Автор |
Съобщение |
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Чет Юли 12, 2007 4:05 pm
Заглавие : ????? ???? ?? ??????? ?????????? ??
|
|
|
Дори паническият страх може да се преодолее чрез тренировки.
Някои хора панически се страхуват от височина или кучета, а на други коленете се тресат при мисълта, че трябва да престъпят прага на кабинета на стоматолога.
Страховете се много и различни. За съжаление на мнозина таблетки против страх не съществуват, но затова пък можем да го преодолеем по пътя на тренировките, твърдят психолозите.
В основата на тренинга лежи методът на невроенергокартирането, който позволява оценяването на активността на различните отдели на главния мозък.
За разлика от функционалната ЯМР-томография (томография чрез ядрено-магнитен резонанс) невроенергокартирането е напълно безопасна процедура, позволяваща ефективно коригиране на страха.
Върху главата на пациента са поставят специални датчици, а на екрана на монитора се наблюдава какво се извършва в неговия главен мозък. Първоначално пациентът се обучава на начините за релаксация, чието качеството на релаксацията също се оценява с помощта на апаратура.
Лекарят, задавайки специални диагностични въпроси, съставя кръг от ситуации, предизвикващи у пациента страх. С помощта на компютър всички присъщи за човека страхове се подреждат в последователност от най-силните към по-слабите.
Когато мозъкът на пациента е в състояние на пълна отпуснатост, лекарят го кара да опише най-малко плашещата го ситуация. Тази процедура продължава дотогава, докато мозъкът на човека не се научи да остава напълно разслабен в момента на мислено преживяване на ужаса.
След това процедурата се повтаря за следващата по-страшна ситуация.
Невроенергокартирането се счита за метод с големи перспективи. Според специалистите с негова помощ може да се повиши и ефективността на процеса на обучаване на студентите и учениците, да се повиши нивото на тренираност при спортистите и да се изработи устойчивост към стреса.
|
Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Вто Авг 28, 2007 10:33 am; мнението е било променяно общо 2 пъти |
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
katysto
Местожителство: Burgas
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 9:25 am
Заглавие :
|
|
|
Много интересно.
А дали човек може да се справи без машината? |
|
_________________ Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение. |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 10:40 am
Заглавие :
|
|
|
Разбира се, че може!
Стига да е в състояние сам да може да командва и нанася корекции, а след това да констатира също сам дали е отработен онзи момент, в който е станал психичния срив - шок или мощен стрес.
Все пак принципа на модела, който е изложен чрез ЯМР по-горе е изобретен на базата на въздействие на вълнови честоти, засягащи дейността на мозъчната функция, а по-скоро на мозъчната кора.
А този модел е заложен в самите нас, и ако ние го познаваме като механизъм проблема ни е никакъв да се справим с всеки един шок, стрес или както в случая говоря дори паническо разстройство предизвикано от тях!
Всъщност това са доста мощни йогистки практики ... нищо повече. |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
ASD
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 12:26 pm
Заглавие :
|
|
|
Не знам дали има човек, който да не се страхува. Някои страхове са ми смешни, както и моите са смешни на други хора. От дете ме е страх от тъмното и това да съм сама вечер и през нощта. Нямам обяснение, връщала съм се до колкото е възможно назад в спомени говорила съм с близки, явно чувствителната природа на човека му причинява страховете, а също и възпитанието. Сега се сещам колко безстрашни са децата - не знаят - ще паднат ли от високо, страшно ли е тъмното и какво ли още не. По скоро възрастните определят какво да правят и от какво да ги е страх. Преди месец ми се наложи да съм сама за няколко дни. Първата нощ не спах - будех се на всеки час и само се ослушвах. На другия ден бях като болна. Седнах и започнах да се вглъбявам в това тревожно чувство и да си повтарям, че целия свят е любов и е глупаво да се страхувам от нищото. Вчерта си легнах и буквално си наредих да спя до сутринта. И така всяка вечер. Не знам изпари ли се страха, не вярвам да е толкова лесно справянето с подобно нещо, но ще се радвам да е така. Идва ми на ум една мисъл на Чърчил - "Единственото нещо от което си заслужава да се страхуваме е самия страх." |
|
|
|
|
|
ASD
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 12:34 pm
Заглавие :
|
|
|
Впрочем, имам един въпрос ако е възможно да ми отговорите. Когато бях студентка, разбрах че се вцепенявам когато някой закрещи. Дори това да не е насочено към мен, не е страх а жив ужас. Бях го забравила за много дълго. Припомни ми го един грозен скандал между моя близка и съпруга и. Като ги чух и видях какво правят нещо в мен се сви и от очите ми потекоха сълзи. Това продължи с дни - скандалите им и моята реакция. Успях да скрия какво ми е до последния момент почти. Разговарях с един лекар - ирисолог, психолог и тя ми каза в такива случаи мога да стискам силно кутрето на ръката и няма да се поддавам на това нещо. Дори бях решила да ходя на психоаналитик. В последствие се успокоих и отказах. Познато ли ви е подбно състояние? |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 4:12 pm
Заглавие :
|
|
|
По тв имаше един детективски сериал,горкият главен герой беше аут от полицията заради получените след стерс от семейна трагедия мании,фобии и страхове,но въпреки всичко се справяше блестящо с разкриване на престъпления.А страховете си ги беше степенувал:В една сцена се уплаши от възможността да се сблъска с избягала от терариума змия и рипна върху една маса,забравяйки,че се страхува и от високото.На уместна забележка на партньора си каза:"аз съм ги степенувал по сила:на първо място е страхът ми от змии,после е страхът ми от висоchина и след това следва страхът ми от микроби/заради него си триеше ръцете със сaлфетка при всяко ръкуване с друг човек и прекарваше часове в чистене и лъскане на дома си,не дай Боже друг човек да посети тоалетната му - настъпваше ужас/". |
|
|
|
|
|
katysto
Местожителство: Burgas
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 4:26 pm
Заглавие :
|
|
|
Да разбирам ли, че това е силата на положителното мислене?
Само че досега немога да разбера как да преобърна потока на мислите от страха към нещо , което ще ме извади от чувството ми на страх или безпомощност?
Ето този момент ми убягва- започна ли да се страхувам от нещо незная как да спра тези връхлитащи ме мисли?
Ох май много се уплетох, дали ме разбрахте? |
|
_________________ Поука вместо омраза, усмивка вместо презрение. |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 4:40 pm
Заглавие :
|
|
|
Не мога да дам съвет за преодоляване на страхове.Аз се страхувам от височини например и от други неща.Слава Богу от самота вечер в къщи не,в противен случай щях да се побъркам,защото често ми се е налагало. Когато загина съпругът ми първите няколко вечери ми беше некомфортно,особено като спираше тока в целия квартал/беше зима/.Загасвах си лампите като лягах да спя,но като потъваше всичко в мрак не по мое желание и в пиков час и като започвах да се спъвам докато си намеря с какво да си светна на моменти ме обхващаше паника и ръцете не ме слушаха,та събарях всичко.Тогава започвах да си говоря на висок глас,та да не се стряскам от подозрителни шумове.Добре,че това не продължи много време и ми мина. |
|
|
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 4:55 pm
Заглавие :
|
|
|
Нямам рецепта за справяне със страхове.Мога просто да споделя какво се опитвам да правя аз и гарантирано помага /ако успея да го направя, разбира се/.Когато ме е страх от нещо, или някой, то аз започвам много да мисля за това - анализирам го, обръщам го от всички страни, вкусвам го, представям си стъпка по стъпка много подробно какво би станало и аз как бих се чувствала ако се осъществи страха ми.Ставаме си много близки със страха - е трябва някое време за това, не става от раз.След това /ако е възможно/ правя това, от което ме е било страх - т.е. - изпълнявам ситуацията вече реално, а не само в мислите си.Това не става за всякакви случаи - примерно по никакъв начин не помага да се преборя със страха от болести и смърт, но за повечето житейски ситуации и страхове става идеално. |
|
|
|
|
|
Anelia
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 5:44 pm
Заглавие :
|
|
|
kati написа: | По тв имаше един детективски сериал,горкият главен герой беше аут от полицията заради получените след стерс от семейна трагедия мании,фобии и страхове,но въпреки всичко се справяше блестящо с разкриване на престъпления.А страховете си ги беше степенувал:В една сцена се уплаши от възможността да се сблъска с избягала от терариума змия и рипна върху една маса,забравяйки,че се страхува и от високото.На уместна забележка на партньора си каза:"аз съм ги степенувал по сила:на първо място е страхът ми от змии,после е страхът ми от висоchина и след това следва страхът ми от микроби/заради него си триеше ръцете със сaлфетка при всяко ръкуване с друг човек и прекарваше часове в чистене и лъскане на дома си,не дай Боже друг човек да посети тоалетната му - настъпваше ужас/". |
това е филма "Монк" дават го по бтв, Ейдриън Монк получава тези фобий след като жена му загива при бомба пред очите му /мисля че така беше/ и после получава тези фобий .
Иначе по темата аз се страхувам страшно мн от паяци, но си ги трепя защото нямам избор |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 5:48 pm
Заглавие :
|
|
|
За същия филм става дума.А паяците го ловя/не с голи ръце/ и ги мятам през прозореца да си живеят,че не ми се убиват,е някой може да ги смачкам неволно при "ловуването".От насекомите ме е страх от жилещи,не ми се иска да ме боли,да се подувам и пр. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 6:24 pm
Заглавие :
|
|
|
"Монк" е единственият,май,криминален филм,който гледам с удоволствие.Има доста инфо по всякакви теми... |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 6:28 pm
Заглавие :
|
|
|
Не му е мястото тук,ама ти препоръчвам и "закон и ред:умисъл за престъпление",пак по BTV,както и "Криминални уравнения" и "От местопрестъплението" по Нова.Извинявам се за отклонението. |
|
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 10:28 pm
Заглавие :
|
|
|
И "Криминални уравнения" си ги бива,да.Но...идва ми множко да ходя само поканалите.Все пак трябва и да се спи
Виж "4400" не пропускам вече Обичам "фантастика" и комедии(но не евтин американски тип). |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Вто Авг 28, 2007 10:34 pm
Заглавие :
|
|
|
Е,"4400" и всички от този тип и аз ги обичам.А останалите вървят в прилично време,не е нужно да се будува толкова.Има връзка с темата - обичам да гледам "страшни" филми,т.е.филми със "страшки",а някои хора твърдят,че не могат,след това ги било страх да заспят.Все съм се чудила сериозно ли говорят,или преувеличават. |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|
|