Автор |
Съобщение |
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
|
Пуснато на: Чет Юли 05, 2007 6:35 pm
Заглавие : ????? ?? ? ??? ??????? ??????? ...
|
|
|
Ново мащабно изследване показва, че тя дори предпазва от сърдечно-съдови и други заболявания .
Много отдавна сред хората се е разпространило мнението, че солта е едва ли не “бялата смърт”. Нови данни обаче показват, че само твърде високото съдържание на тази подправка в храната може да бъде опасно за здравето. В мащабното изследване, проведено в продължение на 17 години, са участвали 11 хиляди души. Въпреки разпространеното мнение, че повишената употреба на сол може да предизвика сърдечен пристъп или инсулт, данните от проучването, публикувани в новия брой на American Journal of Public Health показват нещо съвсем различно. Анализирайки събраната информация, специалистите твърдят, че по-голямата употреба на натриев хлорид дори намалява риска от сърдечно-съдови и други заболявания.
Учените отбелязват, че недостигът от сол или захар превъзбужда вкусовите рецептори на езика, предизвиквайки лъжливо чувство за глад: “Нашият организъм дневно се нуждае от 1 ч.л. сол, но не си заслужава да преживяваме за всеки погълнат грам сол в повече. Много от продуктите, които ежедневно употребяваме са с по-голямо съдържание на натрий - бързоразмразяващите се полуфабрикати, консервираните супи и ястия, хамбургерите”.
Според учените не е съвсем вярно и твърдението, че “бялата смърт” задържа водата в организма, повишава кръвното налягане и усложнява работата на бъбреците: “Това е валидно само при многократно превишаване на минималната норма сол при наличието на заболявания на сърцето и бъбреците”. Тази норма е в размер на 6 грама дневно, като е жизнено необходима за човешкия организъм, защото без нея ще се наруши работата на клетките.
Предишно изследване, целящо да определи кои народности използват най-много сол, показва, че монголците са на първо място в света- те солят дори чая. Оказва се обаче, че при тях хипертонията се среща по-рядко, отколкото при другите народи, ограничаващи се в употребата на сол.
Според американските учени солта всъщност е опасна само за тези, които са генетично предразположени към хипертония.
|
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
kati
Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
|
Пуснато на: Сря Окт 31, 2007 2:11 pm
Заглавие :
|
|
|
Колко сол дневно да употребяваме
Ново научно изследване опровергава сегашните препоръки на Американската сърдечна асоциация (American Heart Association) за оптималната доза готварска сол, която е препоръчително да се употребява дневно – 6 грама за възрастен човек.
Това количество сол не е достатъчно за нормалната жизнена дейност на организма, твърдят американски учени, цитирани от Ройтерс. Те препоръчват всекидневната употреба на сол да бъде 9 грама, т.е. 50% повече от сега залегналата в препоръките на американските кардиолози доза. |
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|
|