НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 7:00 pm Вижте мненията без отговор
Амммииии ... да поговорим и за конете - защо не?!
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 5:41 pm
МнениеЗаглавие : ???????? ... ?? ????????? ? ?? ?????? - ???? ???!
Отговорете с цитат

Отварям специална тема за конете, защото и аз съм възхитена не сомо от аватара на Пенка, ами и от тях самите.

И тъй като и те заслужават нашето внимание, ето прочетете какво пишат и другите за тях:

СВРЪХСПОСОБНОСТИТЕ НА ЖРЕБЕЦА ХАНС

Човекът е изследвал и развивал чрез дресировка способностите на редица животни. Виждали сме в цирка дресирани коне, мечки, кучета, птици, маймуни, лъвове, слонове и прочие.

Но в нашия разказ става дума за свръхспособности, свързани с математически и езикови умения на определени животни. Например в Европа през ХІХ век са регистрирани постижения с мечки, кучета и коне.

Правени са били редица публични демонстрации, при които уменията на животните са предизвиквали такова удивление у публиката, че хората започнали да говорят за чудо. Дали тази оценка е била преувеличена? И за какво всъщност става дума? Оставяме документите да говорят:

Двама ентусиазирани изследователи Джон Мичел и Робърт Ричард споменават за един писател, Джоузеф Миихан, който бил безкрайно впечатлен от кон и куче Collie, за чиито способности той писал в сп.”Природа”.

Публичната демонстрация се състояла на сцената на Кралския Аквариум в Лондон през 1891 г. Конят и кучето “демонстрирали изключително майсторство в математиката, казвали колко е часът, познавали възрастта на хората и т.н.”.

Благодарение на този писател обществото е узнало за тайнствения феномен, а колко ли други случаи са останали неописани и неизследвани? Явно интересът на хората се засилил от такива редки описания и в началото на ХХ век учените се заинтересували и започнали да изследват интелектуалните способности у животните, по-специално при конете.

Изследователите Джон и Робърт са събрали изобилен материал, ползвайки и научните изследвания, и сред любопитните и чудноватите истории изпъква случаят с един много интелектуално надарен жребец, наречен “Умният Ханс”.

През 1900 година 62-годишният Wilhelm von Osten се сдобил с млад руски жребец, когото нарекъл “Ханс”.

И понеже поддържал идеята, че животните могат да напреднат интелектуално при правилно обучение, започнал да се занимава с новопридобития си кон. Ханс се оказал доста схватлив ученик.

До какво ниво е достигнал и какви чудеса е правил четем в изследването на Джон Мичел и Роберт Ричард:

Когато Ханс научил визуално числата от едно до 9 и съответстващите им думи – едно, две, три... “von Osten го въвел в елементарната математика и скоро конят правил прости суми, последвани от по-напреднали изчисления, включвайки квадратни и кубични корени.

Един от неговите ранни изследователи, професор Claparede, който прекара няколко седмици, подлагайки Ханс на математическа проверка, написа в “Archives de psychologie de Geneve”, че “Ханс не само знаеше как да събира, той знаеше как да чете, и в музиката той можеше да различи хармоничните от дисонансните звуци.

Той имаше също необикновена памет; можеше да определи датата на всеки седмичен ден. Накратко, неговото постижение бе високо до нивото на интелигентен 14 годишен ученик.”

На снимката виждате как изглежда Ханс и публичното демонстриране на математическите му способности, подложени на изпит от друг професор – C.G.Schillings.

Както виждате това са автентични случаи, а свръхспособносите на конете, както при стадото на коняря Янко, така и при “Умния Ханс”, са или научно изследвани или публично документирани за историята. Въпросът е на какво се дължат тези способности?

Науката не може да отговори. Тя само констатира уменията и научно /подробно/ ги описва и назовава. Отговор на този въпрос може да даде само окултната наука.

Скептиците, обаче, възразяват, че не е необходимо да се допитваме до окултизма. Това тайнствено явление на поведението и паметта у конете се дължало или на случайност, или на нормални животински способности да помнят знаци и прости цифри.

Следващите още по-удивителни случаи, обаче, ще принудят и скептиците да признаят неведението си.

Петър А. Вангелов

Ха сега ... дъдрете си тук на валя за конете, пък и аз имам какво да ви разказвам за тях, де ... Wink

Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 7:17 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Имам спомен, че в някаква много стара тема /може и да не беше дори в този форум/ Маг Селена или AUDAN бяха качили някакъв материал, за различни чуждопланетни раси, които имат своите животински представители тук на Земята.

Спомням си със сигурност за котките и за конете.А и наскоро прочетох, че били открити разкопки с находище от скелети на кентаври /доколко е вярно, не знам, разбира се/.

От своето общуване с тях мога да кажа, че всеки един има своя индивидуалност, характер,чувства,поведение и те с нищо не са по-слаби от човешките такива, даже за някои представители мога да кажа, че са по-силно изразени.

От както общувам повече с тях, просто изобщо не мога да ги възприема като животни.Сигурно съм се изчекнала нещо.Много мъчно ми става, като видя някой кон, който е смачкан от човека.

Такива има не малко.Има хора, които си изкарват всички комплекси на животните, защото не могат да ги изкарат на друг.Много тъжна картинка.

Например на базата обяздваха един кон.При първото обяздване, той прескочи оградата и хукна с ездача на него /това е общо взето нормално/.Само че ездачът реши да доказва кой е господарят по най-гадния начин и подкара коня на галоп на трасе над 8 км.

При намаляването на темпото, го биеше и ръгаше със шпорите до пълно разкървавяване.Резултатът.Сега конят е толкова кротък и смазан, че почти не става за езда.Като го яхнеш - замира на място и не ще да ходи.

Тръгва само с много увещания и моркови /от моя страна/, а другите продължават да го бият, за да ходи.Защо сме такива хората, бе?А връх на всичко е, че въпросният "ездач - господар" е толкова горд със себе си, че не се пипа.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 7:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Аз не съм общувала с коне от близо,но много съм чувала и чела колко са интелигентни и чувствителни,познавам хора,които са луди по конете.

И най-големите познавачи и дoбри дресьори знаят,че към животните не се подхожда с грубост и насилие,когато искаш да те слушат,може някаква строгост,ако ти се качват на главата,то е като при хората,при децата.

Не си се изчекнала.аз също като общувам повече време с едно животно не го възприемам буквално като животно,те разбират много повече,отколкото ни се вижда.

А оня "джигит" дето е тормозил кончето и на всичкото отгоре е и горд с това не му се пише хубаво,някой път ще си го получи,ама сигурно и няма да разбере от къде и защо му е дошло.

Този не става за ездач,едва ли го влече истински,сигурно е тръгнал да го прави от гъзария и снобизъм. Rolling Eyes Cool
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 7:52 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не е от гъзария.Просто това му е професия и той гледа по съвсем различен начин на конете.Защо - не знам.

Хубаво, че Маг Селена направи отделна тема, че иначе голямо спамене щеше да падне по другите теми. Very Happy Кати, в началото конете стряскат като всяко доста по-голямо от теб животно /расовите особено са доста едри и високи, моята глава им се пада някъде до гърдите/.

Но нямаш представа колко са любвеобвилни, колко обичат да ги гушнеш и да им приказваш, да ги почешеш, изобщо - да им обръщаш внимание.

Калито /това е нашето куче/ също много ги харесва и обожава да ходим заедно там.Имам чувството, че те си общуват по някъкъв безмълвен начин.Как - не знам.

Но съм наблюдавала доста ситуации, чиито проявления са си чисто общуване без думи.Гледам ги и им се радвам.Тя е куче /полу-вълк, просто това е породата, която до последно е селекционирана чрез кръстоска с вълци/, те са коне.

На двата края на хранителната верига са.Обаче се харесват и си общуват.Единият не възприема другия като манджа.А ние хората вече не го умеем.

Почти всеки човек възприема другите хора като "манджа" - т.е. - колко можеш да изкараш от него, колко да се облагодетелстваш, колко ще ти е полезен и други такива практични неща.
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 8:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka,тоя дето се е правел на господар е жалък боклук!!!

Не казвам,че всички животни са идеални същества-и сред тях има уроди като характер,нека не си кривим душите.

Но да тъпчеш достойнството на кое и да е жиотно не е проява на господарство,а на избиване на комплекси...

Господарят е грижовен и благороден!

...А "смачканият" кон е със смазана психика и трябва да бъде лекуван от психотерапевт.

Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 10:09 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Абсолютно съм съгласна с теб.И аз си мисля, че е боклук, просто не ми се искаше да давам такава крайна оценка, защото човекът може пък да си има своите си достойнства за други неща /въпреки че - едва ли/.

Що се отнася до това, че и те са с най-различни характери - също си прав.Има например една кобила /Елза/.Доста е възрастна, хич не й е комфортно и целия свят и е крив.Хапе наред.Много мрази младите.

А за психотерапевта - забрави.Това не ти е филм по Анимал Планет.

Грозната истина е, че ако не се оправи, ще го продадат за заколване /опитват за каруца, но за сега не става/.Името му е Торнадо.Реве ми се за него, но нищо не мога да направя.
kati

Пуснато наПуснато на: Чет Окт 25, 2007 10:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes Спомена,че му е професия,явно си е сбъркал професията.Вярно,че в тези времена не всеки може да избира,но когато се работи с живи същества трябва да има и призвание/поне елемент/.Някои са родени за това,други - не. Cool
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Окт 26, 2007 9:34 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Имам спомен, че в някаква много стара тема /може и да не беше дори в този форум/ Маг Селена или AUDAN бяха качили някакъв материал, за различни чуждопланетни раси, които имат своите животински представители тук на Земята.

Спомням си със сигурност за котките и за конете.А и наскоро прочетох, че били открити разкопки с находище от скелети на кентаври /доколко е вярно, не знам, разбира се/.

От своето общуване с тях мога да кажа, че всеки един има своя индивидуалност, характер,чувства,поведение и те с нищо не са по-слаби от човешките такива, даже за някои представители мога да кажа, че са по-силно изразени.

От както общувам повече с тях, просто изобщо не мога да ги възприема като животни.Сигурно съм се изчекнала нещо.Много мъчно ми става, като видя някой кон, който е смачкан от човека.

Такива има не малко.Има хора, които си изкарват всички комплекси на животните, защото не могат да ги изкарат на друг.Много тъжна картинка.

Например на базата обяздваха един кон.При първото обяздване, той прескочи оградата и хукна с ездача на него /това е общо взето нормално/.Само че ездачът реши да доказва кой е господарят по най-гадния начин и подкара коня на галоп на трасе над 8 км.

При намаляването на темпото, го биеше и ръгаше със шпорите до пълно разкървавяване.Резултатът.Сега конят е толкова кротък и смазан, че почти не става за езда.Като го яхнеш - замира на място и не ще да ходи.

Тръгва само с много увещания и моркови /от моя страна/, а другите продължават да го бият, за да ходи.Защо сме такива хората, бе?А връх на всичко е, че въпросният "ездач - господар" е толкова горд със себе си, че не се пипа.

Това са психично болни хора, или злобни и агресивни, които не могат да реагират по същия начин в човешкото общество, защото ще бъдат размазани по-жестоко от размазването, което е направил на коня.

Такъв "годподар" живота в един момент го "яхва" така, щото размазва цялото му поколение и род до край, само защото се е отнасял жестоко с животните ... още повече пък животни, които служат на хората.

Едно от първите условия за духовно усъвършенстване при ""човеците" е именно служенето ...

После се чудят защо не им се раждат деца или по-лошо ... раждат им се недъгави деца, болни и осакатени ... и плачат... и страдат

А защо не си спомнят как е плакал и страдал например коня, когато са го разкървавявали и биели жестоко?!

Пуснато наПуснато на: Пет Окт 26, 2007 9:45 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Не е от гъзария.Просто това му е професия и той гледа по съвсем различен начин на конете.Защо - не знам.

Аз ти казах вече защо, но едва ли ще седна да го анализирам подробно точно сега ... всъщност - а защо пък не го напарвя по-късничко?!

Само ми изпрати личните му данни на ЛС и направо ще го разкова от - до ... само ми ги изпрати ... Twisted Evil

Пуснато наПуснато на: Пет Окт 26, 2007 9:52 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
penka,тоя дето се е правел на господар е жалък боклук!!!

Не казвам,че всички животни са идеални същества-и сред тях има уроди като характер,нека не си кривим душите.

Но да тъпчеш достойнството на кое и да е жиотно не е проява на господарство,а на избиване на комплекси...

Господарят е грижовен и благороден!

...А "смачканият" кон е със смазана психика и трябва да бъде лекуван от психотерапевт.

А както знаем всеки комплекс е отклонение от нормалното поведение, и когато комплексчетата са в повечко, то и лудостта е на линия ... Rolling Eyes

Прав си за "проклетите" животни, но и за подобен род поведение си има подход и похват ... въпреки, че броя на проклетите животни е много-много по-малък от този на проклетите хора ...

Проклетите хора са преобладаващата група в човешкото съсловие, ако нямате нищо противвввв ...

Мдаааа ... и за животните има психотерапевти, но ... в така наречените по-цивилизовани държави, и не е като в нашата "нарцистична" татковина ... Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Пет Окт 26, 2007 10:04 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Грозната истина е, че ако не се оправи, ще го продадат за заколване /опитват за каруца, но за сега не става/.Името му е Торнадо.Реве ми се за него, но нищо не мога да направя.

Торнадо ли му е името?!

Прекрасно, прекрасно ...

Ако този кон го изпратят в кланицата, "господаря" му просто ще приключи не само с "кариерата си", но и детенцето му ще отиде в "кланицата", хъкмкхм ... т.е. в болницата и може да не оздравее до края на живота си ... дори да няма дете "господаря" и впоследствие се сдобие с такова, пак го очаква същото - неотменимо е просто ...

А този "агресивен боклук" ще има проблеми с таза и сърцето си, и с гръбнака си, и с тестисите си, и с простата си, ааааа ... очаквай Пенка в най-скоро време да легне болен и от тежък грип, а може и бронхопневмония ... ще си плати той за тези си "велики" подвизи - няма начин ... само гледай и пиши в темата ...

Да не забравиш за личните му данни ... на ЛС ... Cool

Пуснато наПуснато на: Пет Окт 26, 2007 10:15 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Rolling Eyes То за хората у нас все още психотерапевтите са кът,а и повечето от тях не осъзнават необходимостта от такива,а камо ли да приемат животните да имат такива нужди.Колко биха реагирали адекватно.Сигурно и въпросният господин има нужда от терапия,но едва ли ще го осъзнае. Rolling Eyes
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пет Окт 26, 2007 10:52 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ще му се наложи да го поосъзнае, а ако и тогава, когато му се наложи, не го направи просто ... ще се прощава с живота си бавно и мъчително в тежка агония дълги години наред ... Rolling Eyes

Страданието е майка на вразумяването! Smile

Пуснато наПуснато на: Пет Окт 26, 2007 11:09 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не ги знам личните му данни, а и не искам да го зная изобщо.Аз него не мога да променя, защото той се чувства не само прав, но и се гордее с постъпката си в стил: "показах му аз кой кой е - повече няма да прави така, че да не пребие някой от яздещите по-лоши ездачи."

И в това щеше да има известна логика, ако не беше тотално сбъркал дозата, защото едно е да обяздиш и да направиш безопасен един кон, а съвсем друго е да го унищожиш като такъв.

Аз направих каквото трябва, за да не му се отдава втора такава възможност на тази конна база.И това е капка в морето, защото коне - много, бази - също и аз не мога да се превърна в пазач на всичките, но поне за това, което ми е пред очите - мога и го правя.

То Маг Живин все ми се смее за "баланса", ама ето че и тук - едно нещо става гадно, а е можело да е полезно, само като се сбърка в баланса, в мярката.

А и друго се сещам покрай тази случка: "Пътят към ада е постлан с добри намерения...""Добрите" намерения обаче често в живота биват превърнати в грозни действия от грозни, бездушни хора.
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пет Окт 26, 2007 6:40 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

penka написа:
Не ги знам личните му данни, а и не искам да го зная изобщо.Аз него не мога да променя, защото той се чувства не само прав, но и се гордее с постъпката си в стил: "показах му аз кой кой е - повече няма да прави така, че да не пребие някой от яздещите по-лоши ездачи."

И в това щеше да има известна логика, ако не беше тотално сбъркал дозата, защото едно е да обяздиш и да направиш безопасен един кон, а съвсем друго е да го унищожиш като такъв.
.

Затова избягвам да гледам "краварски филми",щот' разни злеанглофъфлещи кретени разбират мъжеството като потъпкване с всякакви средства на хора и животни.затова и са поизчезнали 80 млн индианци,т.е. истински американци!!!

Нямам поглед как в България се гледат коне" преди и сега".Знам,че някога той и кучето били свещени за нашите прадеди и се предполага,че са ги уважавали...

Във всеки случай,когато дойде време да яздя,искам да се 'поизнаем' с "моя кон".защото смятам,че през всуичките тези прераждания,все ще случа на стар познайник с копита и опашка и ще се познаем.Тогава няма да има страх от падане и др. подобни,а приятен спомен за 'старите години" ,когато сме препускали срещу вятъра...

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта