НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Пет Ное 22, 2024 8:38 pm Вижте мненията без отговор
Суеверие или внушение ?
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
viki

Местожителство: Пловдив
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 18, 2007 9:13 pm
МнениеЗаглавие : ???????? ??? ???????? ?
Отговорете с цитат

Здравейте,
четейки поредната статия от сайта реших да ви попитам - суеверни ли сте?
не мислите ли че понякога си внушаваме някои неща, наричайки ги "суеверия" и така сами предизвикваме съдбата... Wink например ден 13-ти петък... или черната котка преминала пред вас на път за работа...
много мои познати например в ден 13-ти петък чак ги е страх да си покажат носа навън Very Happy внушават си че нещо лошо ще им се случи и дотам... Rolling Eyes и от много внушения и мисли то вземе че им се случи...
защото с нагласата си към точно този ден донякъде сами са предизвикали съдбата...

СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 18, 2007 10:07 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Страхотна тема ... !!! Изобщо не се крийте зад компа, ами излизайте и казвайте мненията си ... Laughing

Аз изобщо не съм суеверна защото ... Smile

Местожителство: Разград
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 18, 2007 10:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

специално за петък 13 не съм суеверна,но все се чудя когато ми "заиграе" окото кое беше на хубаво и кое не беше.в крайна сметка не се сещтам и чакам да видя какво ще ми покаже Confused .инъче има ужасно много суеверия и има и хора които постоянно се съобразяват с тях.много ще е интересно да поразнищим тая темичка. Very Happy
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Нед Фев 18, 2007 10:27 pm
МнениеЗаглавие : ????????
Отговорете с цитат

Smile Smile Smile Винаги съм се стремяла да не робувам на суеверия.Но ми е станало навик като тръгвам за някъде и се случи да се върна, минавайки да пипна огледалото или да се погледна в него.Винаги съм вярвала,че на 13-то число ми върви.Бях споменала във форума по темата за числата,че веднъж в петък на 13 си счупих ръката в къщи.Тази случка не ме накара да се страхувам на 13 петък по принцип,старая се да игнорирам суеверието.За играенето на око обаче съм с повишено внимание, не защото някои ми го е втълпил, на два пъти в живота ми продължително играене на ляво око наистина предхождаше неприятни събития,не съм искала да отделям специално внимание и да вярвам, но се случиха.Последния път след една седмица упорито и силно трептене се случи най-лошото в семейството ми/смърт/.Въпреки това пак се опитвам да игнорирам и това,неприятно е да живееш с лошо предчуствие.Преди години се отнасях с пренебрежение на твърденията на покойниоя ми съпруг, че лявото око като му играе е на лошо /дясното можело да е на добре, за това не съм сигурна/, но и той имаше предвид конкретни събития.Що се отнася до другите суеверия - черни котки т.н. старая се да не им обръщам внимание.Преди години се подчиних на суеверието да не копувам предварително нещата за новороденото си дете,но си имахме причина-предишната ми бременност завърши неуспешно и много треперехме при следващата/2 по ред/ всичко да е наред.На останалите подробности /кога да се излиза, кога да се простира/ много не им се връзвах и се дразнех, когато се опитваха да ме поучават.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
viki

Местожителство: Пловдив
Пуснато наПуснато на: Нед Фев 18, 2007 10:29 pm
МнениеЗаглавие : :)
Отговорете с цитат

Да... и на мен днес ми трепереше едното око..., но дори не си помислих че може да означава нещо - всъшност... казах си : "Хайде време е да ставаш от тоя компютър " Laughing ...
иначе не съм суеверна... но напоследък избягвам да планирам това и онова... все се провалят плановете... но причината си я знам... не се съсредоточавам достатъчно за да постигна целта си... Wink та май всичко отново опира до вътрешната нагласа де Rolling Eyes

kati

Пуснато наПуснато на: Нед Фев 18, 2007 11:00 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Smile Smile Напоследък не правя дългосрочни планове, нали нещата се случват докато планираме други неща.Чувала съм, че някои не споделят много важните си планове, за да не се провалят впоследствие.Понякога външни фактори и независещи от нас причини пречат или провалят нещата, колкото и да сме съсредоточени и подготвени да ги резлизираме.Което естествено не трябва да ни отказва да се бориме.Аз лично не робувам на фатализъм, защото това занчи,да се оставиш на течението съвсем.Някои хора твърдят,че има някакви знаци и поличби, които вещаят дали нещо подготвяно да се осъществи няма да срещне спънки или да се провали, тези неща съм се стремяла да ги игнорирам, но не съм 100% сигурна дали няма нещо вярно в това.Спомнням си, преди няколко години един роднина спука гума в навечерието на сватбата си.По този повод моя колежка пророкуваше, че Това било знак, че този брак нямало да го бъде.В момента двойката си има проблеми и колежката пак ми го напомни - "тя си била знаела, че ще стане така".Аз не смятам, че едното има връзка с другото и не искам да го повярвам в никакъв случай.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
елиза

Пуснато наПуснато на: Нед Фев 18, 2007 11:15 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Дали вярвам в суеверия?Според мен,на тоя свят няма нищо случайно.
Преди ги наричах Дежа ву.Нещо се случва и неотменно има причинно-следствена връзка с по-ранно събитие,което се връща като тътен в съзнанието.
В психологията това се нарича синхроничност,а синхроничностите са съвпадения, които са така необичайни и толкова значими, че едва ли могат да бъдат приписани на случайността.Например, когато научим странна нова дума и след това я чуваме по новините няколко часа по-късно и когато си лягаме я срещаме в четивото си...
Класически пример е историята със скарабея на Юнг. Юнг лекува една жена, чийто твърдо рационален подход към живота я затруднява да извлече полза от лечението. След поредица обезсърчаващи сеанси жената разказва на Юнг сън, в който участва един бръмбар скарабей. Юнг знае, че в египетската митология скарабеят символизира прераждане и се учудва дали подсъзнанието на жената не показва символически, че тя претърпява някакъв вид психологическо прераждане. В момента, в който й разказва това, нещо почуква по прозореца и той вдига очи, за да види един златистозелен скарабей от другата страна на стъклото (това е единственият случай, когато скарабей се появява на прозореца на Юнг). Той отваря прозореца и пуска скарабея да лети из стаята, когато представя своята интерпретация на съня. Жената била толкова слисана, че смекчава своята рационалност и от този момент нейната отзивчивост към лечението се подобрява.
Юнг се натъква на много такива значими съвпадения по време на своята психотерапевтична работа и отбелязва, че те почти винаги съпровождат периоди на емоционална интензивност и трансформация: фундаментални промени във вярата, неочаквани и нови прозрения, смърт, раждане, дори професионални промени. Той забелязва, че те достигат върха си, когато новото разбиране или прозрение се появи на повърхността на съзнанието на пациента.Тъй като подобни случаи са впечатляващи, Юнг се убеждава, че такива синхроничности не са случайни произшествия, а са факт, свързан с психологическите процеси в индивидите, които ги преживяват.
Тъй че,вече не се чудете.Няма нищо случайно.Приемете, че материалната вселена може също да съдържа вътре в своята основа най-съкровените процеси на съзнанието.Когато ние вътрешно се променяме,често се случват такива неща!
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Нед Фев 18, 2007 11:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Smile Smile Smile В това, че няма нищо случайно и аз самата съм се убедила, независимо добро или лошо е случващото се и се стремя да обръщам внимание на някои занци от съдбата, но се същевременно се опитвам да не роувам на втълпявани ми от разни хора суеверия.Може би трябва да се вслушваме във вътрешния си глас и да се доверяваме на интуицията си. Smile Smile Smile
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Пон Фев 19, 2007 9:54 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

"Суеверие" идва от "всуе"-напрзно,празно,никакво и "верие",т.е. да вярваш в нещо,което не съществува.
Всъщност ако си помоислим нещо,то вече съществува,но само в астралния свят,а за да го "видим",му трябва още енергия.Но ще оставим "материализирането" за друг път.

Ще ми се не просто да кажем: "Суеверен/-на съм!",а да дадете свое тълкувани откъде,според вас,се е зародило то.
Аз,например,си имам своето си за "Не се връщай-няма да ти върви!".
Да помислим спокойно!
Кога човек се връща за нещо?Когато е забравил нещо.
Кога човек забравя?Когато е разсеян.
Кога е разсеян?Когато е изморен(вкл от болест),замислен за нещо или несъбуден достатъчно.

Стигам до извода,че ако се връщаме защото сме забравили нещо,то трябва да внимаваме,за да не допуснем някаква грешка,която в очите на останалите звучи като :"Не ти върви!".

Съвет:ако можете почивайте този ден.Ако нямате възможност то;
-изяжте нялколко кисели плода(с витамин С) може и да ви събудят или тонизират за известно време.
-спрете да мислите за някой важен проблем,чието решение ви убягва.Търсенето на решение за мозъка ни е като търсенето на дума с търсачка в Нета за компютъра ви,Оставете го да търси и не му пречете с нови команди.

Заб.: Ако някой има идеи,нека ме допълни

Пуснато наПуснато на: Пон Фев 19, 2007 9:58 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

2 пъти си проверявах за правописни грешки поради грешно натиснат клавиш,обаче...Май трябва да изям 2-3 кивита за събуждане Laughing

Пуснато наПуснато на: Пон Фев 19, 2007 1:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Audan,понякога нещата се случват,независимо колко портокала/или плодове по избор/ ще изядеш.И не само от разсеяност,умора или бързане.
Суеверието е предназнаменование,остава само да съумеем да си го разтълкуваме.
Ти правиш грешки,пишейки на компа.Каква е реакцията?"Уморен съм,не мога да се събудя." Smile Но ако е така,защо изобщо търсиш скрит смисъл или нещо повече,от това,което е?Вероятно си спомняш аналогичен случай...Замисляли ли сте се за това някога?Примерно дадена миризма на парфюм,може да отключи в съзнанието безброй картини,които буквално да се "разтанцуват"пред очите ни.И,естествено,този неспиращ вътрешен диалог,който шепне:"какво стана когато..." ,и ни връхлитат като досадни мухи потиснати спомени от миналото.
Но всъщност,какво е суеверието наистина?Дали понякога свръхестествените сили са двигател на събитията?

AUDAN

Пуснато наПуснато на: Пон Фев 19, 2007 2:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Елиза,хората казват:"Всяка крушка си има опашка.".Т.е. всяко суеверие е дошло отнякъде.

Приемам "Знаците на Съдбата" като едно от обясненията,но повечето суеверия си имат подобни на гореописаното обаснения.

Например черната котка в някои страни е символ на Злото.Нощем бродели злите сили,а котката е главно нощен хищник и е активна именно тогава.за много хора това е сигурен признак,че има взимане-даване с Дявола,затова и пресичането на път,значи-зла поличба...Още повече че писаните са бил нерядко с възрастни жени(т.е. вещици-какво друго?!) и ето,че котката е слуга на рогатия.Немалко котки(особено черни) били измъчвани и изгорени през Средновековието в "цивилизованата" Западна Европа.

На други места,обаче е точно обратното.Опитайте се в Египет да нараните котка или да я убиете...Няма да дочакате полиция или съд..Пък и удобни запустели места за хвърляне на ненужни трупове има...както и "удобни" диви животнои за заличаване на следите Wink

Това за котките,но докато писах горното се сетих за друго суеверие.
"Не е на хубаво да се обръща хляб!"
Колкото и казващи го да съм питал не могат да ми обяснят защо,всъщост,не трябва да се прави.Отговорите са:
-нашите така са ми казали,значи е правилно (и от такива хора има нужда.Те пазят традициите,макар да не ги разбират);
-това е нуважение към хляба(добро предположение Smile);
-не знам,но така разправят,а и така правят всички(мда!От работническа класа винаги ще има нужда).

За друг отговор не се сещам да съм чувал.А сега ...
Дами и господа!
Нейно Величество Истината!(според мен,де Wink)

Нещата ,може би,идват от времената на Светата Инквизиция.Хлябът и тогава бил различни видове и цени.Но ътози за Инквизицията за да се отличава от другите бил обръщан обратно..Явно и хлебарите не копнеели за въпроси от типа:"Днес сте ми дали хляб за бедняци,майстотре.Какво сте искали да ми кажете с това?Да не би,че преяждаме?Я елате да си поприказваме на спокойствие...".
"Обърнат хляб" станало нарицателно на Инквизиция=неприяности(меко казано..по-скоро на ужас Shocked ).
Та такива ми ти работи в "културния Запад" дето ни курдисаха,за да ни оглозгат по-лесно. Mad

Имам и друго предположение.Свързано е със самият поцес на изпичане.Не знам дали е свързанос източника на топлина.дали с магнитното поле,дали с поляритета Небе-земя,дали и с трите накуп,но...има значение дали "както трябва" или е "обърнат" хлябът.Има разлика във вкуса м/у хляб в кръгла и обикновена форма.както и дали се чупи "по силовите линии" или се "прави късо" с ножа.
"А дали е така,кой ще ми каже?" Rolling Eyes

Пуснато наПуснато на: Пон Фев 19, 2007 3:26 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ама ти ми тълкуваш знаменията от гледна точка на възприятието им в света-за какво се мисли черната котка в различните страни и за отношението към хляба през вековете.А моите виждания са и за мен все още абстрактни,та не успявам да си преместя събирателната точка...
Защото,видиш ли,всичко се свежда до нашия Избор.Черната котка ти минава път сутринта във важен за теб ден.Ако не друго,поне ще ти отнесе доброто настроение и у теб ще се появи напрежение.Само че човек е напълно свободен във всичко което прави, абсолютно във всичко. Той избира да прави или да не прави, да вярва или да не вярва, да гради или да руши, да избира или не, дори да бъде свободен или не.
Черната котка сякаш се появява отникъде и ти пресича пътя.През повечето време ние сънуваме.Ти,макар и да не осъзнаваш,си включил на автопилот и това те психира,изобщо не обмисляш,че си изправен пред избор,а действаш автоматично,по навик...Можеш да погледнеш на това като злощастно знамение,като на шега или просто като на случайност...зависи от теб самия.Ти избираш дали да повярваш в суеверието,дали няма.Изборът си е твой.
И накрая:Кое прави тревата зелена?Очаквам отговори...

AUDAN

Пуснато наПуснато на: Пон Фев 19, 2007 5:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

елиза написа:
Кое прави тревата зелена?Очаквам отговори...

"Хлорофилът!",би ти отговорил всеки ученик. Razz

А що се отнася за предните думи..Не забравяй,че живем в общество и суеверията са на обществото,а не лично твои.За твоите(ако имаш) нямам инфо.Пиша за световноизвестните.
Нещо неразбрала?Wink

Пуснато наПуснато на: Пон Фев 19, 2007 8:16 pm
МнениеЗаглавие : ???????
Отговорете с цитат

Относно суеверията. От чисто прагматична гледна точка, може би не трябва да се прекалява все пак Razz Защото едно е какво пише в книгите за знаци на Силата, Съдбата и т.н., а друго е наяве. Просто трябва да се научим да различаваме езика на предупрежденията. Тръгнал си нанаякъде, като че ли животът ти зависи от това, междувременно си забравяш портфейла, виждаш, че ти е развързана лявата обувка, съседът те дърпа да ти говори нещо и т.н. в един кратък период от време.... Ами замисли се дали е чак толкова наложително да ходиш там точно по това време. Wink

Всеки човек си има собствена знакова система в рамките на общообусловената и е добре да се научи да я различава чрез интуицията и натрупания опит. Иначе става много трудно да функционираш изобщо. Това не трябва да се прави така, онова означава онова... и т.н.... докато животът ти заприлича на един прекалено сложен за изпълнение ритуал.

Със суеверията е като с астрологията. Можеш да използваш предсказанието като справочна информация и да проявиш на тази основа добрата си воля, за да промениш благоприятно ситуацията. А можеш и да изпаднеш във вцепенение и да очакваш нещата да те връхлетят като добиче в кланица. Да следваш и облагородяваш естествения ход на живота си или да ти го води астрологът, ясновидецът, суеверието...Rolling Eyes Добре е предварително да се разбере кой ще води хорото, накъде, кой ще "бие тупано" и защо.

Опасността при четене на "духовни книги" е в екзалтацията си да изпаднеш изцяло в тяхната реалност и в плен на интелектуални, визуални и всякакви други преживявания, както и в стремеж към "духовни постижения", т.е. в един донякъде измислен свят, а през това време животът ти - най-висшето постижение, което можеш да досегнеш и с което реално разполагаш, изтича като ненужна забравена вада в канавката на безвремието и забравата.Sad

"Кораб плава по реката. Вятърът издува платната. Кое се движи?" Мога да ви дам подробен отговор. Какъв е звукът от ръкопляскането с една ръка? - Също мога да ви отвърна. Мога да ви засипвам с подобни въпроси да пълно посиняване... Или да ви шокирам...Shocked

Имаше един класик сред толтеките, който казваше: "Можете да си визуализирате ангели и да чувате небесна музика. Но с какво ще ви помогне всичко това, ако някой ви опре нож в гърлото в тъмна уличка?" Confused

От друга страна Кастанеда пита дон Хуан, дали ако някъде го причака човек с пушка, може да го застреля, на което дон Хуан отговаря "да". Кастанеда го пита: "Какъв магьосник си ти тогава?" А дон Хуан отговаря, "аз съм магьосник, защото никога няма да отида на място, където някой ме причаква с пушка". Перефразирах този пасаж по спомен, тъй като не ми се търси.

Истината е може би някъде там.

Смятам, че във всяко нещо трябва да търсим смисъла и истината на живота, а не толкова интелектуалните, магическите, суеверните, религиозните, вселенските, постморталните или други тълкувания. Cool

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта