Автор |
Съобщение |
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 6:19 pm
Заглавие : ??????????? ???? ?? ????????? ????
|
|
|
Червено вино удължава живота
Червени вина от френския департамент Жер и от италианския остров Сардиния са най-подходящи за пиене, ако човек иска да живее по-дълго, съобщава сп. "Нейчър" в утрешния си брой. Ролята на полифенолите, съдържащи се в червеното вино, за ограничаване на развитието на атерЧервени вина, Червено виноосклероза е добре известна. Британски учени от факултета по медицина и стоматология "Куин Мери" в Лондон и университета в Глазгоу обаче установиха, че ефикасно оръжие срещу атеросклерозата са най-вече танините, познати под името процианидини.
Учените са сравнили влиянието на червени вина от различни части на света върху култури от кръвоносни съдове, отгледани в лабораторни условия, и са установили, че червените вина с най-голямо съдържание на процианидини защитават най-добре тези съдове. После те са проучили данните в кои райони по света хората живеят най-дълго и имат най-малко сърдечносъдови проблеми и са установили, че това са Сардиния и департаментът Жер във Франция. След това те са констатирали, че именно в тези райони вината са с най-голямо съдържание на процианидини. Според учените това се дължи на използваните там традиционни технологии за производство на червеното вино, при които се запазва високото съдържание на благотворните съединения. Освен това, за производството на червено вино в тези райони се използва гроздов сорт, който е особено богат и на полифеноли.
Така британските учени са стигнали до извода, че елексирът на дълголетието се крие именно в червените вина от Сардиния и Жер.
|
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
reveta
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 11:50 am
Заглавие :
|
|
|
Най-прочутите вина по света:
БОРДО - по името на френския град Бордо, прочут винарски център, където се приготвя виното.
ТОКАЙ - първокачествено унгарско вино по името на вулканичния масив Токай, където се произвежда.
МАДЕЙРА - вид бяло десертно вино по името на островната група Мадейра в Атлантическия океан, където най-напред е произведено.
КОНЯК - силно питие по името на френския град Коняк, където за пръв път е произведено.
МАЛАГА - вид подсладено гъсто вино, с вкус на карамел. По името на испански яград Малага, където се произвежда.
ХЕРЕС - вид испанско вино по името на град Херес да ла Фронтера, голям винарски център.
ШАРТРЬОЗ - ароматичен ликьор по името на френския манастир "Шартрьоз", чиито монаси са го произвеждали най-напред.
ШАМПАНСКО - бяло шумящо вино по името на френската област Шампания, където е произведено първоначално.
БЕНЕДИКТИН - вид ликьор по името на бенедиктинските монаси, които са го приготвили най-напред. |
|
|
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 4:29 pm
Заглавие :
|
|
|
И нашенските са много хубави! Особено "Мавруд" от Асеновград. Сега AUDAN пак ще каже нещо за мен и алкохолизма. |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 4:43 pm
Заглавие :
|
|
|
В Северозападна България домашнопроизведените им червени вина са много хубави. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 7:13 pm
Заглавие :
|
|
|
penka написа: | И нашенските са много хубави! Особено "Мавруд" от Асеновград. Сега AUDAN пак ще каже нещо за мен и алкохолизма. |
Тц,само ще допълня,че Диана е от асеновград и като потомствена кръчмарка предвиждам как ще опитам от най-добрите вина.
Ще допълня ,че тамошният климат е добър и за Малага,така че няма смисъл да ходите до Испания.
Като българи би трябвало да знаете,че Широката мелнишка лоза и Гъмза са стари местни сортове,от хилядолетия. |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 7:27 pm
Заглавие :
|
|
|
Имахме филиал във Виноградец/Пазарджишко/,в този район правят /домашно/много хубаво бяло вино.А Гъмзата е от региона на "съребрената" ми рода |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 8:07 pm
Заглавие :
|
|
|
penka написа: | И нашенските са много хубави! Особено "Мавруд" от Асеновград. Сега AUDAN пак ще каже нещо за мен и алкохолизма. |
"Мавруд"-а наистина е хубаво и лековито вино, стига технологията му да е добра.
Каквото и да каже Аудан, факта си е факт! |
|
|
|
|
|
Маг Живин
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 8:10 pm
Заглавие :
|
|
|
Както вече си се убедила AUDAN прощава всичко българско. Та вместо да разправяш, че всяка вечер пиеш джин с тоник, ще казваш че му удряш една малка "Дядова усуканица" с пазарджишки домат и ще минаваш по тангентата.
Колкото до вината ни, наистина са нещо невероятни. Всъщност всички народи си хвалят виното. Дори и братята гърци??? макар да не ми е много ясно какво вино имат, след като жулят рецина. Едно вино ароматизирано ли е и за оцет не става, но това е друг въпрос. |
|
_________________ "Всекиму своето!" |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 8:11 pm
Заглавие :
|
|
|
kati написа: | В Северозападна България домашнопроизведените им червени вина са много хубави. |
Аз пък трябва да ви кажа, че виното е най-добро, когато в него няма танин.
Когато бях току-що пръкнала се тинейджърка един истински винар ми каза това и ме научи, че ако гроздето се слага без чепките, да се слагат само зърната, става великолепно и много по-полезно, защото танина в него е много малко. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 8:14 pm
Заглавие :
|
|
|
kati написа: | Имахме филиал във Виноградец/Пазарджишко/,в този район правят /домашно/много хубаво бяло вино.А Гъмзата е от региона на "съребрената" ми рода |
В с. Брестовица и с. Перущица, Пловдивско има много хубави лозя.
Там има и стари традиции за приготвяне на хубаво вино.
Като дете съм живяла там и имам много хубави спомени за гроздобера и приготвянето на виното.
Сега пак се е подновила, гледам, традицията в този край. |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 8:17 pm
Заглавие :
|
|
|
Дано,защото о едно време преди няколко години ги бяха занемарили лозята,скоро /от 2-3 г./не съм минавала от там. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 8:20 pm
Заглавие :
|
|
|
Имат, имат вече ... и добро производство имат, пък и си струва! |
|
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 8:50 pm
Заглавие :
|
|
|
Аз предпочитам ширата(разреда сес преварена вода).Виното ми е прекалено кисело и горчиво.
А токайското прехвалено вино е някакво подобие на "Метакса"-та,ама отвратително,ама доста далечно подобие...Още ме е яд,че го купих преди няколко месеца.Ама какво ли не прави човек заради научния интерес?
Историята му е само интересна,но виното-хич! |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 9:21 pm
Заглавие :
|
|
|
Леле, размина ми се!!! Ще наблягам на "изберете българското"! |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Пет Юли 27, 2007 9:43 pm
Заглавие :
|
|
|
То се знае,че нашите вина са едни от на-хубавите,само дето още не сме се научили достатъчно добре да ги пласираме на международния пазар. |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|
|