НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 7:17 pm Вижте мненията без отговор
Днес почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Авг 29, 2007 11:03 am
МнениеЗаглавие : ???? ???????? ??????? ?? ??. ???? ?????????
Отговорете с цитат

Днес Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца.

Почитайки Св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците, църквата посвещава на неговата памет няколко дни в годината.

На 24 юни тя тържествено празнува рождението на предвестника на Спасителя; прославя го и на 7 януари - деня след празника Богоявление, а на 29 август възпоменава неговата смърт и в знак на участие в страданията му е наредила този ден пост.

Това е вторият летен празник на християнския светец, нарича се Секновение поради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта - стават равни.

На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. Забранено е да се ядат червени плодове и да се пие червено вино.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Сря Авг 29, 2007 1:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Наистина това е един страхотен ден, невероятен - Секновение, т.е. казано иначе не на езика на религията, това е равноденствието.

На всичкото отгоре е и пълнолуние! Великолепно, затова явно съм във вихъра си! Razz Laughing

Не ти ли прави впечатление как църквата почита именно най-духовните личности, които са имали и са владеели завидни духовни качества и способности като предсказания (т.е. ясновидство и пророчество), а в същото време плюе и ненавижда такива личности, такива хора???!!!

Що за противоречие?! Razz Sad Smile

Остави плювките, ами и колко люде подобни са били хвърлени на кладата, ето - отсечени са им и главите, а по времето на кръстоносните походи пък са били избивани най-поголовно!

Странно нещо е това религията, не смяташ ли, Кати?! Sad Wink

Пуснато наПуснато на: Сря Авг 29, 2007 1:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Cтранно нещо е това религията, не смяташ ли, Кати?! Sad Wink

Smile Абсолютно.Но смятам,че това е така,защото е създадена и доразвивана от хора,а не е дошла свише и все за задоволяване на нечи интереси.Куп напътствия,ограничения и забрани все в името на Бога,да не говорим за войните и изтребленията.И разделението на хората по религиозен признак.Бог е един за всички,както и слънцето грее еднакво за всички.Cool
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Сря Авг 29, 2007 4:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не е само защото е създадена и доразвивана от хората.Ако беше така, то тогава трябваше всички религии да са подобни, а не са.Например - не съм чувала за будистки кръстоносен поход, или за шинтоиски джихад. Wink
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Сря Авг 29, 2007 7:43 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Има едно схващане, според което религиите с мъжко Начало, т.е. религиите в които Бог е отъждествяван с мъжкото начало или иначе казано е омъжествяван, са изключително агресивни. Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Сря Авг 29, 2007 7:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

...и дискриминиращи женския пол като цяло.Да не се впускам в подробности,не само,че е немислимо жена в църковните юерархични структури при християните//Православни,Католици и пр./,дори е забранено да влизат на определени места в църквата.А при Mюсюлманите е било под въпрос имат ли жените душа въобще.до колкото ми е известно в самото зараждане на тези религии нещата не са били поставени по този начин,но в последствие са реформирани мнoгoкратно.
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Сря Авг 29, 2007 7:57 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Патриархат до пълно посиняване Laughing

Пуснато наПуснато на: Сря Авг 29, 2007 8:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes Както е тръгнало май му се вижда краят и на него.Лошото е,да не се мине в другата крайност,най-добре е да има равновесие и баланс. Cool Smile
Маг Живин

Пуснато наПуснато на: Сря Авг 29, 2007 8:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Rolling Eyes ...най-добре е да има равновесие и баланс. Cool Smile

Това обикновено го казва penka за приключване на темата Laughing

Пуснато наПуснато на: Сря Авг 29, 2007 8:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Ама аз не с такава цел,не обичам да ги приключвам,ами исках да подчертая,че не съм феминистка.действително не смятам,че феминизацията на света е най-добрия вариант,както естествено и това,което е досега,т.н.'мъжки свят". Cool
penka

Пуснато наПуснато на: Чет Авг 30, 2007 9:28 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
Има едно схващане, според което религиите с мъжко Начало, т.е. религиите в които Бог е отъждествяван с мъжкото начало или иначе казано е омъжествяван, са изключително агресивни. Rolling Eyes

Да разбирам ли, че източните религии /използвам общ термин, за да не изброявам/ се базират на женското начало?А иначе със сигурност има подобна връзка, от което следва логичния въпрос - кой, аджеба, мъж измисли тези религии? Laughing Като си прехвърлям из главата скромните познания за релиите по света, стигам до извода, че наистина могат грубо да се разделят на три вида: с мъжко начало /християни, юдеи, мохамедани,прабългари и частично - древните римляни/, смесени мъже+жени /примерно - древните гърци,траките/ и с женско начало /примерно - келтите, египтяните и култовете към "Богинята майка"/.Сигурно допускам някаква грешка, защото познанията ми са доста повърхностни, но на пръв поглед така ми изглежда.
penka

Пуснато наПуснато на: Чет Авг 30, 2007 9:36 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Живин написа:
kati написа:
Rolling Eyes ...най-добре е да има равновесие и баланс. Cool Smile

Това обикновено го казва penka за приключване на темата Laughing

Е, така му излиза име на човек.Значи вече вместо Граф Пенчо, AUDAN може да се обръща към мен с Пенка-баланса. Very Happy То аз сигурно ставам смешна с тези явно често повтарящи се мои твърдения /честно - не съм се усетила, че го пиша толкова често, камо ли пък за приключване на тема/, но пак си оставам на мнение, че това е едно от най-важните неща, нещото което може да приближи до хармонията.В един свят на дуализъм /светлина-тъмнина, дясно-ляво, мъж-жена,изгрев-залез и т.н. да не изброявам, че ще напълня една страница/ не може да има дори и помен от хармония ако няма баланс между противоположностите.Сигурно още по-хармонично би било да няма противоположности, защото сега сигурно Маг Селена ще каже, че те са само плод на нашия ограничен човешки мозък и ще е права, но все пак ние сме тук на Земята, в тези си тела и с тези си мозъци и това не е случайно, а пък с тези си мозъци не можем без измерване и противопоставяне.То и аз искам да мога да си представя безкрайността, ама само с напъване не става - мозъчето не го възприема изобщо.
kati

Пуснато наПуснато на: Чет Авг 30, 2007 8:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

...А на същия ден пък/ако не греша/ Мюсюлманите почитат раждането на Мохамед.Много от Християнските/Православни/ и Мюсюлманските празници съвпадат. Cool
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Авг 30, 2007 8:28 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
... - не съм чувала за будистки кръстоносен поход, или за шинтоиски джихад. Wink

Кръстоносен поход не,но съм чувал да са клали и то доста.
А японците и аз уважавам,но дано не си била сред пленените американци и филипинци през време на Втората световна война.10 000 са измрели докато маршрували към лагера за пленници...

Пуснато наПуснато на: Чет Авг 30, 2007 9:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Е това е като на война и едва ли има много общо с религията.Военоплениците никъде не ги глезят.Пък що се отнася до кланетата - не че ги няма, ама аз имах в предвид религиозна война, а не просто кланета по принцип.
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта