НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 11:22 pm Вижте мненията без отговор
Кръстовден
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 14, 2007 11:54 am
МнениеЗаглавие : ??????????
Отговорете с цитат

Православната църква отбелязва днес църковния празник "Въздвижение на Светия кръст Господен", наричан от народа Кръстовден.

Светата православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

По древен обичай на този ден се прави водосвет и свещениците ръсят с кръст по домовете за благословение.

Според църковното предание Света Елена, майката на император Константин Велики, се счита за ревностна християнка.

Тя се отправя към светите места в Палестина, за да потърси гроба Господен, който два века по-рано е затрупан от гонителите на християните.

Усилията й се увенчават с успех. Намерени са пещерата на гроба, както и три кръста. Кой от трите е Христовият кръст, се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек.

Частица от този животворящ кръст Елена изпраща на сина си в Константинопол, а самият кръст е положен в главната Йерусалимска църква.
След време над пещерата на гроба Господен построяват храм, който съществува и до днес. Той е осветен тържествено на 14 септември 335 г.

На този ден се събират хиляди поклонници. За да могат всички да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите.

От това "въздвижение" получава своето име и празникът.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост. Народният празник е свързан с края на летния и с началото на есенния селскостопански сезон.

От Кръстовден или от Симеоновден /1 септември/ може да започне сеитбата на зимните житни култури.

На Кръстовден се "осветява" семето за посев. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 14, 2007 7:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

а бе,дали точно на тази дат е станало събитието,не споря.Но Кръстов ден е твърде близо(на 1 сведмица "място" ) от 21 септември-равноденствието или Денят на 4-тата тчка на слънчевият кръст!!!

Та християните нека си блеят,а ние да си отваряме очите и ушите и да сравняваме инфото оттук и оттам.Пък всеки има Интуиция-нека я полза.Моята казва,че Кръстов ден е на 21.09. и е свързан със слънчевяия календар дълго преди саул от Тарс (апостол Павел) да измайстори христианството!

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 14, 2007 9:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Почти по същото време е и голям мюсюлмански празник,началото му се определя според фазата на луната.Много от православните и мюсюлмански празници съвпадат по време/приблизително/ и мисля,че това не е случайно. Cool
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 15, 2007 3:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Близо до град исперих се намира стар свещен ценътър.Някога там е била и столицата на гетите(готите)-Даусдава.а сега мястото се нарича Сборяново.
Смениха го през 80-те години.старото бе Демир баба текке(Манастирът на Железния баща),алианска светиня...Макар че сгради е имало от тракийско време.лично съм мерил камък с дължина 2,170м!!!А на една от стените имало барелеф на герой или както му казват историците-"тракийски конник"...

Но да оставим далечното минало.Сборяново е добро име,защото показва нещо реално-сборът на 2-ри август,Илинден.Колят се агнета,прави се курбан...
Обаче...интересното е,че на същият ден на същото място същото правят и алианите. Shocked

И малко инфо,пъквсеки сам да си прави изводите.
Алианите са известни като "шиити",секта в исляма,която обикновено приемат поробени от арабите народи.Един вид протест в рамките на Подчинението(Исляма в превод) Wink
След смъртта на Мохамед,зетят му-Али "наследява" религията.Но има ли власт,има и борба за нея.Но на бойното поле,малкото му врагове сложили на копията си страници от корана.Тогава Али отказал да се бие с "братя по вяра",...които после го убиват след мъчения.

Алианите в североизточна България са тюрски народ,но не са турци и са били преселени след бунтове,подобно на много българи в Диарбекир,Египет или Алжир.
Интересното е и друго.Али е арабският еквивалент на Илия.Освен това Али е конник,а съм чувал,когато гърми стари хора да казват:"Свети Илия язди"

Време е да се замислим,че и христианството ии ислямът са чужди религии,обслужващи икономическите интереси на евреите и арабите.е,впоследствие в бизнеса се включват и тарикати от други националности,де Cool

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 15, 2007 3:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Знам за Текето,но за жалост не съм ходила там и ме е яд.Спомням си,че имаше едно тв.предаване специално за него преди около 3 г.и разказваха подробно за което казваш. Cool Що се отнася коя религия чий интереси обслужва,винаги съм знаела,че всичко е въпрос на интереси. Rolling Eyes Cool
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 15, 2007 3:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност би трябвало да се използва 2 "к',защото с 1 имало друго значение,което няма да спомена Embarassed

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 15, 2007 3:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Shocked Какво 2,защото нещо не схванах.за размера на камъка ли става въпрос? Извинявам се за тъпото питане. Embarassed Rolling Eyes
AUDAN

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 15, 2007 11:25 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ставаше дума за "текке"..ама нали аз си го знам и си мисля,че останалите ми четат мислите навярно,та не доуточних Laughing

Пуснато наПуснато на: Съб Сеп 15, 2007 11:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Laughing Абе не обърнах внимание на "к"-то.Всички в Исперих викаха "на Текето",ама никой не се намери да обясни какво аджеба е това теке,т.е. текке.Казваха само,че било местност и аз останах с впечатление,че там си ходят на излет,на пикник и т.н.То и мен ме бяха канили,ама леля ми не посмя да ме пусне,да не ме "изяде" някой,нали на гостуването и бях под нейна опека,та...размина ми се ходенето на екскурзия до Теккето с комапания,че беше и с преспиване на палатки.Въй,въй,въй,ужас! Rolling Eyes Laughing Wink
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта