НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 7:59 pm Вижте мненията без отговор
НАРЦИСИЗМЪТ - ВЕНЕЦА НА БЪЛГАРИНА ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пон Окт 22, 2007 3:16 pm
МнениеЗаглавие : ??????????? - ?????? ?? ????????? ...
Отговорете с цитат

Тези дни имах реалната възможност да разгърна доста книги от български автори, както да се поразровя надлъж и нашир из нет пространсвото къде ли не ...

Та с какво мислите се сблъсках?!

Всъщност ... с нищо ново, де ... сблъсках се пак с "величието на българина" ...

Ми, че то българина бил ... ама едно много велико нещо, значи - нещата на нещата, над всичко стои този българин, и само той, и никой друг, дори и над самият себе си стои ... дали пък не ми се е сторило само така ... ааъъъ ...

Но ... колкото повече четях, толкова повече в мен се заформяше едно психологично определение, набъбваше, и аха-аха ... ще ми дойде просветлението какво е то ...

Най-после попаднах на Бог Тангра и ... медитацията ми проговори ... Просветна ми, знаете ли - психологичното определение, де, за българина - миии ... НАРЦИСИЗЪМ

Що беше то това ли?!

Един главозамайващ комплекс, с който българина навярно се е сдобивал през последните 2-3 хилядолетия назад във времето - поне ...

Този комплекс обикновено се появява тогава, когато изчезне обичта, когато се появи подтисничеството и деспотизма ... вече започвате ли да се досещате за какво ви говоря?! ... когато Егото бъде унижено до край ...

Щото "великия българин" дълго време е изпитвал това на гърба си и от болката, която е изпитвал, и от обидата и унижението, което е преживял, в него като нация, като етнос се е оформял бавно и методично комплекса НАРЦИСИЗЪМ, провокиран от далечните му спомени - назад, в миналото - като велик.

Та ... само накратко за това, каква точно е проявата на Нарциса ...

Този комплекс е характерен с прояви на самодоволство, самолюбие, егоцентризъм и възхищение от себе си.

"Нарцисът" зависи от своя стремеж да се хареса на околните, но най-вече на себе си.

Той се нуждае от ласкателства и одобрение, издига в култ себе си, индентифицира се с един измислен, идеален образ, който му предава тежест пред другите и го издига в собствените му очи.

Дори най-малката критика относно неговите деяния и прояви, могат да извадят "нарциса" от равновесие, поради което е и необходимо той да бъде стимулиран с възхщение и комплименти ...

"Нарциса" обича да излага на показ своите познания, силни страни, красота или обществено положение, проявявайки склонност към маниерничене и самохвалство ...

Та ... след туй мое просветление разбрах защо българина е толкова крив и тънкообиден, защо е толкова недоволен от всичко и всички, защо е такъв критикар, защо е такъв мошеник и измамник, защо е такъв тарикат, защо е толкова мнителен и толкова взискателен и високомерен, надменен, горделив ... защо е толкова зъл, завистлив и злобен, и ... защо е така безумно агресивен???!!!

А вие какво мислите по този въпроссссс ... ?!

Споделяте ли моето просветление или ... пак ще се скриете - така, както прави българина, когато не е удовлетворен нарцисизма му ...

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 22, 2007 3:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes Аз намерих едни материали по темата за публикация,от тях доколкото разбрах става въпрос за психично отклонение,което се нуждае дори от лечение на ниво психотерапия/ако греша в дефиницията ще ме коригирате/.Съдейки по проявленията като че ли много хора го имат в по-слабо или по-силно изявена степен,май всички можем да открием симптоми и у себе си,лоша работа. Rolling Eyes Sad
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 22, 2007 3:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да, той маг Живин току-що ми каза, че си изпратила материал по този повод.

Утре ще го качим - не знам какво пише в него ...!!!

Но ... каквото и да е то, със сигурност ще подкрепи моето виждане по въпроса.

Ами нали непрекъснато говорим за проблема на българина - неговата психична неустойчивост!

Ами нали вече този проблем е коментиран и на световно ниво, че българите в по-големия си процент страдат от личностово разстройство ... Rolling Eyes

Само те не искат да си го признаят и ... естествено да вземат мерки в това отношение.

Жалко, ама то никой, който страда от патологично психично отклонение не си признава, че е така ... а това естествено още повече подсилва фона на неговото психично страдание.

Страшно е, но ... на българина не му пука, щото 95% са повече от 5% нали?!

