НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 10:56 pm Вижте мненията без отговор
СОЛТА НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА СТРАШНА ...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова




Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 12569
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Юли 05, 2007 6:35 pm
МнениеЗаглавие : ????? ?? ? ??? ??????? ??????? ...
Отговорете с цитат

Ново мащабно изследване показва, че тя дори предпазва от сърдечно-съдови и други заболявания .

Много отдавна сред хората се е разпространило мнението, че солта е едва ли не “бялата смърт”. Нови данни обаче показват, че само твърде високото съдържание на тази подправка в храната може да бъде опасно за здравето. В мащабното изследване, проведено в продължение на 17 години, са участвали 11 хиляди души. Въпреки разпространеното мнение, че повишената употреба на сол може да предизвика сърдечен пристъп или инсулт, данните от проучването, публикувани в новия брой на American Journal of Public Health показват нещо съвсем различно. Анализирайки събраната информация, специалистите твърдят, че по-голямата употреба на натриев хлорид дори намалява риска от сърдечно-съдови и други заболявания.
Учените отбелязват, че недостигът от сол или захар превъзбужда вкусовите рецептори на езика, предизвиквайки лъжливо чувство за глад: “Нашият организъм дневно се нуждае от 1 ч.л. сол, но не си заслужава да преживяваме за всеки погълнат грам сол в повече. Много от продуктите, които ежедневно употребяваме са с по-голямо съдържание на натрий - бързоразмразяващите се полуфабрикати, консервираните супи и ястия, хамбургерите”.
Според учените не е съвсем вярно и твърдението, че “бялата смърт” задържа водата в организма, повишава кръвното налягане и усложнява работата на бъбреците: “Това е валидно само при многократно превишаване на минималната норма сол при наличието на заболявания на сърцето и бъбреците”. Тази норма е в размер на 6 грама дневно, като е жизнено необходима за човешкия организъм, защото без нея ще се наруши работата на клетките.
Предишно изследване, целящо да определи кои народности използват най-много сол, показва, че монголците са на първо място в света- те солят дори чая. Оказва се обаче, че при тях хипертонията се среща по-рядко, отколкото при другите народи, ограничаващи се в употребата на сол.
Според американските учени солта всъщност е опасна само за тези, които са генетично предразположени към хипертония.


_________________
Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейлаICQ Номер Върнете се в началото
kati




Регистриран на: 30 Дек 2006
Мнения: 4761
Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Окт 31, 2007 2:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Колко сол дневно да употребяваме

Ново научно изследване опровергава сегашните препоръки на Американската сърдечна асоциация (American Heart Association) за оптималната доза готварска сол, която е препоръчително да се употребява дневно – 6 грама за възрастен човек.
Това количество сол не е достатъчно за нормалната жизнена дейност на организма, твърдят американски учени, цитирани от Ройтерс. Те препоръчват всекидневната употреба на сол да бъде 9 грама, т.е. 50% повече от сега залегналата в препоръките на американските кардиолози доза.

_________________
Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


НАЧАЛО / Към уебсайта

Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group
style : saphir :: valid : xhtml css
Translation by: Boby Dimitrov