НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 9:52 pm Вижте мненията без отговор
ЗА ЛЮБОВТА, ВИНОТО И ЕДНО ДРУГО...
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Маг Живин

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 13, 2008 1:46 pm
МнениеЗаглавие : ?? ???????, ?????? ? ???? ?????...
Отговорете с цитат

Мернах някакъв материал за св. Трифон и св. Валентин, та си помислих да ви попитам. Лично за мен 14 февруари от известно време е доста объркващ като празник. Какво празнуваме и какво да празнуваме. Здравото изконно езичество в празника на виното или меката префинена любов свети-валентинска? Rolling Eyes

Има и други неща, които не са ми много ясни, като например коя любов се празнува - плътска, духовна, душевна, вселенска, католическа, източно православна, към Бога, към човека, към животинките или всичките наред. Rolling Eyes

Не съм наясно и чакам да ми обясните. Напълно сериозно... макар да пускам малко челен опит за разтуха. Very Happy

ЧЕЛЕН ОПИТ:

Саудитска Арабия забрани червените рози за Св. Валентин

Снимка: Булфото

Религиозната полиция в Саудитска Арабия забрани червените рози малко преди Деня на влюбените – Св. Валентин, като принуди двойките в консервативната мюсюлманска държава да помислят за други начини да изразяват любовта си.

Комисията за популяризиране на добродетелите и избягване на греховете нареди на цветарите и на собствениците на сувенирни магазини в столицата Рияд да махнат всички яркочервени предмети, които символизират любовта, предаде Ройтерс.

В Саудитска Арабия е разпространена най-строгата форма на сунитския ислям, която забранява на необвързани мъже и жени да се събират на едно място, забранява на жените да карат кола и изисква от тях да носят покривало на главата си и фередже.

Извънбрачните отношения са строго забранени и се наказват от закона.

Пуснато наПуснато на: Сря Фев 13, 2008 2:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Много спорове се заводиха в публичното пространство преди време - какво било правилно да се празнува в България. Имаше аргументи, че Св. Валентин бил католически празник и видите ли не трябвало, щото ние сме били Православни християни /като че ли 50 г. сме се придържали към това Laughing ,да не би Трифон Зарезан да сем го тачили като Христиански светец или просто е било хубав повод за празнуване в смисъл да се пийне винце и разбира се да се зарежат лозите за първи път през годината - но си има езически привкус/.
За мен е безсмислено да се водят подобни дебати. И двата празника са извадени от религиозния им контекст. А Св.Валентин се празнува масово от младите хора - вярно, че много ни засладня от всичките тези сърчица и финтифлюшки дето ни заливат от всякъде.

Аз съм на мение всеки да си празнува каквото му душа иска - кеф му Зарезан, кеф му Валентин, кеф му и двата или никой.
По повод споровете се сещам за един разговор който водихме с дъщеря ми преди повече от 10 г.,като е била още предтинейджърска възраст:
"Що не се допитат и до такива като мен кой празник повече ни допада?
Какво се очаква от мен - да празнувам Трифон Зарезан, че било по-правилно ли? Как предпочитам: да люсна една чаша вино и да тропна едно хорце или да получавам Валентинки? сега мисля така, след време може да се променя мнението" - и си беше право детето, те тези Валентинки /някакви картички/ си ги получаваше още в отделенията, броеше си ги колко са и им се радваше като на трофеи. Laughing
Сега вече твърди, че предпочита да празнува Трифон Зарезан Laughing ,ама не щото има слабост към питиетата Laughing

Та ако на младите /и не само/ им харесва да се засипват със разни сърчица,балончета,шоколадчета,картички и пр. любовни атрибути, нека не им отнемаме удоволствието.
По мое време нямаше, не бяхме и чули, че такъв празник съществува, но пак си живеехме, имали сме си други подобни поводи да е полигавим /не искам да засегна никого/...пък и ако някой реши да ми праща валентинка няма да му се разсърдя, я. Wink

Та да живее Св.Валентин Трифонов Зарезанов - за тези, които го пожелаха! Laughing Wink

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
kati

Пуснато наПуснато на: Сря Фев 13, 2008 2:19 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

...А, пропуснах да добавя, и чаша вино не отказвам Laughing Laughing Laughing , а най-добрия вариант е и двете - в комплект с Валентинка/каквото и да означава Wink /, а ако е нито едно - здраве да е, това е най важното, няма да го драматизираме я! Laughing Laughing Laughing Wink

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
AUDAN

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 13, 2008 3:59 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да живеят Светите разноапостоли на Вярата на Живота Валентин и Трифон Зареански!

Поздрави на всички пияни от любов! Very Happy

ТРИФОН ЗАРЕЗАН

B различните краища на България празникът се среща под различни названия: Трифон Зарезан, Трифонци, Триунувден, Трифон Чипия, Трифку и др. Посветен е на свети великомъченик Трифон, който е един от славените от църквата светци лечители, загинал мъченически поради това, че отказал да се отрече от християнската вяра. Като покровител на лозята свети Трифон е известен само на Балканите и то главно там, където живеят българи и гърци. Трифоновден се смята и за празник на градинарите и кръчмарите, които са под покровителството на светеца. Началото на празника трябва да се търси в прочутите Дионисиеви тържества в Древна Гърция. В изображенията на Дионис той е представен, като бог с венец от бръшлян и лозови пръчки на главата. В представите на българина образът на свети Трифон е обогатен чрез различни легенди. Най-известната от тях е свързана със светеца, който отрязал носа си, когато зарязвал лозето, откъдето идва и името му Трифон Чипия.
На Трифоновден се извършва ритуалното зарязване на лозята, което подсеща за приближаването на пролетта и началото на селскостопанската дейност. Зарязването се извършва предимно от мъжете, но стопанката още от ранно утро е омесила и изпекла хляб, украсен с лозница, натежала от плод - гроздове/моделирани от самото тесто/. Приготвила е пълнена с булгур кокошка, поставила е всичко в нова шарена торба. Рано сутринта ги дава на стопанина заедно с пълна бъклица вино, и го изпраща до портата. След празничната църковна служба мъжете се отправят към лозята, като водят със себе си свирач. Извършваните тук действия си приличат в цялата страна. Всеки стопанин щом пристигне на своето лозе, се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва пръчки от три корена и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, запазена от бъднивечерското огнище. Зарязването се придружава от благословии за богата родитба. Отрязаните свежи пръчки свиват на венчета, които слагат на калпаците си, през рамо, на бъклицата, а някои ги отнасят вкъщи и ги поставят на домашната икона. После мъжете се събират на обща трапеза в лозята с донесените яденета, придружена от песни и хора.
Най-възрастният от лозарите поставя в средата на трапезата босилкова китка, увита с червен вълнен конец и три лозови пръчки. Той подканя присъстващите с думите: "Който е честит, нека поеме китката и да стане "цар на лозята". Поема я избраният "цар" - той обикновено е добър стопанин, с добре гледани лозя, с добро име берекетлия. Всички го поздравяват, на главата му поставят корона от лозови пръчки. Качен на каруца, теглена от мъже, "царят" обикаля лозята и благославя - да се роди повече грозде и годината да е плодородна. След като си пийнат и хапнат мъжете се прибират в селото. Начело с музика, процесията обикаля всички домове, домакините черпят с вино. Празникът завършва в къщата на "царя", където жена му е приготвила трапеза. "Царят" трябва да се напие, за да има берекет. В различните краища на България се изпълняват и други обредни действия, чийто основен смисъл е осигуряването на богата реколта.

2005 © STARHO CO Ltd..

===============================================

СВЕТИ ВАЛЕНТИН

На 14.02.269 г. в императорския затвор на Рим, погубен от зверски изтезания загива свещеникът Валентин. Прегрешението му за тази зла участ било "тайно бракосъчетание на влюбени двойки против указа на император Клавдий ІІ".
Защо ли му е било на императора да забрани бракосъчетанията в империята, в пълно противоречие на толкова естествения човешки стремеж към любов и семейство ? Историците имат теории по въпроса : Валентин е бил единственият осмелявал се, против този указ, да даде шанс на младите двойки за брачно щастие. Тайни от властта са били извършваните от него церемонии, но не и в тайна от очите на Бога. Това е и било от единствено значение за влюбените.
В очите на поколенията, той остава светец, макар и с присъда: да се пребие и да се му се отреже главата.

В тъмницата той срещнал млада жена - дъщерята на тъмничаря. Идвала при него в края на деня, след мъченията и изтезанията, да си говори с него. Така се влюбил и самият той и може би за кратко забравял мъченията си. На нея написал първата любовна картичка и я подписал “Твой Валентин” - израз, който всички влюбени използват и до днес и си изпращат любовни картички - валентинки.
През 469 г. папа Юлий обявява 14 Феврури, денят на смъртта на монаха, за празник на любовта.

Честит Св. Валентин, скъпи влюбени ! бъдете истински щастливи !

" Krisazz" , София .

Пуснато наПуснато на: Сря Фев 13, 2008 7:31 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ами и аз да разкажа една малка история, де ...

През 1997 год., месец април, веднага след Великденските празници срещнах настоящия си съпруг - маг Живин.

След дълго и упорито ужахване (ми не се отказваше сега момчето, какво да направя! Razz Wink ) "кандисах" т.е. съгласих се да отидем някъде на червено винце със сиренце.

Помислих си: "Ами защо пък не?! Едно малко винце със сиренце едва ли би могло да развали имиджа ми."

Офиса ми беше на бул. "Христо Ботев" затова тръгнахме почти напосоки по него.

Аз си мълчах подло и наблюдавах къде ще ме отведе юнака. Ами отведе ме точно в любимото ми заведение - на пет крачки от офиса.

Става въпрос за заведението "Свети Валентин". Заведението е изискано, приятно, тихо-задушевно ...

Не знам дали заведението ни донесе на нас късмет или ние на него, но както то, така и ние като семейство до ден днешен сме неустоими ...

Така, че свети Валентин наистина носи късмет - все пак ...

Пуснато наПуснато на: Сря Фев 13, 2008 7:39 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Very Happy Дай, Боже, всекиму! Very Happy Wink

Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 13, 2008 8:29 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Празнувам всеки ден ,че обичам и съм обичана ... а 14ти Февруари е просто официален празник на влюбените !

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 14, 2008 10:11 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Честит Свети Валентин на всички влюбени! Wink

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си