НАЧАЛО / Към уебсайта
Въпроси/Отговори Въпроси/Отговори Търсене Търсене Потребители Потребители Потребителски групи Потребителски групи
Профил Профил Влезте, за да видите съобщенията си Влезте, за да видите съобщенията си Регистрирайте се Регистрирайте се Вход Вход
В момента е: Съб Ное 23, 2024 11:09 pm Вижте мненията без отговор
За алчността !
Създайте нова темаНапишете отговор
Предишната тема Следващата тема
Автор Съобщение
Didi

Местожителство: Варна , морето ... сините вълни ! :)
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 20, 2008 3:29 pm
МнениеЗаглавие : ?? ????????? !
Отговорете с цитат

Що е то ?

До къде се простира ?

А какво ще кажете за явлението "чичо Скрудж " ?

В състояние ли сте да кажете "Стига ми това,което имам" ?

Какво мислите за ето това мнение по темата :

"Без алчност няма напредък в мисленето. За да си хищник, трябва да си алчен. В днешно време няма друг начин да оцелееш, освен ако не мислиш за себе си, а това е един вид алчност! Това е част от човешката природа... Че кой по- дяволите не иска още и още и още"

Очаквам "включванеее" Razz Razz Razz

Местожителство: София
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 20, 2008 3:45 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Алчността има много измерения.
Може да е за пари, за власт, за внимание, за известност, за любов, за знания, за духовност и т.н.

При всички положения алчността не нещо хубаво. Но може би има значение дали се изразява в това да имаш нещото, каквото и да е то и оцеляването ти да не е поставено под заплаха но да искаш още и още и да нямаш насита. Това е истинската алчност за мен. Но ако нещо ти липсва тотално за да живееш нормално и се стремиш да го придобиеш, тогава не мисля че се касае точно за алчност. Но и в този случай зависи до какви средства прибягваш за да го придобиеш - ако си готов да "минеш през трупове", ако мачкаш хората по пътя си и причиняваш вреда - тогава не е оправдано, но за това вероятно кармата ще се погрижи.

Всичко си има цена, но не всичко трябва да се постига на "всяка цена" - понякога цената която се плаща е много горчива.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Didi

Пуснато наПуснато на: Сря Фев 20, 2008 4:54 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

kati написа:
Алчността има много измерения.
Може да е за пари, за власт, за внимание, за известност, за любов, за знания, за духовност и т.н.

При всички положения алчността не нещо хубаво. Но може би има значение дали се изразява в това да имаш нещото, каквото и да е то и оцеляването ти да не е поставено под заплаха но да искаш още и още и да нямаш насита. Това е истинската алчност за мен. Но ако нещо ти липсва тотално за да живееш нормално и се стремиш да го придобиеш, тогава не мисля че се касае точно за алчност. Но и в този случай зависи до какви средства прибягваш за да го придобиеш - ако си готов да "минеш през трупове", ако мачкаш хората по пътя си и причиняваш вреда - тогава не е оправдано, но за това вероятно кармата ще се погрижи.

Всичко си има цена, но не всичко трябва да се постига на "всяка цена" - понякога цената която се плаща е много горчива.

А стига ли ти това което имаш?

Пуснато наПуснато на: Сря Фев 20, 2008 5:13 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
А стига ли ти това което имаш?

Мисля, че да, стига ми. Има ла съм и повече. Не говоря за материални неща, но засега и те ми стигат - на тоя етап въпросът за физическо оцеляване не стои.
Що се отнася до нещо което съм имала, а сега нямам - оказа се, че мога да живея и без него. Не се стремя на всяка цена да получа още каквото и да било. Ако го придобия по някакъв начин /почтен/ - добре дошло - значи го заслужавам, ако не успея - значи не би било полезно за мен.

А като печелиш едно, губиш друго и обратното - звучи като клише, ама има доза истина макар да не е задължително винаги да става точно така.

Важното е да знаеш като спечелиш нещо какво може да загубиш и да прецениш дали си струва.

Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщениеИзпрати мейла Върнете се в началото
Didi

Пуснато наПуснато на: Сря Фев 20, 2008 6:03 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Едва ли можем да преценим какво можем да загубим! Живота често ни поднася изненади!

Местожителство: България,Земята...засега
Пуснато наПуснато на: Сря Фев 20, 2008 6:03 pm
МнениеЗаглавие : Re: ?? ????????? !
Отговорете с цитат

Didi написа:
"Без алчност няма напредък в мисленето. За да си хищник, трябва да си алчен. В днешно време няма друг начин да оцелееш, освен ако не мислиш за себе си, а това е един вид алчност! Това е част от човешката природа... Че кой по- дяволите не иска още и още и още"

Това за хищника не зам кой го е казал,но или е бил афектиран или е просто невежа,за да говори невверни неща

Хищниците не убиват за удоволствие,както някои "хора".
Хищниците убиват,за да нахранят себе си,партньора си,"състадниците" си или децата си.
Когато един хищник е сит останалите животни спокойно минават покрай него (може би усещат кога е сит...не знам... Rolling Eyes )

Пуснато наПуснато на: Сря Фев 20, 2008 8:15 pm
МнениеЗаглавие : ?????????
Отговорете с цитат

Прочетох една индийска мисъл, която според мен е истина : Бог не иска човеците да се съсипват от работа, за да печелят за насъщния или за да трупат богатства.Той иска те да открият сами пътя към изобилието.Изчисти си душата от алчността и нечистите стремежи и ще се почувстваш душевно богат, а след това ще дойде и другото богатство.
Но мисля, че хората в този поамериканчен свят -на метро, работа и спане, виждат толкова трудно връзката между душевната чистота и земното изобиле.
Вижте профила на потребителяИзпратете лично съобщение Върнете се в началото
Didi

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 6:47 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Хубава мисъл , но едва ли когато стигнеш до духовното богатство ще искаш да имаш и материалното !То вече няма да те интересува ,аз така си мисля поне!

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 6:48 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Духовния ... истински духовния извисен човек желае за себе си достатъчно , не иска богатства ,а иска толкова колкото му е нужно,за да преживее!

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 11:48 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

"Преживее",Didi,рано или късно води до обида,а тя след определен период от време до желание за презапасяване или алчност.

Човек трябва да има нужното,за да ЖИВЕЕ,а не да преживява.

Отделно ... да не забравяме,че голяма част от населението е като стадо-каквото се счита за правилно,това прави.
Т.е. ако "ценността" на обществото е да трупаш пари,да имаш 5 къщи.16 вили, и 10 коли,жена с3 любовници и ланци,то "тия отдолу" се опитват да подражават и ето ти някой,дето няма какво да яде,ма си е купил "БМВ",да кажем...нищо,че няма пари за бензин после.

В други страни е по друг начин.Вижте Индия,например.Там,пък е другата крайност.
От позната-индийка знам,че на атеистите там не се гледа никак,ама ника добре.И затова всеки е "религиозен".И това не го приемам.

Извън стадото има и "черни овци'',като нас тук...надявам сеSmile
"Черните овци" имат шанса да разберат себе си и света...или поне така АЗ смятам.

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 11:53 am
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Да така е ! Не съм се изразила правилно!

А ти можеш ли да кажеш ,че имаш достатъчно,за да живееш ? Стига ли ти или се стремиш към още .... ама честно ? Wink

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 12:20 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
А ти можеш ли да кажеш ,че имаш достатъчно,за да живееш ? Стига ли ти или се стремиш към още .... ама честно ? Wink

Не ми стига,защото сега не "живея",а "преживявам".

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 1:08 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Е нали човек трябваше да има нужното за да живее ,а не да преживява?

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 1:22 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Didi написа:
Е нали човек трябваше да има нужното за да живее ,а не да преживява?

Съгласен съм!Затова и казвам,че не "живея" и поради това "нямам достатъчно".

Сега изясних ли се?Smile

Пуснато наПуснато на: Чет Фев 21, 2008 2:10 pm
МнениеЗаглавие : 
Отговорете с цитат

Ще си позволя цитат на едно послание:

Ученикът Ашок Упадхиай от Барода (Индия) споделя енергия на разбирането

Група бивши състуденти, високопоставени в своята професия, обсъждали и решили на събирането си да посетят своя стар университетски професор, понастоящем пенсионер. По време на тяхното посещение разговорът бързо се обърнал в оплаквания от стреса в тяхната работа и живот.

Предлагайки на гостите си кафе, професорът отишъл до кухнята и се върнал с голяма кана с кафе и различни видове чаши – порцеланови, пластмасови, стъклени, кристални, някои скъпи, други изящни, като им казал да се обслужат сами.

Когато всички състуденти били с чаша кафе в ръка, професорът казал: „Забележете, че всички чудесно изглеждащи и скъпи чаши бяха взети, а обикновените и евтините чаши бяха оставени.Докато за вас (за ума) е нормално да искате само най-доброто за себе си, моля осъзнайте, че това е изворът на вашите проблеми и стрес.Чашата сама по-себе си не придава качество на кафето. Тя е само по-скъпа и така по-възхваляваща и доставяща удоволствие.”

Животът е кафето, вашата работа, парите и общественото ви положение са чашите. Те са само инструменти за поддържане и вместване на живота. Видът на чашата, която някой има не определя, нито променя, качеството на Живота, който води човекът. Насладата от кафето (качеството на живота) се загубва чрез сравняването на чашите (вредите на ума). Свободата от ума е пълнотата на Живота. Може ли вниманието да бъде така напълно пробудено, че изобщо да няма движение на ума? Това означава изобщо да няма движение на суета или никакво сравнение. Тогава има живот или любов, грижа или състрадание! Бездействието на „Аза”(ума) е най-великото действие на интеграция, интелигентност, разбиране, хармония и мир. Фалшивият разделителен процес в човешкото съзнание се дължи на умствени замърсявания като алчност, завист, страх, психологически зависимости от някои представи и безкрайно безпокойство да ставате „някой” е изворът на целия стрес и напрежение, които разрушават светостта и спокойствието на живота. Бъдете никой и така бъдете цялото човечество. Това е да бъдете в Мир и Божествено блаженство.

Покажи мнения от преди:    
Предишната тема Предишната тема
Създайте нова темаНапишете отговор

Идете на:   

Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

НАЧАЛО / Към уебсайта