НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Вто Апр 16, 2024 6:05 pm Вижте мненията без отговор
Цветове и емоционалност
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12571
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Авг 24, 2010 1:08 pm
МнениеЗаглавие : Цветове и емоционалност
Отговорете с цитат

...Или как багрите ни карат да реагираме несъзнателно по точно определен начин...

Действията на всеки един от нас са продиктувани от различни обективни и субективни фактори, с които волно или неволно всекидневно се сблъскваме. Също толкова волно и неволно се натъкваме и на по-друг тип причини, каращи ни да се държим по точно определен начин. Тези причини са несъзнателни и може би на повечето от нас не правят впечатление. Пример за това са различните цветове на одушевените или неодушевени предмети.



Цветове и емоционалност

Цветът е субективно усещане, което се дължи на способността на ретината в човешкото око да наслагва три различно филтрирани изображения. Той е също така и свойство на обектите да отразяват или излъчват видима светлина.


Характеристика

Познатите цветове на дъгата в спектъра (получил името си от Исак Нютон според латинската дума за привидение през 1671-а година) принадлежат на видимата светлина и се наричат монохроматични цветове. Те представляват много малка част от целия електромагнитен спектър. Като всяка електромагнитна вълна, видимата светлина се характеризира с яркост, дължина на вълната и поляризация.

Основна роля за цвета играе диапазонът от дължини на вълните, който обхваща или цветният тон: червено, жълто, зелено, пурпурно и пр. Названието му се дава като се съобразяваме с приликата му с цветовете от спектъра. Изключение прави само пурпурният цвят, който отсъства от спектъра, но го има в природата. Различията в цвета на обектите се дължат на различната дължина на вълната на отразяваната или излъчваната от обекта светлина.

Друга характеристика на цвета е неговата наситеност или чистота (степента на смесването му с бяла светлина). Колкото по-малко е бялата светлина, толкова по-наситен е цветът. Комбинацията от цветния тон и наситеността се нарича хроматичност.


Възприятие

Възприемането на цвета е различно не само между биологичните видове (например котките и кучетата виждат света в черно-бяло), но е и строго индивидуално и субективно усещане. Границата на видимите спектрални цветове за човека е от около 400 до около 700 нанометра (нм), като те се подреждат така:

* виолетов: 400-450 нм
* син: 450-490 нм
* зелен: 490-560 нм
* жълт: 560-590 нм
* оранжев: 590-630 нм
* червен: 630-700 нм


Групи цветове

Групите цветове биват:

* основни цветове: червено, жълто, синьо
* вторични цветове: зелено, лилаво, оранжево, кафяво, розово
* неутрални цветове: черно, бяло, сиво


Как действат цветовете?


Червен цвят - физически

* Положителни свойства: физическа смелост, сила, топлина, енергия, базисно оцеляване, стимул, мъжественост, възбуда
* Отрицателни свойства: неподчинение, агресия, визуален сблъсък, напрежение
* Червеният цвят предизвиква асоциация на агресивност, страст, жизненост, стимулира апетита. Този цвят издава самоувереност, арогантност, цинизъм. Това е цветът с най-силно въздействие и затова се възприема по отчетливо и по-бързо от другите цветове. Той се вижда отдалеч и в зависимост от интензивността си и обкръжаващата среда въздейства затоплящо или предупреждава за опасност. В съчетание с бяло и златисто, той е ненадминат, когато трябва да се изрази власт и топлота. Привлича вниманието най-бързо и най-бързо го губи. Червеният цвят е дразнещ.


Син цвят - интелектуален

* Положителни свойства: интелигентност, общителност, доверие, ефективност, спокойствие, уважение, логика, прохлада, размисъл, тишина
* Отрицателни свойства: студенина, изолираност, липса на емоция, самота
* Синият цвят е на вярата, истината и разума. Ако не се чувстваш добре, сложи пред себе си предмет в синьо. Цветът внася енергия и мир, успокоява. Дрехи от син цвят тонизират. Счита се, че с помощта на синия цвят можем да израснем духовно. Според проучвания този цвят е най-любим на хората.


Жълт цвят - емоционален

* Положителни свойства: оптимизъм, увереност, самоуважение, откритост, емоционална сила, приятелско разположение, творческа сила
* Отрицателни свойства: ирационалност, страх, емоционална чупливост, депресия, тревожност, самоубийство
* Жълтият цвят се асоциира с позитивност, светлина или страхливост. В бизнеса този цвят апелира към интелектуалност. Най-светлият цвят предразполага към общуване. Той е лъчезарен и отморяващ. Създава ведро настроение, без да стеснява оптическото пространство. Привлича най-бързо след червения и задържа вниманието за най-дълго време. Жълтият цвят може да произвежда болезнени телесни състояния. Нарушава се и душевното равновесие.


Зелен цвят - балансиращ

* Положителни свойства: хармония, равновесие, освежаване, универсална любов, почивка, възстановяване, увереност, загриженост за околната среда, мир
* Отрицателни свойства: отегчителност, застоялост, изтощителност, посредственост
* Зеленият цвят се свързва със спокойствие, здраве, свежест. Наситените зелени тонове внушават статус и богатство, а бледите тонове са успокояващи. Намира се на границата между студените и топлите цветове. Действа успокояващо, уравновесяващо, дори шумозаглушаващо. Символ на пролетта, той дава асоциация за младост, жизнерадостност, има положително въздействие и върху креативността



Лилав (виолетов) цвят - духовен

* Положителни свойства: духовно съзнание, сдържаност, проницателност, благосъстояние, истинност, качество
* Отрицателни свойства: затвореност, падение, потискане, малоценност
* Лилавият цвят се свързва с одухотвореност, нещо скъпо, кралско или мистериозно. В бизнеса е подходящ за артистичните среди. Този цвят никога не бива да доминира. Като умело подбран акцент може да влезе в сполучливо взаимодействие с другите цветове. Лилавият цвят води и до малодушие.


Оранжев цвят

* Положителни свойства: физическо благоразположение, топлина, сигурност, чувствителност, страст, забава
* Отрицателни свойства: бедност, неудовлетвореност, лекомислие, незрялост
* Оранжевият цвят е жизнерадостен, асоциира се с горещ темперамент. Той е производен цвят от жълто и червено, и поради това реакцията ни спрямо него е комбинация от физическа и емоционална. Действа стимулиращо и възбуждащо. Цветът фокусира съзнанието ни по въпроси от нашия комфорт - храна, топлина, подслон и т.н.


Розов цвят

* Положителни свойства: физическо спокойствие, родителски грижи, топлота, женственост, любов, сексуалност, оцеляване
* Отрицателни свойства: самозабрана, емоционална клаустрофобия, безсилие, физическа немощ
* Розовият цвят се свързва с женствеността, невинността, нежността, здравето. Той, по подобие на червения, също влияе физически, но преди всичко е мощен емоционален цвят. Прекалено много розов цвят на едно място води до изтощяване във всякакъв аспект.


Сив цвят

* Положителни свойства: психологическа неутралност
* Отрицателни свойства: липса на доверие, депресия, летаргия, липса на енергия
* Сивият цвят предизвиква мрачно чувство, авторитарност, практичност, корпоративност. В бизнеса това е точният цвят за по консервативна аудитория. Това е относително неутрален цвят. Истинското "неутрално сиво" се променя в зависимост от останалите обкръжаващи цветове.


Черен цвят

* Положителни свойства: изтънченост, очарование, сигурност, емоционална безопасност, ефективност, твърдост
* Отрицателни свойства: потисничество, студенина, заплаха, депресия
* Черният цвят се свързва със сериозност, отличителност, класически стил. Това е чудесен цвят за фон. В комбинация с белия цвят говори за изтънченост и безкомпромисност. Въпреки това много хора изпитват страх от черния цвят.


Бял цвят

* Положителни свойства: чистота, прозрачност, яснота, честност, простота, изтънченост, ефективност
* Отрицателни свойства: стерилност, студенина, ограниченост, самота
* Белият цвят поражда чувство на чистота, истинност, изтънченост. Колкото черният усвоява останалите цветове, толкова белият ги отразява. В бизнеса той освежава по строгите тъмни цветове. Визуално бялото дава повишено възприемане на пространството.


Кафяв цвят

* Положителни свойства: сериозност, топлина, природа, надеждност, подкрепа
* Отрицателни свойства: липса на чувство за хумор, тъга, липса на изтънченост
* Кафявият цвят се свързва с полезност, земност, плодородие. Създава впечатление за достоверност, мъдрост. Обикновено кафявото се състои от червено и жълто, с голям процент и на черно. Следователно този цвят е със същата сериозност като черния, но е по-топъл и има някои свойства от червеното и жълтото. Мнозина го предпочитат като тъмен цвят пред черния.


Лечение с цветове

Всяка болест може да се лекува със светлина - червена, зелена, синя, жълта, оранжева, виолетова. Според болестта се избира и конкретният цвят. Вземете една призма, поставете я на място добре осветено от слънцето, така че като застанете на 3-4 метра от нея, дъгата, която се образува да попадне на очите ви. Концентрирайте се върху желания цвят.

Ето с какви цветове се лекуват някои заболявания или неразположения:

* анемия - червен цвят
* разстроен стомах - зелен цвят
* разстроена нервна система - светлосин цвят
* неврастения, силна чувствителност (всяка сутрин обливане със сини лъчи на светлината върху главата, гърдите и стомаха) за подпомагане на умственото развитие - жълт цвят
* за физически растеж - зелен цвят
* против страх - оранжев цвят
* за спокойствие - син цвят
* при обезсърчаване - жълт цвят
* при слаба вяра - син цвят
* за придобиване на сила - виолетов цвят
* при неразположение - розов цвят

За финал може да обобщим, че както няма човек на света, който да си прилича изцяло с друг, така няма и цвят, който да действа по еднакъв начин на всеки.

Именно поради това имаме различни вкусове за цветовете, които предпочитаме на носим на нашите дрехи или да виждаме в интериора на собствения си дом. Те са навсякъде и по един или друг начин влияят на нашето здраве и настроение, и би било добре да се научим да ги "контролираме" за по-добрата ни хармония.
================================
Източник: bb-team.org



_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov