НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 10:41 am Вижте мненията без отговор
10 причини защо НАИСТИНА се нуждаете от закуска
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 02, 2007 7:03 pm
МнениеЗаглавие : 10 ??????? ???? ???????? ?? ???????? ?? ???????
Отговорете с цитат

Твърдението, че закуската е най-важното хранене за деня не е просто приказка от времето на нашите баби и дядовци.

Вярно е, че много хора, веднага след като пораснат, с радост се отказват от сандвичите на майка си преди училище и ги заменят с кафето и цигарата, но след още 15-20 г. си задават въпроса защо са прескачали сутрешното хранене за сметка на обяда и вечерята.

Тогава промяната вече не е по желание, а е наложителна – тялото дава сигнали, че “експериментът” трябва да спре.

И макар и странно, но само на пръв поглед, именно тези, които най-често са прескачали закуската, най-много страдат от излишно тегло.

Всъщност закуската може да е основна част от всяка диета за отслабване – именно сутрешното хранене определя тонуса на организма за целия ден.

Ако сте от онези хора, които вярват, че пропускайки закуската намаляват шанса да натрупат килограми, време е да се откажете. Ето ви и 10 причини от нас:

1. Замисляли ли сте се какво всъщност значи самата дума закуска? Тялото сутрин реагира на факта, че много часове не е приемало храна и на практика през цялата нощ е работило на по-ниски обороти, т.е. изгаряло е по-малко калории, за да съхранява енергия.

Когато ядете закуската си, организмът се събужда още веднъж, метаболизмът се ускорява до типичната за деня степен, т.е. увеличава и изгарянето на калории.

2. Яжте повече, за да... отслабнете. Многобройни изследвания недвусмислено за доказали, че хората, които закусват редовно, по-лесно могат да отслабнат и да задържат новото тегло.

Едва ли е случайна и фразата, че ако си стоял гладен до обяд, можеш да изядеш цял тон храна.

Статистиката сочи, че сред хората, които са отслабнали с 15 и повече килограма и не са възстановили теглото си от преди в продължение на над 1 година, 90% са закусвали редовно.

3. Закуската помага за събуждането и добрата кондиция през деня. Обяснението е просто – сутрешното хранене е логичен за организма процес - част от неговото цялостно събуждане.

Така че, ако следваме законите на природата, тялото ще е готово за онова, което му предстои през деня – напрежение, свързано с учене, работа и т.н.

Доказано е, че закуската подобрява и способността за запаметяване.

Хората, които са я пропуснали, почти винаги през деня са отпуснати, апатични, раздразнителни и в крайна сметка неработоспособни.

Закуската е еднакво важна както за децата, така и за възрастните.

4. На закуска човек често яде храни, които не консумира при останалите хранения. Млякото с овесени ядки и плодовият сок са отличен източник на така полезните за организма фибри, фолиева киселина и калций.

5. Незакусилият човек е “крив” през целия ден. Приказката "Гладен съм-пази се!" не е случайна. Закуската ни дава необходимата “начална скорост”, за да се справим с това, което ни чака през деня и то с добро настроение.

6. Откажете се от кифлата или поничката на закуска. Сладкото в тях водят до спадане на кръвната захар след няколко часа. Когато това се случи, тялото само ни подтиква да посегнем към още нещо сладко.

7. Добрата закуска кара и “машинката” да работи по-добре. Когато тялото не гладува и настроението е добре, и напрежението върху сърцето е по-малко.

8. Давайте добър пример на децата си. Ако пропускате закуската, защо децата ви да смятат, че тя е важна и полезна?! Сутрешното хранене е по-скоро похапване – то може да е кратко, но от това важността му не намалява.

9. Закуската не предполага десерт. Сутрешното хранене изисква бързо разграждащи се до енергия храни, но и полезни. Парчето шоколад или поничката с крем не са сред тях.закуски – кифли, кроасани всъщност съдържат повече захар и/или подсладители от бонбоните.

Знаете ли, че...

В много държави има специално създадени своеобразни упътвания как да се избягват продукти, които са “твърде хубави, за да е вярно”, а се рекламират като средства за отслабване.

Целта на подобни съвети е как да се разграничи това, което е плод на рекламата и това, което наистина е полезно.

Сред посочваните винаги като “най-добре да се избягват” са:

- Храните, в резултат на които човек може да загуби над килограм от теглото си за седмица или месец без да спазва диета или да се движи повече от обикновеното.

- Храните, които водят до значителна загуба на тегло, независимо колко яде човек.

- Продуктите, предизвикващи трайна загуба на тегло – дори ако употребата им бъде прекратена.

- Храните, които блокират резорбирането на мазнини или калории, за да предизвикат по този начин намаляване на килограмите.

- Всички храни и продукти, които водят до спадане на теглото с над 1,5-2 кг седмично за период от над 4 седмици.

- Храните, които предизвикват отслабване при всички хора, независимо от техните хранителни навици и количеството движение.

- Всички продукти, които предизвикват отслабване, без да е обяснено по какъв механизъм става то.

10. Още малко за етикетите. Това, че на някоя опаковка е написано “хранително”, не означава непременно и здравословно.

Съвременният пазар буквално робува на маркетинга и рекламата, т.е. най-популярни са стоките, които са най-добре рекламирани, но не непременно най-полезни.

Затова – четете внимателно какво пише на опаковките. В противен случай рискът е изцяло за ваша сметка.

Някой от вас би ли могъл да даде някакъв коментар относно това тук ... ?!

Пуснато наПуснато на: Пет Ное 02, 2007 7:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Като дете не тръгвах на училище,без да съм закусила благодарение на родителите ми.Като голяма когато се е случвало да се пробвам да пропусна закуската поради липса на време или друга причина ми излизаше през носа-не бях полезна на себе си и на другите в работата-и мозъкът ми блокираше и физически нямах енергия,пък да не говорим как ме свиваше стомахът.Затова винаги намирах начин да си "подложа",дори в движение/което знам,че не е полезно/и всичко беше ОК.Пък е извстно,че не се отслабва с пропускане на едно ядене,защото после се наваксва двойно и тройно след това/това с отслабването засега не ме вълнува/.От такова "гладуване" човек може и язва да си докара или най-малкото гастрит,но оттам тръгва.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пет Ное 02, 2007 8:05 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Е,добре,де-сутрин трябвало да се яде...
Ами на мен като не ми се яде сутрин?Да се насилвам ли?

Пуснато наПуснато на: Пет Ное 02, 2007 8:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ако не сутрин,преди обяд,номера е като ти се прияде - да ядеш,а не да чакаш да стане икиндия.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта