|
Автор |
Съобщение |
kati
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
|
Пуснато на: Вто Сеп 11, 2007 6:40 pm
Заглавие : ??? ?? ???????? ???? ?? ????????
|
|
|
За да сме напълно сигурни каква точно напитка купуваме– сок или нектар, трябва да извървим пътя на цялата технологична верига. От значение е и къде е произведен съответния продукт.
Ако си купуваме сок например от Скандинавия, ясно е, че в тази страна портокали и манго не растат. Плодовете се берат в Северна Африка или Латинска Америка, сокът от тях се изцежда и се доставя в Европа в специален танкер в охладен вид. За да не се превозва и водата, съдържаща се в сока, предварително я изпаряват и по този начин се получава сгъстен т.е. концентриран сок, съдържащ всички компоненти на пресния.
За това върху опаковката на соковете честно е написано: ”100% сок, приготвен от натурален концентрат чрез добавяне на вода”. В такъв сок няма консерванти (освен ако изрично не е посочено обратното). Като добавки в него могат да присъстват натурални ароматизатори, получени от същия вид плод.
Напитките с надпис ”нектар” съдържат от 25 до 50% натурален сок (от праскови, сливи, кайсии), а всичко останало в тях е вода, захар, лимонена киселина и натурални ароматизатори, приготвени (за разлика от соковете) от всякакви плодове.
Т.нар. плодова напитка (fruit drink) пък съдържа 10-20% натурален сок.
Всички т.нар. “сухи” сокове или сокове на прах са направени от хранителни добавки – заместители на захарта, оцветители и изкуствени ароматизатори и съответно те не могат да претендират за названието сок, нектар или плодова напитка. |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|
|