ ЦЕНИ НА АСОЦИАЦИЯТА СА:

* Популяризиране на темата за здравните последици от лоша хигиена на вентилационните системи.

* Утвърждаване на добрите практики за поддръжката им и популяризиране на индустрията за хигиена на инсталациите.

* Представителство и лобиране пред държавни, общински и международни институции.

* Участие в разработване на нормативна уредба в България както и за прилагане на нормите и препоръките на Европейската общност.


Освен това фирмите в асоциацията предлагат професионално почистване на вентилационни системи и климатици, като са оборудвани с последно поколение почистващи апарати. Лидер в тази област са финландските фирми.


КАКЪВ Е РЕГЛАМЕНТЪТ У НАС

В България поддържането на чистотата на вентилационните системи са уредени в следните документи със следните текстове :

НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване

Чл. 21. Работните места и работното оборудване, включително вентилационните системи, се почистват редовно в съответствие с хигиенните и технологични изисквания

Раздел IV
Вентилация на работните места в помещенията

Чл. 127. (1) При използване на климатична или на вентилационна инсталация не се допуска работещите да бъдат подложени на вредни въздушни течения.
(2) Отлагания и замърсявания, които създават непосредствена опасност за здравето на работещите, незабавно се отстраняват.

Чл. 53 Вентилационните инсталации, огнезащитни устройства и въздуховоди се поддържат в изправно състояние, осигуряващо пожарната им безопасност и съхраняване здравето на хората.


======================================
Източник: в-к "Доктор", очаквайте на 09.08.2010,
Редактор: Тодорка Николова

_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov