НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Чет Ное 21, 2024 3:15 pm Вижте мненията без отговор
Динята – плодът, който всъщност е зеленчук
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Вто Сеп 11, 2007 6:34 pm
МнениеЗаглавие : ?????? – ??????, ????? ???????? ? ????????
Отговорете с цитат

Мнозина смятат динята за добър източник на течности, подходящ особено за горещините. Всъщност тя е доста повече от това – последните изследвания за нея показват, че е богат източник на ликопен – антиоксидант (свързван най-често с доматите), който доказано е ефективен при намаляване риска от рак и дружги сериозни заболявания.
Динят всъщност не е плод, а зеленчук – тя е от семейството на краставицата и тиквата. За нейна прародина се счита Африка, но съвременните дини са доста различни и доста по разнообразни като сортове. Тя без съмнение е сред най-освежаващите и задоволяващи нуждата от течности плодове и зеленчуци.
У нас динята най-често се консумира самостоятелно, най-вече като десерт, но по други места тя често се поставя в салатата, сосовете или от нея се приготвя освежаващо изстудено питие.

Когато избирате диня, внимавайте тя да бъде твърда, симетрична, без наранявания, натъртвания и светли петна. При почукване добре узрялата диня тръбва да издава приглушен звук “на кухо”. Най-добрите дини обичайно тежат поне няколко килограма, но все пак това зависи от сорта.

За да я запазите максимално дълго, не я режете цялата на парченца и не белете кората. Ако се окаже не добре узряла, поставете я в хартиен плик, но не в хладилник.
Дори и цяла динята не е много трайна – на стайна температура и ненарязана се запазва около 2 до 3 седмици.
Измийте я преди да я нарежете. Каквото не успеете да консумирате веднага, приберете в пластмасова кутия или плик в хладилника.

Една нетрадиционна рецепта
за 4 порции
• 2 купички нарязана и почистена от кората и семките диня
• 3/4 купичка сладък лук
• 3/4 купичка черен боб (сварен или от консерва – подсушен)
• 1/4 купичка леко люти чушки
• 1 средно голям чесън, нарязан на ситно
• 1 ч.л. кафява захар
• 1/2 ч.л. сол
Смесете всички съставки и ги поставете в хладилник в затворена кутия поне за час, за да се смесят ароматите.
Половин купичка съдържа: 52 калории, 1 г въглехидрати, 2 г протеини, 0,3 г мазнини...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov