НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 11:09 am Вижте мненията без отговор
Парейдолия
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
kati

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Чет Дек 20, 2007 3:55 pm
МнениеЗаглавие : ??????????
Отговорете с цитат

Парейдолия, (парейдолическа илюзия): (Древно-гръцки: para- лъжлив, и eidolon, умалително на eidos изображение, форма.) е психически феномен, породен от неясен, неопределен и погрешно дешифриран стимул (често визуален). При изменения на мозъчния център, който управлява тази функция, способността за различаване на лица се нарушава. Тази функция е била важна при развитието и социализацията на човешки вид.
При парейдолическа илюзия , елементи от плоска повърхност (облаци, гънки на плат, заскрежено стъкло и т. н.), се възприемат погрешно като сложен рисунък или изменчива, пластична картина, често фантастична по съдържание (тропическа джунгла, лица на хора, цветя, необичайни животни и т.н.). Парейдолията е признак за развито въображение, а понякога и за начален стадии на остра психоза.
Според съвременните скептици този феномен обяснява много от религиозните виденията на светци, например образите на Дева Мария видени върху жилищни сгради.
Лицето и каналите върху Марс са също пример за парейдолия. Гледани под друг ъгъл или при по-висока разделителна способност изображенията се променят.
Мнозина Канадци споделят че върху едно доларовата банкнота от 1954 са различавали лицето на Дявола в косите на Кралицата. Банкнотите не са били извадени от обръщение, но образа е бил променен в следващата емисия.
Още един пример за парейдолия е смисловото долавяне на изречения при прослушване на записи наопаки (ако разбира се, не се касае за техники в шпионажа или пропагандата).
В теста на Роршах се използва това свойство на психиката за диагностициране на психичното състояние. Въпреки че е много известен и често използван, неговата научната достоверност е оспорвана.

Уикипедия

Лица, видяни на странни места

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Чет Дек 20, 2007 5:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Значи аз съм "психо". Почти във всичко - пердета, дървета, небе и т.н. мога да видя някакъв образ.Ми к'во!На мен си ми харесва! Very Happy Имам един много симпатичен мъж на пердето в къщи, например. Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Чет Дек 20, 2007 5:46 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Wink Споко,Penka,не си единствена.Особено в детска възраст от пръв поглед виждах муцунки.А с автомобилите.по-старите модели беше класика,дори възрастните се забавляваха с мен,като имитирах израженията на "физиономиите" на различните марки. Laughing Laughing

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
penka

Пуснато наПуснато на: Чет Дек 20, 2007 9:28 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да, колите също са много изразителни.Листата по земята като нападат - също. Има и още много.Успокои ме.Значи ставаме две "психо", а това си е вече масовка.А пък щом е масово, значи е нормално.Кати, ние просто имаме раздрънкано въображение.Учените да си изядат дипломите.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Чет Дек 20, 2007 9:37 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ами и без друго тази теория оспорват.Излиза,че всички хора с въпбражение и особено тези на изкуството са изперкали/то не, че някои от тях не са,но това е за компенсъция на таланта им/.Та да си гледат работата... Wink Laughing

AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Чет Дек 20, 2007 9:42 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Пък аз като нямам фантазия ще трябва да съм от най-нормалните,тогава... Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Чет Дек 20, 2007 9:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
Пък аз като нямам фантазия ще трябва да съм от най-нормалните,тогава... Rolling Eyes

Сигурен ли си? Не вярвам/за въображението,не за нормалността/ Rolling Eyes Laughing

СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 12:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Споко ... ееееййййй ... щото ако не беше "парайдолията" как ли щяха да гледат на кафе някои гледарици?!

За едни тя е болестно състояние, но за други хора - тя просто си е дарба, както му се казва ...

Парайдолията е нещо като синестезията ... границите между тях са много тънки и не може със сигурност да се твърди кое е нормалното, и кое е ненормалното.
Цитат:

В теста на Роршах се използва това свойство на психиката за диагностициране на психичното състояние. Въпреки че е много известен и често използван, неговата научната достоверност е оспорвана.

И то с пълно основание е оспорвана!!! Very Happy Razz

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 12:50 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Маг Селена написа:
Споко ... ееееййййй ... щото ако не беше "парайдолията" как ли щяха да гледат на кафе някои гледарици?!

За едни тя е болестно състояние, но за други хора - тя просто си е дарба, както му се казва ...

Хм...Спомням си разкази на доста хора,че когато се "запалвали" по гледане на кафе,в началото ставало,ама после..."дарбата" се "загубвала"...

Нещо подобно стана и при мен,когато пробвах с карти-първите десеттина пъти познавах,но после ми стана скучно...Може би,защото не обичам самите карти и играта с тях. Rolling Eyes

Сиреч всеки трябва да си намери любимия начин за гледане и оттам да почне.Пък като види бързите и качествени резултати,ще повярва,че наистина става,а не е просто шега.

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 4:23 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Едно време като млада много обичах да ми гледат,особено на кафе.На карти и аз съм правила опити да гледам по предварително заучени положения - коя на кое място какво означава,но никога не ме е влечало,по-скоро за развлечение.А тези около мен дето гледаха на кафе не можеха да се отърват от навлечки,дето всеки ден ги терореха да им гледат,та се почваше по ред на номерата.За това по-добре да не се занимава човек с такива неща да му е мирна главата.

AUDAN

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 5:01 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
... по-добре да не се занимава човек с такива неща да му е мирна главата.

Иначе току изневиделица те изтъпанили в някоя зала на НДК и те карат да "гледаш",ама без карти,кафе и др. патерици на съзнанието от сорта Razz

Пуснато наПуснато на: Съб Дек 22, 2007 7:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

А,насила никoй не може да те изтъпани,За да стигнеш до там трябва да "поработиш" съвсем целенасочено,пък после ще си събереш и парсата.Е,може да има изключения с някакви дарби,дето някой преприемчив човечец с бизнеснюх ги лансира и си ги ползва като собствени кокошки снасящи му златни яйца,но у нас за да стигнеш до НДК-то не се иска много - плати си няколко реклами,съчини си едни сензационни интервюта и "благодарствени писма от доволни клиенти" и си готов.Това май беше за една друга тема по-горе.

СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Дек 23, 2007 1:08 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

AUDAN написа:
kati написа:
... по-добре да не се занимава човек с такива неща да му е мирна главата.

Иначе току изневиделица те изтъпанили в някоя зала на НДК и те карат да "гледаш",ама без карти,кафе и др. патерици на съзнанието от сорта Razz

Ти да не би да ми намекваш нещо сииииии ... Twisted Evil Razz Laughing Laughing Laughing ... хкмкхм ...

Пуснато наПуснато на: Нед Дек 23, 2007 1:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Кой? Shocked Аз ли? Confused Как можахте да си го помислите? Wink Laughing Cool

Пуснато наПуснато на: Нед Дек 23, 2007 1:14 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
А,насила никoй не може да те изтъпани

Със сила не, ама със хитрост - да.

Аудан говори за мен - в случая.

Имам и видео запис за това ми "изтъпанчване" в НДК-то през 1991 год., ден Божи 17.11., в 19 часа.

С мен беше и "шашманката" от "мистния", дето стоеше и гледаше бъзмълвно през цялото време в празнината на залата ... много ярка картина за бездарие и развинтено шашмаджийско въображение ...

Мога да го докажаааааа ...

А всички вие, ако се сдобиете с тази видио касета ще видите какво правех или не правех аз тогава ...

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта