Автор |
Съобщение |
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Местожителство: София
|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 4:33 pm
Заглавие : ?????, ??????, ????? ... ??? ????????????
|
|
|
Повод за тази тема ми даде един великолепен човек.
В събота видях този надпис на фанелката му, и не само видях надписа, ами проумях, че той прави именно и точно това, което прочетох.
Какво значи служене , как и на кого трябва да служи човека?!
"Да се отдаваш на светски дела, означава да раздвижиш самата същност на злодеянието." - е казал Миларепа.
Значи ... започвам с тази негова мъдрост, защото повечето хора от нас разбират под служене нещо съвсем друго - т.е. - давам само примери - да служат вярно на шефа си, да служат вярно в полицията, при военните, на Бога ...
Да, имено в служенето на Бога се заключава смисъла на самото "служене", но ... как може човек да служи на Бога?!
В църквата, пред иконите, в къщи пред домашното олтарче, в молитвите си към него, в спазването на десетте Божи заповеди - в кое по-точно?!
Служенето е всичкото онова, което може да се съвмести относно помощта към всичко живо и неживо, в грижата към всичко живо и неживо!
Служенето се съизмерява в Любовта, чрез която извършваш действия чрез грижовност към нещо определено.
И служейки на всичко и всички около теб, ти служиш изцяло и абсолютно пълноценно имено на Бога!!!
Така например ние двете с Кати познаваме един мъж, по-стар от нас двете, с невероятно стройна фигура, с бели, чупливи, дълги коси и брада. Този човек е един от най-добрите майстори в бойните изкуства в България, както и инструктор по йога. Живее и работи в една зала със сервизни помещения в едно училище.
Преподава бойни изкуства в същата тази зала. Освен това всички криябани провеждаме там нашите сатсанги. И знаете ли, че този човек най-редовно ни посреща като домакин в залата (това не му влиза изобщо в задълженията) и всеки път ни прави един великолепен чай - за всички.
Прави го с голяма всеотдайност и любов, това излъчва поне неговото тяло, неговата Душа, защото този мъж определено има връзка с душата си. А на лицето му грее такава лъчиста и приветлива усмивка ... щото това просто не може да се изрази с думи, то само може да се почувства.
Ако на мен не вярвате, то попитайте и Кати за този прекрасен човек.
Той не живее в излишества, той живее много бедно! Той е тих, кротък и лот него струи невероятно спокойствие и любов! Той не се отдава на светски дела, но учи на ред и покой светските хора и техните деца.
Той се грижи за няколко красиви и добре охранени котки в помещението, грижи се и за кучетата отвън пред входа, грижи се дори и за клошарите, които наобикалят пред училището по кофите ... храни ги със своята храна, която е твърде оскъдна ...
Не знам за Кати, но за мене този човек е СВЯТ ЧОВЕК!
Никога през живота си не съм срещала друг подобен човек - той не иска нищо от никого, живее в покорство и единение, живее в разбиране и търпение, живее в смирение чрез ... служене, обичане и даване.
Познавате ли и вие подобни личности?! Хайде, разкажете за тях ...
|
Последната промяна е направена от СЕЛЕНА Ярослава Велесова на Пон Окт 08, 2007 4:48 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 4:45 pm
Заглавие :
|
|
|
Аз до момента съм го виждала само два пъти и не знам много за този човек,но всичко казано до тук за него като че ли му е изписано на лицето,цялостното му излъчване и поведение,доколкото го наблюдавах.
Като примери се сещам за някои църковни служители/не всички са покварени и корумпирани/,които се опитват със скромните си възможности и налична база и ресурси да помагат на бедни и нуждаещи се,на сираци,какъвто е случаят с един поп Иван,приютил няколко сирачета на различни възрасти,едното момиче в тийнейджърска възраст си има и дете и е твърдо решено да си го отгледа,а не да го остави в някой дом,решение взето не без помощта на отеца и подкрепяно от него.Той е дал подслон,храна и закрила,без да очаква нещо в замяна,воден от вътрешните си убеждения за служене на Бога,а не в натрапените от догмите.Има и други като него. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 4:54 pm
Заглавие :
|
|
|
Знам за този отец Иван, гледах го по телевизията ... беше приютил и един псично болен - шизофреник беше човека и никой не искаше нито да чуе за него, нито да го види, а камо ли да се грижи за него.
А отеца го беше приютил в една много прилична стаичка - беше направил всичко за него така щото лекарите му изписваха необходимите лекарства чрез здравната каса и този човек си ги пиеше, лекуваше се и се чувстваше пълноценен, защото около него струеше любов ... |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 10:15 pm
Заглавие :
|
|
|
КАТИ, НЕ ЗНАМ ЗАЩО, АМА НЕ СИ ЛИ ЗАБЕЛЯЗАЛА, ЧЕ КАТО ПИШЕМ ЗА НЕЩО ДОБРО, ХУБАВО, КРАСИВО - ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НЕ МУ ОБРЪЩАТ ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ???!!!
Тъжна работа, а си помислих, че все някой - още - ще разкаже нещо подобно или ... ще даде някакъв коментар поне за тези две така прекрасни и себеотдадени личности!
Всъщност ... системата в привидната реалност отдавна ни е отучила да обръщаме внимание на такива прекрасни неща ...
Обръщаме внимание само на злите хора, отмъстителните, злобните, завистливите, недобронамерените ... сякаш те просто са критерия за Доброто и Любовта в живота!!!!
Тъжна работа ... наистина тъжна работа ... |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 10:20 pm
Заглавие :
|
|
|
Може би по-късно...ако се опитват да се сетят и за някой друг.Това говори и че май такива хора не се срещат толкова често за съжаление и ако ги има не са много популярни,защото не търсят известност. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Пон Окт 08, 2007 10:29 pm
Заглавие :
|
|
|
Може и да си права, но лично аз не вярвам никой да не е срещал в живота си поне един добър и себеотдаен човек като тези, за които разказахме с теб ...
А пък ако наистина не са срещали поне по един такъв добряк, работата ни направо е "спукана" като човешки индивиди (за личности изобщо няма и да говоря!) - особено във Великата ни и прехвалена България ...
Е, дано да си права ... дано по-късно някой се включи и разкаже за още някой добър човечец ... |
|
|
|
|
|
penka
|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 11:10 am
Заглавие :
|
|
|
Аз такъв не съм срещала.Съжалявам. |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 11:54 am
Заглавие :
|
|
|
Ето ... така си и мислех!
Видя ли сега, Кати?! |
|
|
|
|
|
ASD
|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 1:17 pm
Заглавие :
|
|
|
Аз познавам такъв човек. Доста по-възрастен от мен, с невероятно излъчване. Съпругата му почина от рак преди години и се наложи сам да отгледа синовете си - единия беше на 16 а другия на 8. Мисля че ще е правилно да кажа, че по призвание е художник, но живота го принуди да работи какво ли не. Никога не се оплаква, не съм го чула да говори лошо за някого, да коментира и т.н. С него е много интересно да се говори на всякаква тема. Много хора загубвайки човека до себе си намериха начин да приключат по-бързо земния си път. Той обаче се изправи и продлъжи абсолютно сам. Винаги се шегува с всички, и добра дума има за всеки. |
|
|
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 2:30 pm
Заглавие :
|
|
|
Пак от пресата - прочетох за една млада лекарка - GP,имало и такива всеотдайни професионалисти по призвание.Тя се грижи за подопечните си пациенти по начин много извън над служебните си задължения - посещава по домовете възрастните си пациенти по собствена инициатива и на собствени разноски/сама си заплащала разходите за такси/,изслушва ги за всичко и е съпричастна към проблемите им не само в здравословен план,за всеки намира добра дума да ги окуражи.Последния случай бил с едно ромско малко момиче,което не искали да приемат в местната болница въпреки състоянието му и го препращали в друг град,без да се ангажират с нищо,тя след отчаяни опити и разправии с ръководството на болницата взела момичето със себе си,натоварили се в едно такси, завела го сама в другата болница и не мирясала,докато не се увери,че детето ще получи веднага адекватна помощ и грижи.Този случай с лекарката не бил изолиран,тя вземала присърце всички проблеми на пациентите си като свои.На фона на всички излизащи отрицателни явления около родното здравеопазване,все пак това е някакъв светъл лъч надежда,че има и достойни хора,защитаващи достойно професията. |
|
|
|
|
|
merigi
|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 4:35 pm
Заглавие :
|
|
|
В наше време малко са тези, които служат на другите , без да се замислят за лични облаги. Такива хора имат голямо преимущество! Те се поставят на мястото на другите и да погледнат през тяхната призма.За да служиш на другите според мен, трябва да го правиш съвсем безкористно.Напр.учителите - много са малко вече, такива, които проявяват искрен и непренуден интерес към децата.На какво ги учат изобщо? А уж им служат...Само гледат благосъстоянието на родителите , а колко могат да помогнат на детето? Преди още да заговорим, те питат : С какво се занимавате? Лично аз не познавам хора, които да служат на другите, както човека, който описвате.А ми се иска! |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 6:13 pm
Заглавие :
|
|
|
ASD написа: | Аз познавам такъв човек. Доста по-възрастен от мен, с невероятно излъчване. Съпругата му почина от рак преди години и се наложи сам да отгледа синовете си - единия беше на 16 а другия на 8. Мисля че ще е правилно да кажа, че по призвание е художник, но живота го принуди да работи какво ли не. Никога не се оплаква, не съм го чула да говори лошо за някого, да коментира и т.н. С него е много интересно да се говори на всякаква тема. Много хора загубвайки човека до себе си намериха начин да приключат по-бързо земния си път. Той обаче се изправи и продлъжи абсолютно сам. Винаги се шегува с всички, и добра дума има за всеки. |
Ето ... това е правилното разбиране за живота!
Този човек се е смирил в себе си, станал е търпелив и разбран, и какво ... започнал е да служи - дали е служил на децата си, дали е служил на някои други хора, той просто го е правил.
И го е правил, защото е обичал - себе си, децата си, мъртвата си съпруга , родителите си и ... навярно всичко останало живо и неживо около себе си.
И е видно, че се е раздавал - т.е. давал е от себе си, превърнал се е в саможертва.
И всичкото това при този мъж е станало съвсем естествено - благодарение на неговата вътрешна духовна интелигентност.
Благодаря за разказа ти, ASD! |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 6:17 pm
Заглавие :
|
|
|
kati написа: | Пак от пресата - прочетох за една млада лекарка - GP,имало и такива всеотдайни професионалисти по призвание.Тя се грижи за подопечните си пациенти по начин много извън над служебните си задължения - посещава по домовете възрастните си пациенти по собствена инициатива и на собствени разноски/сама си заплащала разходите за такси/,изслушва ги за всичко и е съпричастна към проблемите им не само в здравословен план,за всеки намира добра дума да ги окуражи.Последния случай бил с едно ромско малко момиче,което не искали да приемат в местната болница въпреки състоянието му и го препращали в друг град,без да се ангажират с нищо,тя след отчаяни опити и разправии с ръководството на болницата взела момичето със себе си,натоварили се в едно такси, завела го сама в другата болница и не мирясала,докато не се увери,че детето ще получи веднага адекватна помощ и грижи.Този случай с лекарката не бил изолиран,тя вземала присърце всички проблеми на пациентите си като свои.На фона на всички излизащи отрицателни явления около родното здравеопазване,все пак това е някакъв светъл лъч надежда,че има и достойни хора,защитаващи достойно професията. |
А НА ТОВА, КАТИ, МУ СЕ КАЗВА СЕБЕОТРИЦАНИЕ!
Но за него трябва много голяма Любов, Кати - към всичко и към всички, не само към собствената ти професия на лекар ... |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Вто Окт 09, 2007 6:22 pm
Заглавие :
|
|
|
merigi написа: | В наше време малко са тези, които служат на другите , без да се замислят за лични облаги. Такива хора имат голямо преимущество! |
Не, такива хора нямат голямо преимущество ... не е точен може би израза ти, или терминологията ти.
Тези хора просто живеят в синхрон със себе си, с природните закономерности и ... в пълно единение с Бога!
Този процес в тях е естествен и непринуден, те не мислят за себе си ... затова при тях преимуществото не съществява като понятие.
Но ... бих казала, че те са духовно извисени човешки същества! |
|
|
|
|
|
мадара
|
Пуснато на: Чет Окт 11, 2007 8:14 pm
Заглавие :
|
|
|
Жените могат да станат майки, и като майки, само те да познаят какво означава майчината обич.
Децата, са от другата страна на това чудесно чувство, и изживяват наличието на това чувство по друг начин.
Чудесна хармония !
Има такъв вид хора около мен и сега.
Те като че ли са майки за всички заобикалящи ги живи същества.
Които познавам , не са млади хора.
За тях всичко добро е естественно, затова много ги считат за наивни, но те никак не са наивни, по рождение са ДОБРИ ХОРА.
Те малко говорят, но познават езика, и на животните, и на растенията.
Около тях всичко е в хармония.
Те винаги са на второ място , на първо място за тях са всички живи същества около тях.
Мисля си по този повод и за Майка Тереза. |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|