Така, че патологията вече е нещо нормално като поведение и показател за българина.

Ненормални са останалите 5%, защото не се вписват в общия фон, защото не се сливат със стадото ... това е. Embarassed Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 22, 2007 4:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Абсолютно същото е.Много хора не го осъзнават действително и не се припознават като такива или че имат някои проявления у себе си.

Аз също - и за другите и за себе си,но като прочетох - много от проявленията,дето сме свикнали да ги възприемаме едва ли не като почти нормални аспекти на човешкото поведение всъщност се коренят именно в нарцисизма,макар и не като цялостно отклонение,а частични прояви.

Ако се огледаме около себе си,пък и в себе си,можем да ги открием почти навсякъде.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Окт 22, 2007 4:49 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всеки малък детайл, всяка една малка щриха говорят за истинската картина, нали така?!

Затова повечето хора хич не ги е еня за някакви ти ми тинтири-минтири духовности ... Rolling Eyes

И поради тази причина имено истинката картина вместо да се размива, вместо да остарява, тя придобива все повече и повече "антична" стойност ... т.е. патологията стана норма.

Пуснато наПуснато на: Вто Окт 23, 2007 12:56 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Кати, качихме материалите и останах буквално изумена когато взех да ги чета по-внимателно ...

Пействам част от това, което ме изуми ...

Цитат:
Дали в действителност нарцисизмът е толкова опасен, като се има предвид, че днес той до голяма степен е и залог за успех?

Неизменна истина е, че ако искаш да пробиеш в шоубизнеса, то трябва да умееш да поддържаш интереса към себе си.

Неотдавна деградиралата Бритни Спиърс призна, че е готова на всичко, за да се появява всекидневно на челните страници на вестниците – „Ако отсъстваш дълго, хората те забравят."

Хотелиерската наследница Парис Хилтън доказа как можеш да си винаги на гребена на вълната дори ако не умееш да правиш нищо друго, освен да позираш пред камерите.

Да не говорим, че има цели общества, които тънат в блажен нарцисизъм. „Нима политиката на САЩ спрямо света днес не е плод на едно колективно нарцистично мислене – пита Вакнин риторично. – По същия начин някога Хитлер можа да зарази цяла Германия със собствената си болест, от която човечеството все още се съвзема."

Та ... нека когато заговоря за патология всеки да може да прочете ето тези редчета и ако има смелост - нека да каже, че ме "гони параноя", ... щото тези, които биха могли да кажат подобно нещо сигурно попадат в категорията на НЛР(нарцистично личностово разстройство) ... Razz Laughing

Всъщност .. би било по-добре мен да ме гони параноята, отколкото НЛР да е проблем от световно естество ...
Sad

Пуснато наПуснато на: Вто Окт 23, 2007 1:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Цитат:
За да бъде разбрана по-ясно динамиката на нарцистичната ориентация е необходимо да се опише първо явлението индивидуален нарцисизъм, неговите паталогични прояви, биологична функция и едва след това да се разясни ролята на обществения нарцисизъм, който е един от източниците на разруха, насилие и войни.

А не е ли прекалено красноречив този имено цитат като определящ настоящото положение на българина- в собствената му страна, съотнесено към неговия социално-обществен статус (за личния може би ще кажа нещичко след малко просто ...

Пуснато наПуснато на: Вто Окт 23, 2007 1:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Цитат:
Нарцистичната личност притежава грандиозно чувство за собственеото си значение.

Може да бъде разпозната лесно, защото за нея за характерни всички признаци на самодоволство и самохвалство.

Нарцисистът обикновено не слуша какво говорят другите, те не го интересуват.

Съществуват най-разнообразни форми на индивидуален нарцисизъм, но техният най-общ израз е липсата на искрен интерес към външния свят.

Тук вече наистина става въпрос за личностовите характеристики на човека, които са основната причина в повечето случаи за личните му неадачи и проблеми.

Защото ... ако има равновесие в една дадена личност, както в нейният вътрешен свят, така и във външния свят, естествено ще има и душевна хармония в същата и поради това тя ще живее в пълно разбирателство с всички и всичко.

Пуснато наПуснато на: Вто Окт 23, 2007 1:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А това по-долу е направо бисер, защото всички вие тук активни потребители бяхте свидетели на едни постъпки и действия на баннати вече други едни "потребители" от форума ни, които определено имаха долуописаните реакции ...

Та ... тяхното поведение се открои като "ярък маяк" точно така, като е описано в материала за НЛР ... сори ...

Цитат:
Също така сериозен патологичен елемнт е реакцията на нарцисиста при критика спрямо негова постъпка, изказване или позиция по даден въпрос.

В такава ситуация той реагира прекалено остро, гневи се на всякаква критика, поради природата на нарцисизма си не може да се съгласи, че критикуващия може да е справедлив.

Когато нарцисизма му бъде наранен той чувства заплаха.

Сам е и се страхува, защото не е свързан с външния свят, а едиствения нячин да се отбранява е нарцистичната му гордост.

Щом тя е застрашена той трябва да направи нещо – да унищожи критикуващия или себе си.

Пуснато наПуснато на: Вто Окт 23, 2007 1:24 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Тааа ... така е и с нашият български народ ...

Ама за днес вече стига съм си говорила самичка ...

Крайно време е и вие да направите нещичко по въпроса свързан с нарцисизма на българина ... Razz

Впрочем ... тъй като ние, българите просто сме "най-уникалното" нещо на земното кълбо не мислите ли, че и нарцистично личностовото ни разстройство също не е така уникално като самите насссссс ... Razz Laughing

Пуснато наПуснато на: Вто Окт 23, 2007 1:32 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Мииии ... не се сдържах .. видите ли ...

Затова ви пействам в темата и този пасаж, а вие поразсъждавайте върху него и ... ми ... кажете си мнението , деее ... Evil or Very Mad
Wink

Цитат:
Груповият нарцисизъм също има социална функция, която е успуредна на биологичната на личностния.

Тя се изразява в това, че за всяка група бореща се да оцелее е важно членовете и да използват оптимален нарцисизъм, за да я зареждат с нарцистична енергия.

Просъществуването й изключително зависи от факта членовете й да я считат за така значима както и самият им живот, да са убедени в правотата, уникалността и възвишеността й спрямо другите групи.

Съществува и друга социална функция противоположна на горе описаната. Тя е свързана със злокачествения тип нарцисизъм.

Има много общества, в които не всички членове могат да бъдат напълно удовлетворени, било в икономическо, културно или образователно отношение.

На тях животът не предоставя възможност да развиват интересите си и те намират избавление в "раздутата" преувеличена предства за себе си като представители на "най-достойната за възхищение група на света".

Тази нарцистична гордост се предоставя от самото общество като единствена алтернатива за предотвратяване на недоволството на хората.

Е ... ми - това е, за това всъщност иде реч в темата ... хм, намирисва ми на "ефективното манипулиране, значи ... въх ... Shocked

Пуснато наПуснато на: Вто Окт 23, 2007 1:38 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Каатттиииии ... не се спотайвайййй ... виждам теееее ... Razz Wink Laughing

Много ти благодаря за тези нивероятни материали - свърши една изключително добра работа!

И понеже никъде не намерих из нета тиквен медал, то ти пеиствам ето това тук:

Пуснато наПуснато на: Вто Окт 23, 2007 1:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Благодаря за медала,за мен е огромна чест!

Не се спотайвам,ами много ми е трудно нещо да си събера акъла,че да напиша нещо смислено след толкова много инфо,пък и в момента са ме подгонили едни задачи...

Засега мога да кажа,че тези материали малко ме хвърлиха в потрес,защото си дадох сметка,че съм забелязала някои от описаните проявления,да не кажа симптоми в по-голяма или по-малка степен у част отзаобикалящите ме хора,та дори и у самата мен.Ужас!

Което значи,че това не са изолирани специални случаи а си е направо повсеместно бедствие,а това за цели социални групи и нации не го знаех,че се обяснява по този начин ...

... но сега си обяснявам много неща и от родната ни действителност - сега и в близкото ни тоталитарно минало, и от т.н. "международно положение".

Все пак,когато човек се поприпознае е по-малкото зло,но колко хора го осъзнават. Rolling Eyes Confused
penka

Пуснато наПуснато на: Вто Окт 23, 2007 1:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много е тънка границата между високо самочувствие /не непременно без покритие/ и "здравословен нарцисизъм".Явно и тук, както при много други проявления, важна е дозата.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Вто Окт 23, 2007 2:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Всъщност не е задължително да е без покритие.Много хора с този комплекс си имат реално основание за самочувствието си,но наличието на дарби или успехи ги главозамайват до такава степен,че започват да си вярват,че са по-важни от другите,заслужават повече и загубват реална представа за себе си и другите и връзка със заобикалящия ги свят,заживяват в илюзорен такъв.
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта