|
Автор |
Съобщение |
kati
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2007 6:31 pm
Заглавие : ???????? ? ?????? ????????? ????? ?? ????????
|
|
|
Съдържащите се в яйцата, спанакът и други зеленчуци със зелени листа вещества лутеин и зеаксантин помагат да се намали риска от влошаване на зрението, свързано с напредване на възрастта, най-вече след 65 години.
Двете вещества от групата на каротеноидите се съдържат и в доста плодове и зеленчуци с жълт цвят.
Според изследването на американски учени, цитирани от Ройтерс, каротеноидите дават възможност на очите по-добре да филтрират светлината в късия диапазон на вълните и така намаляват негативния ефект върху ретината.
В 6-годишното проучване са били изследвани над 4500 души на възраст от 60 до 80 г. и техните хранителни навици.
В групата на хората, употребявали най-много храни с високо съдържание на лутеин и зеаксантин, влошено зрение е било установено с 35% по-малко, отколкото при тези, които са приемали най-малки количества от двете вещества.
“Лутеинът и зеаксантинът безспорно трябва да се смятат като полезни агенти, съдържащи се в храната и хранителните добавки, защото понижават риска от влошаване на зрението с увеличаване на възрастта”, твърдят учените в своята статия в сп. Archives of Ophthalmology.
Сред храните, в които се съдържат много каротеноиди, трябва да се посочат още зелето, ряпата, марулята, брюкселското зеле, броколито, граха, тиквичките и царевицата. |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|
|