НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 21, 2024 3:02 pm Вижте мненията без отговор
Органичните храни наистина са по-полезни за здравето
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Юли 27, 2007 4:40 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? ????? ???????? ?? ??-??????? ?? ????????
Отговорете с цитат

Отдавна се спори колко по-полезни са органичните продукти (тези, които са отгледани, съхранени и опаковани при естествени условия без прилагане на изкуствено внесени химични вещества и генна модификация) за здравето в сравнение с обичайните продукти, към които вече сме свикнали.

Сравнявайки например здравословните качества на кивито, отгледано по натурален и традиционен начин, учените отдават предпочитанията си на органичното, твърди статия в новия брой на списание Prevention.

Според изнесените данни, в органичното киви, отгледано върху земя, която не познава химикали, нивото на витамин С и полифенолите (вещества способстващи за намаляване на нивото на холестерола, за подобряване циркулацията на кръвта и намаляващи вероятноста от рак) е много по-високо, отколкото при традиционно отгледаните плодове.

Въпреки че с всяка година продажбите на органичните продукти в някои страни нарастват, някои учени все още са на мнение, че те не носят особена полза на здравето. Но директорът на Soil
Association Питър Мелчет смята, че “те съдържат повече полезни за здравето вещества и витамини и по-малко наситени мастни киселини и нитрати”.

Ново изследване, проведено от доктор Мария Амодио и доктор Адел Кадер от Университета на Калифорния, показва, че “всички основни минерални вещества в органичното киви са в по-голяма концентрация. Тези плодове се отличават с по-високото си съдържание на аскорбинова киселина (витамин С) и полифеноли, което означава, че те притежават по-силно изразени антиоксидантни качества”. Резултатите са публикувани в Journal of Science of Food and Agriculture.

От научна гледна точка е напълно възможно традиционната за момента практика на отглеждане на селскостопански култури, в която се прилагат пестициди, да възпрепятства формирането на фенолните метаболити...


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov