НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 6:54 am Вижте мненията без отговор
"БЛАГАТА ДУМА" АДОВИ ВРАТИ ОТВАРЯ ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 4:36 pm
МнениеЗаглавие : "??????? ????" ????? ????? ?????? ...
Отговорете с цитат

За тази тема повод ми даде пък една статия във в-к "В-а", че ... "благата дума отваряла железни врати" ...

Замислих се не на шега ... и тъй като живеем в дуален свят пред вътрешното ми зрение изпъкнаха картини на подобни личности, като въпросната възрастна дама, (т.е. статията е написана от нейната дъщеря, която се представя за "психоложка"),

които говореха благоприятни думи, които се държаха твърде благопристойно пред хората, които използваха най-милите думи пред тях, и които в крайна сметка нараняваха до смърт тези хора, пред които са се държали толкова "благо и мило" ....

В последствие подобни (най-вече и повечето жени) се оказваше, че са си послужили с невероятна измама, под благовидния претекст на "благата дума" ...

И ми стана тъжно, защото колкото повече се връщах в миналото, толкова повече случай изплаваха в съзнанието ми свързани най-вече със злоупотребата на "благата дума".

Жалкото е, че не всеки човек може да различи наистина добрата и блага дума, от онази "блага дума", която е носител на лицемерие, подмазвачество, двуличие, лъжа, прикритост, измама, щарлатанство, митомания ако щете, и какви ли не още негативни деяния и постъпки ...

Замислих се и за вербалното манипулиране на съзнанието и подсъзнанието човешки ...Ще ви дам един прост пример ...

ХИТРИЯТ ПРОДАВАЧ ЗНАЕ, знае как да манипулира чрез "блага дума" купувача ... той ще се държи мило, усмихнато и любезно с него до онзи сюблимен момент, в който успее да го убеди, че стоката, която му предлага е нещо невероятно и уникално, най-подходящата за него в случая, и купувачът ще му повярва, и ще си кипи предлаганата стока от него ...

И едва когато се прибере у дома си, и изтрезнее след като види, че не това е нещото, което му трябва всъщност, едва тогава ще му просветне в съзнанието, че е бил измамен ... и то много ловко, чрез "благата" имено дума ...

А тази "блага дума" е само един от ТАЙНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ЕФЕКТИВНОТО МАНИПУЛИРАНЕ ...

Всъщност ... дали благата дума е чак толкова "блага", колкото ни пробутват някои ловки манипулатори или манипулаторки?!

Иначе не, че благата дума не отваря железни врати, но тя в повечето случаи на днешно време отваря най-вече и преди всичко АДОВИТЕ ВРАТИ!!!

А вие как мислите?! Разкажете случки от вашият ежедневен живот от подобен род - добри или лоши, позитивни или не - в аспекта на тази тема ...

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 4:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тук ще разкажа нещо комично,провокирано от примера с търговците и купувачите.Имахме си навремето докато живеех в центъра един продавач в кварталния месарски магазин,който много обичаше да "четка" клиентките си/то това се беше стратегия,но явно човекът си имаше и слабост към нежния пол/ и широк възрастов диапазон.Не подминаваше и нас с майка ми/пък бях на 22-23 г.тогава/,жена около малко над 60-те,но запазена и кокетна,та се впечатляваше повече от вниманието,отколкото аз,реагирах учтиво само,но по този повод баща ми скептично коментираше към нея:"Хм,тоя ви прави комплименти да лапате мухи и ви пробутва кокали вместо месо".Та "благата" дума е най-добрият начин да те излъжат с цел лично облагодетелстване по принцип,за това "отваря железни врата".Или да си прокара човек накаква цел пред особено упорит противник или дори партньор - "вади му душата с памук".
Истински благата дума идва от вътре и изразява това,което се намира там,само трябва да умеем да я различаваме от фалшивата.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 5:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:

Истински благата дума идва от вътре и изразява това,което се намира там,само трябва да умеем да я различаваме от фалшивата.

Права си ... и пак ще опрем до правилното разбиране за нещата ... Confused Rolling Eyes Wink

Чакай, чакай, Кати ... че те адовите врати не бяха ли железни, значи???!!!
Razz Laughing

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 5:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Cool За адовите врати не се сещам какво е прието да се смята,но ако трябва да са много здрави,то би било,за да не се излезе от там,а не да се влезе,че май лесно се влиза - сами си ги отваряме - и с "благата" дума - най-лесния път чрез лицемерие,ласкателство и притворство да постигаме целите си и да манипулираме хората.Но на съвременен език му викат "дипломaция". Rolling Eyes Laughing
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
merigi

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 7:17 pm
МнениеЗаглавие : ?????????!
Отговорете с цитат

Smile Кати, някой беше казал, че "Една капка мед лови повече мухи, отколкото един килограм жлъчка"
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 7:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Wink Абсолютно вярно е,ама те мухите са привлечени и от някои не толкова приятни за хората неща. Rolling Eyes Confused Cool
merigi

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 7:34 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз лично съм срещала и срещам всеки ден хора,които употребяват благи думи , но понякога имам чувството, че ги използват, заради някаква цел. Всеки обича благата дума, ако е искрена. Благата дума кара хората да вършат това, което желае този, който я казва.
merigi

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 7:58 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Благата дума винаги звучи като приятна музика в спомените, защото повечето в ежедневието си сме гладни за такива думи.Но ако те не идват от сърцето, са нещо отрицателно.
kati

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 8:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes Това е така,защото не сме се научили да я използваме по правилното и предназначение явно.Колко често се обръщаме към близките си с блага дума или те към нас,а към чуждите хора сме "по-благи",не само заради доброто възпитание,а заради някакъв интерес. Rolling Eyes
merigi

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 8:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Точно това и аз искам да кажа: Гледаме да нахраним децата си, да изведем кучето на разходка , да свършим това, което е казал съпруга или съпругата, но колко пъти сме казали на детето една блага дума? Колко пъти сме погалили кучето си? И колко пъти сме похвалили за направеното за нас? Просто забравяме!?
kati

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 8:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes ...И тук инерцията понякога става необратима и нещата трудно се връщат назад,а като се усетим,е станало късно.... Rolling Eyes
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 8:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Благата дума си е блага!Лоша е лукавата дума,дето много прилича на блага,ама не е.
Подобна е ситуацията с продавача и пробутвача.Търговецът "прави име " с години.Той знае,че ако е честен с хората,то те ще са му сигурни кленти-разбирайте сигурен източник на доходи.

А пробутвачите се надяват на бърза печалба за сметка на купилите,т.е.-измамените.

Ще каже някой:"Е,добре,де!Има ли изобщо нужда от търговци?Ми ако някой произвежда нещо,то сам да си го продава!"
Приемам това и гоподкрепям.Има,обаче,хора,които се притесняват да продават или просто нямат време да седят и чакат някой купувач при условие,че у дома го чака градина или животни.
Търговецът е човек,който не се страхува да пътува дори в далечни места,за да набави нещо,което се търси на хиляди км от там.
Ще ви разкажа за един епизод от живота на българските търговци на Волжска България,от който се уча на достойнство и се радвам,че е имало такива отношения.

Нашите прадеди от тази България били известни с дългите и опасни пътувания на север с шейни.Стигайки Лапландия те търгували сместните така-оставяли своята стока до определено дърво,оставяйки свой знак.После се отдалечавали.
А местните отивали и разглеждали стоките.Ако харесали нещо оставали до него своя стока за размяна и също се отдалечавали.
тогава българите се връщали и ако харесвали преложеното,го вземали ако ли не-вземали своята стока.
"Ритуалът" понякога се повтарял дотогава,докато имало желаещи за сделка.

Тази безсловесна търговия е нещо страхотно!Не знам защо,но я усещам много близка...Може би и аз съм бил някога с такъв търг в някой друг живот...

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 8:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Cool Ами...времената се менят,нравите също...Тогава са живеели в хармония със света,независимо от суровите условия и вероятно също борба за оцеляване,сега сме в епохата на консумацията. Cool
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 9:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Менят се дръжки!Всичко е циклично...макар и не в кръг,а в спирала.И точно тя ни е шансът,защото тя може да върви "надолу",но може и "нагоре".
Зависи САМО от нас!

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 08, 2007 9:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
... дръжки!

Laughing Laughing Laughing "Блага" дума... Rolling Eyes

Cool Еволюцията се движи по спирала,ама интервалите са много големи... Cool
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта