НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 3:59 am Вижте мненията без отговор
Питане за мускулен спазъм
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
penka

Пуснато наПуснато на: Съб Фев 09, 2008 11:37 am
МнениеЗаглавие : ?????? ?? ???????? ??????
Отговорете с цитат

Не знам дали мога добре да обясня за какво точно питам, обаче, ако някой има инфо- моля да помогне със съвет. Става въпрос за сгръчване на мускул, обикновено на крака - прасец или пръсти и е супер гадно и болезнено. Особено ако ти стане и на двата крака през нощта. Виеш и разтриваш, мачкаш и скърцаш със зъби, а то се сгърчва още повече. Чувала съм, че май има някакъв начин за бързо справяне с проблема, май някакви точки се натискали, обаче нищо конкретно не знам. Съвети приемам всякакви, че нещо много зачести това изпълнение.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Съб Фев 09, 2008 12:04 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ооооуууууу ... много е неприятно, значи!

Причините са няколко.

1. Преумора, напрежение, тревожност - т.е. писхическо изтощение.

2. Проблеми с гръбнака

3. Проблеми с щитовидната жлеза

4. Проблеми с периферната нервна система

5. И не на последно място следствие от бактериални инфекции, дето лекарите им викат "грип"
------------------------------------------
Моето мнение е, че и в 4-те пункта здравето ти се е "поразкуцукало", но преди всичко и първо си направи ЕлектроМиоГрафия (ЕМГ), ЕлектроНевроГрафия (ЕНГ) при невролог.

Мисля, че става въпрос за латентна тетания, която си я имаш доста отдавна, но сега се проявява. Тук ще ти пейстна нещичко за периферната нервна система:
------------------------------------------------------
Какво представлява периферната нервна система?

Периферната нервна система осъществява връзката между тялото и централната нервна система. За разлика от централната нервна система, тя не е защитена от кости и така е изложена на вредното дейстие на множество фактори.

Непрекъснато между двете системи се обменя информация посредством 31 чифта гръбначномозъчни нерви (нерви, свързани с гръбначния мозък) и 12 черепномозъчни нерви (нерви, свързани с мозъка).

Тези нерви съдържат както двигателни влакна, които контролират функцията на мускулите, така и сетивни влакна, които пък носят сетивната информация.

Анатомичното разделение на периферната нервна система включва аферентната (входяща) и еферентна (изходяща) част.

Функционално обаче ПНС се дели на соматична и автономна.

Соматичната нервна система е свързана със съзнателния контрол на движенията на тялото, повлиявайки функцията на скелетната мускулатура. Освен това тя обработва и сетивната информация от различните сетивни органи и кожата.

Автономната нервна система представлява система от нерви, които провеждат информация под формата на нервни импулси от стените на кръвоносните съдове, от сърцето, от вътрешните органи, от органите в малкия таз до ЦНС и по-специално до продълговатия мозък, до моста и до хипоталамуса.

Тези импулси остават неосъзнати, т.е. без участието на съзнанието и водят до изработване на съответни еферентни импулси, които повлияват функцията на посочените структури и поддържат тяхното равновесие.

Автономната система има два основни компонента – симпатиковата и парасимпатикована нервна система. Двете системи имат точно противоположен ефект върху организма.

Парасимпатиковата нервна система най-общо забавя функциите на тялото, например забавя сърдечния ритъм, докато човек си почива, понижава кръвното налягане, свива зеницата.

Симпатиковата нервна система прави обратното – тя се включва, докато човек е изключително активен или се намира в емоционален стрес. Под нейно влияние сърдечната честота и кръвното налягане се повишават, зеницата се разширява, засилва се потоотделянето. Двете системи функционират координирано, без участието на съзнанието.

Особеност в анатомията им е, че всяка от тях се състои от два неврона. Първият от тях се разполага в сивото вешество на гръбначния мозък или в мозъчния ствол, докато другият неврон се намира извън ЦНС и техният брой значително надвишава този на първите неврони.

При симпатиковата система двата неврона са в близост един с друг, докато при парасимпатиковата – вторият неврон е локализиран до или в самите ефекторни органи. Освен това двете системи се различават и по локализацията на първия си неврон, както и по отделяните от тях медиатори.

При симпатиковата нервна система и двата неврона отделят ацитилхолин, докато при парасимпатиковите неврони само първият отделя този медиатор. Вторият функционира с помощта на норадреналина.
-------------------------------------------------------------------------
Направи изследванията, за които ти казах, защото те са по-важни от другите, тъй като чрез тях може да се действа по-бързичко за отстраняване на проблема.

А като се видим в София, дано докуцукаш Wink , ще си поговорим по-подробно. Smile

Местожителство: Атина
Пуснато наПуснато на: Съб Фев 09, 2008 12:41 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Единствената реална причина за неволевото съкращение на мускулите (особено на краката вечер) е недостигът на калций в организма. Това е. Други съпътстващи причини, както е изброила маг Селена, също може да има - но, те нямат отражение точно при съкращаването на мускулите, а при други неразположения.

Пуснато наПуснато на: Съб Фев 09, 2008 1:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Таис, смея да възразя, че не е точно така, защото на много от хората, с подобни здравословни проблеми, които идват при мен, честно казано, калция им е в нормалните (средни референтни) стойности ...от това по-нормално няма накъде.

Но когато се изследват и в направленията, за които писах на Пенка се откриват истинските и съществени причини за страданието им.

Така, че "единствената реална причина за неволевото съкращение на мускулите (особено на краката вечер) е недостигът на калций в организма" не е изобщо единствена. Rolling Eyes

От каквато и позиция да го гледаш ... жалкото е, че в повечето случаи се търси само тази причина, за която казваш ти.

Нищо лично, разбира се .. просто коментираме, но в коментарите си би трябвало да сме реални и точни, защото ако заблудим някого последиците както за него, така и за нас самите могат да бъдат дори катастрофални ... Confused

Местожителство: Атина
Пуснато наПуснато на: Съб Фев 09, 2008 1:27 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Въпреки медицинското си образование и 35-годишният си стаж - няма да споря с Вас маг Селена, т.к. първо - вие не търпите противоречия, второ - не съм конфликтна личност като вас и трето - ясно ми е, че ще съм поредната, която гоните оттук. Имах доброто намерение да се включа във форума ви, но явно съм надценила вашата толерантност, а за компетентност не искам да говоря - професионалната ми практика сама е доказала моята компетентност.

Пуснато наПуснато на: Съб Фев 09, 2008 1:30 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

И аз съм имала подобен проблем с болезнено схващане на мускул на прасеца посред нощ, преди няколко години, но от отдавна не се е случвало вече.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Съб Фев 09, 2008 3:21 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Таис написа:
Въпреки медицинското си образование и 35-годишният си стаж - няма да споря с Вас маг Селена, т.к. първо - вие не търпите противоречия, второ - не съм конфликтна личност като вас и трето - ясно ми е, че ще съм поредната, която гоните оттук. Имах доброто намерение да се включа във форума ви, но явно съм надценила вашата толерантност, а за компетентност не искам да говоря - професионалната ми практика сама е доказала моята компетентност.

Уважаема Таис, ако искаш оставай в нашият форум, ако искаш - недей! Това си е лично твоя работа и лично твой избор. Проблема не е във мен, още повече, че никой не те е гонил оттук ... Sad

Никъде не виждам някой, а още повече аз, да е проявил нетолерантност към тебе или пък да те е нагрубил, както и категоризирал като конфликтна личност - оставам дълбоко изумена от факта ,че си възприела думите ми като "дълбока лична обида" ... Sad Shocked

Но тези твои думи вече звучат точно като обида и не виждам защо компрометираш себе си по този начин ...

Цитат:
т.к. първо - вие не търпите противоречия, второ - не съм конфликтна личност като вас и трето - ясно ми е, че ще съм поредната, която гоните оттук.

Моите уважения за 35 дългогодишния стаж като медицински труженик, но никой - в каквато и да било област при това - не може да бъде критерий сам за себе си!

Нито аз - нито пък ти.

В природната интелигентност има други фактори, които служат за мерило относно истината и правотата.

Никой няма намерение да те гони оттук, никой не те обижда - следователно не обиждай и ти, и спазвай правилата на форума.

Така ще бъде най-добре за всички ни!
--------------------------------------------------------------------
А сега ще пейстна няколко линка, където нашите потребители могат да прочетат за какво иде реч, когато се получават такива крампи, от каквито се оплаква Пенка ...

А при по-сериозно търсене може да се намерят и още и по-пространни пояснение, свързани с проблема ...

Приятно четене ...

Тук

Тук

Тук

Благодаря за вниманието ...

Пуснато наПуснато на: Съб Фев 09, 2008 5:12 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Благодаря, маг Селена за линковете . Интересно и полезно .
penka

Пуснато наПуснато на: Съб Фев 09, 2008 5:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Благодаря за съветите. От прочетеното от линковете стигам до извода, че калцият недостига. Чудя се защо, след като аз всеки ден ям сирене и мляко /обичам ги/. Сигурно нещо жлезите са се омързеливили. Предполагам, че случките са комбинация от преумора, нерви, пренатоварване на краката плюс студ. Е, все пак не е всяка нощ. Маг Селена, изследвания ще правя по-нататък /знате защо/. За мен беше ценен съвета в една от публикациите как да се излезе по-бързо от това състояние. Следващ път като ми се сгърчи крака ще пробвам.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Нед Фев 10, 2008 2:51 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

От професионален опит трябва да ти кажа, че колкото по-напред отива подобно страдащ човек, толкова крампите стават по-болезнени, по-продължителни и излючително внезапни.

И тъй като сърцето също е мускул, то също започва да страда!

И пак ти повтарям .. калция може да бъде последната причина от всички, които могат да правят крампи ...

Е, като се видим ще си дъдрииииммммм ... може да отидем обаче в едно квартално кафе, изключително приятно е и да ... ти знаеш какво!

Очакваме те с голямо нетърпениеее ... Поздрави на И. "палавото", на Кали - много цунки по муцунки. Wink Very Happy

Пуснато наПуснато на: Нед Фев 10, 2008 5:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Абе - старост - нерадост. Laughing И понеже и тримата в къщи сме така, включително и Кали /и на нея й се случва даже да се сгърчи крачето/, то явно много хойкаме по студа, пък вече не сме млади. Тези два дена тук е много студено, ужасно силен вятър плюс ситен бръснещ сняг. В морската градина само ние сме - като лудите. Very Happy Сега пак излизаме.
СЕЛЕНА Ярослава Велесова

Пуснато наПуснато на: Пон Фев 11, 2008 10:31 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Не се притеснявай за "лудостта" си, Пенка ...

То сега света е на лудите, щото други не останаха и тези които не са, просто не се внизват в картинката.

А навън си е хубаво, макар и студено ... само дето аз не излизам толкова често навън, защот тук въздуха е невероятно мръсен (20 пъти над допустимите стойности!!!), пък и нямам време - или ще приемам хората, или ще пиша отговори на компа, или ще качвам материали, или ще пиша във форума, а понякога мога дори и да ям, да се изкъпя, пък и ... да поспя.

Скучна работа ...

Ми то някои хора затова предпочитат да се забавляват!!! Sad Razz Laughing

Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта