НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 10:27 am Вижте мненията без отговор
Ракът често води и до психични разстройства
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 11:42 am
МнениеЗаглавие : ????? ????? ???? ? ?? ???????? ????????????
Отговорете с цитат

Всеки трети пациент с онкологично заболяване страда от психични разстройства. Това показва изследване, проведено от учени от университета на Лайпциг, Германия, които са анкетирали 689 пациенти с различни ракови заболявания.

Оказва се, че от психични разстройства страдат 32% от болните, а 11,6% дори страдат от няколко душевни заболявания. Най-често това е депресията.

Пациентите възприемат най-тежко диагностиката и химиотерапията.

Младите страдат от психични заболявания по-често в сравнение с възрастните, материално осигурените по-често, отколкото бедните, а жените - по-често, отколкото мъжете.

Семейният статус и стадият на заболяването нямат никаква роля в този случай, твърдят немските учени, цитирани от ВВС.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 11:55 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Разбира се, че е точно така ... Sad

И който не се е сблъсквал в живота си с раково болен човек, стигнал точно до такъв проблем,

той никога няма да разбере за механизма на това психично разстройство на болния, идващо от мисълта и очакването му на смъртта във всеки един миг ...

Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 12:55 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

То пък голямо откритие.Има си хас да си болен от нещо толкова лошо и да не развиеш депресия.Ми какво да развиеш - оптимизъм и вяра в утрешния ден ли?В такава ситуация единственото, което можеш да направиш по-полезно е да се помириш със себе си и света и да се подготвиш за прехода.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 3:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
То пък голямо откритие.Има си хас да си болен от нещо толкова лошо и да не развиеш депресия.Ми какво да развиеш - оптимизъм и вяра в утрешния ден ли?В такава ситуация единственото, което можеш да направиш по-полезно е да се помириш със себе си и света и да се подготвиш за прехода.

Ама ако запазиш самообладание, ако се смириш и ако проумееш грешките си, които са те довели до заболяването, ако проявиш търпение и ... разбиране относно твоя вътрешен проблем (да не дава Господ рак никому!!!), то тогава имаш реалната възможност да оздравееш напълно или ... да стопираш самото проявление на болестта, или пък да я превърнеш в нещо съпътстващо те през целия ти живот, без да й позволяваш да ти победи духа и личната воля ... Confused

Е ... и това разбира се, не е откритие, но е ... добър шанс за изход, нали?!
Smile

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 8:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Преди време четох или слушах по някакво радио-не помня точно,че някакъв известен актьор му открили рак и му "дали" някакъв срок живот.Но все пак му дали дата за контролен преглед.
Тогава човекът се затворил във вилата си и по цял ден гледал комедии.

На контролният преглед се оказало,че ракът е ... изчезнал,а метастазите също го следвали...

Молба.Ако това е истинска история,то тя не би ме учудила.Нека,ако някой е на "ти" с киното,потърси още инфо.Мисля,че актьорът беше холивудски.

Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 8:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes Е,много трудна задача.Аз чат-път обичам инфо за актьори/не от най-младото поколение,че тези всички са ми еднакви/,смътно си спомням,че някой е боледувал и се е излекувал,но явно не е била толкова сензационна история не съм обърнала внимание.

А и тези актьорски истории и биографии са ми в графата "развлечение",та каквото прочета,веднага го забравям.Но за този случай ще следя,може пък да се появи пак някое такова писание,не ми звучи много реално обаче... Rolling Eyes
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Окт 26, 2007 9:11 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Няма значение, че е актьор ... не е за реклама, сигурна съм.

Аз също познавам някои такива хора, които оцеляха наистина от сериозни ракови заболявания, само защото постъпиха точно така, както казва Аудан.

Че какво по-здравословно от радостта може да има на този свят ... абсолютно нищо.
Very Happy

Пуснато наПуснато на: Съб Окт 27, 2007 8:45 pm
МнениеЗаглавие : ??????? ? ????????? ?? ????
Отговорете с цитат

Това, което ме насочи към психологията преди няколко години, беше психотерапевтичната школа на френския психиатър Клод Саба: "Биолоджи Тотал". Школата комбинира психоанализа с НЛП, когнитивно-поведенчески методи, нейни оригинални добавки...

Пиша за това, защото едно от заболяванията, които тази школа лекува успешно при голям процент от случаите, е именно ракът, онкологичните заболявания! Един от основните източници на вдъхновение на д-р Саба е бил и е немският медик Хамър и неговата психотерапевтична школа "Нова Медицина".
...
Докато бях в Канада изкарах курс по "Тотална Биология", сега поддържам връзка с един от главните разпространители на метода в САЩ и Канада, който е от Ванкувър.

Оказва се, че в наистина огромен процент от случаите на развитие на онкологичен проблем, причината е в неразрешена и забравена (дисоциирана в несъзнаваното) психотравма.

Разбира се, зад конкретната причина често стои определен негативен светоглед и дисбалансирана психика, които я предпоставят.

Оказва се, че ако с помощта на терапевта дисоциираната психотравма бъде осъзната и "смляна" психически качествено, раковата симптоматика изчезва.

Това говори, че много често ракът е психосоматично заболяване, тоест е психологично предпоставен и е психологически третируем! Това не отрича ортодоксалната лекарска намеса, но работи успоредно с нея и мощно повишава резултатите от цялостното лечение!

Доктор Хамър например използва ядрено магнитен резонанс и позитрон емисионна томография, за да наблюдава мозъчните процеси и състояние на пациентите си.

При всеки отделен случай на онкология в мозъка възниква огнище, съответстващо на заболелия орган, тъкан и т.н. Съответстващ във вид на висш команден център, който поражда от по-високо ниво развитието на заболяването.

А зад това мозъчно огнище стои именно неразрешената психотравма.

Конкретно например зад рака на гърдата се смята, че в зависимост дали става дума за дясната или лявата гърда, травмата е свързана със съпруга или любовника или детето (цата).
...
Засега съм силно ангажиран, но за в бъдеще бих желал да работя в тази област. Интуицията ми ме кара да смятам, че ще бъда на мястото си.

Бъдете здрави! Very Happy

Пуснато наПуснато на: Съб Окт 27, 2007 8:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Поздравления,желая ти успех!
Значи може би има и обратна връзка или двоен ефект - ракът в много от случаите възниква на психосоматична основа и може би психичните заболявания са следствие не само на самия рак, а и на въпросните психотравми, които са го причинили. Rolling Eyes
Орлин Баев

Пуснато наПуснато на: Съб Окт 27, 2007 9:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да, като кокошката и яйцето! Smile

Пуснато наПуснато на: Съб Окт 27, 2007 9:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Cool Преди време беше "модно" оплаквайки се от нещо хората да казват "компетентно":"Това ми е на "нервна почва".Голяма доза истина има в това,въпреки,че едва ли са си давали сметка самите те - всичко се отдаваше на външни дразнители.Никoй не се е замислял сериозно как да се справи сам с тази "нервна почва",че да не боледува или да намали нежелания ефект,всичко се приема за даденост и неизбежно зло.
penka

Пуснато наПуснато на: Съб Окт 27, 2007 10:44 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Като чета това, се сетих, че навремето правех разни алергични пристъпи.Тестваха ме в МА и не изкараха да съм алергична към нищо кой знае колко.Накрая дълбокомислено докторите заключиха ,че алергията ще да е на нервна почва.

Тогава на всички в къщи ни се видя като пълна глупост.Ама явно може и да не е било така.

Щом има доказан случай на зет, който е алергичен към тъщата си и започва да киха и подсмърча дори само като й види снимката, то защо ли пък да не може да си "алергичен на нервна почва".
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Съб Окт 27, 2007 10:48 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Това е съвсем реално,може да се обринеш целия на "нервна почва",случва се реакцията от някакви притеснения да се прояви и като кожен обрив досущ като алергичен пристъп.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Окт 28, 2007 1:15 pm
МнениеЗаглавие : Re: ??????? ? ????????? ?? ????
Отговорете с цитат

Орлин Баев написа:

Оказва се, че в наистина огромен процент от случаите на развитие на онкологичен проблем, причината е в неразрешена и забравена (дисоциирана в несъзнаваното) психотравма.

Разбира се, зад конкретната причина често стои определен негативен светоглед и дисбалансирана психика, които я предпоставят.

Оказва се, че ако с помощта на терапевта дисоциираната психотравма бъде осъзната и "смляна" психически качествено, раковата симптоматика изчезва.

Това говори, че много често ракът е психосоматично заболяване, тоест е психологично предпоставен и е психологически третируем! Very Happy

Аз лично съм констатирала тази взаимозависимост и съм на същото това мнение, което си дал тук, Орлине ...

Ощ еповече, че съм се сблъсквала с доста такива случай в практиката и живота си.

Благодаря за мнението и ... дано да се поосвободим поне малко и двете страни, че ... да се видим!
Smile

Пуснато наПуснато на: Нед Окт 28, 2007 1:18 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Като чета това, се сетих, че навремето правех разни алергични пристъпи.Тестваха ме в МА и не изкараха да съм алергична към нищо кой знае колко.Накрая дълбокомислено докторите заключиха ,че алергията ще да е на нервна почва.

На това проявление му се казва психо-соматика ... пак не са се изразили явно правилно лекарите нещо ... Laughing Wink

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта