Автор |
Съобщение |
kati
Местожителство: София
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 7:35 pm
Заглавие : ?? ????????
|
|
|
Натъкнах се на тази публикация в един блог:
Щастието се купува с пари
Анкетьорите на Галъп зададоха един и същ стандартен въпрос: Колко сте удоволетворен от живота си по скалата от 0 до 10? В повечето богати държави (Америка, Европа, Япония, Саудитска Арабия) хората са отговорили, че са щастливи. Във всички бедни страни (главно Африка) хората изтъкват, че не са щастливи. (Световно допитване на Gallup)
Да, правилно прочете. Щастието се купува с пари. Бедността може да не е порок, но определено няма нищо общо с щастието. Защото, кажи ми, как можеш да бъдеш едновременно беден и щастлив, без да бъдеш лицемер?
Живеем в един материален свят, където хубавите неща струват пари. Ако нямаш пари, няма да имаш хубави дрехи, хубава кола, хубава половинка, хубаво жилище и най-вече: добро здраве.
Защото здравето също се купува с пари. Ако не ми вярваш, значи наистина си щастлив. Явно през последните десет години не ти се е налагало да ходиш на лекар.
Естествено, може да си абсолютен аскет, крайно религиозен човек и въздържател, който бяга от светската суматоха и от суетата на парите по различни причини: творчески, религиозни, сектантски и т..н., но определено не можеш да бъдеш щастлив, ако си болен, а за лечение на болестите също трябват пари.
Много пари.
Така че, щастието се купува с пари.
Аз вярвам, че все пак има някакви граници, обаче.
Вярвам, че първото милионче може да направи всеки бедняк щастлив. Ако изведнъж се извисиш от мизерията до лукса, ти се превръщаш в прасе - едно самодоволно и щастливо прасе.
Ставаш златен проводник за по-качествени храни, по-качествен алкохол, по-качествени наркотици и по-качествен секс. Превръщаш се в златен хранопровод, който редовно освобождаваш в златния си кенеф.
С нарастването на сумата в банковата ти сметка, обаче, ти ще ставаш все по-голямо прасе, без задължително да ставаш все по-щастлив. Едва ли десет милиона могат да те направят десет пъти по-щастлив от първия милион, който те е измъкнал от мизерията.
Мога да ти дам много примери.
Но ще ти дам само един, любимия ми. Защото ценя твоето време.
В едно интервю със Стивън Кинг прочетох, че парите наистина са го направили щастлив. Само веднъж. Става дума за първия по-сериозен хонорар, който е получил за романа „Кери”. Защото тогава е живял в каравана, бил е алкохолик и децата му са нямали какво да ядат.
Днес е мултимилионер и световно признат автор на бестселъри, но страда от прогресивно заболяване, което води до слепота, лекува се от наркотичната си зависимост и се възстановява след тежка катастрофа. Може да си позволи всичко това, защото е богат. Ако нямаше кинти, вече щеше да е мъртъв. Или напълно сляп. Но едва ли щеше да е по-щастлив.
Щастието наистина се купува с пари. С много пари. С първите много пари. С първия милион, фигуративно казано. Оттам нататък, всичко друго е работа на счетоводители, юристи и банкери - просто някакви цифрички, които те правят още по-богат и по-алчен, но не и по-щастлив.
Обобщавайки: парите ти осигуряват здравословен начин на живот, а здравето е щастие, следователно щастието се купува с пари. Да не забравяме и една друга екстра. С пари можеш да си купиш свободно време.
Това е луксът на 21 век: да се разхождаш бос по поляната в гората, докато всички други са натикани в тесните си офисчета и бачкат. За пари. За много или малко пари, които никога няма да ги направят по-щастливи, освен ако не намерят ВРЕМЕ да ги изхарчат.
Сигурно това е причината във въпросното проучване на „Галъп” американците да са хем най-богати, хем да не определят себе си като най-щастливи.
Там наистина можеш да изкарваш много пари, да бъдеш well compensated, както се казва, но за целта трябва да продадеш себе си, а в това влиза целия комплект: личното ти време, свободата ти, правото ти на избор, възможностите да пътуваш. За някои това е оферта. Всеки има право на избор.
Тихомир Димитров
|
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
Didi
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 8:15 pm
Заглавие :
|
|
|
Това е доста общо казано "Щастието се купува с пари" ,защото всеки човек е различен и по различен начин се чувства щастлив!
Ако за мен щастие ,означава да бъда с човека който обичам до края на живота си ,то парите не биха ми помогнали!
Не съм съгласна със статията ! |
|
_________________ |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 8:18 pm
Заглавие :
|
|
|
Статията не поддържа тезата,че парите правят човек щастлив. Това е коментар на проучване,което доказва обратното.
|
|
_________________ Универсална рецепта няма, всеки сам трябва да намери пътя към върха...
|
|
|
|
Didi
Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 8:22 pm
Заглавие :
|
|
|
Аз изказвам мнение Кати за парите и щастието! И се обосновавам на един от изразите,които пише в статията ,че щастието се купува с пари! |
|
_________________ |
|
|
|
kati
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 8:33 pm
Заглавие :
|
|
|
Всъщност на различни етапи от живота на човек са различни нещата,които могат да го направят щастлив или пък това,от което за момента има най-много нужда или осмисля живота му - може да е любов, може да е раждане на дете,може да е здраве,което му е липсвало,жилище,което е нямал и т.н.
Но е доказано и,че перманентно щастие няма/както и нещастие/,има щастливи моменти,които идват и си отиват,важното е човек да е в състояние на вътрешна хармония и хармония със света.Или казано по друг начин,щастието е състояние на духа.
Иначе някъде в "За семейството" бях пейстнала и статия, че и "Бракът не прави хората щастливи"...
|
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 9:10 pm
Заглавие :
|
|
|
Не само с пари можеш да си купиш храна, здраве и дрехи и т.н., за да си щастлив.
Но ... познавам една счетоводителка, която ми е разказвала как е починал собственика на клиники "Торакс".
Той имаше много пари, но се разболя от рак и никой, и никъде по света не можа да го излекува от него, въпреки че имаше достатъчно пари, за да си позволи необходимото лечението.
Едни от последните му думи месеци преди да напусне сферите на този свят са били, че е прекалил в алчността си и сега, въпреки много пари които има, едва ли някой би могъл да го излекува, защото е допуснал голяма грешка в живота си, като е надхвърлил необичайно много прага на алчността си.
Галъп някъде да споменава за тези неща?!
Или системата на рептилоидите може да внуши всичко на всекиго, който живее в ограниченията на ума си, а вероятно има и жалки последователни прераждания, които едва ли биха му позволили да стигне до личностовото си себеосъзнаване и себепознание!!! |
|
_________________ Истинският Гуру е в теб! Намери го ...
|
|
|
|
AUDAN
Местожителство: България,Земята...засега
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 9:23 pm
Заглавие :
|
|
|
Мъжете би трябвало да се грижат за семейната материална независимост,затова са са в друга категорията - "търсачите на пари".
Но всичко с мярка-да!Съгласен съм с Маг Селена
Що се отнася до жените,то има една групичка,която твърди,че любовта е всичко,но...ето един малък откъс от разговор с колежка.
След като описва идеала си за мъж ,възкликва:
- Не искам да е богат!Стига ми да се обичаме и когато му поискам нещо,да може да ми го купи...
Не щяла богат,а? |
|
_________________ "Справедливост без Сила е само Добро Пожелание!", IYI |
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 9:42 pm
Заглавие :
|
|
|
В отговор на коментираната тема ще пейстна един линк към едно клипче, което днес рано преди обяд ми го изпрати Аудан.
Приятно гледане!
И сами отсъдете дали парите са направили щастливи тези хора и това семейство?!
http://www.vbox7.com/play:3fdd1468 |
|
|
|
|
|
merigi
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 9:46 pm
Заглавие :
|
|
|
е алчността не води до нищо хубаво, но пък мъжете трябва да осигуряват добър стандарт на жената, защото възпитанието ни е такова, ако си напр.в страна като Норвегия, Белгия, то там се борят за равенството между мъжа и жената-всичко се дели по равно- пари, грижи за децата и т.н. |
|
|
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 9:52 pm
Заглавие :
|
|
|
merigi написа: | е алчността не води до нищо хубаво, но пък мъжете трябва да осигуряват добър стандарт на жената, защото възпитанието ни е такова, ако си напр.в страна като Норвегия, Белгия, то там се борят за равенството между мъжа и жената-всичко се дели по равно- пари, грижи за децата и т.н. |
merigi,моля да не се дава Норвегия като страна-пример за равенство!
Тази държава е антипод на арабските .Т.е. Норвегия е СЕКСИСТКИНАСТРОЕНА държава в ущърб на мъжкия пол.
Да-стандартът е висок,но да не си мъж там.
Признавам си,че ако имах дъщеря,щях да я посъветвам да се омъжи там
За Белгия нямам данни. |
|
|
|
|
merigi
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 9:57 pm
Заглавие :
|
|
|
гледам клипчето и утре ще коментирам
лека вечер! |
|
|
|
|
|
СЕЛЕНА Ярослава Велесова
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 9:59 pm
Заглавие :
|
|
|
Лекаааа ... |
|
|
|
|
|
merigi
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 10:06 pm
Заглавие :
|
|
|
Аз имам познати чужденци и затова се осмелявам да казвам неща , които знам за традициите и начина на живот и особено за взамоотношенията между мъжа и жената.....а специално за Норвегия.........и аз бих искала да живея при такъв стандарт, а и мъжете не са за изпускане- ама това ти го каза спокойствие и т.н., но тези бели нощи, този студ.... |
|
|
|
|
|
AUDAN
|
Пуснато на: Сря Яну 30, 2008 10:39 pm
Заглавие :
|
|
|
merigi написа: | Аз имам познати чужденци и затова се осмелявам да казвам неща , които знам за традициите и начина на живот и особено за взамоотношенията между мъжа и жената.....а специално за Норвегия.........и аз бих искала да живея при такъв стандарт, а и мъжете не са за изпускане- ама това ти го каза спокойствие и т.н., но тези бели нощи, този студ.... |
Студ!
Притрябвала ми е такава гадост!Аз да не съм бяла мечка?Или,може би,пингвин?Не ща студ и стандарт.За такива като мен има ЮАР
Имам позната ,омъжена за финландец,който от години живее,обаче, в Швеция-в Стокхолм.
Имам и друга-съпруга на морски търговки капитам от Норвегия,та...от там знам туй-онуй.Неща,казани не за всяко ухо... |
|
|
|
|
merigi
|
Пуснато на: Чет Яну 31, 2008 6:30 pm
Заглавие :
|
|
|
За такива като мен има ЮАР
О AUDAN, ЗА ЮАР не ми говори...там ти гарантирам, че е топло, но ако си там ще ти стане мноооооого топло...няма да издържиш психически в тази страна, където на всеки ъгъл те чака по някоя чернилка и ако те бутне по рамото, ти не трябва да се обръщаш, ами направо си подаваш портфейла без да се обръщаш назад, иначе си.......аут |
|
|
|
|
|
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
НАЧАЛО / Към уебсайта
|