НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 3:51 pm Вижте мненията без отговор
ЗАБЛУДА, ЗАСЛЕПЕНИЕ, НЕЗНАНИЕ ... или какво ги поражда?!
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 12:21 pm
МнениеЗаглавие : ???????, ??????????, ???????? ... ??? ????? ?? ????????!
Отговорете с цитат

Здравейте, потребители бойци ...... извинявайте, ама много ми е смешно през последните 3-4 дена, та ако напиша нещичко в темата и се смея от сърце, сами се сещайте защо .... а ако не се сещате само надникнете в "магическата аура" и ще ви стане ясно.

А на тези потребители, които не са наясно, просто им пуснете по едно ЛС, за да станат на ясно, но само ако ги интересува и - абсолютно деликатно, така, както го умеете само вие тук.

Та ... започвам.

Много често си говорим тука за невежеството, за неразбирането или казано малко по иначе за МАЙЯ, т.е. измамната илюзия.

Що е това илюзията ли?!

Илюзията е във възприятията за и на материалния свят, който възприемаме като реален, който е най-правилно да бъде наричан "привидна реалност". Защо ли?!

Защото всичко, което е съставено от твърда материя подлежи на тотално разрушение, на крайна деструкция - а под твърда материя можете да подразбирате всичко онова, което можете не само да пипнете с ръка и да видите с очи.

Но .... общо взето като събирателни в материалния свят преобладават четирите царства - минерално, растително, животинско и човешко. Така, че именно те са в илюзията.

Освен това като обемащо понятие в илюзията се помещава и човешкият ум - този, който мисли, че е над всичко и над него няма нищо друго. Laughing Именно там се крие и човешкото ЕГО.

Та ... имено тези двата фактора - Ума и Егото - са водещи в заблудите, заслепението и незнанието човешки.

Що е заблуда?!

Онова нещо, което възприемаме като действително и реално съществуващо - т.е. като "истина", а то не е ... Laughing (така например правят в "магическата аура") Laughing Laughing Laughing

Що е заслепение?!

Това, което ни пречи или възпрепятства по някакви начини да видим истината такава, каквато Е. Но ... само такава, каквато Е, защо и тя като като всичко останало в материалния свят е относително понятие.

Що е незнание?!

Онова нещо, което позволява на примитивния ни, но за сметка на това пък изключително хитър ум, да ни командва и подчинява чрез заслепението, и заблудите ни - а то се нарича как?! - ами естествено - Его.

А сега нека от "магическата и безпризорна аура" да се юркат из нет пространството и да търсят от къде го копи/пейстнах туй, откъде го компилирах и т.н. - жал ми е за тях, ама какво да ги правя?!

И те трябва да се учат ... все пак ... нека да им позволим и да им дадем възможност да го сторят, за да излязат колкото се може по-бързо от заблудите си, от заслепението си и от незнанието си, което пък вече наистина е адски трудно ...

Повечето от вас знаете как се стига до прозрението, просветлението, посвещението и т.н. духовно израстване.

А нека ние да побеседваме относно тази тема - интересно би било повечко хора да прочетат нашите мнения в тази дискусия, а е видно, че и потребителите ни се увеличават все повече и повече, и ... това занапред ще продължава, така че би било добре да бъдем по-активни в диалозите си с тях, макар понякога те да са и задкулисни - ние владеем и телепатията все пак, нали така?!

Защото доброто и истината винаги носят светлина, а освен че я носят, те я и разпръскват навсякъде около себе си .... Very Happy

Вие сте на ход ...
Very Happy Very Happy Very Happy

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 1:28 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Заблудата идва от незнанието,незнанието поражда заслепение...а всичките тези три лоши черти имат една основа и това е ЕГОТО.
Ииии ето тук за циклих ... но си напънах мозъка да помисля още малко и стигнах до извода ,че ... всичко това води до един порочен кръг.Човека е тотално заслепен ,мисли че това е реалността..и отказва да приеме истината!И така се върти ,върти и тъпче на едно място!Живее с мисълта,че това е света,заблуждава се че е открил истината ,а когато някои се опита да му я покаже(както стана в оня форум) го избива на агресия и нежелание да погледне от друга гледна точка...защото неговото его е прекалено голямо... и видиш ли само и единствено той има право!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 2:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

За да започне човекът изобщо да си мисли да излиза от заблудата, а след това - и да направи първата крачка към това е нужно много повече, отколкото само да прочете в един форум, че живее в заблуда и заслепение.Тези неща са дълбоко вкоренени у всеки човек, а може би и да има нужда да е така.Човекът се възпитава още от раждането и е много трудно на по-зрели години изведнъж да преобърнеш с хастара наопаки целия си мироглед.Все пак, съгласете се, заблудата изглежда много истинска. Very Happy Земята си е твърда под краката ни, коремът ни кърка, обичаме, ядосваме се, целуваме, ругаем и т.н. - все истински неща.Как сега да възприемеш, че това е виртуален живот в "Матрицата", а всъщност истинският "аз" е нещо съвсем друго, на съвсем друго място и са му нужни напълно различни неща.А и сигурно този "аз" има нужда от това да пребиваваме известно време по този начин в "Матрицата" - иначе защо и кому е нужно? - стигаме до идеята за пълен абсурд, а това не е така.Аз лично считам, че не толкова живеенето в подобни заблуди е вредно, колкото това, което "творим" тук на земята, в тези си физически тела, на принципа "след мен и потоп".Ако човекът преосмисли своето място на планетата Земя като част от природата, ако преосмисли и своето място сред останалите човеци и живее така, че да не руши, да не вреди и да е в хармония с всичко, което го заобикаля, то тогава нека си вярва в каквото иска.
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 2:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
За да започне човекът изобщо да си мисли да излиза от заблудата, а след това - и да направи първата крачка към това е нужно много повече, отколкото само да прочете в един форум, че живее в заблуда и заслепение.Тези неща са дълбоко вкоренени у всеки човек, а може би и да има нужда да е така.Човекът се възпитава още от раждането и е много трудно на по-зрели години изведнъж да преобърнеш с хастара наопаки целия си мироглед.Все пак, съгласете се, заблудата изглежда много истинска. Very Happy Земята си е твърда под краката ни, коремът ни кърка, обичаме, ядосваме се, целуваме, ругаем и т.н. - все истински неща.Как сега да възприемеш, че това е виртуален живот в "Матрицата", а всъщност истинският "аз" е нещо съвсем друго, на съвсем друго място и са му нужни напълно различни неща.А и сигурно този "аз" има нужда от това да пребиваваме известно време по този начин в "Матрицата" - иначе защо и кому е нужно? - стигаме до идеята за пълен абсурд, а това не е така.Аз лично считам, че не толкова живеенето в подобни заблуди е вредно, колкото това, което "творим" тук на земята, в тези си физически тела, на принципа "след мен и потоп".Ако човекът преосмисли своето място на планетата Земя като част от природата, ако преосмисли и своето място сред останалите човеци и живее така, че да не руши, да не вреди и да е в хармония с всичко, което го заобикаля, то тогава нека си вярва в каквото иска.

Извинявай Пенка ,но не съм съгласна с теб!От това,което ти пишеш излиза ,че на никoй не му е нужно да открива истината (кое Матрица,кое свят,кое илюзия .. поне аз така го разбрах)...Другото,което казваш е че човек не може да живее в пълна хармония със себе си и заобикалящия го свят!Тука пак не съм съгласна!
Първо мисля ,че ако човек се напрегне и отвори очите си(дали било с помощ на приятели,или дори с помощ на статия,форум,сайт,книги и т.н.) може да открие истинското си АЗ и то тук на земята!Защо ли?Ами защото истинското аз си е истинско,дали си тука на земята,дали летиш в небесата,дали катериш планини или слизаш по баири...това си ти .. истинското ТИ...и можеш да откриеш себе си не зависимо от мястото където живееш!Единственото което се иска е да отвориш очите си и да преглътнеш гордостта,че може би живееш в заблуждение!
Аз мисля ,че човек може да живее в хармония...най-вече когато е преосмислил съществуване си ... най-вече когато е открил себе си...най-вече ТУК и СЕГА!
Може да не съм права за много от вас,може и Пенка да не съм я разбрала правилно... но това е моето мнение...ако се заблуждавам,моля поправете ме! Smile
penka

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 4:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Ако човекът преосмисли своето място на планетата Земя като част от природата, ако преосмисли и своето място сред останалите човеци и живее така, че да не руши, да не вреди и да е в хармония с всичко, което го заобикаля, то тогава нека си вярва в каквото иска.

Опасявам се, че не си ме разбрала.Сигурно е било много дълго и ти е писнало да го четеш. Very Happy Естествено, че човек може и би трябвало да се опитва да живее в хармония.А що се отнася до стремежа към истината, то аз не съм написала, че е ненужен, а - че е труден и не става само с четене /нито по форуми, нито на книги/.Това по-скоро е вътрешно усещане на ниво чувства и възприятия, няма много общо с ума и четенето - поне аз така го чувствам.Всъщност дори като казваме "истина" влизаме в двуполюсен модел на отрицание.Когато четеш мнения на други хора, то ти НАУЧАВАШ и трупаш информация, която можеш да преосмисляш, но това пак са функции на ума, а той може да подвежда.Аз мисля, че научаването е полезно, но не - достатъчно.Не мисля, че от четене на книжки някой може да стигне до истинското усещане за нещата.
kati

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 5:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всеки по различен път и по различно време стига до истината,доколкото е възможно,защото тя винаги е много субективно понятие.Егото е голяма спирачка и е много трудно да се преодолее,заедно със съпътстващите го атрибути като усещане за ум,за собствена значимост/или комплекси/,за личност,за достойство,за мироглед,култура,възпитание,предразсъдъци,принадлежност,чувства,пристрастия и т.н.Който съумее да достигне до това,сигурно от нищо повече няма да се нуждае/не на физическо ниво - там само от най-нужното за съществуване/
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 5:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Доуточнение:като казавам "всеки",имам предвид всеки,който достига въобще,а не всеки Божи индивид,защото много са тези,които никога не стигат до никъде в тази насока.И аз не претендирам за себе си,доста съм далеч.Но има хора,които са безнадежден случай,пълен блокаж.Не визирам конкретни личности и общи наши "познати",светът е пълен с такива за съжаление и те са преобладавщата му част като че ли. Rolling Eyes Cool
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 6:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
За да започне човекът изобщо да си мисли да излиза от заблудата, а след това - и да направи първата крачка към това е нужно много повече, отколкото само да прочете в един форум, че живее в заблуда и заслепение.

Напротив ... Лично аз мисля, че Диди е схванала много правилно какво демонстрирах във въпросния форум. Туй "хлапе" е невероятно направо ... Very Happy

Защото от всеки един форум може да се съди и за трите фактора - заблуда, заслепение и незнание.

То има и още нещица, де ... ама тия трите за сега стигат като обсъждане - до следващото ми появяване най-вероятно в темата ... щото след малко "пак съм на коня."

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 6:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Как сега да възприемеш, че това е виртуален живот в "Матрицата", а всъщност истинският "аз" е нещо съвсем друго, на съвсем друго място и са му нужни напълно различни неща.А и сигурно този "аз" има нужда от това да пребиваваме известно време по този начин в "Матрицата" - иначе защо и кому е нужно? - стигаме до идеята за пълен абсурд, а това не е така.Аз лично считам, че не толкова живеенето в подобни заблуди е вредно, колкото това, което "творим" тук на земята, в тези си физически тела, на принципа "след мен и потоп".

Мдааа ... За истинският "Аз" си права - абсолютно!

Но ... именно "матрицата", в която живеем е заблуждението, както виждам, че си и схванала, само дето тя не е нужна никому или поне не ни е нужна до толкова, доколкото не пребиваваме в материалния свят. А ние пребиваваме в него, затова и я създаваме ...

И именно живеенето в заблудите е вредното и най-вредното нещо, което няма да ни позволи никога да излизем от тази ограниченост на "матрицата", за да се докоснем до истинския "Аз" извън нея.

А физическите ни тела са ни дадени като опознавателен механизъм, чрез който да можем да влизаме "в" и излизаме "от" тази "матрица", което вече е сигурен показател за извеждането ни от заблудите и въвеждането ни в Познанието.

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 6:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes Всъщност "оня" форум е много онагледяваш пример за казаното до тук,поведението на част от потребителите е показателно за силно изявено,дори болезнено проявено Его и не само нежелание,но и невъзможност за някакво излизане извън неговите рамки и разбиране на нещо различно собствените мисли,но тук не всички са в течение точно за какво става въпрос.И не бих им препоръчала да се запознават със случая,защото ще им остане един горчив привкус след като проследят някои "диалози". Sad Cool
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 6:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:

Извинявай Пенка ,но не съм съгласна с теб!От това,което ти пишеш излиза ,че на никoй не му е нужно да открива истината (кое Матрица,кое свят,кое илюзия .. поне аз така го разбрах)...Другото,което казваш е че човек не може да живее в пълна хармония със себе си и заобикалящия го свят!Тука пак не съм съгласна!
Първо мисля ,че ако човек се напрегне и отвори очите си(дали било с помощ на приятели,или дори с помощ на статия,форум,сайт,книги и т.н.) може да открие истинското си АЗ и то тук на земята!Защо ли?Ами защото истинското аз си е истинско,дали си тука на земята,дали летиш в небесата,дали катериш планини или слизаш по баири...това си ти .. истинското ТИ...и можеш да откриеш себе си не зависимо от мястото където живееш!Единственото което се иска е да отвориш очите си и да преглътнеш гордостта,че може би живееш в заблуждение!
Аз мисля ,че човек може да живее в хармония...най-вече когато е преосмислил съществуване си ... най-вече когато е открил себе си...най-вече ТУК и СЕГА!
Може да не съм права за много от вас,може и Пенка да не съм я разбрала правилно... но това е моето мнение...ако се заблуждавам,моля поправете ме! Smile

За моя радост НЕ, не се заблуждаваш, Диди.

Казала си всичко много точно, с по-простички и разбираеми думи, но ... такова, каквото е всъщност.

Е, ти наистина ме радваш - нищо, че си само на 19 год. (хмммм, как ги "мразя" аз такивиаааа ... кикикикикики) ... Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Всъщност ти не си от истинските деца "индиго", но си техен предшественик и си се родила в един знаменателен момент за Галактиката ни и още повече за Земята ни, което види се, ти е оказало голям ефект ... на пробуденост.

А като прибавим и страданията ти като изпитание, просто стигаме до върха не на сладоледа, а на каймака ...
Razz Wink

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 6:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Всъщност дори като казваме "истина" влизаме в двуполюсен модел на отрицание.Когато четеш мнения на други хора, то ти НАУЧАВАШ и трупаш информация, която можеш да преосмисляш, но това пак са функции на ума, а той може да подвежда.Аз мисля, че научаването е полезно, но не - достатъчно.Не мисля, че от четене на книжки някой може да стигне до истинското усещане за нещата.

Ето тук си прекрасна, Пенка ... Very Happy

Само ще поясня нещичко - "научаването" е просто само знание, нищо повече.

А усещането там някъде вътре в теб, в ценстростремителната ти самоопознавателност, това вече е Познанието.

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 6:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Rolling Eyes Всъщност "оня" форум е много онагледяваш пример за казаното до тук,поведението на част от потребителите е показателно за силно изявено,дори болезнено проявено Его и не само нежелание,но и невъзможност за някакво излизане извън неговите рамки и разбиране на нещо различно собствените мисли,но тук не всички са в течение точно за какво става въпрос.И не бих им препоръчала да се запознават със случая,защото ще им остане един горчив привкус след като проследят някои "диалози". Sad Cool

Моите поздравления, Кати ... абсолютно си права!

Е, как да не ви обичам сега, калпазанки палави такива ... Wink Laughing

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 6:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Laughing Wink Много попалувахме и ние там,ама бешше за общото благо.Все пак не можахме да достигнем онова "високо" ниво на "знания"/аз по-точно не исках/.Казахте,че този, който мисли,че над човешкия ум не стои нищо живее в заслепение.Все си мислех,че повечето хора oсъзнават,че има незрими за обикновеното зрение неща,които стоят над човешкия ум,над всичко и всички,не е задължително да ги разбираме,просто трябва да го приемем.Но явно не било така,за някои не става въпрос за човешкия ум въобще дори,а за техния собствен ум и те са най-тежкия случай.Останалите все пак имат някакъв шанс. Cool
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Сеп 21, 2007 6:43 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Laughing WinkНо явно не било така,за някои не става въпрос за човешкия ум въобще дори,а за техния собствен ум и те са най-тежкия случай.Останалите все пак имат някакъв шанс. Cool

Laughing Laughing Laughing Великолепно казано ... невероятно просто!

Ееееее ... ти направо ми скри шапката с това за "техния собствен ум" ... Shocked

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта